Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Szukam płyty głównej pod OC procesora i5-12600kf

Zasilacz Krux 850W gold 

Karta radeon 6950xt 

Budżet - jak najmniej 😛 do 1000 zł? 

Opublikowano

MSI PRO Z690-A DDR4  tutaj widzę, że po aktualizacji BIOSu można wpakować 13th generację. Czy jest to skomplikowany proces? 

Opublikowano (edytowane)

Kurczaki, nie wiedziałem, że koszt OC jest całkiem drogi.

Czy może bardziej sensowniejszą będzie przesiadka na 13 generacje? 

@gucio88pl Z490 nie jest na socket 1200? 

Edytowane przez Swifty
Opublikowano
Godzinę temu, gucio88pl napisał:

Tak, platforma Z490 jest przeznaczona dla procesorów z gniazdem LGA 1200, które są zgodne z dziesiątą i jedenastą generacją procesorów Intel Core. Jeśli chcesz zaktualizować swoją platformę na procesory Intel 13. generacji, będzie Ci potrzebna płyta główna z gniazdem LGA 1700, która jest dedykowana dla tych procesorów.

Jeśli chodzi o przesiadkę na 13. generację, warto zauważyć, że procesory te będą wymagać nowej płyty głównej i innych podzespołów, takich jak pamięć RAM i potencjalnie inny zasilacz. Ostatecznie, czy warto przesiadać się na nową generację procesorów zależy od Twoich potrzeb i budżetu. Jeśli potrzebujesz większej mocy obliczeniowej, szybszych prędkości, nowszych technologii, a także masz odpowiedni budżet, przesiadka na 13. generację procesorów może być dobrym wyborem. W przeciwnym razie, aktualizacja do wydajniejszej wersji 11. lub 12. generacji procesorów może być bardziej opłacalna.

Właśnie chodzi o to, że mam i5-12600kf i moje pytanie sie czy z 12 generacji, która mam warto przenieść sie na 13th generacje. 
Pytałem o z490, która podales jako przykład, poniewaz chyba do mojego i5-12600kf nie pasuje

Opublikowano

Odczaruje Ci to co zostało wyżej napisane, bo to co zostało napisane to kompletny nonsens, który jest spowodowany brakiem wiedzy lub celowym wprowadzaniem w błąd.

Obsługa 13. generacji Intel Core

Każda płyta Z690 obsługuje 13. generację po aktualizacji BIOS/UEFI. Nie jest to ani trudny, ani skomplikowany proces - robisz to albo za pomocą pendrive, jeśli masz zamontowany procesor 12. generacji, lub za pomocą funkcji Flashback (jeśli płyta taką funkcjonalność posiada), jeśli wiesz, że fabryczny BIOS nie obsługuje 13. generacji, a procesora 12. generacji nie posiadasz. Nie potrzebujesz do obsługi 13. generacji płyty na chipsecie Z790, nowych pamięci (jeśli posiadasz sensowne moduły DDR4), czy nowego zasilacza (skoro posiadasz 850W Kruxa).

Czy opłaca się przechodzić na 13. generację?

Nie ma tutaj jednoznacznej odpowiedzi - jeśli jesteś zadowolony z wydajności aktualnego CPU, to nie ma zbytnio sensu zmieniać CPU, chyba, że nie masz co robić z pieniędzmi, ale Ciebie chyba to nie dotyczy. i5-13600K/KF w przypadku wydajności jednowątkowej jest na poziomie i9-12900K. Na ustawieniach stockowych różnica w grach między 12600K a 13600K to ok. 4-5%. w 1440p. W internecie jest masa recenzji i5-13600K - przeczytaj sobie i sam zdecyduj czy potrzebujesz tego procesora.

OC CPU 12. albo 13. generacji

Nie daj sobie wmówić, że potrzebujesz płyty głównej za ponad 1000 PLN do podkręcania i5. Podlinkowałem płyty, które sobie poradzą z OC i9-12900K, które dodatkowo dość ładnie kalibrują VCore. W przypadku 13600K ważny jest dobór chłodzenia pod OC, bo grzeje się mocno.

Ty ogólnie masz wszystko skompletowane i szukasz tylko MOBO czy jak to wygląda?

