Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Dzisiaj przy próbie renderowania filmu w premiere pro , komputer zrestartował się, a w dzienniku zdarzeń jako błąd ukazał się Kernel 41. To coś poważnego? 

Godziny grania w Sons of The forest, Hogwarts Legacy czy Warthunder nigdy takiego błędy nie spowodowały.

Opublikowano

Trudno powiedzieć, bo Kernel-Power 41 może odnosić się do wielu rzeczy - od niestabilnego OC, przez sterowniki po problemy z sprzętem. Trzeba by było przejrzeć log systemowy w podglądzie zdarzeń w poszukiwaniu dodatkowych informacji i/lub przeanalizować zrzut pamięci, jeśli był BSOD. Obok Kernel-Power 43 pojawia się BugCheck, jeśli wystąpił BSOD, daje on informacje o kodzie BSOD'u oraz gdzie został zapisany zrzut pamięci.

Mogę przeanalizować zrzut pamięci i log systemowy, jeśli podrzucisz wyeksportowany log oraz plik zrzutu pamięci.

Generalnie nie ma się czym przejmować (nawet jeśli wywalił BSOD) gdy takie coś wydarzyło się jednorazowo. Natomiast jeśli ma to jakąś regularność lub zaczęło się po zmianie sprzętu, aktualizacji/instalacji sterowników lub programu to warto się temu przyjrzeć.

Opublikowano
12 minut temu, Anhin napisał:

Trudno powiedzieć, bo Kernel-Power 41 może odnosić się do wielu rzeczy - od niestabilnego OC, przez sterowniki po problemy z sprzętem. Trzeba by było przejrzeć log systemowy w podglądzie zdarzeń w poszukiwaniu dodatkowych informacji i/lub przeanalizować zrzut pamięci, jeśli był BSOD. Obok Kernel-Power 43 pojawia się BugCheck, jeśli wystąpił BSOD, daje on informacje o kodzie BSOD'u oraz gdzie został zapisany zrzut pamięci.

Mogę przeanalizować zrzut pamięci i log systemowy, jeśli podrzucisz wyeksportowany log oraz plik zrzutu pamięci.

Generalnie nie ma się czym przejmować (nawet jeśli wywalił BSOD) gdy takie coś wydarzyło się jednorazowo. Natomiast jeśli ma to jakąś regularność lub zaczęło się po zmianie sprzętu, aktualizacji/instalacji sterowników lub programu to warto się temu przyjrzeć.

BSOD nie było. W dzienniku mam napisane KErnel Power 41 ( 63 ). Po prostu zaczęło się renederowanie wideo i po kilku sekundach zrestartował się. Nic nie jest podkręcane. 

Wcześniej też mi się zdarzało przy włączaniu gry Medival Dynasty z Xbox Game Pass, ale po ściągnięciu jej ze Steam, błąd się nie powtórzył. 

W sobotę po wymianie pamięci RAM dla pewności robiłem jej testy, plus obciążenie procesora, aby sprawdzić kulturę pracy tych nowych wentylatorów, o które w innym temacie pytałem. Nie pojawił się żaden błąd nawet po 40 minutach testu.

Jak mogę pozyskać pliki, o których wspomniałeś? 

Opublikowano
14 minut temu, Swifty napisał:

BSOD nie było. W dzienniku mam napisane KErnel Power 41 ( 63 ). Po prostu zaczęło się renederowanie wideo i po kilku sekundach zrestartował się. Nic nie jest podkręcane. 

Wcześniej też mi się zdarzało przy włączaniu gry Medival Dynasty z Xbox Game Pass, ale po ściągnięciu jej ze Steam, błąd się nie powtórzył. 

Próbowałeś potem znowu odpalić renderowanie? Profil XMP to OC, więc jak najbardziej masz podkręcony RAM - oczywiście nie znaczy to od razu, że w nim jest problem. Sprawdź proszę ręcznie czy nie wiszą Ci aktualizacje Windows Update oraz aktualizacje w Microsoft Store.

16 minut temu, Swifty napisał:

W sobotę po wymianie pamięci RAM dla pewności robiłem jej testy, plus obciążenie procesora, aby sprawdzić kulturę pracy tych nowych wentylatorów, o które w innym temacie pytałem. Nie pojawił się żaden błąd nawet po 40 minutach testu.

