Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Święta Już Tuż Tuż.

Black Is Back

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Też lubie święta ale zwyczajowo bo nie jestem wierzący.

Co do tych Kevinów to mam ich dość - lecą w tv co roku aż do obrzydzenia.

No i jeszcze ten biznes, w sklepach dwa miesiacy przed grudniem już próbują opchnąć świąteczne duperele

Chcesz zarobić na własnym cheacie/bocie? Pisz na PM

Cracking, analiza programu/strony, boty (także web), cheaty

kwoh2cmd.png

Opublikowano

Dla mnie święta znaczą prezenty, następnie robienie "jaj" z kuzynami.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

JA lubie święta obiad świąteczny to szukanie prezentów po całym domu WG CUDO niby 4 godziny zabawy a to robi taki klimat ::::)

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

Czekam na Kolacje :P otwieram prezenty wkońcu grzeczny byłem :P Potem jakiś Film ;))

((-_(-_-)_-)) Jest Nas Wielu ((-_(-_-)_-)) nas nie pokonacie ((-_(-_-)_-))

Opublikowano

mam przy chacie fajna gorke to robimy prymitywne snowboardy i zjezdzamy na nich zalkoholizowani.

Jeśli mówisz o tej na osiedlu, to chyba mieszkamy koło siebie o.0

ja osobiście nie uznaję świąt, ale wypada zjeść z rodziną kolację, rozdać prezenty i iść w cholerę

Gość WhiteSTAR1906
Opublikowano

@ Lenart czemu nie uznajesz świąt?

Święta są zajebiste, jedyne w swoim rodzaju zawsze czuć magie świąt :) Co roku jest zajebiście, spędzam ją z rodziną, biba zawsze jest do 2 w nocy i wogóle... :D<3

Opublikowano

omg bosh.

na historii spales, czy raczej po prostu nie sluchales?

ta

boze narodzenie zostalo stworzone na podstawie saturnalii!

17-23 grudnia, ta dlatego boze narodzenie obchodzicie 24 grudnia, zeby poganie wtedy mogli obchodzic saturnalie, tylko ze juz pod inna nazwa (patrz post assareliusa czy jakos tak)

o wielkanocy powiedzialem, bo ty o tym zaczales pisac -.-

pozdro, poczytaj a potem do mnie mow.

Podczas gdy rzym przyjal chrzescijanstwo, musial jakos zachecic ludzi do nowej wiary, wiec po prostu "zmienil nazwy swiat" deklu-.-.

Chyba ty spałeś na polskim też.

Na podstawie Saturnalii nic nie zostało stworzone "deklu".

Skoro teraz mówisz że 17-23 to czemu wcześniej mówiłeś, że jest 24.

Wielkanoc i noc świętojańska to chyba coś innego.

Saturnalia to czas zabawy, chlania co i gdzie popadnie. A Boże narodzenie to czas spokoju, wyciszenia.

50a8d03627325.png

| Edytor |

Opublikowano

Chyba ty spałeś na polskim też.

Na podstawie Saturnalii nic nie zostało stworzone "deklu".

Skoro teraz mówisz że 17-23 to czemu wcześniej mówiłeś, że jest 24.

Wielkanoc i noc świętojańska to chyba coś innego.

Saturnalia to czas zabawy, chlania co i gdzie popadnie. A Boże narodzenie to czas spokoju, wyciszenia.

nie chce mi sie z toba nawet rozmawiac, bo to jak walka z wiatrakami ale dobra:

saturnalia = boze narodzenie tylko pod inna nazwa

Skojarzenie Saturnaliów ze świętami Bożego Narodzenia jest nieuniknione. Uroczystość obchodzona w grudniu, czas radości i zabaw, obdarowywanie się prezentami, a nawet coś w rodzaju choinek. Przypadkowa zbieżność czy święta te coś łączy? Wszystko wskazuje na to, że wiele bożonarodzeniowych zwyczajów faktycznie mogło mieć swoje źródła w starożytnym Rzymie. Saturnalia obchodzono także w czasach późnego cesarstwa. Zmieniono wprawdzie nazwę na Brumalia, czyli święto przesilenia zimowego, ale tradycje pozostały. W Rzymie przybywało chrześcijan, a obchodzili oni Boże Narodzenie tuż po Brumaliach (zresztą datę 25 grudnia chrześcijanie wybrali, aby zastąpić nią inne rzymskie święto – Sol Invictus, Niezwyciężonego Słońca). Cały czas jednak obchodzono stare święto, aż w końcu związane z nimi zwyczaje przeniknęły do chrześcijańskich obchodów Bożego Narodzenia.

masz tu pewien cytat ""deklu""

.

