Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki to Windows i czy był on instalowany pod aktualną konfiguracją? Jeśli nie był i pochodzi z innego komputera to masz winowajcę, szczególnie jak partycje są MBR.

Możesz podłączyć stary dysk, a następnie go sformatować za pomocą Zarządzania Dysków lub Disk Partem, ewentualnie jakimś innym programem do tego przeznaczonym. Jeśli masz na nim jakieś ważne to usuń tylko partycję systemową. Dodatkowo upewnij się, że system startuje z odpowiedniego dysku.

Jeśli stary dysk posiada partycje MBR to włącz CSM Support w UEFI lub sformatuj go i stwórz partycje GPT.

Opublikowano
11 minut temu, Anhin napisał:

Jaki to Windows i czy był on instalowany pod aktualną konfiguracją? Jeśli nie był i pochodzi z innego komputera to masz winowajcę, szczególnie jak partycje są MBT.

Możesz podłączyć stary dysk, a następnie go sformatować za pomocą Zarządzania Dysków lub Disk Partem, ewentualnie jakimś innym programem do tego przeznaczonym.

Znaczy to byl ten windows z tego samego komputera. Teraz Windows stoi na Kingstonie KC3000, ktory poleciles i nic nie wywalilo. Na tamtym Viperze wlasnie komputer nie chcial wstac i jest tam win11.

Opublikowano

No to podłącz go, a następnie sformatuj/usuń partycję systemową za pomocą Zarządzania Dysków, Disk Parta, czy innego programu stworzonego do tego typu rzeczy. Dodatkowo sprawdź CrystalDiskInfo S.M.A.R.T tego Patriota - gdyby komputer resetował się po podłączeniu Patriota to pozostaje go oddać na gwarancję/rękojmię.

Opublikowano
Godzinę temu, Anhin napisał:

No to podłącz go, a następnie sformatuj/usuń partycję systemową za pomocą Zarządzania Dysków, Disk Parta, czy innego programu stworzonego do tego typu rzeczy. Dodatkowo sprawdź CrystalDiskInfo S.M.A.R.T tego Patriota - gdyby komputer resetował się po podłączeniu Patriota to pozostaje go oddać na gwarancję/rękojmię.

Co rozumiesz poprzez "sprawdź CrystalDiskInfo S.M.A.R.T tego Patriota "?

Raport ze speccy speccy.piriform.com/results/hEoMZMz1Z2Vu0cKDKNhc6ar 

https://www71.zippyshare.com/v/QBhs1Upv/file.html  tutaj SSy z CrystalDiskInfo i z FRST

Opublikowano

Według Speccy (FRST też) masz zainstalowany Windows 10 Pro, a nie Windows 11. W najlepsze działa shitware Gigabyte - jeśli go realnie nie potrzebujesz to odinstaluj wszelkie programy od Gigabyte - wszystkie te @BIOS, AppCentery i inne FastBoot'y, bo to może być główny winowajca restartów, szczególnie, że większość tego softu nie ma podpisu cyfrowego, więc Defender może flagować i blokować te pliki, co może skutkować restartami. Intel DSA też możesz odinstalować - nie będzie Ci potrzebny.

Dyrektywa naprawcza FRST - skopiuj to, a następnie w FRST kliknij Napraw:

To jest ukryta treść, proszę

Zostanie utworzony punkt przywracania systemu, następnie zostaną usunięte z autostartu, usług oraz harmonogramu zadań rzeczy związane z Intel DSA oraz aplikacjami Gigabyte, później zostanie wyczyszczony Podgląd Zdarzeń, oraz usunięte zostaną pliki tymczasowe.

Obie ścieżki występowania wskazywały na dyski SSD. W S.M.A.R.T. nie ma niczego niepokojącego. Restarty rozpoczęły się po dołożeniu Kingstona? Przekładałeś dyski miejscami?

Generalnie komputer nie powinien się restartować - jeśli się będzie restartował to podejrzewam tutaj shitware Gigabyte lub problemy sprzętowe po stronie MOBO lub PSU.
Tak jak już wyżej pisałem - warto sobie wyłączyć Fast Startup lub całą hibernację - w komputerach wyposażonych w SSD niewiele daje Fast Startup, praktycznie nic.

