Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z wyłączającym się komputerem i błąd KERNEL POWER 41

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie.

Jakieś 2 miesiące temu składałem nowy komputer i od tamtej pory mam wieczny problem z freezami i resetowaniem się komputera. Dodam, że takie freezy pojawiają się randomowo a najczęściej niestety w CoD Warzone, czy to po 5 min gry, czy 15 wszystko działa dobrze i nagle freeze i reset komputera. W dzienniku zdarzeń cały czas wygląda na to, że powoduje to błąd kernel power 41 i WHEA Logger 1. Gram w różne gry na tym komputerze i błąd najczęsciej i praktycznie tylko zdarza się przy Warzone. Grałem w Dying Light 2, AC Valhalla, LoL, CS:GO, Battlefield 1/2042 wszystko na maxymalnych możliwych ustawieniach w 2K i tak się nie dzieje. Takie freezy przy tych graj zdarzają się może raz na tydzień, najgorzej jest przy Warzone. Co do sprzętu to posiadam:

- i5 12600k

-MOBO ASUS z690 Prime wifi DDR5

-2x16GB ram DDR5 G-skill Trident Z 6000mhz

-rtx 3070ti

-zasilacz Chieftec Proton 1000W (ten zasilacz jako jedyny został z poprzedniego komputera)

-Chłodzenie Arctic cooling wodne

Jeżeli chodzi o temperatury to są w normie więc to na pewno nie jest powód tych błędów, karta graficzna przy full stresie osiąga ok 65 stopni maxymalnie a jeżeli chodzi o procesor to nie widziałem więcej jak 60 przy obiążaniu komputera OCCT. Uprzedzam pytanie czy coś jest podkręcone, nic nie jest podkręcone, jedynie włączony profil XMP, żeby osiągnąć 6000Mhz ale nawet jak ten profil wyłączałem, to samo się działo. Załączam logi z dziennika zdarzeń KERNEL POWER i WHEA Logger. Próbowałem różnych fixów tych błędów z Youtube etc i nic nie pomogło. Proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny! 

Pozdro 🙂

BLAD.png

To jest ukryta treść, proszę

Edytowane przez karoleq99
Opublikowano

Logi nie mają żadnych sensownych wartości, jedyne co wskazują to, że system komputer dostał freeze a system nie wygenerował (nie mógł/nie zdążył) żadnych kodów błędów, następnie poszedł restart z Twojej strony.

Jakie dokładnie "fixy" z YT zastosowałeś?

Ile lat ma zasilacz?

Czy cokolwiek w komputerze jest podkręcone? Jeśli tak to cofasz OC - jest niestabilne.

Na początek polecam sprawdzić na innym (porządnym, renomowanym) zasilaczu czy problem występuje. Zasilacz do wspaniałych nie należy i osobiście bałbym się go łączyć z tak mocną kartą graficzną. W dalszej kolejności aktualizacja BIOS/UEFI i sterowników.

Opublikowano

1 godzinę temu, Anhin napisał:

Logi nie mają żadnych sensownych wartości, jedyne co wskazują to, że system komputer dostał freeze a system nie wygenerował (nie mógł/nie zdążył) żadnych kodów błędów, następnie poszedł restart z Twojej strony.

Jakie dokładnie "fixy" z YT zastosowałeś?

Ile lat ma zasilacz?

Czy cokolwiek w komputerze jest podkręcone? Jeśli tak to cofasz OC - jest niestabilne.

Na początek polecam sprawdzić na innym (porządnym, renomowanym) zasilaczu czy problem występuje. Zasilacz do wspaniałych nie należy i osobiście bałbym się go łączyć z tak mocną kartą graficzną. W dalszej kolejności aktualizacja BIOS/UEFI i sterowników.

Hej, dzięki za odpowiedź. Na Youtube są FIXY jak pozbyć się tego problemu lecz nic nie pomogło np tutaj 

Zasilacz ma około 3 lat. Tak jak wyzej napisałem, że nic nie jest podkręcone, jedynie profil XMP. BIOS/STEROWNIKI wszystko jest aktualne. Jaki zasilacz polecasz? Własnie podejrzewałem, że może to być wina zasilacza więc może zastanowię się nad nowym. Pozdro!