W czym testujesz RAM oraz CPU?

16 minut temu, Swifty napisał:

Jak mogę pozyskać pliki, o których wspomniałeś? 

• Log Systemu: W Dzienniku Zdarzeń rozwijasz Dzienniki systemu Windows, następnie PPM na System -> Zapisz wszystkie zdarzenia jako... -> Nadajesz nazwę i zapisujesz bez zawierania informacji o wyświetlaniu (chyba, że masz język w systemie inny niż angielski lub polski).
  • Zrzut pamięci: Najczęściej znajduje się w lokalizacjach C:/, C:/minidump, C:/Windows/minidump w zależności jak masz ustawione ustawienia odzyskiwania. Plik zrzutu pamięci najczęściej nazywa się minidump.dmp lub MEMORY.DMP - jeśli masz kilka to podrzuć wszystkie.

Wszystkie pliki spakuj do archiwum i wrzuć na jakiś hosting (np. Zippyshare).

Problem może być spowodowany uszkodzonymi plikami systemowymi, lub nieaktualnymi/uszkodzonymi sterownikami.

Pliki systemowe naprawisz za pomocą wbudowanych narzędzi DISM oraz System File Checker, w tym celu odpalasz PowerShell/Terminal/CMD jako administrator i wklejasz/wpisujesz następujące komendy:

To jest ukryta treść, proszę

Jeśli SFC (System File Checker) wykryje uszkodzone pliki (corrupted) to zalecam wpisać tę komendę raz jeszcze. Następnie trzeba wykonać restart systemu. Taka naprawa plików systemowych najczęściej pomaga.

Opublikowano
24 minuty temu, Anhin napisał:

Próbowałeś potem znowu odpalić renderowanie? Profil XMP to OC, więc jak najbardziej masz podkręcony RAM - oczywiście nie znaczy to od razu, że w nim jest problem. Sprawdź proszę ręcznie czy nie wiszą Ci aktualizacje Windows Update oraz aktualizacje w Microsoft Store.

W czym testujesz RAM oraz CPU?

• Log Systemu: W Dzienniku Zdarzeń rozwijasz Dzienniki systemu Windows, następnie PPM na System -> Zapisz wszystkie zdarzenia jako... -> Nadajesz nazwę i zapisujesz bez zawierania informacji o wyświetlaniu (chyba, że masz język w systemie inny niż angielski lub polski).
  • Zrzut pamięci: Najczęściej znajduje się w lokalizacjach C:/, C:/minidump, C:/Windows/minidump w zależności jak masz ustawione ustawienia odzyskiwania. Plik zrzutu pamięci najczęściej nazywa się minidump.dmp lub MEMORY.DMP - jeśli masz kilka to podrzuć wszystkie.

Wszystkie pliki spakuj do archiwum i wrzuć na jakiś hosting (np. Zippyshare).

Problem może być spowodowany uszkodzonymi plikami systemowymi, lub nieaktualnymi/uszkodzonymi sterownikami.

Pliki systemowe naprawisz za pomocą wbudowanych narzędzi DISM oraz System File Checker, w tym celu odpalasz PowerShell/Terminal/CMD jako administrator i wklejasz/wpisujesz następujące komendy:

Jeśli SFC (System File Checker) wykryje uszkodzone pliki (corrupted) to zalecam wpisać tę komendę raz jeszcze. Następnie trzeba wykonać restart systemu. Taka naprawa plików systemowych najczęściej pomaga.

Tak, odpaliłem potem renderowanie, ale nałożyłem mniej efektów i poszło bez problemu. 

Wszystko jest zaktualizowane. 

Komputer testowałem w OCCT + ten benchamrk w CPU-Z, a pamięć RAM w QuickMemoryTest.

Link do plików Logi

SFC rzeczywiście wykrył jakieś zepsute pliki. Zobacze wieczorem czy powstanie jakiś błąd. 

