Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy Komputer

duel44

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

6GB ram bo ramu nigdy za wiele :D Kartę graficzną można teraz kupić tanio... (wydajną oczywiście, te najlepsze w kij drogie...)

Osobiście nie polecam Ci kupować kompa pod silka tylko do użytku. Kup najlepszą grafę i procka 3x3.4GHz lub 4x3.0 i będziesz miał kompa na jakiś czas. Zamiast jakiegoś słabiaka wydajnościowego do gry, która i tak już powoli się stacza...

LifeSro

FusionRoad

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

nie wiem po co doradzacie mu takie mocne procki jak on i tak tego nie wykorzysta. 4x2 to i tak jest za dużo ale moim zdaniem to jest max. Niech zainwestuje w grafe, ram no i dobre chłodzenie jak chce 24/7 bocić.

16.04.2010r - 666 postów :-).

Opublikowano

Proc jakis pro niemusi byc ;p

Kup 4-6gb ramu tylko pamietaj aby win 64bit zainstalowac

Niewidze sensu kupowac kompa z procesorem seri i7,phenom 1xxx bo i tak go nie wykorzystasz chyba ze jesteś maniakiem benchmark'a i bedziesz 24h 3dmark'a odpalac i jarać się ile masz ptk.

jak chcesz grać tylko w silka niema sensu kupowac grafy serii gts/gtx kup sobie jakiegos radka 48xx bo co w silka na Dx11 bedziesz grac ??

Osobiście niepolecam kompów z allegro, kup sobie części i w miłym cieple kominka poskładaj sobie kompa ;p

Opublikowano

yeah, ale moze bedzie gral w jakies inne gry? Poza tym lepszy sprzet mu nie zaszkodzi - starczy na dłużej

CS GO PLAYING

Global Elite

Lenovo Y50-70 Geforce GTX 860m Intel i7 4700HQ SSD 240GB + Monitor zęwnetrzny 60hz FHD

Tesoro Aegis X4

Steelseries Kinzu v3

Creative Aurvana Live!

Steam :

http://steamcommunity.com/profiles/76561198056403525

Czasem potrzeba ludzi do mixa/faceita. Zapraszajcie.

Opublikowano

SirVander

Różnica kwoty między radeonem 48xx, a kartą z serii gts/gtx nie jest ogromna.

Kwota rzędu 300zł, a karta będzie dużo mocniejsza i wystarczy na dłużej.

Co do procesora masz rację, ze nie wykorzysta tego w pełni.

Ale kolega planuje kupić komputer/laptopa, nie wiemy kiedy znowu będzie go wymieniał, możliwe ze za 5-6lat, a procesor 4rdzeniowy akurat mu wystarczy.

Znowu masz rację.

Lepiej złożyć komputer samemu niż kupować gotowca, słabe części niektóre , a kwoty ogromne.

Także nie polecam składania komputera na

komputronik.pl

ponieważ kwoty to mają z kosmosu

Do wszystkich innych.

My mu doradzamy kompa na teraz oraz na kilka następnych lat, nie na 2-3, tylko 5 bądź więcej

Pamiętajcie, że wychodzą coraz to nowsze gry, z coraz lepszymi wymaganiami co równa się z tym, że potrzebujemy coraz mocniejszy sprzęt do ich udźwignięcia.

Kolega chce takiego kompa żeby udźwignął mu te 8 silków + zapewne w tym czasie inne gry, nie żeby dźwigał 8 silków i tylko internet płynnie chodził.

Procesory 4rdzeniowe karty serii gts/gtx nie są już tak drogie jak kilka miesięcy temu, a wystarczą na dobrych kilka lat.

@edit

Drobne porównanie.

GeForce GTX 295 kupisz za kwotę około 1800zł

Sapphire Radeon 4890 Vapor-X kupisz za kwotę około 1000zł

Zakładając, ze chcesz wyrównać ich pamięć to jak pisałem za GTX'a zapłacisz 1800zł, natomiast Radeon'ów musiałbyś już kupić 2 karty, co daje około 2000zł, więc jest drożej.