Dodam, że na poprzednim komputerze nigdy nie miałem takich błędów, ale tam była GTX 1660 super, i5 9600k i 4x8gb ddr4 więc pewnie o wiele mniejszy pobór mocy był.

Opublikowano

Wybacz umknęła mi informacja, że nic nie podkręcane.

Film przedstawia naprawę uszkodzonych plików systemowych i sprawdzenie dysku przez chkdsk. W Twoim wypadku błąd Kernel Power 41 nie generuje żadnych błędów, co oznacza, że komputer przestał być stabilny, a system nie był w stanie lub nie zdążył wygenerować żadnych błędów. Dodatkowo błąd WHEA oznacza błąd sprzętowy powodowany przez sterownik lub właśnie sprzęt.

Można by było szukać problemów z sterownikiem GPU, ale ten najczęściej po prostu się wykrzacza, pojawia się czarny ekran a następnie obraz się pojawia, a gra zostaje zamknięta.

Tutaj największym podejrzanym jest zasilacz - RTX 3080 może zjeść tyle prądu, ile Twój cały poprzedni sprzęt, dodatkowo miewa power peaki. Twój zasilacz pomimo wysokiej mocy nie błyszczy pod względem elektrycznym, nie bardzo rozumiem wybór tegoż zasilacza. Jeszcze innym problemem może być kwestia podłączenia zasilania GPU - tj. może masz podłączone zasilanie GPU za pomocą dwóch wtyczek z jednego kabla, zamiast jednej wtyczki z każdego kabla osobno.

Teraz co zamiast? Na ten moment dobrze cenowo stoi Adata XPG Core Recator 750W oraz Core Reactor 850W.

Opublikowano

Co do kabla to dokladnie tak jest , jeden kabel, dwie wtyczki, moze to powodowac problem? Zasilacz byl pare lat temu kupowany wiec ciezko powidxziec czemu taki wybor 🙂

Kupię w poniedziałem oddzielny kabel do zasilacza, żeby podłączyć kartę graficzną na dwóch oddzielnych kablach ale druga sprawa, że znalazłem na internetcie o Intel SpeedStep. W poradniku było, żeby wyłączyć tę opcję z BIOSA i odziwo jak narazie CoD Warzone grany 40 min, nie wyłączyło się nic, w dzienniku zdarzeń zniknęły błędy WHEA i Kernel Power Processor które się pojawiały co chwile w dzienniku zdarzeń. Możliwe, że to było przyczyną tego? Mimo tego, że może to było przyczyną, i tak kupię zasilacz i go wymienię tak na zaś 🙂 Te zasilacze co podałeś rzeczywiście w cenie 500 zł wydają się być rozsądne, u mnie w Norwegii kosztują prawie 850 zł w przeliczeniu ale myślę, że chyba warto. A co powiesz o Corsair RM750x, w sklepie akurat u mnie jest promocja w dobrej cenie?

23 minuty temu, Anhin napisał:

Wybacz umknęła mi informacja, że nic nie podkręcane.

Film przedstawia naprawę uszkodzonych plików systemowych i sprawdzenie dysku przez chkdsk. W Twoim wypadku błąd Kernel Power 41 nie generuje żadnych błędów, co oznacza, że komputer przestał być stabilny, a system nie był w stanie lub nie zdążył wygenerować żadnych błędów. Dodatkowo błąd WHEA oznacza błąd sprzętowy powodowany przez sterownik lub właśnie sprzęt.

Można by było szukać problemów z sterownikiem GPU, ale ten najczęściej po prostu się wykrzacza, pojawia się czarny ekran a następnie obraz się pojawia, a gra zostaje zamknięta.

Tutaj największym podejrzanym jest zasilacz - RTX 3080 może zjeść tyle prądu, ile Twój cały poprzedni sprzęt, dodatkowo miewa power peaki. Twój zasilacz pomimo wysokiej mocy nie błyszczy pod względem elektrycznym, nie bardzo rozumiem wybór tegoż zasilacza. Jeszcze innym problemem może być kwestia podłączenia zasilania GPU - tj. może masz podłączone zasilanie GPU za pomocą dwóch wtyczek z jednego kabla, zamiast jednej wtyczki z każdego kabla osobno.

Teraz co zamiast? Na ten moment dobrze cenowo stoi Adata XPG Core Recator 750W oraz Core Reactor 850W.