Opublikowano

To nie jest kwestia czy da się podkręcić na taniej płycie tylko jaki będzie efekt tego podkręcania. Nie bez powodu Gigabyte który zasugerowałem jest polecany do tego. Bez sensu jest wydawanie trochę mniej niż 1000zł na płytę (o jeszcze tańszych nie mówiąc), żeby w efekcie uzyskać mizerny efekt OC bo VRM jest za słaby. W takiej sytuacji lepiej dać parę stówek więcej (zwłaszcza, że zyskamy wtedy trochę innych wodotrysków niejako przy okazji) i uzyskać efekt bezkompromisowy. Albo wcale się za to nie zabierać i nie wywalać pieniędzy w błoto.

Dodam, że płytę którą zaproponowałem można sprowadzić przez np. Amazon za ok. $270 z cłem i opłatami. To jest jakieś 1200zł na tę chwilę.

Opublikowano

Modele, które zaproponowałem mają VRM na tyle mocny, że radzą sobie z podkręceniem i9-12900K. Jak pisałem poprzednio - kwestią otwartą pozostaje to, czego OP oczekuje od MOBO poza VRM. Gigabyte Z690 Gaming X DDR4 to wystarczający model pod względem ceny, wyposażenia i sekcji zasilania.

MOBO, które zaproponowałeś, tj. Gigabyte Z690 Aorus Elite AX jest modelem pod DDR5 - z tego powodu zostaje odrzucony, można skierować wzrok ku modelowi Z690 Aorus Elite DDR4 (kosztujący ~1100 PLN w polskiej dystrybucji), ale różnica między Gaming X DDR4 a Aorus Elite DDR4 to tylko sekcja zasilania, wszystko inne jest takie samo. Tak samo stabilnie podkręci na tych modelach i5-12600K/i5-13600K, ale wyda 150 PLN mniej, wybierając model Gaming X. Poza tym jakbym miał kupować MOBO na Z690 pod DDR4 do 1200 PLN to skłaniałbym się ku MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4, pomimo tego, że posiada problematyczny LAN Intela.

Gaming X DDR4 - 17 fazowa sekcja zasilania w układzie 16+1, realnie ta sekcja to 9 faz w układzie 8+1 z zdublowanymi MOSFET'ami 50A.

Aorus Elite DDR4 - 17 fazowa sekcja zasilania w układzie 16+1, wykorzystująca MOSFET'y 60A. Nie są one zdublowane, więc jest to rzeczywista 17 fazowa sekcja zasilania.

Powtórzę to raz jeszcze - sekcja zasilania w Z690 Gaming X DDR4 jest wystarczająca do podkręcania i9-12900K, a to oznacza, że z i5-12600K również sobie poradzi, nie trzeba wydawać ponad 1000 PLN na MOBO, żeby podkręcać procesory.

Opublikowano (edytowane)

Może jeszcze raz powtórzę bo chyba coś jest niejasne znowu - pisałem przecież, że na tańszych oczywiście można podkręcić, nawet na płycie za 700zł. Pytanie na ile się wykręci i jak stabilna będzie całość. O tym decyduje właśnie VRM i za to się płaci. A 9 faz ze zdublowanymi MOSFET-ami 50A to naprawdę nie jest to samo co 17 faz na MOSFET-ach 60A. Co do pierwotnej propozycji to nie było wtedy jeszcze określone, że OP chce DDR4. Sądziłem, że skoro ma mocny procesor i szuka mocnej płyty do niego to zainwestuje również w pamięć DDR5.

Moja filozofia jest taka, że jak coś robię to dobrze albo wcale. W pewnych kwestiach - jeżeli nie stać mnie - nie kupuję w ogóle albo wszystko utrzymuję na budżetowym poziomie, a nie jakieś mixy. To jak składanie kompa za 5000zł ale zasilacz, klawiatura, mysz, a często też monitor, a nawet kabel - wszystko najtańsze i najpodlejsze. Jak mnie stać to wolę dopłacić i mieć coś z wysokiej półki niż wydać i tak, powiedzmy, 3/4 kwoty i mieć namiastkę (tracąc wymiernie i na parametrach i na wodotryskach). Skoro OP-a stać na wspomniany procesor to i parę stówek więcej na super płytę wyłuska - będzie wtedy pewien, że ma zestaw premium, a nie coś co jakoś tam działa. Rzecz jasna można i tak, ale wtedy po co w ogóle się wysilać? Obniżyć loty, zredukować całość i tyle. Będzie spora oszczędność, a czy wiele to zmieni w jakości zabawy na takim kompie? Zapewne nie.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

To nie sekcja zasilania ma wpływ na to jakie taktowanie osiągnie procesor - jest to zależne od sztuki procesora, jeśli sekcja zasilania będzie za słaba to komputer zacznie się wyłączać lub taktowanie procesora będzie zbijane. OC będzie stabilne na płytach, które zaproponowałem i nic się nie ugotuje.