My możemy sobie gdybać, tak naprawdę nie wiemy ile kolega ma pieniędzy przeznaczonych na zakup komputera, więc możemy jedynie na oko proponować składanie komputera.

Jeśli faktycznie ma te 3000zł czy tam ile kosztował ten najdroższy przez kolegę zaproponowany laptop, to zostałbym przy podwójnej karcie Palit Nvidia 9800GT co da łącznie 2048mb za kwotę 690zł przy czym za Radeona 4890 CF średnio damy 800-900zł mając 1024mb pamięci

@kolejny edit

Procesor Intel Core i5 661 kosztuje około 800zł, gdzie Intel Core i7 950 ( przy rev. D0 ) kosztuje około 1100zł.

Jest to kwota rzędu 300zł, ale i7 posiada dużo więcej pamięci cache i wg mnie ma dużo lepszy typ gniazda, bo i7 proponowana w tym poście posiada gniazdo FCLGA1366, przy czym i5 proponowana w moim poście posiada gniazdo Socket - 1156, a nie oszukujmy się, Socket'y zaczynają wychodzić powoli z użytku oraz częściej zawodzą.

@ I następny edit dotyczący pamięci RAM

za kwotę rzędu 500zł można kupić wyśmienitą pamięć RAM 4GB Kingston'a, mówię tutaj o KHX'ie której taktowanie szyny wynosi 2000 MHz i jest to jedno z najszybszych taktowań na rynku, co zapewnia wysoki poziom pracy i odpowiednią moc pracy w grach/programach o dużych wymaganiach.

10465336176777382411.png
Opublikowano

Ano, co do sklepu to racja - komputronik odpada. Polecam esc.pl albo ram.net.pl - Na esc złozą Ci kompa za darmo, na ram.net.pl trzeba zapłacić

CS GO PLAYING

Global Elite

Lenovo Y50-70 Geforce GTX 860m Intel i7 4700HQ SSD 240GB + Monitor zęwnetrzny 60hz FHD

Tesoro Aegis X4

Steelseries Kinzu v3

Creative Aurvana Live!

Steam :

Opublikowano

jednak zdecydowalem sie na komputer i mam na niego 3500 zl funduszu ale trzeba wliczyc w to monitort z 22 wystarczy panoramiczny glosniki obojentne mycha + klawiatura to grosze xD

wienc na komputer wyjdzie kolo 3100 zl albo 3000 nie wiem ile monitor chodzi i sie zastanawiam tak jak mowil kolega wyzej mam zamiar zapuscic sobie 8 harow i grac np w gta 4 ( jesli to wgl mozliwe 0.O jesli nie to pusze mniej) ale mniejsza oto chodzi o to ze bede jednoczesnie gral w cos jeszcze wienc sie pytam czy taki komputer 4 gb ram procek 4x2,5gh miejsca na dysku tak z 500 gb bondz mniej tak aby nie bylo mniej niz 300 i karta graficzna idze pod wasz osond bo sie na nich nie znam i czy za kolo 3100 zl uda sie kupic taki komputer ?http://allegro.pl/elite-quad-i7-870-turbo-do-3-60-ghz-4gb-1tb-hd5850-i1266293291.html znalazlem taki znalazlem a i komputer musial by mi starczyc az na 5 lat i niewiem czy taki wystarczyl by ?

angeludanyd.jpg
Opublikowano

http://allegro.pl/amd-athlon-ii-x4-640-am3-45nm-4x3-0ghz-sklep-wwa-i1254718664.html

+

4GB wydajnej pamięci RAM 

Jakiś Radeon / GeForce (najlepiej GTX)

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Pisałem już wcześniej, ale się powtórzę.

Złóż komputer sam, lepiej Cię to wyniesie i nieco taniej.

Co do Twojej propozycji.