Opublikowano

Co do kabla - zasilacz według strony producenta powinien być wyposażony w 3 kable PCI-E. Dokupienie innego kabla nie polecam - każdy producent ma inny rozkład pinów w zasilaczu, co może spowodować zwarcie. Corsair RMx bardzo dobry zasilacz, możesz brać.

Generalnie nie instalowałem Win10 na żadnym sprzęcie wyposażonym w CPU Intela z rdzeniami Efficiency, więc nie wiem jakie może to powodować problemy. Jednakże nadal uważam, że największym winnym jest tutaj zasilacz, który nie radzi sobie z zmianą napięć i zmiennym mnożnikiem CPU, skoro wyłączenie EIST eliminuje problem.

Opublikowano
2 minuty temu, Anhin napisał:

Co do kabla - zasilacz według strony producenta powinien być wyposażony w 3 kable PCI-E. Dokupienie innego kabla nie polecam - każdy producent ma inny rozkład pinów w zasilaczu, co może spowodować zwarcie. Corsair RMx bardzo dobry zasilacz, możesz brać.

Generalnie nie instalowałem Win10 na żadnym sprzęcie wyposażonym w CPU Intela z rdzeniami Efficiency, więc nie wiem jakie może to powodować problemy. Jednakże nadal uważam, że największym winnym jest tutaj zasilacz, który nie radzi sobie z zmianą napięć i zmiennym mnożnikiem CPU, skoro wyłączenie EIST eliminuje problem.

Oki, zaraz rozbiorę tył kompa i sprawdzę może rzeczywiśćie 🙂 W takim razie w poniedziałek pojadę kupię tego Corsarza 🙂 Dzięki wielkie za pomoc! 

Opublikowano
W dniu 27.08.2022 o 16:32, Anhin napisał:

Hej hej, jestem po wymianie zasilacza, postawiony nowy system, najnowsze sterowniki. Problem nie ustał... Znowu freezuje mi gry, kernel power i whea logger 1 po raz kolejny, nie wiem juz totalnie co mam zrobic :(

Opublikowano

Sprawdź (i w razie konieczności zaktualizuj) sterowniki Chipsetu i ME za pomocą Intel DSA.

Jeśli zainstalowałeś ponownie Windows 10 to polecam sprawdzić czy aktualizacja do Windows 11 przyniesie poprawę.

Mógłbyś załączyć logi systemowe z podglądu zdarzeń? Instrukcja jak wyeksportować logi do pliku .evtx - W podglądzie zdarzeń wybierasz pozycję "Dzienniki systemu Windows", następnie klikasz PPM na pozycję "System" i wybierasz "Zapisz wszystkie zdarzenia jako...". Plik nazywasz jak chcesz i załączasz go do postu lub na jakiś hosting.

Opublikowano
34 minuty temu, Anhin napisał:

Sprawdź (i w razie konieczności zaktualizuj) sterowniki Chipsetu i ME za pomocą Intel DSA.

Jeśli zainstalowałeś ponownie Windows 10 to polecam sprawdzić czy aktualizacja do Windows 11 przyniesie poprawę.

Mógłbyś załączyć logi systemowe z podglądu zdarzeń? Instrukcja jak wyeksportować logi do pliku .evtx - W podglądzie zdarzeń wybierasz pozycję "Dzienniki systemu Windows", następnie klikasz PPM na pozycję "System" i wybierasz "Zapisz wszystkie zdarzenia jako...". Plik nazywasz jak chcesz i załączasz go do postu lub na jakiś hosting.

Hej! Mega dzięki za odp, wlasnie zainstalowalem Intel DSA. Dzisiaj też sprawdziłem jak to wygląda czy mozna pinów w slocie na procesor nie uszkodzilem ale nie , wszystkie kable posprawdzane, odlaczone podlaczone i dalej to samo. Co do napięć jeszcze może to jest powód? 

To co podaje CPU-Z Procesor skacze z 1.118V do 1.128V , RAM 1.350V

Natomiast w BIOS Memory Voltage pokazduje 1.136V, a ogolnie napięcia to +12V 12.096V , +5V 5.040V u +3.3V 3.344V

Załączam Ci ten plik o który prosiłeś 

39 minut temu, Anhin napisał:

Hej! Mega dzięki za odp, wlasnie zainstalowalem Intel DSA. Dzisiaj też sprawdziłem jak to wygląda czy mozna pinów w slocie na procesor nie uszkodzilem ale nie , wszystkie kable posprawdzane, odlaczone podlaczone i dalej to samo. Co do napięć jeszcze może to jest powód? 