Gigabyte Z690 UD DDR4 wykorzystuje te same MOSFET'y (NCP303160) co Aorus Elite DDR4. Konfiguracja sekcji jest taka sama jak w Gaming X (16+1, realnie 8+1 z zdublowanymi MOSFET'ami), jedyna różnica między budową VRM w UD a Aorus Elite to inny kontroler PWM - w modelach UD i Gaming X jest to kontroler ISL69124 obsługujący maksymalnie 12 faz, w Aorus Elite wykorzystany został RAA228228, obsługujący maksymalnie 20 faz.

Proponowanie MOBO w cenie CPU jest ładowaniem potencjalnego nabywcy w niepotrzebne koszty - ani takiej sekcji nie wykorzysta, ani nie będzie miał żadnych dodatkowych korzyści z Aorus Elite nad Gaming X. Gigabyte ładuje do swoich MOBO przesadzone VRM, a ilość faz nie znaczy jakość. Nawet nie chce wiedzieć co by było zaproponowane pod i7-12700K/13700K czy i9-12900K/13900K, skoro do i5 "potrzebne" są MOBO za ponad 1000 PLN...

Opublikowano
9 godzin temu, Anhin napisał:

...

Ty ogólnie masz wszystko skompletowane i szukasz tylko MOBO czy jak to wygląda?

Ja mam obecnie złożony komputer, w postaci m.in I5-12600KF, Gigabyte B660M Gaming X, RX 6950 XT, Krux 850W Gold.

Oczywiście, że może być powyżej 1000 zł, ale jeżeli jest możliwość, żeby zrobić coś taniej i też dobrze, to też nie widzę sensu, aby przepłacać. 

I też pytanie czy RAMY 3600 MHz CL17 byłby dobre do 13 genracji? Czy to ma znaczenie? 

Opublikowano

Jedno zasadnicze pytanie - po co w ogóle chcesz podkręcać?

Jeśli grasz w 1440p to uzysk z OC będzie niewielki - generalnie uzysk na dzisiejszych procesorach z OC jest niewielki, bo są one często fabrycznie mocno wyżyłowane i czasem dodatkowe 5% wydajności jest okupione o wiele większym zużyciem prądu oraz większymi temperaturami.

Zestaw, który zakupiłeś jest zestawem, gdzie nie było zamysłu podkręcania CPU, a patrząc po GPU jest to zestaw stworzony z myślą do grania w 1440p/4K. Jeśli kupiłeś ten sprzęt do gierek i siedzisz na monitorze 1080p to mogę tylko pogratulować wydania bezsensownie pieniędzy na GPU... Jeśli chciałeś kręcić to było od razu brać MOBO na Z690, niż teraz bawić się w zmiany MOBO. A RAM jest ok.

Opublikowano

Generalnie chodzi o gry.

Faktycznie, monitor , który używam na co dzień ma 1080p ,ale jeżeli gram to mam podłączony TV 4k. 

Kurczę, faktycznie jeżeli to ma być 5%, a tyle kasy ma pójść to muszę się zastanowić 😐

Opublikowano

Pierwsze testy z brzegu, żeby Cię nie zamęczać, linkuję od razu do wykresów.

Jak widać po wykresach - do 4K to i 12400F się nadaje.

Mogę od siebie dodać tylko tyle, że nie ma gwarancji, że osiągniesz na 12600K poziom 5.0GHz na P-Cores - kwestia krzemowej loterii. W rozdzielczościach 1440/2160p więcej ma do robienia GPU niż CPU - dlatego nikt do gamingowych komputerów nie wkłada żadnych i9, bo jest to tylko i wyłącznie przepalanie pieniędzy. Do OC potrzebujesz dobrego chłodzenia, więc jeśli nie masz jakiegoś solidnego AIO to znowu pojawiają się koszta.