Jak na taki komputer to zbyt mało pamięci RAM ( zalecam 6GB+ ), troszkę wolne taktowanie bo 1333GHz, zalecał bym 1666+MHz

Ale wiadomo, wszystko zależy od pieniędzy.

Zamiast tego ATI Radeon HD 5850 wrąbałbym 2x Palit Nvidia 9800GT gdzie będzie 2x więcej pamięci kart graficznych.

Procesor jest dobry, jeśli jednak masz więcej pieniędzy to zainwestuj w Intel core i7 950 LGA1366 przy taktowaniu 3.06GHz na czysto, gdzie tutaj jest 2.93

Płyta główna MSI H55-G43 jest wyśmienita.

Bardzo Ci ją polecam, sprawuje się idealnie.

Dysk też w miarę 7200obr jest bardzo dobre, większego nie potrzebujesz.

Na tym Radeonie a aukcji możesz mieć problem z 8 silkami + włączone GTA 4, przy podwójnej karcie Nvidi ( np. tej co podałem bo jest to naprawdę mocna karta) masz 2 razy więcej pamięci, bo aż 2048 co spokojnie wystarczy na odpalenie silków + GTA 4

10465336176777382411.png
Opublikowano

Co do Twojej propozycji.

Jak na taki komputer to zbyt mało pamięci RAM ( zalecam 6GB+ ), troszkę wolne taktowanie bo 1333GHz, zalecał bym 1666+MHz

Zamiast tego ATI Radeon HD 5850 wrąbałbym 2x Palit Nvidia 9800GT gdzie będzie 2x więcej pamięci kart graficznych.

Procesor jest dobry, jeśli jednak masz więcej pieniędzy to zainwestuj w Intel core i7 950 LGA1366 przy taktowaniu 3.06GHz na czysto, gdzie tutaj jest 2.93

Na tym Radeonie a aukcji możesz mieć problem z 8 silkami + włączone GTA 4, przy podwójnej karcie Nvidi ( np. tej co podałem bo jest to naprawdę mocna karta) masz 2 razy więcej pamięci, bo aż 2048 co spokojnie wystarczy na odpalenie silków + GTA 4

Racja składak ma plusy ;].

Ja składałem komputer na stronie www.arest.pl wybrałem to co mnie interesowało i do tego jeszcze zadzwonili do mnie i polecili tańsze i lepsze ramy.Teraz mam gwarancje na każdą część ;).

Opublikowano

Dajesz detale na low i window mode i odpalasz te 10 silków bez kłopotu z małym użyciem procka. Ja mam odpalone ponad 4 silki + - i jeszcze gram w cod'a mw2, a mój komp ma już z 2 lata.

Opublikowano

Co do Twojej propozycji.

I niby co z takim GeForce 9800gt x2 zrobi w GTA? Karta nie wyrobi. Nie przy 10 silkach+ GTA IV. Do tego poleciłeś mu najgorszy możliwy model tejze karty - od Palita. Poczytaj troche na forach komputerowych, pamięć na karcie ma znaczenie, ale nie az tak duze jak jej taktowanie. I wiele innych czynników;)

CS GO PLAYING

Global Elite

Tesoro Aegis X4

Steelseries Kinzu v3

Creative Aurvana Live!

Steam :

Opublikowano

też mi się wydaje, że karta jedna a porządna, przynajmniej za 3 latka odpali sobie normalną grę a na takich 2x to sobie będzie mógł pogwizdać.

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano

Haha nie no, nie pieprz mi głupot kolego, Palit to tylko propozycja.

9800GT nie wyrobi w GTA 4?

To chyba ja mówię o 9800, a ty chyba o 7600GS.

Wiesz to dziwne bo mój kuzyn ma właśnie takie Nvidie ( GeForce ) i jakoś bez problemu wyrabia mu na GTA 4.

"Poczytaj w internecie..."

Właśnie tym się różnimy.