To co podaje CPU-Z Procesor skacze z 1.118V do 1.128V , RAM 1.350V

Natomiast w BIOS Memory Voltage pokazduje 1.136V, a ogolnie napięcia to +12V 12.096V , +5V 5.040V u +3.3V 3.344V

Załączam Ci

Jedyne co zainstalował ten program i co brakowało to tylko bluetooth

Opublikowano
1 minutę temu, Anhin napisał:

Musiałbym zobaczyć screeny z BIOS pokazujące napięcia, żeby zobaczyć, czy wszystko jest tak jak powinno.

To myślę dałoby się załatwić ale chyba wydaje mi się, że to nie wina napięć, widać coś z tego pliku?

Opublikowano

Posiadasz zainstalowany ASUS Armoury Crate? Jeśli tak to polecam usunąć. Dodatkowo polecam wyłączyć funkcję Fast Startup w systemie, nie jest Ci potrzebna, a w logu są błędy z nią związane.

Może to być wina niestabilności z powodu zbyt niskiego napięcia VCCSA lub innych napięć.

Opublikowano
1 minutę temu, Anhin napisał:

Posiadasz zainstalowany ASUS Armoury Crate? Jeśli tak to polecam usunąć. Dodatkowo polecam wyłączyć funkcję Fast Startup w systemie, nie jest Ci potrzebna, a w logu są błędy z nią związane.

Może to być wina niestabilności z powodu zbyt niskiego napięcia VCCSA lub innych napięć.

Fast startup juz wyłączony właśnie, armoury crate owszem posiadam. W tej chwili wykonuje memtest86 zeby zobaczyc jak RAM. Co do napięć co byś dokladnie potrzebował to po memtest od razu Ci dostarczę co trzeba

Opublikowano
3 minuty temu, Anhin napisał:

Cała zakładka Ai Tweaker.

Oki, skończy się memtest to wstawie tutaj strone z hostingiem zdjęć

59 minut temu, Anhin napisał:

Cała zakładka Ai Tweaker i zakładka Monitor -> Voltage and Current Monitor. Dodatkowo możesz wrzucić screeny z HWiNFO.

Hej hej , podsylam link do AiTweaker 

Spojrz https://postimg.cc/gallery/02VrtxT

https://postimg.cc/bDN329v2 tu jeszcze zakladka monitor

tu jeszcze z hwinfo

Opublikowano

Przejrzałem cały log, nie tylko błędy. Problemem jednak prawdopodobnie jest funkcja EIST (SpeedStep), może wynikać to z tego, że Windows 10 nie do końca może poprawnie pracować z rdzeniami Efficiency. Rozwiązanie problemu jak wcześniej - wyłączenie SpeedStep, zmiana planu zasilania na Wysoka Wydajność także powinna pomóc (lub edycja planu i ustawienie minimalnego stanu CPU na 100%, żeby nie zrzucało zegarów). No i na koniec prawdopodobnie przesiadka na W11 także rozwiązałaby problem.

Wiem, że procesory Alder Lake miewają problemy na Win10, jednakże nie każdy je ma. Prawdopodobnie użytkownicy płyt DDR4 tych problemów nie mają lub mają ich mniej. Ja osobiście jak składam komuś komputer na Alder Lake wyposażonym w E-Cores to instaluję od razu Win11, żeby potem użytkownikowi system nie krzyknął o aktualizację, która się samoczynnie dokona, a następnie będą z jej powodu wynikać różnej maści błędy.

Nie doszukiwałem się od razu problemów z RAM'em czy innymi podzespołami z powodów tego, że nic nie wskazywało na to. Jedynie zasilacz budził podejrzenia - mimo mocy to elektrycznie gorszy od Vero L3, połączony z RTX 3080 dawało podejrzenia, że po prostu z racji wieku nie daje rady i sobie klęka przy power-peaku.

Memory Voltage, który widziałeś w BIOS na poziomie 1.136V to pewnie informacja z Hardware Monitor z prawej strony ekranu pod nazwą MC Volt - pełna nazwa to Memory Controller Voltage, czyli napięcie kontrolera pamięci.