Opublikowano
10 minut temu, Anhin napisał:

Według Speccy (FRST też) masz zainstalowany Windows 10 Pro, a nie Windows 11. W najlepsze działa shitware Gigabyte - jeśli go realnie nie potrzebujesz to odinstaluj wszelkie programy od Gigabyte - wszystkie te @BIOS, AppCentery i inne FastBoot'y, bo to może być główny winowajca restartów, szczególnie, że większość tego softu nie ma podpisu cyfrowego, więc Defender może flagować i blokować te pliki, co może skutkować restartami. Intel DSA też możesz odinstalować - nie będzie Ci potrzebny.

Dyrektywa naprawcza FRST - skopiuj to, a następnie w FRST kliknij Napraw:

Zostanie utworzony punkt przywracania systemu, następnie zostaną usunięte z autostartu, usług oraz harmonogramu zadań rzeczy związane z Intel DSA oraz aplikacjami Gigabyte, później zostanie wyczyszczony Podgląd Zdarzeń, oraz usunięte zostaną pliki tymczasowe.

Obie ścieżki występowania wskazywały na dyski SSD. W S.M.A.R.T. nie ma niczego niepokojącego. Restarty rozpoczęły się po dołożeniu Kingstona? Przekładałeś dyski miejscami?

Generalnie komputer nie powinien się restartować - jeśli się będzie restartował to podejrzewam tutaj shitware Gigabyte lub problemy sprzętowe po stronie MOBO lub PSU.
Tak jak już wyżej pisałem - warto sobie wyłączyć Fast Startup lub całą hibernację - w komputerach wyposażonych w SSD niewiele daje Fast Startup, praktycznie nic.

Tak, jest Win 10, ponieważ stawiałem od nowa, a na pendrive mam obraz 10tki. 

Odinstalowałem wszystkie appki od Gigabyte 

Jak przyszedł Kingston, sformatowałem Vipera. Następnie zamieniłem je miejscami, tzn wypiąłem Vipera i w jego miejsce poszedł Kingston. 

Opublikowano

Jeśli moja teoria jest poprawna tj. shitware od producentów MOBO nadal jest shitware'em to problem powinien zostać rozwiązany. Jeśli restarty będą nadal się pojawiać to wypada udać się do serwisu, żeby sprawdzić PSU oraz MOBO, chyba, że będziesz miał na podmianę PSU to jesteś w stanie zrobić to samodzielnie.

Po stronie oprogramowania nie ma już raczej czego szukać - logi niczego nie pokazują, BSOD'ów brak, więc nie ma punktu zaczepienia. Można oczywiście się bawić w Driver Verifier, ale podejrzewam, że nie przyniosłoby to oczekiwanego skutku.

Opublikowano
56 minut temu, Anhin napisał:

Jeśli moja teoria jest poprawna tj. shitware od producentów MOBO nadal jest shitware'em to problem powinien zostać rozwiązany. Jeśli restarty będą nadal się pojawiać to wypada udać się do serwisu, żeby sprawdzić PSU oraz MOBO, chyba, że będziesz miał na podmianę PSU to jesteś w stanie zrobić to samodzielnie.

Po stronie oprogramowania nie ma już raczej czego szukać - logi niczego nie pokazują, BSOD'ów brak, więc nie ma punktu zaczepienia. Można oczywiście się bawić w Driver Verifier, ale podejrzewam, że nie przyniosłoby to oczekiwanego skutku.

Znowu się to stało przy aktualizacji WIndows Defender i to się dzieje za każdym razem podczas aktualizowania tego. No nic, ale już mam dosyć sprawdzania tego i odeślę na początek PSU ;/ 

Bardzo dziękuje Tobie za pomoc.

Opublikowano

Jeśli chcesz oszczędzić sobie wysyłania każdej części osobno to jednak radzę pierw udać się z komputerem do serwisu, żeby zdiagnozowali felerny komponent. Generalnie ciekawa rzecz, że komputer resetuje się podczas aktualizacji, tym bardziej, że system jest postawiony na nowo i takie rzeczy nie powinny mieć miejsca.