Jeśli rzeczywiście podejmiesz decyzję o zmianie MOBO albo CPU to nadal obstaję przy swoim - nic więcej niż Z690 Gaming X DDR4 nie jest Ci potrzebne - wybór Z690 Aorus Elite DDR4 to przewalanie 150 PLN w błoto, bo oprócz trochę lepszej sekcji zasilania (która Ci do kręcenia nawet i9-13600K nie jest potrzebna) jest to de facto takie samo MOBO.

Opublikowano
5 minut temu, Anhin napisał:

Pierwsze testy z brzegu, żeby Cię nie zamęczać, linkuję od razu do wykresów.

Jak widać po wykresach - do 4K to i 12400F się nadaje.

Mogę od siebie dodać tylko tyle, że nie ma gwarancji, że osiągniesz na 12600K poziom 5.0GHz na P-Cores - kwestia krzemowej loterii. W rozdzielczościach 1440/2160p więcej ma do robienia GPU niż CPU - dlatego nikt do gamingowych komputerów nie wkłada żadnych i9, bo jest to tylko i wyłącznie przepalanie pieniędzy. Do OC potrzebujesz dobrego chłodzenia, więc jeśli nie masz jakiegoś solidnego AIO to znowu pojawiają się koszta.

Jeśli rzeczywiście podejmiesz decyzję o zmianie MOBO albo CPU to nadal obstaję przy swoim - nic więcej niż Z690 Gaming X DDR4 nie jest Ci potrzebne - wybór Z690 Aorus Elite DDR4 to przewalanie 150 PLN w błoto, bo oprócz trochę lepszej sekcji zasilania (która Ci do kręcenia nawet i9-13600K nie jest potrzebna) jest to de facto takie samo MOBO.

Dziękuje bardzo! W takim razie zastanowię się czy to w ogóle będzie miało sens.

Temat można zamknąć ; ) 

Opublikowano
21 godzin temu, Anhin napisał:

To nie sekcja zasilania ma wpływ na to jakie taktowanie osiągnie procesor - jest to zależne od sztuki procesora

Znowu bzdury. Oczywiście, że VRM ma zasadniczny wpływ, tak jak i porządny zasilacz. Człowieku, to są podstawy, nie siej dezinformacji. Zgoda, że wiele zależy od konkretnej sztuki procesora, tj. fragmentu wafla z którego był wycięty, jakości połączeń wewnętrznych, itd. To samo jest z grafikami. Oczywista oczywistość. Ale właśnie dlatego porządna sekcja zasilania pomaga osiągnąć bdb rezultaty nawet na słabych kostkach. Jak kostka trafi się super to można uzyskać podobne lub takie same efekty nawet na słabszym VRM-ie. Ale na to nie można liczyć i dlatego bierze się jak najlepszy VRM i oczywiście adekwatne chłodzenie do poważnego podkręcania. Co kto lubi - można tanio, a można porządnie. Uważam, że inwestując tyle kasy w sprzęt, nie mieć paru stówek więcej na płytę z górnej półki to porażka.

Opublikowano

Sekcja zasilania wpływa na stabilność OC, ale nie ma wpływu na osiągane taktowania procesora po OC - to zawsze zależy od krzemowej loterii i możliwości chłodzenia. Słaba sekcja zasilania = gotująca się sekcja zasilania. Jeśli MOBO jest w stanie utrzymać podkręconego i9-12900K grubo poniżej 100 stopni to znaczy, że sekcja jest wystarczająca pod względem mocy i wystarczająco chłodzona. W MOBO dzisiaj ważniejsze jest to jakie opcje w UEFI udostępnia producent jeśli chodzi o OC RAM, a także jak płyta prowadzi pamięci - OC procesora przestaje być modne. Dodatkowo nadal mowa jest o OC i5-12600K, a nie o ekstremalnym OC i9-13900K na azocie i biciu rekordów, a Ty chcesz wcisnąć MOBO o 150 PLN droższe bez żadnego sensownego powodu (bo Aorus Elite DDR4 to jest Gaming X z troszkę lepszą sekcją zasilania). Jest to dosyć zabawne biorąc pod uwagę to, że według Ciebie to ja "naciągam" innych na koszty, a prawdopodobnie uchroniłem OP'a od niepotrzebnych wydatków. Co innego jest proponowanie totalnie najtańszego szajsu do drogich CPU, a co innego proponowanie MOBO w cenie CPU - jedno i drugie w mojej opinii jest pozbawione jakiegokolwiek sensu.