/Edit: Polecam przyglądać się temu Kingstonowi A400 - lubią sobie zdechnąć jak wszystko co jest oparte o Phisona S11.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Anhin napisał:

Przejrzałem cały log, nie tylko błędy. Problemem jednak prawdopodobnie jest funkcja EIST (SpeedStep), może wynikać to z tego, że Windows 10 nie do końca może poprawnie pracować z rdzeniami Efficiency. Rozwiązanie problemu jak wcześniej - wyłączenie SpeedStep, zmiana planu zasilania na Wysoka Wydajność także powinna pomóc (lub edycja planu i ustawienie minimalnego stanu CPU na 100%, żeby nie zrzucało zegarów). No i na koniec prawdopodobnie przesiadka na W11 także rozwiązałaby problem.

Wiem, że procesory Alder Lake miewają problemy na Win10, jednakże nie każdy je ma. Prawdopodobnie użytkownicy płyt DDR4 tych problemów nie mają lub mają ich mniej. Ja osobiście jak składam komuś komputer na Alder Lake wyposażonym w E-Cores to instaluję od razu Win11, żeby potem użytkownikowi system nie krzyknął o aktualizację, która się samoczynnie dokona, a następnie będą z jej powodu wynikać różnej maści błędy.

Nie doszukiwałem się od razu problemów z RAM'em czy innymi podzespołami z powodów tego, że nic nie wskazywało na to. Jedynie zasilacz budził podejrzenia - mimo mocy to elektrycznie gorszy od Vero L3, połączony z RTX 3080 dawało podejrzenia, że po prostu z racji wieku nie daje rady i sobie klęka przy power-peaku.

Memory Voltage, który widziałeś w BIOS na poziomie 1.136V to pewnie informacja z Hardware Monitor z prawej strony ekranu pod nazwą MC Volt - pełna nazwa to Memory Controller Voltage, czyli napięcie kontrolera pamięci.

/Edit: Polecam przyglądać się temu Kingstonowi A400 - lubią sobie zdechnąć jak wszystko co jest oparte o Phisona S11.

SpeedStep wyłączony w BIOS, plan Wysoka Wydajnosc i edycja planu na 100% tez juz dawno zrobiona a dalej te błędy się pojawiały. 

Czyli w takim razie próbuję przesiadkę na Win 11 tylko pytanie, czy mam to robić normalnie przez Windowsa czy flashować instalkę na pendrive i uninstall i zainstalowanie windows 11 ? Co polecasz?

Memory Controller Voltage 1.376V

Edytowane przez karoleq99
Opublikowano

Najlepiej czysta instalacja, ale możesz również najpierw zaktualizować system do Win 11 - Ściągasz ISO, montujesz obraz, a następnie odpalasz instalacje poprzez setup.exe. Do instalacji Win11 musisz włączyć Secure Boot.

Opublikowano
2 minuty temu, Anhin napisał:

Najlepiej czysta instalacja, ale możesz również najpierw zaktualizować system do Win 11 - Ściągasz ISO, montujesz obraz, a następnie odpalasz instalacje poprzez setup.exe. Do instalacji Win11 musisz włączyć Secure Boot.

Właśnie od razu pobieram Win11 ISO, zmontuje obraz na pendraka, format na C poleci i zainstaluje czysty i swiezy system, i od razu sterowniki/aktualizacje sciagne na Win11 zeby nie było jakiś kolizji. Mam głęboką nadzieję, że to rozwiąże mój problem raz na zawsze bo nie mam już nerwów na to, a szczególnie gdy w trakcie grania, freezuje i restartuje komputer 🙂 Właśnie też byłem mega zdziwiony na początku bo sprzęt przyszedł nowy dobrze zapakowany a to nie pierwszy komputer który składałem osobiście czy dla znajomych ale pierwszy na nowych gen. procesorach itp i być może był to problem. Cięzko pewnie będzie się przestawić na WIN11 ale mam nadzieje, że szybko się zaadaptuje. Jeżeli problemy te same będą na WIN11 to ja już na prawdę rozłożę ręce i dam go do informatyka, a niestety w Norwegii to kosmos pieniądze są ale i tak już tyle w sprzęt wywaliłem to nie będę żałował. Dzięki za rady i pomoc, jak już ogarnę WIN11 i przetestuje wszystko, dam znać jak poszło, jak się wszystko uda i będzie dobrze, chętnie rzuciłbym na jakąś flaszkę 😄 