Tak ostatecznie, bo wolałbym, żebyś nie musiał bawić się w RMA:

Przygotowałeś pendrive z najnowszą wersją Windows 10? Pytam, bo w raporcie Speccy widnieje dwukrotnie aktualizacja KB4023057 dla wersji systemu 20H1 oraz 22H2 jako "In Progress". Jest to generalnie dziwne, bo nie powinno mieć to miejsca przy najnowszej wersji systemu, a takie coś wskazuje, że Windows został zainstalowany z użyciem starszej wersji obrazu, następnie zaczęły się pobierać aktualizacje, ale nie została jedna dokończona, a w tym czasie system zaktualizował się do 22H2, co spowodowało, że wisi teraz aktualizacja do dwóch wersji systemu. Wskazuje na to również aktualizacja KB4577586 usuwająca Flash Playera - aktualizacja ta nie jest instalowana w systemach nowszych niż 20H1, ze względu na to, że Flash Player jest już w nich usunięty domyślnie. Jeśli tak było, to zrobiłbym coś takiego:

Jeśli po tym wszystkim nadal będą występować restarty to już tutaj nic nie poradzimy, bo można się z tym bawić i bawić.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Anhin napisał:

Jeśli chcesz oszczędzić sobie wysyłania każdej części osobno to jednak radzę pierw udać się z komputerem do serwisu, żeby zdiagnozowali felerny komponent. Generalnie ciekawa rzecz, że komputer resetuje się podczas aktualizacji, tym bardziej, że system jest postawiony na nowo i takie rzeczy nie powinny mieć miejsca.

Tak ostatecznie, bo wolałbym, żebyś nie musiał bawić się w RMA:

Przygotowałeś pendrive z najnowszą wersją Windows 10? Pytam, bo w raporcie Speccy widnieje dwukrotnie aktualizacja KB4023057 dla wersji systemu 20H1 oraz 22H2 jako "In Progress". Jest to generalnie dziwne, bo nie powinno mieć to miejsca przy najnowszej wersji systemu, a takie coś wskazuje, że Windows został zainstalowany z użyciem starszej wersji obrazu, następnie zaczęły się pobierać aktualizacje, ale nie została jedna dokończona, a w tym czasie system zaktualizował się do 22H2, co spowodowało, że wisi teraz aktualizacja do dwóch wersji systemu. Wskazuje na to również aktualizacja KB4577586 usuwająca Flash Playera - aktualizacja ta nie jest instalowana w systemach nowszych niż 20H1, ze względu na to, że Flash Player jest już w nich usunięty domyślnie. Jeśli tak było, to zrobiłbym coś takiego:

Jeśli po tym wszystkim nadal będą występować restarty to już tutaj nic nie poradzimy, bo można się z tym bawić i bawić.

Cześć,

Rzeczywiście nie pomyślałem o tym, ponieważ obraz Win 10 na tym pendrivie robiłem jakiś czas temu. Dzisiaj dokupie pendrive i dla pewności zorbie tam też obraz Win 11. 

Wczoraj w sumie komputer działał od godziny 9:00 do 22:50 i na sam koniec zaliczył restart. Dzisiaj z rana też i powtarzały się błędy "Instalacja nie powiodła się: system Windows nie mógł zainstalować następującej aktualizacji, ponieważ wystąpił błąd 0x80246007: Aktualizacja analizy zabezpieczeń dla produktu Microsoft Defender Antivirus - KB2267602 (wersja: 1.383.1098.0)."   

oraz 

"Autopilot.dll WIL error was reported. HRESULT: 0x80070491 "

i w sumie to:

"Nie można odnaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia 56 ze źródła Application Popup. Albo składnik wywołujący to zdarzenie nie jest zainstalowany na komputerze lokalnym, albo instalacja jest uszkodzona. Możesz zainstalować lub naprawić składnik na komputerze.

Jeśli zdarzenie pochodzi z innego komputera, wraz ze zdarzeniem może być wymagane zapisanie informacji o wyświetlaniu.

Do zdarzenia dołączono następujące informacje:

ACPI
2

Zasób komunikatu jest obecny, ale nie odnaleziono tego komunikatu w tabeli komunikatów"

Zainstaluje najnowszy obraz win 10 i zobacze jeszcze raz.

Edytowane przez Swifty
Opublikowano
2 godziny temu, Swifty napisał:

Wczoraj w sumie komputer działał od godziny 9:00 do 22:50 i na sam koniec zaliczył restart. Dzisiaj z rana też i powtarzały się błędy "Instalacja nie powiodła się: system Windows nie mógł zainstalować następującej aktualizacji, ponieważ wystąpił błąd 0x80246007: Aktualizacja analizy zabezpieczeń dla produktu Microsoft Defender Antivirus - KB2267602 (wersja: 1.383.1098.0)."   

Tutaj rozwiązaniem jest to co napisałem w poprzednim poście - reset komponentów Windows Update. Dodatkowo czasem trzeba jeszcze zresetować definicje Defendera, zrobisz to za pomocą tych komend:

Powyższe komendy wklejasz po kolei do PowerShella uruchomionego z prawami administratora.