Opublikowano

Benchmark w CPU-Z nie jest dobry do testowania CPU, możesz go pomijać. Do testowania pamięci RAM pod względem uszkodzeń jest MemTest86, do testowania stabilności - OCCT z włączonymi instrukcjami SSE/AVX lub TM5 z odpowiednimi profilami.

Pierwszy BSOD - 0x7E w dniu 22.02 o godzinie 22:17.
Drugi BSOD - 0x3B w dniu 22.02 o godzinie 22:28.

Dosyć powszechne BSOD'y które się mogą zdarzyć, jednakże mogą czasem odwoływać się do problemów z procesorem lub pamięcią RAM.

Informacje z BSOD'ów wskazują, że kompilacja systemu to 10.0.19041, czyli Windows 10 20H1. Nie sądzę, abyś miał tak starą wersję systemu, więc możesz to potwierdzić? Wersję systemu możesz sprawdzić w ustawieniach (Ustawienia -> System -> Informacje). Przy najbliższej okazji zalecam przeskoczyć na Win11 - scheduler lepiej sobie radzi z P-Cores i E-Cores.

Wydaje mi się, że DISM i SFC powinny załatwić sprawę, jednakże co zalecałbym jeszcze zrobić:

Powyższe zalecenia wynikają z powodu zdarzenia ID 56 - ACPI 2.

Opublikowano

Dziękuje bardzo. Tak jak wcześniej pisałeś, sprawdziłem i żadne aktualizacje nie wiszą. 
Jak wrócę to sprawdzę resztę rzeczy, o których napisałeś.

Czy po zmianie systemu, moje pliki zostaną usunięte?

Opublikowano

Jeśli wykonasz aktualizację do Windows 11 metodą In-Place Upgrade to nic nie zniknie.

Aktualizacja do Windows 11 za pomocą Windows Update aktualizuje system metodą In-Place Upgrade - jeśli spełniasz wszystkie warunki do otrzymania aktualizacji to wystarczy poczekać, aż taka opcja się pojawi.

Jeśli nie chcesz czekać i chcesz wymusić aktualizację to musisz udać się na stronę pobierania Windows 11, a następnie skorzystać z Asystenta aktualizacji lub pobrać obraz ISO i wykonać instalację In-Place Upgrade.

Dodatkowo: https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/jak-zainstalować-system-windows-11-e0edbbfb-cfc5-4011-868b-2ce77ac7c70e

Opublikowano
6 godzin temu, Anhin napisał:

Jeśli wykonasz aktualizację do Windows 11 metodą In-Place Upgrade to nic nie zniknie.

Aktualizacja do Windows 11 za pomocą Windows Update aktualizuje system metodą In-Place Upgrade - jeśli spełniasz wszystkie warunki do otrzymania aktualizacji to wystarczy poczekać, aż taka opcja się pojawi.

Jeśli nie chcesz czekać i chcesz wymusić aktualizację to musisz udać się na stronę pobierania Windows 11, a następnie skorzystać z Asystenta aktualizacji lub pobrać obraz ISO i wykonać instalację In-Place Upgrade.

Dodatkowo: https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/jak-zainstalować-system-windows-11-e0edbbfb-cfc5-4011-868b-2ce77ac7c70e

Jak na złość nie mam pod ręką pendrive'a do tego testu pamięci RAM ;/ 

Póki co, zrobiłem większy edit filmu niż wcześniej i renderowanie poszło bez problemu. Natomiast po przerwie i próbie włączenia komputera nie wykryło za pierwszym razem opcji bootowania mimo, że dysk był pokazany w polu m.2. Wyłączyłem komputer przyciskiem i potem dwukrotnie wstał poprawnie. 

Co do Windowsa 11 przejść mogę bez problemu. Tam w "Windows Update" jest opcja, że WIn 11 jest gotowy do zainstalowania, ale czy jest to bezpieczne? Chodzi mi pod względem działania aplikacji i całej otoczki systemowej? Na YouTube są różne opinie i czasem nie wiem czy nie jest tak jak przed Win 10, że ludzie narzekają. 