Opublikowano

Win11 za bardzo nie różni się od Win10, jedyne do czego trzeba się przyzwyczaić to do paska zadań, bo z przyzwyczajenia mysz będzie leciała do lewego dolnego rogu. Dodatkowo menu kontekstowe jest zmienione, ale to można zmienić chociażby za pomocą Winaero Tweaker. Mogę natomiast polecić aplikację ThisIsWin11, dzięki której można poustawiać najważniejsze rzeczy, warto przejrzeć co się zmienia i dostosować do swoich potrzeb.

Jeśli problem by się powtarzał to sprawdziłbym za pomocą OCCT czy wszystko jest ok. Intel 12. generacji mają problemy z IMC, a niektóre płyty ASUS'a miały problemy z crashami i BSOD'ami. Jakby co to RMA płyty/CPU albo oddać i brać coś od innego np. od MSI.

Opublikowano
3 minuty temu, Anhin napisał:

Win11 za bardzo nie różni się od Win10, jedyne do czego trzeba się przyzwyczaić to do paska zadań, bo z przyzwyczajenia mysz będzie leciała do lewego dolnego rogu. Dodatkowo menu kontekstowe jest zmienione, ale to można zmienić chociażby za pomocą Winaero Tweaker. Mogę natomiast polecić aplikację ThisIsWin11, dzięki której można poustawiać najważniejsze rzeczy, warto przejrzeć co się zmienia i dostosować do swoich potrzeb.

Jeśli problem by się powtarzał to sprawdziłbym za pomocą OCCT czy wszystko jest ok. Intel 12. generacji mają problemy z IMC, a niektóre płyty ASUS'a miały problemy z crashami i BSOD'ami. Jakby co to RMA płyty/CPU albo oddać i brać coś od innego np. od MSI.

Oki, zaraz obadam te appki. Robilem test OCCT 2 razy procesora i nie bylo zadnej wyjebki wiec mozliwe ze to moze byc plyta wadliwa w takim razie jezeli bledy beda sie powtarzaly

4 godziny temu, Anhin napisał:

Znowu Kernel Power poszedł i zwiesiło kompa, w takim razie oddaje na gwarancje, bo czesci w dwoch sklepach kupowalem a akurat mobo/procka i ram kupowalem w innym sklepie. Myślisz żeby oddać wszystko i niech mi wymienia na nowe czy jak? Druga kwestia nie wiem czy sie sklep zgodzi zamienic mi na inna plyte glowna, to sklep internetowy wiec nie wiem jak to wyglada. RAM myslisz tez oddawac czy zostawic i?

Opublikowano

Możesz procesor jeszcze przetestować za pomocą Intel PDT, jeśli procesor nie przejdzie testu to już wiesz, że to problem po stronie procesora. Jesli test przejdzie to możesz na RMA brać MOBO i CPU - dokładnie wytłumacz w czym problem i sklep powinien przyjąć RMA bez problemu. Sklep może się zgodzić na wymianę na inną MOBO, ale to już jest dobra wola sklepu. Jeśli będziesz miał możliwość to można też brać zwrot pieniędzy i kupić inne MOBO.

Opublikowano
8 minut temu, Anhin napisał:

Możesz procesor jeszcze przetestować za pomocą Intel PDT, jeśli procesor nie przejdzie testu to już wiesz, że to problem po stronie procesora. Jesli test przejdzie to możesz na RMA brać MOBO i CPU - dokładnie wytłumacz w czym problem i sklep powinien przyjąć RMA bez problemu. Sklep może się zgodzić na wymianę na inną MOBO, ale to już jest dobra wola sklepu. Jeśli będziesz miał możliwość to można też brać zwrot pieniędzy i kupić inne MOBO.

Juz nie zdazylem zrobic testu, wyslalem i MOBO i CPU na reklamacje którą przyjeli po wytlumaczeniu o co chodzi. Stwierdzili ze jezeli powtorzy sie sytuacja taka sama to wtedy bede mogl wybrac inna plyte glowna,narazie jak to dojdzie, wysla mi od razu nowe CPU i MOBO