Ty opierasz się tylko na opiniach z internetu.

Ja natomiast opieram się głównie na doświadczeniach własnych i moim znajomych informatyków, potem na opiniach z internetu.

PS

GeForce tej samej karty również kosztuje około 400zł ( teraz chyba mi nie wmówisz, że GeForce to najgorsza firma ? ).

@valenar

Wyjaśnij mi czemu?.

Lepiej kupić dwie mocniejsze niż jedną też mocną, ale w porównaniu do Nvidi GeForce 9800GT nieco mocniejszą (mam nadzieję, że wiesz o co mi chodziło).

Na tych 2 kartach zdziała więcej, niż na tym jednym Radeonie.

10465336176777382411.png
Opublikowano

mam prosbe mowilem ze sie nie znam na tych kartach graficznych wiec jesli ktos podaje czesci itp itd komputer to mogli byscie napisac ile takowa karta kosztuje jesli sie orientujecie bo jak tak piszecie jesli masz pieniadze jesli masz pieniadze to az mi sie ciezko robi ile te karty procki majo kosztowac xD sprobuje zlozyc tutaj komputer www.arest.pl jednak niezloze nie znam sie na plytach glownycj i tych duperelach ;/ czyli bede musial gotowca albo z jakims informatykiem pojechac po kompa ;/

angeludanyd.jpg
Opublikowano

Najlepiej właśnie weź informatyka jak się nic na tym nie znasz.

Kupowanie gotowców jest kompletnie nieopłacalne.

Więcej wydasz, a dostaniesz gorsze podzespoły aniżeli składałbyś sam komputer.

10465336176777382411.png
Opublikowano

sam proces składania kompa jest łatwy każdy da radę. W necie masz poradniki. Co do tego co ma być w tym komputerze to Twoja decyzja. Ja osobiście niedługo będę składał kompa za 2.5k (w lutym) to pewnie kupię sobie i7 i wszystko ładne, ale karte graficzną to taką najgorszą, najtańszą. czemu ? Po prostu dokupię sobie najlepszą zamiast teraz oszczędzać na częściach będę miał wypasiony sprzęt kilka miesięcy później zamiast średni od razu.

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano

@up

Fajnie ale to jest temat dotyczący kupna jego komputera, nie kupna Twojego komputera.

Poza tym pierwszych lepszych części dać nie możesz.

Wszystko musi z sobą "współdziałać".

10465336176777382411.png
Opublikowano

@up

Fajnie ale to jest temat dotyczący kupna jego komputera, nie kupna Twojego komputera.

Poza tym pierwszych lepszych części dać nie możesz.

Wszystko musi z sobą "współdziałać".

Chyba lepiej popytać się kogoś o rady.

Opublikowano

1,5GB ramu 3.0 Celeron 6200... odpalam 20 ph botow.. więc nie piernicz :D. CL i grasz;) jak masz neta 1mb to się nie dziwie, że nie możesz się zalogować xD

"Zamilcz Chłopie zanim Cię zakopie" 52 Dębiec

Opublikowano

1,5GB ramu 3.0 Celeron 6200... odpalam 20 ph botow.. więc nie piernicz :D. CL i grasz;) jak masz neta 1mb to się nie dziwie, że nie możesz się zalogować xD

heh na ph leci mi tera 24 hary a ja chce se puscic party na sbocie ;D a pozatym komputer musze miec nowy bo ten juz sie sam wylancza i zench wgl a chce sie pograc np w gotchic4 mi nie idzie nawet 3 i dlatego szukam jakiegos lepszego kompa na 5 lat oczywiscie czesci dokupie ale to kiedys kiedys jak ktos zlozy kompa do 3 tys (kiedy skladalem to przesadzilem i wyszlo mi 5,5k 0.O a potem nie wiedzialem co zmienic bo jak zmienilem zeby bylo taniej to i tak 4tys xD) to niech da info ze statami :D
angeludanyd.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...