Opublikowano
9 godzin temu, Swifty napisał:

Jak na złość nie mam pod ręką pendrive'a do tego testu pamięci RAM ;/ 

Póki co, zrobiłem większy edit filmu niż wcześniej i renderowanie poszło bez problemu. Natomiast po przerwie i próbie włączenia komputera nie wykryło za pierwszym razem opcji bootowania mimo, że dysk był pokazany w polu m.2. Wyłączyłem komputer przyciskiem i potem dwukrotnie wstał poprawnie. 

Skoro nie masz pendrive to z aktualizacją BIOS też będzie ciężko. Aktualizacja BIOS może rozwiązać trochę problemów.
Warto też sprawdzić temperatury w HWiNFO. Możesz to zrobić przy okazji kolejnego większego renderu, lub pod obciążeniem w Cinebenchu.
Co do braku wykrywania opcji bootowania - nie za bardzo wiem co tu napisać. Jeśli był to jednorazowy przypadek to nie panikowałbym. Jeśli miałeś wcześniej włączony CSM Support, a potem go wyłączyłeś to brak chwilowej opcji bootwania może mieć z tym związek, choć CSM powinien być domyślnie wyłączony.

9 godzin temu, Swifty napisał:

Co do Windowsa 11 przejść mogę bez problemu. Tam w "Windows Update" jest opcja, że WIn 11 jest gotowy do zainstalowania, ale czy jest to bezpieczne? Chodzi mi pod względem działania aplikacji i całej otoczki systemowej? Na YouTube są różne opinie i czasem nie wiem czy nie jest tak jak przed Win 10, że ludzie narzekają. 

Jest to całkowicie bezpieczne - system z Windows Update również instaluje się metodą In-Place Upgrade, czyli system zostanie zastąpiony, a poprzedni zostanie spakowany do folderu Windows.old - w razie problemów można wrócić do Windows 10. Windows 11 ma już rok, większość rzeczy została naprawiona. Osobiście korzystam z Windows 11, dodatkowo jestem w Insiderze w kanale Dev, więc siedzę na systemie, który niekoniecznie musi być stabilny i nie mam z nim problemów.

Ludzie narzekali na Windows 7, Windows 8, Windows 10, a teraz narzekają na Windows 11 - narzekają głównie ze względu na zmiany w UI - pod tym względem Windows 11 zaczyna być bardziej spójny niż kiedykolwiek był Windows 10. Generalnie większość osób jakby mogła to by siedziała na XP - z przyzwyczajenia i zwyczajnym ludzkim lękiem przed nowym.
Poza tym problemy z Windowsem 11, tak jak z Windowsem 10 wynikają często z tego, że użytkownicy pierw sobie przeorają system za pomocą jakichś skryptów/programów nastawionych na "prywatność" i "optymalizację", a potem przychodzi kilka aktualizacji i zaczyna się problem, który zakończyć się musi w najlepszym wypadku naprawą In-Place Upgrade. Jeszcze gorzej jest jak dodatkowo wierzą magikom z YT, którzy tworzą poradniki nt. "optymalizacji", gdzie pojawiają się zmiany w rejestrze. Najbardziej zabawni są Ci, którzy zmieniają rzeczy związane z MCSS, sugerując, że ustawianie priorytetów dla profilu Games poprawia fpsy - żaden z tych magików nigdy nie zadał sobie trudu, żeby chociaż zaprząc przejrzeć dokumentację Microsoftu, bo żaden współczesny program ani gra nie wykorzystuje profilu Games i jest to dosyć proste do sprawdzenia.

Generalnie warto co 2/3 miesiące odpalić sobie DISM i SFC, żeby sprawdzić spójność systemu.

Opublikowano

BIOS udało się zaktualizować za pomocą jednej z aplikacji Gigabyte. Póki co ( odpukać) nic się nie wywaliło prócz tego jednego bootowania. 

Niestety na dysku C mam tylko 37 GB wolnego. Czy taki dysk jaki mam obecnie jest dobry i mogę zakupić drugą sztukę ? Patriot 1TB M.2 PCIe NVMe Viper VPN110

Opublikowano

Rada, bardzo ważna - nie aktualizuj BIOS'u za pomocą aplikacji dostarczanych przez producentów płyt głównych, bo można w taki sposób łatwo uceglić płytę.

Mała ilość miejsca mogła spowodować BSOD'y i te restarty.