"Autopilot.dll WIL error was reported. HRESULT: 0x80070491 "

To oznacza uszkodzony składnik systemowy - tutaj pomóc mogą komendy:

Jednakże często to może nie być wystarczające i trzeba wykonać naprawę In-Place Upgrade, do której link podałem w poprzednim moim poście. Naprawdę warto to zrobić.

"Nie można odnaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia 56 ze źródła Application Popup. Albo składnik wywołujący to zdarzenie nie jest zainstalowany na komputerze lokalnym, albo instalacja jest uszkodzona. Możesz zainstalować lub naprawić składnik na komputerze.

Jeśli zdarzenie pochodzi z innego komputera, wraz ze zdarzeniem może być wymagane zapisanie informacji o wyświetlaniu.

Do zdarzenia dołączono następujące informacje:

ACPI
2

Zasób komunikatu jest obecny, ale nie odnaleziono tego komunikatu w tabeli komunikatów"

O tym problemie wiem, dlatego chciałem żebyś zaktualizował BIOS. Tutaj generalnie można dopatrywać się problemu po stronie PSU/MOBO, ale jak też pisałem wcześniej - warto by było na początek wyłączyć Fast Startup lub całkowicie Hibernację, dodatkowo sprawdzić warto czy ten komunikat będzie się pojawiał po zmianie planu zasilania na Wysoka Wydajność oraz/lub po wyłączeniu C-States w UEFI/BIOS. Jest to problem z kontrolą zasilania i zmianami stanów zasilania procesora.

Jeśli chcesz przygotowywać pendrive z instalką a następnie na czysto przeinstalowywać system to już warto zrobić to z ISO Windows 11, a nie z Windows 10.

Opublikowano

Utworzyłem obraz WIN 11, poszło szybko i bez problemów, ale wcześniej też tak się zdarzało.

Czy tryb zasilania zostawić na "Zrównoważonym"? Jedna z opcji w panelu sterowania. 

Dla mnie - laika jest to wszystko mega dziwne, ponieważ dało rade wczoraj np. 10h używać komputera i nagle na sam koniec - reset, gdzie był dosyć konkretnie używany przez co najmniej 7h. No i przeszedł te wszystkie testy bez błędów.  

Opublikowano

Ustaw tryb zasilania/plan zasilania na Wysoka Wydajność i sprawdź jak zachowuje się komputer. To samo z C-States w UEFI/BIOS, oraz z Fast-Startup/Hibernacją - jeśli problemem jest zarządzanie stanami zasilania to te rzeczy mają na to wpływ i mogą pomóc rozwiązać problem.

Problem z restartami czymś jest spowodowany, a skoro komputer/system nie mówi co go "boli", to jest to szukanie problemu na ślepo. Komputery są mega dziwne i czasem niedopięty kabel czy niedokręcona śrubka może powodować kolosalne problemy. Komputer po OC może przejść X stress testów i 5 gier, ale znajdzie się jedna, która będzie powodować, że komputer przestanie być stabilny.

Rozumiem, że zainstalowałeś na czysto Windows 11? Jeśli tak to teraz pozostaje użytkować komputer, jeśli wystąpi znowu restart to tak jak poprzednio - podeślij logi z podglądu zdarzeń (Aplikacja i System). Dodatkowo zresetuj UEFI/BIOS (będąc w UEFI wciskasz klawisz F7, następnie włączasz profil XMP). Problemów z restartowaniem podczas aktualizacji/sprawdzania aktualizacji już być nie powinno.

Poza tym wykonaj test stabilności pamięci RAM za pomocą TM5 oraz profilu 1usmus. Instrukcja jak wykonać test:

• Uruchom TM5.exe z prawami admina.
  • Kliknij Load config & exit, a następnie wybierz z folderu bin profil 1usmus_v3_edited.cfg.
  • Po wybraniu profilu program się zamknie, uruchom go ponownie z prawami admina.

Uwagi:

1. Przed odpaleniem programu warto przejechać system DISM oraz SFC.
  2. Pozwól mu wykonać minimum 10 cykli (profil jest zmodyfikowany do wykonania 25 cykli, może to zająć ponad 3h).
  3. Jeśli program freezuje w losowych momentach bez błędów to daj o tym znać.
  4. Jeśli w czasie testu komputer się zrestartuje to znowu podsyłasz logi z podglądu zdarzeń.
  5. Warto obserwować na których testach pojawiają się ewentualne błędy, można zrobić na koniec screenshot lub podesłać wygenerowany log.