Opublikowano

Święta są zajebiste, jedyne w swoim rodzaju zawsze czuć magie świąt :)

Nie czasem czucie ciężkiego portfela ?

Co roku jest zajebiście, spędzam ją z rodziną, biba zawsze jest do 2 w nocy i wogóle... :D<3

najpierf zkondż potstafufke a pusniej hoc na biby <3

g0Tef.jpg

Opublikowano

Ktoś napisał, że Boże Narodzenie to czas wyciszenia.

Boże narodzenie to czas radości Bóg pod posatacią człowieka się urodził !

Wielkanoc to już czas wyciszenia... Jezus umiera na krzyżu, ale i tak w niedzielę Jezus zmartwychwstaje i to jest oznaka radości !

Tak samo niedawno obchodzone Święto Zmarłych to jest czas wyciszenia ale też i radości z tego że zmarli dołączyli do lepszej strony świata !!!

Jeżeli nie obchodzisz tych świąt to znaczy, że jesteś kompletnie niewierzący.

1375207970-U250359.png

Opublikowano

nie chce mi sie z toba nawet rozmawiac, bo to jak walka z wiatrakami ale dobra:

saturnalia = boze narodzenie tylko pod inna nazwa

masz tu pewien cytat ""deklu""

Kurwa, nudzi mi sie to.

Twoim cytem moge sie podetrzeć.

wejdz na wikipedia.eu i wpisz sturnalia.

Tak się składa, że startowałem w kuratoryjym z historii i trochę wiem.....

50a8d03627325.png

| Edytor |

Opublikowano

Kurwa, nudzi mi sie to.

Twoim cytem moge sie podetrzeć.

wejdz na wikipedia.eu i wpisz sturnalia.

Tak się składa, że startowałem w kuratoryjym z historii i trochę wiem.....

szkoda mi cie troche ;<

"Gdy twój Bóg, Jahwe, wytępi przed tobą narody, które ty idziesz wydziedziczyć, gdy je wydziedziczysz i zamieszkasz w ich ziemi, strzeż się, byś nie dał się skusić do pójścia w ich ślady. A po ich wytępieniu - byś nie szukał ich bogów, mówiąc: . Nie uczynisz tak wobec Boga swego, Jahwe, bo to wszystko, czym brzydzi się Jahwe i czego nienawidzi, oni bogom swym czynili, nawet swych synów i córki w ogniu palili dla swych bogów." (ks. Powtórzonego Prawa 12:29-31 w przekładzie Biblii Tysiąclecia, II wydanie)

a teraz miłej lektury

http://www.histurion.pl/strona/baza/art/saturnalia_i_ich_zwiazek_z_bozym_narodzeniem.html

i ponownie przeczytaj sobie ten werset z Pisma Świętego. ;-)

troche wiesz, czyli wiesz ile? bo mi sie wydaje ze nic i strugasz kozaka ;].

jakbys wiedzial to bys takich glupot nie wypisywal

masz tu jeszcze cos

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BCe_Narodzenie

i swieta czasowo zbiezne z bozym narodzeniem. poczytaj sobie o chociazby sol invictus

kolejny cytat

Konkurencja dla starszych świąt

W tej sytuacji stosunkowo świeża religia, jaką było chrześcijaństwo, musiała zaoferować wiernym coś, co odciągnie ich od żywiołowych Saturnalii czy święta Mitry, które w II i III wieku zaczęło szybko rozprzestrzeniać się po Cesarstwie Rzymskim. W IV wieku naszej ery hierarchia kościelna postanowiła, że dzień 25 grudnia będzie obchodzony jako dzień narodzenia Jezusa, choć wcześniej dzień jego narodzin obchodzono 6 stycznia.

Święto to miało pomieścić w sobie wszystkie "konkurencyjne" święta. Z początku różniło się znacznie od święta, jakie znamy dzisiaj. Było hałaśliwe, czasem wręcz orgiastyczne, choć rzeczywiście było uniwersalnym świętem chrześcijańskim.

.

Opublikowano

nie obchodze swiat, wierze w boga smokow.

Stop dzieciom metina na forum !!!

wejdzcie na

www.pajacyk.pl

I podarujcie darmowy obiad dla dzieci (Nie neo chociaż nie wiadomo co z nich urośnie)

1375207970-U250359.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...