VPN110 jest niezły, ale w okolicach 400 PLN jest high-endowy dysk na PCI-E 4.0 Kingston KC3000. Jeśli dysk ma być tylko magazynem pod gry i inne pliki, a nie dyskiem roboczym to wystarczy WD SN570, Lexar NM620 albo Kioxia Exceria G2.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.02.2023 o 10:05, Anhin napisał:

Rada, bardzo ważna - nie aktualizuj BIOS'u za pomocą aplikacji dostarczanych przez producentów płyt głównych, bo można w taki sposób łatwo uceglić płytę.

Mała ilość miejsca mogła spowodować BSOD'y i te restarty.

VPN110 jest niezły, ale w okolicach 400 PLN jest high-endowy dysk na PCI-E 4.0 Kingston KC3000. Jeśli dysk ma być tylko magazynem pod gry i inne pliki, a nie dyskiem roboczym to wystarczy WD SN570, Lexar NM620 albo Kioxia Exceria G2.

Cześć,

Przepraszam, że odgrzebuję temat...

Sformatowałem dyski, aby zainstalować ten Win 11, ale teraz po instalacji tego wszystkiego, opcja uaktualnienia zniknęła. System rzekomo spełnia wszystkie wymagania itp, a w miejscu, gdzie było uaktualnienie jest "Przygotuje się na system Windows 11 " ;/ 

Edit:

Dzisiaj z rana, podczas naciśnięcia "sprawdź uaktualnienia" kopmuter po chwili zresetował się kilkukrotnie, bez jakiekolwiek informacji. Gdy wstał pojawiła się aktualizacja do Win 11. 

I instalowanie zatrzymuje się na 25% i komputer resetuje się. .

Edytowane przez Swifty
Opublikowano (edytowane)

Nie było potrzeby formatowania żadnego dysku - jak chciałeś wymusić aktualizację to mogłeś skorzystać z Asystenta Instalacji dostępnego na stronie Microsoft, zrobiłby to samo co zrobiłbyś za pomocą Windows Update. Windows 10 zostałby spakowany do folderu Windows.old, a Windows 11 zajął by jego miejsce - bez utraty jakichkolwiek danych czy aplikacji.

Możesz podesłać logi to może coś nowego się pojawiło, ale wydaje mi się, że po prostu masz mało miejsca na dysku - możesz odpalić Czujnik Pamięci, żeby system oczyścił dysk z zbędnych plików. Losowe restartowanie się systemu bez jakichkolwiek BSOD'ów jest ciężkie do diagnozowania, bo przyczyn może być wiele - od braku stabilności z powodu OC (XMP także jest OC), przez problemy z temperaturami, po poluzowane kable zasilające itp.. Do tego dochodzą dodatkowo potencjalne problemy po stronie oprogramowania - od sterowników, przez system na programach kończąc. Jeśli jest to problem po stronie systemu to aktualizacja do Windows 11 lub wykonanie naprawy In-Place Upgrade przy wykorzystaniu ISO Windows 10 może spowodować, że restarty ustaną.

Jeśli chcesz aktualizować system do 11 to go zaktualizuj, jeśli nie chcesz to tego nie rób.

Najprostsza diagnoza jaką możesz wykonać na ten moment to:

• Sprawdzić temperatury pod obciążeniem w Cinebenchu oraz w 3DMarku (pobierasz demo) z wykorzystaniem HWiNFO.
  • Sprawdzić wszystkie kable zasilające w komputerze - nie na zasadzie "poruszam jak nie wypadło to jest dobrze", tylko na zasadzie odpinasz i wpinasz ponownie. Przed tym rozładuj kondensatory zostawiając wyłączony komputer na jakiś czas, albo wyłączając zasilacz i przytrzymując włącznik na obudowie przez kilka sekund.
  • Sprawdzić czy przy wyłączonym profilu XMP jest to samo - to oczywiście ogranicza wydajność komputera.
  • Jeśli pozostajesz na Windows 10 - wykonać naprawę In-Place Upgrade. Jeśli problemem jest system to taka naprawa rozwiąże problem - radzę uważnie czytać poradnik.