A teraz testy, choć pewnie i tak nadal będziesz brnął w to, że do i5-12600K potrzeba mocniejszych VRM niż to co ma model UD lub Gaming X.

Test Gigabyte Z690 UD DDR4 na portalu ithardware, link prowadzi do wykresów temperatur VRM: https://ithardware.pl/testyirecenzje/gigabyte_z690_ud_ddr4_test_recenzja_opinia-19046-13.html

Test kilku modeli, gdzie jest między innymi Gigabyte Z690 UD, Gaming X, Aorus Elite, MSI Z690-A PRO, Tomahawk i Torpedo, jest także ASUS Z690-P.

Opublikowano (edytowane)

Bijesz tę pianę i bijesz, hektolitry już powstały, a wciąż wszystko kręci ci się wokół chłodzenia i wafla krzemowego, same truizmy. Nie masz pojęcia o jakości zasilania jak widać i nie wiesz co to zakłócenia, a to ma duży wpływ na efekt końcowy stabilności przy podkręcaniu. Także nie ucz ojca dzieci robić bo już z ćwierć wieku podkręcam i niejedno widziałem, a ty głównie filmiki reklamowe chyba. Mógłbym podać wiele własnych przykładów gdzie ten sam egzemplarz procesora kręcił się bardzo różnie w zależności od płyty (ten sam chipset) i wcale nie chodziło o temperaturę tylko właśnie o VRM. W innym przypadku niemożliwe stało się możliwe po zmianie zasilacza na lepszy.

Oczywiście, że zazwyczaj naciągasz na koszty, a ja te koszty tnę, nic się nie zmieniło. Tylko tu jakoś akurat wyjątkowo się zawziąłeś i chcesz OP-owi wcisnąć bajkę i dokonać oszczędności kosztem rezultatów. Efekt będzie taki, że faktycznie nic nie uzyska i bez sensu tyle kasy wydawać na płytę, nawet z tych tańszych. Masz to do siebie, że szukasz oszczędności dokładnie nie tam gdzie należy, a sypiesz cudzą kasą tam, gdzie jest to całkowicie zbędne i bez sensu.

Jeszcze raz wytłumaczę i na tym zakończę udział w tym wątku: skoro i tak trzeba wydać te 1000zł, a za 1200zł można mieć luks płytę (wartą tej różnicy ze względu na dodatkowe korzyści które zostały tu całkowicie przemilczane) i robi się to raz na X lat, to kompletnym bezsensem jest wybieranie jakiegoś półśrodka i potem zastanawianie się czy może czasem na tej droższej nie byłoby jednak lepiej. Nie widziałeś tego, nie sprawdziłeś praktycznie, więc czego brniesz uparcie i dyskredytujesz moje zdanie dla zasady, jak zwykle? Bo ty uważasz, że wystarczy tania płyta i dobre chłodzenie? No wybacz, nie jesteś autorytetem, masz swoje zdanie i tylko tyle. I ja też je mam. Patrzę poza tym perspektywicznie bo taka płyta powinna styknąć na ładnych parę lat. Może być i tak, że za rok-dwa OP kolejny raz zmieni procesor i ta płyta wciąż będzie wystarczająca, a te tańsze już niekoniecznie. Tak więc to co teraz wydaje się przesadzone wkrótce może zamienić się w korzyść i czysty zysk. W skali całego wydatku na nowy setup to są naprawdę groszowe różnice, nie warte zastanawiania się.

To jak z człowiekiem który niedawno chciał zewnętrzną kartę dźwiękową. Budżet 100zł. W tej kwocie zaproponowałem podstawowego, ale wciąż ładnego Creative'a z drugiej ręki za 50zł, nowy 85zł, a on ostatecznie wybrał jakąś szumiącą chińszczyznę z ewidentnie dupną dynamiką za 40 parę złotych i za chwilę będzie się z tym bujał. Był sens?