Jeśli w czasie trwania testu pojawią się błędu (errors) to znaczy, że profil XMP nie jest stabilny. Wtedy robisz tak:

UWAGA: Na Windows 11 przed zrobieniem powyższych czynności wyłącz funkcję Integralność Pamięci, bo wpływa ona na odczyt danych z czujników.

Opublikowano (edytowane)

Niestety z rana pojawił się reset po aktualizacji( Zainstalowała się ta, gdzie jest napisane "Oczekiwanie na ponowne uruchomienie"). Logi

EDIT A w zasadzie w załączonym zdjęciu lista aktulizacji z dzisiaj jeśli to ma znaczenie. 

Podmieniłem na stare RAMy i niestety też zaliczył reset.

Może powrot do starszego Biosu?

IMG_3593.JPG

Edytowane przez Swifty
Opublikowano

Możesz spróbować BIOS F20, potem (jeśli resety będą występować zrób test stabilności RAM, o którym pisałem wyżej.

Ten komputer to samodzielnie składałeś? Jeśli tak to może tutaj tkwi problem, który się po jakimś czasie uwidocznił. Logi wskazują ciągle to samo i nie ma żadnego punktu zaczepienia.

Opublikowano

Zmienie BIOS, zrobie test i ewentualnie złoże jeszcze raz. W zasadzie eh przez te 4 miesiace dzialal bez problemu. 

Opublikowano

Mając do czynienia z Ryzenem, który chodził po złożeniu bardzo dobrze, a po tygodniu się posypał do takiego stopnia, że nawet w czasie instalacji systemu potrafił walić BSOD'ami to mnie nic nie zdziwi. Przyczyna może być banalna - za mocno dokręcone chłodzenie, zawieruszona śrubka, niedopięty kabel zasilający do PSU.

Kernel Power 41 nie mówi kompletnie nic, jeśli nie jest generowany BSOD - to może być po prostu wszystko. Application Popup 56 - ACPI 2. Tutaj jedyny związek to problem związany z zasilaniem.

Czemu komputer resetuje się akurat podczas aktualizacji? Jest to dla mnie zagadką tak samo duża jak dla Ciebie. Nie spotkałem się nigdy z taką sytuacją, ale skoro wykonanie czystej instalacji nie poprawiło sytuacji, to system nie ma tutaj nic wspólnego.

Wykonanie testu stabilności RAM pozwoli stwierdzić, czy to np. mierny IMC, który nie daje sobie rady z XMP - wtedy można coś z tym robić, np. luzować timing do CL17, czy podbijać napięcie System Agent.

Dziwnym jest także to, że usługa AMD External Events Utility resetuje plan zasilana z Zbalansowany na Zbalansowany, tak jakby sterownik zarządzania energią był uszkodzony, ale system został postawiony na nowo, więc operacja czystej reinstalacji sterowników GPU za pomocą DDU zapewne nie przyniosłaby pożądanych rezultatów. Można próbować wyłączyć tę usługę - może to coś da. Może wyjęcie baterii CMOS na 5 minut w celu Hard Resetu UEFI/BIOS pomoże.

Generalnie w UEFI/BIOS możesz wyłączyć sobie, żeby płyta nie pobierała tego szajsu od Gigabyte - opcja znajduje się w Settings -> IO Ports -> APP Center Download & Install Configuration.

Opublikowano
6 godzin temu, Anhin napisał:

Mając do czynienia z Ryzenem, który chodził po złożeniu bardzo dobrze, a po tygodniu się posypał do takiego stopnia, że nawet w czasie instalacji systemu potrafił walić BSOD'ami to mnie nic nie zdziwi. Przyczyna może być banalna - za mocno dokręcone chłodzenie, zawieruszona śrubka, niedopięty kabel zasilający do PSU...

Zrobiłem wszystko o czym pisałeś na tych dwóch stronach. Niestety nic nie pomaga. Sprawdzałem dwie róźne pamięcie RAM( Vipery 2x 8 i Kingstony Fury 2x16) na włączonym i wyłączonym XMP, a komputer dalej się resetuje. Poczytałem o tym błędzie i finalnie wymiana zasilacza dopiero pomagała. Chyba nie ma co zwlekać i nie ryzykować, że uszkodzi się coś więcej. Mam nadzieje, że obejmie to gwarancja.