Najważniejsze, bo nie wydaje mi się, że masz takiego pecha, że przyszedł Ci uszkodzony RAM - sprawdź czy przypadkiem podczas czyszczenia komputera nie zakurzyłeś sobie slotów RAM (wystarczy dmuchnąć sprężonym powietrzem w sloty). Moduły też sprawdź czy nie są ubrudzone, może nieumyślnie złapałeś moduł w miejscu styków i je otłuściłeś i dlatego masz takie problemy. Dodatkowo upewnij się, że są dobrze wpięte.

Edytowane przez Anhin
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Anhin napisał:

Nie było potrzeby formatowania żadnego dysku - jak chciałeś wymusić aktualizację to mogłeś skorzystać z Asystenta Instalacji dostępnego na stronie Microsoft, zrobiłby to samo co zrobiłbyś za pomocą Windows Update. Windows 10 zostałby spakowany do folderu Windows.old, a Windows 11 zajął by jego miejsce - bez utraty jakichkolwiek danych czy aplikacji.

Możesz podesłać logi to może coś nowego się pojawiło, ale wydaje mi się, że po prostu masz mało miejsca na dysku - możesz odpalić Czujnik Pamięci, żeby system oczyścił dysk z zbędnych plików. Losowe restartowanie się systemu bez jakichkolwiek BSOD'ów jest ciężkie do diagnozowania, bo przyczyn może być wiele - od braku stabilności z powodu OC (XMP także jest OC), przez problemy z temperaturami, po poluzowane kable zasilające itp.. Do tego dochodzą dodatkowo potencjalne problemy po stronie oprogramowania - od sterowników, przez system na programach kończąc. Jeśli jest to problem po stronie systemu to aktualizacja do Windows 11 lub wykonanie naprawy In-Place Upgrade przy wykorzystaniu ISO Windows 10 może spowodować, że restarty ustaną.

Jeśli chcesz aktualizować system do 11 to go zaktualizuj, jeśli nie chcesz to tego nie rób.

Najprostsza diagnoza jaką możesz wykonać na ten moment to:

• Sprawdzić temperatury pod obciążeniem w Cinebenchu oraz w 3DMarku (pobierasz demo) z wykorzystaniem HWiNFO.
  • Sprawdzić wszystkie kable zasilające w komputerze - nie na zasadzie "poruszam jak nie wypadło to jest dobrze", tylko na zasadzie odpinasz i wpinasz ponownie. Przed tym rozładuj kondensatory zostawiając wyłączony komputer na jakiś czas, albo wyłączając zasilacz i przytrzymując włącznik na obudowie przez kilka sekund.
  • Sprawdzić czy przy wyłączonym profilu XMP jest to samo - to oczywiście ogranicza wydajność komputera.
  • Jeśli pozostajesz na Windows 10 - wykonać naprawę In-Place Upgrade. Jeśli problemem jest system to taka naprawa rozwiąże problem - radzę uważnie czytać poradnik.

Najważniejsze, bo nie wydaje mi się, że masz takiego pecha, że przyszedł Ci uszkodzony RAM - sprawdź czy przypadkiem podczas czyszczenia komputera nie zakurzyłeś sobie slotów RAM (wystarczy dmuchnąć sprężonym powietrzem w sloty). Moduły też sprawdź czy nie są ubrudzone, może nieumyślnie złapałeś moduł w miejscu styków i je otłuściłeś i dlatego masz takie problemy. Dodatkowo upewnij się, że są dobrze wpięte.

Na ten moment zdążyłem zrobić test w Cinebenchu i nic się nie wykrzaczyło. 

Kable wczoraj wypiąłem i wpiąłem na nowo.

Reszte sprawdzę jak wrócę do domu. Mam pendrive'a to zobaczę jak robi się ten test pamięci RAM. I też dziwnie, bo żadna gra nie wywalała podczas grania, np Hogwarts Legacy..........
Test RAMu trwa juz 1,5h jest 0 błędów. Odnoszczac sie do instrukcji, ramy sa wpiete w sloty A2 i B2.

2,5h testu i również 0 błędów.

3DMark też przeszedł bez błędów. 