Edytowane przez monsune
Opublikowano
11 godzin temu, monsune napisał:

Bijesz tę pianę i bijesz, hektolitry już powstały, a wciąż wszystko kręci ci się wokół chłodzenia i wafla krzemowego, same truizmy. Nie masz pojęcia o jakości zasilania jak widać i nie wiesz co to zakłócenia, a to ma duży wpływ na efekt końcowy stabilności przy podkręcaniu. Także nie ucz ojca dzieci robić bo już z ćwierć wieku podkręcam i niejedno widziałem, a ty głównie filmiki reklamowe chyba. Mógłbym podać wiele własnych przykładów gdzie ten sam egzemplarz procesora kręcił się bardzo różnie w zależności od płyty (ten sam chipset) i wcale nie chodziło o temperaturę tylko właśnie o VRM. W innym przypadku niemożliwe stało się możliwe po zmianie zasilacza na lepszy.

Kto nie ma pojęcia ten nie ma pojęcia - to nie ja wciskam MOBO w cenie procesora do kręcenia i5. Fajnie, że kręciłeś - posiadłeś tak tajemną wiedzę, że uważasz, że chipset ma wpływ na OC, a jedyny związek jaki on ma z CPU to połączenie DMI. Jak kupowałeś totalny szajs to musiałeś zmieniać zasilacz. Mamy 2023 rok, od ponad 10 nie istnieje mostek północy (został zintegrowany w procesorze), a mostek południowy (chipset) zajmuje się peryferiami. Specjalnie dla Ciebie diagram Z690:

Z690_Block_Diagram_575px.png

Oczywiście, że zazwyczaj naciągasz na koszty, a ja te koszty tnę, nic się nie zmieniło. Tylko tu jakoś akurat wyjątkowo się zawziąłeś i chcesz OP-owi wcisnąć bajkę i dokonać oszczędności kosztem rezultatów. Efekt będzie taki, że faktycznie nic nie uzyska i bez sensu tyle kasy wydawać na płytę, nawet z tych tańszych. Masz to do siebie, że szukasz oszczędności dokładnie nie tam gdzie należy, a sypiesz cudzą kasą tam, gdzie jest to całkowicie zbędne i bez sensu.

No tutaj pokazałeś jak tniesz koszty - zaproponowałeś płytę, która jest na DDR5. Wiesz w ogóle jakie są różnice między Aorus Elite na DDR4 a DDR5? Do tej pory nie zrozumiałeś, że nie ma żadnego racjonalnego sensu dopłacania do Aorus Elite DDR4 względem Gaming X DDR4.

Jeszcze raz wytłumaczę i na tym zakończę udział w tym wątku: skoro i tak trzeba wydać te 1000zł, a za 1200zł można mieć luks płytę (wartą tej różnicy ze względu na dodatkowe korzyści które zostały tu całkowicie przemilczane) i robi się to raz na X lat, to kompletnym bezsensem jest wybieranie jakiegoś półśrodka i potem zastanawianie się czy może czasem na tej droższej nie byłoby jednak lepiej. Nie widziałeś tego, nie sprawdziłeś praktycznie, więc czego brniesz uparcie i dyskredytujesz moje zdanie dla zasady, jak zwykle? Bo ty uważasz, że wystarczy tania płyta i dobre chłodzenie? No wybacz, nie jesteś autorytetem, masz swoje zdanie i tylko tyle. I ja też je mam. Patrzę poza tym perspektywicznie bo taka płyta powinna styknąć na ładnych parę lat. Może być i tak, że za rok-dwa OP kolejny raz zmieni procesor i ta płyta wciąż będzie wystarczająca, a te tańsze już niekoniecznie. Tak więc to co teraz wydaje się przesadzone wkrótce może zamienić się w korzyść i czysty zysk. W skali całego wydatku na nowy setup to są naprawdę groszowe różnice, nie warte zastanawiania się.

Aorus Elite DDR4 nie ma żadnych dodatkowych korzyści - jest to to samo co Gaming X DDR4 z troszkę lepszym VRM, który nie jest niezbędny - nadal nie rozumiesz. Powodzenia w kupowaniu MOBO na LGA 1700 raz na X lat, skoro ten socket na dzień dzisiejszy jest martwy i nic nowego na niego nie wyjdzie. Argumentu, że VRM w Gaming X spokojnie poradzi sobie z i9-13900K nadal nie widzisz - poza tym po co zmieniać CPU do 4K? Dla 0.1% wydajności? Z doświadczenia wiem, że ludzie sobie przypominają o upgradzie jednostek, gdy te już nadają się na kompletną wymianę - chcesz przyszłościowo to bierzesz AMD a nie Intela, który zmienia Sockety co 2 lata.