Opublikowano

No to nie do końca tak, że winowajcą jest tylko i wyłącznie zasilacz - to równie dobrze może być problem po stronie płyty głównej. Nic Ci się nie uszkodzi. Prawdopodobnie trafił Ci się felerny egzemplarz co się zdarza - jeśli kupowałeś w x-komie to powinni bez problemu przyjąć RMA, w morele też raczej nie robią z tym problemów, najlepiej powołuj się na rękojmię, ograniczasz dzięki temu pole do popisu sprzedawcy. Jeśli sklep będzie robił problem to podbijaj bezpośrednio do Kruxa: https://krux.tech/kontakt/

Tutaj problem był zbliżony - freezy, restarty, brak BSOD'ów: https://www.mpcforum.pl/topic/1680290-problem-z-wylaczajacym-sie-komputerem-i-blad-kernel-power-41/
Okazało się, że gówniany ILM Intela, za mocny docisk chłodzenia, a także uszkodzony RAM powodował takie problemy, więc nie zawsze problemem jest zasilacz.

Opublikowano (edytowane)

Teraz jest coś dziwnego, ponieważ ten błąd 56 ACIP 2 pojawił się zaraz po zalogowaniu do win, ale nie resetował się komputer. Zwykle po tym błędzie był po kilku ms reset komputera. W większości widzę, że to płyty Gigabyte'a ;/ 

Tutaj znalazłem takie coś" 

Since my event viewer always had ACPI error, which is related to power, I proceed to try disable C-States and enable Power Loading on my BIOS. It has been a week and so far my system is stable. I'll update again if it doesn't shut down randomly after a month. " 

Czy brzmi to bezpiecznie, żeby tego spróbować? Power Loading nie mogę tego znaleźć ;/ 

Cytat

@Anhin 

...najlepiej powołuj się na rękojmię, ograniczasz dzięki temu pole do popisu sprzedawcy. Jeśli sklep będzie robił problem to podbijaj bezpośrednio do Kruxa: https://krux.tech/kontakt/ ...

W międzyczasie jak odeśle ten czy jest jakiś model warty uwagi, na 14dniowe testy?

Edytowane przez Swifty
Opublikowano
10 godzin temu, Swifty napisał:

Teraz jest coś dziwnego, ponieważ ten błąd 56 ACIP 2 pojawił się zaraz po zalogowaniu do win, ale nie resetował się komputer. Zwykle po tym błędzie był po kilku ms reset komputera. W większości widzę, że to płyty Gigabyte'a ;/ 

Nie przykładałbym uwagi, kiedy błąd występuje - niekoniecznie zawsze musi on prowadzić do restartu komputera.

Tutaj znalazłem takie coś" 

Since my event viewer always had ACPI error, which is related to power, I proceed to try disable C-States and enable Power Loading on my BIOS. It has been a week and so far my system is stable. I'll update again if it doesn't shut down randomly after a month. " 

Czy brzmi to bezpiecznie, żeby tego spróbować? Power Loading nie mogę tego znaleźć ;/ 

Power Loading powinien znajdować się w Settings -> Platform Power. Wydaje mi się, że ta opcja w niczym nie pomoże, bo była przeznaczona pod starsze niekompatybilne PSU, które się wyłączały przy zbyt niskim poborze prądu, a były to czasy Skylake'a. Niemniej warto spróbować, jak nie zadziała to wrócić do opcji Auto.

W międzyczasie jak odeśle ten czy jest jakiś model warty uwagi, na 14dniowe testy?

MSI MPG A850GF - Wentylator na łożysku kulkowym, więc słyszalny pod obciążeniem.

Adata Core Reactor 850W

Corsair RMx 850W

Be Quiet! Pure Power 12M - ATX 3.0, więc posiada już kabel 12VHPWR.

Opublikowano

Cześć,

Nie miałem ostatnio czasu odesłać mojego zasilacza, ani nawet zamówić nowego. Natomiast błąd przestał istnieć. Zero restartów, jakieś pomniejsze aktualizacje pobierają się w tle. Nie wiem czy to kabel jakiś, czy BIOS czy jakaś usterka sterowników 😛

Opublikowano

W momencie, gdy pisałem o wcześniejszym restarcie, PONOWNIE zmieniłem te C-Statesi po tym problem znikł. Mimo, że wcześniej też były zmieniane. I też BIOS do wersji f20.

Opublikowano

W takim razie problem można uznać za rozwiązany. Ciekawe, że wcześniej nie "załapało" zmian - czy to problem po stronie zapisywania ustawień przez opcję Save & Exit, czy też "uszkodzony" BIOS z powodu aktualizacji z poziomu Windows'a.