Temperatury nie przekraczały 70 stopni na CPU i 74 na GPU.

Wszystko śmiga póki co - ile razy to napiszę to zaraz coś się psuje 😮 

Edytowane przez Swifty
Opublikowano

MemTest nie wykrył żadnych błędów? W takim razie z dużym prawdopodobieństwem RAM nie jest uszkodzony.
Jeśli restarty będą się pojawiać to co można dodatkowo zrobić (nie naraz):

• Wykonać czysty rozruch.
  • Wyłączyć stany C w UEFI - Tweaker -> Advanced CPU Settings -> C-States Control.
  • Wyłączyć hibernację i fast startup komendą powercfg /h off. Po tej operacji zrestartować komputer w celu zastosowania ustawień.

Jeśli po wykonaniu czystego rozruchu nie ma restartów to trzeba sprawdzić, która usługa/aplikacja powoduje problem - następnie zaktualizować/usunąć/przeinstalować aplikację lub sterownik związany z usługą/aplikacją..

Teraz wypada zrobić naprawę In-Place Upgrade lub aktualizację do Windows 11 (za pomocą asystenta lub obrazu ISO), żeby wykluczyć problem po stronie samego systemu.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Anhin napisał:

MemTest nie wykrył żadnych błędów? W takim razie z dużym prawdopodobieństwem RAM nie jest uszkodzony.
Jeśli restarty będą się pojawiać to co można dodatkowo zrobić (nie naraz):

• Wykonać czysty rozruch.
  • Wyłączyć stany C w UEFI - Tweaker -> Advanced CPU Settings -> C-States Control.
  • Wyłączyć hibernację i fast startup komendą powercfg /h off. Po tej operacji zrestartować komputer w celu zastosowania ustawień.

Jeśli po wykonaniu czystego rozruchu nie ma restartów to trzeba sprawdzić, która usługa/aplikacja powoduje problem - następnie zaktualizować/usunąć/przeinstalować aplikację lub sterownik związany z usługą/aplikacją..

Teraz wypada zrobić naprawę In-Place Upgrade lub aktualizację do Windows 11 (za pomocą asystenta lub obrazu ISO), żeby wykluczyć problem po stronie samego systemu.

Teraz komputer restartuje się jednie za pierwszym razem, gdy wybieram aktualizacje Windowsa, tzn teraz pojawiła się opcja ściągnięcia nowej bazy danych wirusów, nacisnąłem "Pobierz" i komputer się zrestartował, a po zalogowaniu do Win pobrał i zainstalował aktualizację.

Obecnie mam już zainstalowany Win 11 i w normalnym funkcjonowaniu nie mam żadnych restartów. Pobiore jeszcze sterowniki do chipsetu itp dla Win 11.

Edytowane przez Swifty
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Anhin napisał:

Podeślij logi systemowe - dzienniki System oraz Aplikacja. Miejsca na partycji wystarczająco posiadasz?

Warto zaktualizować sterowniki LAN Realteka (pobierasz tylko Realtek Ethernet Drivers dla Windows 11 i instalujesz według podanej instrukcji): https://www.elevenforum.com/t/drivers-realtek-ethernet-wifi-bluetooth.11385/

https://www106.zippyshare.com/v/e4adEi2A/file.html tutaj logi
Na partycji systemowej jest jeszcze 150GB wolnego miejsca

Edytowane przez Swifty
Opublikowano

W logach nic specjalnego nie ma oprócz ostrzeżeń Kernel-PNP 225 z dzisiaj z ścieżkami wystąpienia PCI\VEN_8086&DEV_7ABC&SUBSYS_50011458&REV_11\3&11583659&0&E4 oraz PCI\VEN_8086&DEV_464D&SUBSYS_00000000&REV_02\3&11583659&0&30. Pierwsza ścieżka to jakieś urządzenie na Alder Lake-S PCH PCI Express Root Port #5, druga już poważniejsza, bo jest to Kontroler PCI-Express x4, więc może to być dysk NVMe.

Pobierz CrystalDiskInfo i podeślij screenshot wszystkich podłączonych dysków.

Zrób log z Speccy (File -> Publish Snapshot) i wrzuć link z wygenerowanym raportem.