Ja w dyskusji z Tobą podpieram się testami i swoim doświadczeniem, jestem w stanie Ci wyłożyć budowę VRM, ale tak - to ja leję wodę jakbym czytał artykuły nt. MOBO, OC i VRM z komputer świat czy innego spidersweb...

Opublikowano

Cześć,

Dzięki za dyskusje. 

Postanowiłem, że sprawdzę na własną rękę jak to jest z użyciem procesora w moich grach. I faktycznie nie jest ono duże, za to karta ( RX 6950 XT) po prostu osiąga szczyt swoich możliwości i raczej to ona jest wąskim gardłem. Postanowiłem odłożyć te pieniądze może na inną okazję i wymienię obudowę tak jak pytałem w innym temacie. 

Dziękuje Wam za wszelkie porady, informację i opinie : ) 

Opublikowano

Małe sprostowanie ode mnie jeśli chodzi o sekcje zasilania, bo trochę namotałem - przegrzebałem internet wietnamski i koreański w poszukiwaniu recenzji. Zaniżyłem "moc" Gaming X DDR4.

• ASUS Prime Z790-P D4 - 14 faz VCore, Kontroler PWM ASP2100, MOSFET'y 50A SIC654. 14x50A=700A
  • Gigabyte Z690 UD DDR4 - 16 faz VCore, Kontroler PWM RAA229131 (16+1), MOSFET'Y 60A NCP303160. 16x60A=960A
  • Gigabyte Z690 Gaming X DRR4 rev. 1.0 - 16 faz VCore, Kontroler PWM RAA229131 (16+1), MOSFET'y 60A NCP303160. 16x60A=960A
  • Gigabyte Z690 Gaming X DDR4 rev. 1.1 - 16 faz Vcore, Kontroler PWM RAA229130 (16+1), MOSFET'y 90A ILS99390. 16x90A=1440A
  • Gigabyte Z690 Aorus Elite DDR4 - 16 faz VCore, Kontroler PWM RAA229131 (16+1), MOSFET'y 70A FDMF5062. 16x70A=1120A
  • Gigabyte Z690 Aorus Elite DDR5 - 16 faz VCore, Kontroler PWM NCP81530 (16+1), MOSFET'y 50A SIC654A. 16x50A=800A
  • MSI PRO Z690-A DDR4 - 14 faz VCore, Kontroler PWM RT3628AE (7+1), MOSFET'y 55A AOZ5016QI. 14x55A=770A
  • MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 - 16 faz VCore, Kontroler MP2960 (8+1), MOSFET'y 70A MP87992. 16x70A=1120A

Modele Asus Prime Z790-P D4 oraz MSI PRO Z690-A DDR4 mają 14 faz wirtualnie - realnie to 7 faz. Model MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 również ma 16 faz wirtualnie. Modele Gigabyte mają realne fazy - co potwierdza moje wcześniejsze stwierdzenie, że Gigabyte przesadza z VRM w swoich MOBO. Jak widać Aorus Elite wcale przewspaniałej sekcji zasilania nie ma. No, ale lepiej wciskać brednie, że warto dopłacać 150 PLN do "lepszej sekcji" i nic poza tym.

Przy składaniu zestawów pod gaming o to chodzi, żeby ogranicznikiem było GPU. Twój RX 6950 XT w 4K powinien osiągać 60 fps, więc nie widzę sensu zmieniania go na cokolwiek - podejrzewam, że jakikolwiek sens zmiany tego GPU przyjdzie za ok. 2 lata. Na ten moment jedyne GPU, które w 4K są wydajniejsze to RX 7900 XT, RX 7900 XTX, RTX 4080 i RTX 4090.

Opublikowano

Rozumiem, dziękuje Wam. Płyta póki co zostaje, karty na bank nie ruszam, to już jednak za dużo kasy. 

Chcąc nie chcąc, dokupiłem 16GB RAM. Rzekomo kości były identyczne, lecz nie chciały współpracować, system wstawał, ale chwila i gry się wyłączały. Dwa różne testy RAM wykazały błędy. 

I tu moje pytanie, żeby nie zaczynać nowego tematu, jakie kupić kości RAM 32 GB 2x16?