Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Anhin napisał:

Kingston Fury Renegade (2x16) 3600MHz CL16 - najtańsze moduły o takich parametrach, dobrze współpracują z płytami Gigabyte.

Dziękuje, zamówione.

Ogólnie mam pytanie o "Single Ranks".

Pamiętam, że kiedyś było, żeby włożyć dobrze pamięci w płytę, aby pracowały w Dual-Channel. Teraz ta technologia dalej istnieje? Obecnie w CPU-Z napisane na pamięci "Ranks: Single" i czy to odnosi się do tego? 

Opublikowano

Tak, technologia wielokanałowa nadal istnieje. Co do Single Rank, w skrócie - pojęcia Single Rank czy Dual Rank odnoszą się do tego jak kości DRAM osadzone na module (płytce PCB) zostały skonfigurowane. Na rynku sporo modułów 16GB jest Dual Rank, ale nie oznacza to, że kości DRAM są umieszczone po dwóch stronach modułu. Mogą być osadzone po jednej stronie modułu i nadal być Dual Rank.

Generalnie moduły Dual Rank oferują wyższą wydajność - w grach, w specyficznych scenariuszach (zależnych od podsystemu pamięci) konfiguracja 2xSR będzie oferować mniejszą wydajność niż 2xDR, ale już konfiguracja 4xSR będzie oferować zbliżoną wydajność do 2xDR - przy założeniu oczywiście, że nadal będą pracować z taką samą prędkością i opóźnieniami, co raczej jest mało prawdopodobne ze względu na większe obciążenie kontrolera pamięci. Poza tym nawet jeśli konfiguracja 2xSR będzie oferować podobną wydajność co 2xDR jeśli chodzi o średnie fpsy, to średni czas generowania klatki może być większy niż w przypadku konfiguracji 2xDR.

Istnieją jeszcze takie pojęcia jak Single Side i Dual Side - te pojęcia odnoszą się do umiejscowienia kości DRAM na jednej czy obu stronach modułu, o ile osoba używająca tych terminów nie używa ich zamiennie z terminami Single Rank, Dual Rank, czy Quad Rank.

Sposobem na poznanie czy moduły są Single Rank czy Dual Rank jest odczytanie informacji z SPD. Generalnie informacje z SPD są bardzo pomocne o ile producent dba o poprawność informacji. GoodRAM dla przykładu wykłada na to lachę, w zestawach IRDM Pro w SPD może być zapisane, że kości są Hynixa, a wlutowane są kości Samsunga. Zestaw, który zaproponowałem jest Dual Rank:

KF436C16RB1K2-32.png

Mam nadzieję, że wyjaśniłem to w sposób zrozumiały.

Opublikowano
2 godziny temu, Anhin napisał:

...

Mam nadzieję, że wyjaśniłem to w sposób zrozumiały.

Dziękuje! Powiedzmy, że coś, gdzieś dzwoni. Bardzo pomocna informacja. Czy prócz ustawienia XMP w BIOSie, powinienem coś jeszcze zmienić przy instalowaniu tych pamięci? 

Opublikowano

W jeszcze większym skrócie - Dual Channel nie ma nic wspólnego z Single Rank czy Dual Rank.

Odpalasz XMP i tyle, RAM powinien bez problemu ruszyć. Osobiście co bym dodatkowo sprawdził to czy w zakładce Boot opcja CSM Support jest ustawiona na Disabled.