Pobierz Intel DSA i sprawdź dostępność aktualizacji sterowników.

Pobierz FRST i załącz wygenerowane pliki FRST.txt oraz Addition.txt.

Opublikowano
3 minuty temu, Anhin napisał:

W logach nic specjalnego nie ma oprócz ostrzeżeń Kernel-PNP 225 z dzisiaj z ścieżkami wystąpienia PCI\VEN_8086&DEV_7ABC&SUBSYS_50011458&REV_11\3&11583659&0&E4 oraz PCI\VEN_8086&DEV_464D&SUBSYS_00000000&REV_02\3&11583659&0&30. Pierwsza ścieżka to jakieś urządzenie na Alder Lake-S PCH PCI Express Root Port #5, druga już poważniejsza, bo jest to Kontroler PCI-Express x4, więc może to być dysk NVMe.

Pobierz CrystalDiskInfo i podeślij screenshot wszystkich podłączonych dysków.

Zrób log z Speccy (File -> Publish Snapshot) i wrzuć link z wygenerowanym raportem.

Pobierz Intel DSA i sprawdź dostępność aktualizacji sterowników.

Pobierz FRST i załącz wygenerowane pliki FRST.txt oraz Addition.txt.

Teraz wyłączył się i jakby załączał się i nie chciał wstac i po sekundzie reset. Ekran w ogole nie zalacza sie… nie zdazylem zrobic tych testow

Opublikowano

Czyli problem pewnie jest po stronie sprzętu, diagnozy przez internet się nie zrobi, zapewne zasilacz lub MOBO uszkodzone. Jeśli masz możliwość podłączenia innego zasilacza można sprawdzić w warunkach domowych czy rusza, jeśli nie to pozostaje serwis.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Anhin napisał:

Czyli problem pewnie jest po stronie sprzętu, diagnozy przez internet się nie zrobi, zapewne zasilacz lub MOBO uszkodzone. Jeśli masz możliwość podłączenia innego zasilacza można sprawdzić w warunkach domowych czy rusza, jeśli nie to pozostaje serwis.

Wykręciłem stary dysk, jeszcze raz postawiłem Windows na nowym i nawet nie było "niespodziewanego" restartu przy aktualizacji. Potestuje, ponieważ zastój w postaci odsyłania części na serwis chciałbym potraktować jako ostateczność. 

Wszystkie aktualizacje poszły bez problemu, nie było żadnego problemu jak wcześniej. To na tą chwilę wychodzi, że albo to błąd starego dysku bądź portu PCIE ;/

Edytowane przez Swifty
Opublikowano

Ścieżki wystąpienia nie mają nic wspólnego z GPU. Druga ścieżka występowania tj. PCI\VEN_8086&DEV_464D&SUBSYS_00000000&REV_02\3&11583659&0&30 to Kontroler NVMe, ze względu na PCI\VEN_8086&DEV_464D. Nie musi to wcale sugerować problemów z NVMe - log wykazywał jedynie "ostrzeżenia" na które zwróciłem uwagę tylko dlatego, że było tego sporo. Wygląda to tak:

Zrzut ekranu 2023-03-04 142613.png

Ostrzeżenia odnosiły się głównie do partycji C oraz E, ale pojawiała się też partycja D - tutaj głównie pojawiał się Roccat Swarm. 

Raporty z Speccy i CrystalDiskInfo dałyby informacje co dokładnie jest zainstalowane w komputerze oraz S.M.A.R.T., więc mniej więcej wiedziałbym jakie to urządzenia. FRST dałby mi jasność co to za shitware od Gigabyte sobie zainstalowałeś w systemie.

Takie porady ode mnie, na przyszłość w kwestii sterowników i softu:

• Nie instaluj shitware od producentów MOBO - najczęściej jest to szajs z masą niepotrzebnych funkcji, które mogą powodować problemy. Za jakiś czas ten soft nie będzie potrzebny nawet do RGB.
  • Z sterowników jedyne jako przeciętnego użytkownika Ciebie interesuje to Chipset, Audio, LAN, WIFI/Bluetooth (jeśli posiadasz) oraz GPU. Cała reszta jest opcjonalna.