Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zrobić serwer na modach. Nie wiem jaki hosting wybrac aby wszystko dobrze działało. Będę chciał zainstalować 20 - 30 modów a graczy bedzie ok. 10. Polecicie jakiś hosting ?

Opublikowano
34 minuty temu, Kybiszczan napisał:

Witam, chciałbym zrobić serwer na modach. Nie wiem jaki hosting wybrac aby wszystko dobrze działało. Będę chciał zainstalować 20 - 30 modów a graczy bedzie ok. 10. Polecicie jakiś hosting ?

Ja mam na liveserver, wszystko śmiga.

https://liveserver.pl/index.php?page=cennik&id=7&gra=Minecraft

2LaT.gif

Opublikowano

A czy można tez to podpiąć pod inną podobna grę ..no dobra, nie do konca podobną, bo jest to gra Toca Boca. Nie dla mnie mówię od razu 😛 Dla córek, jak sa po wszystkich zajęciach typu lekcje, judo, angielski itd, to grają sobie czasami i chciałyby właśnie grać z innymi koleżankami. Da się tak ?

Opublikowano

Pod modyfikacje najlepiej nada się Oracle Cloud - nie będziesz musiał co miesiąc wyrzucać pieniędzy z własnej kieszeni by serwer mógł dalej działać, a zasobów jest wystarczająco nawet na ciężkie paczki modów takie jak RLCraft. Zalecam unikać hostingów współdzielonych, jeszcze nie spotkałem się z przynajmniej jednym takim hostingiem który w godzinach szczytu przy najdroższym pakiecie oferowałby wydajność wyższą niż Oracle.

14 godzin temu, Kybiszczan napisał:

znasz jakiś dobry silnik pod mody i pluginy na wersje 1.19 ?

Możesz wybrać albo mody, albo pluginy, nie możesz mieć tego i tego (chyba, że nie przeszkadza ci wyrzucanie świata do kosza co tydzień i setki innych problemów). Niektóre pluginy natywnie wspierają Fabrica, istnieje też wiele modyfikacji server-side zastępujących pluginy pod ten loader: https://serverside.infra.link .

3 godziny temu, Franeczek888 napisał:

A czy można tez to podpiąć pod inną podobna grę

Na Oracle możesz postawić dowolny serwer, otrzymujesz pełny dostęp do systemu operacyjnego.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Tylko wszystko jest fajnie bo juz czytałem jak robic taki serwer ale zatrzymałem sie na pierwszym punkcie czyli założenie konta bo kartę mi odtzuca 😕

Opublikowano

W Oracle niestety czasami występuje problem z weryfikacją, upewnij się, że masz wartość dolara na koncie i wszystkie dane są poprawne. Spróbuj też z innym mailem. Jeśli nie uda ci się zarejestrować to opcją może być Pukawka - współdzielony hosting, który w pakiecie za 28zł miesięcznie jest wystarczający pod modyfikacje.

Opublikowano

No właśnie ja wole orcale bo miałem serwer na pukawce bez limitu a przy 5 graczach jak ktos elytrą poleciał to po chwili wywalało serwer. 

I też próbowałem inne emaile i sprawdzałem dane po trzy razy z capslockiem i bez i nic dalej wywala

Opublikowano

Zgaduję, że miałeś ten serwer na silniku Spigot i nie wykonałeś pregenu. W takiej sytuacji latanie elytrą może wywalić serwer stojący na potężnym dedyku, ponieważ silnik ten generuje chunki (co na dodatek jest w nim bardzo zasobożerne) na głównym wątku służącym do tickowania. Jeśli główny wątek jest obciążony to nic nie tickuje, a jeśli nic nie tickuje to proces serwera jest zabijany aby uniknąć wiecznego laga. Fakt, Oracle jest dużo lepszą opcją, lecz pukawka jest jedynym tzw. scamhostem, który jest godny polecenia jako ostateczność.

Opublikowano

Właśnie zmieniałem silnik na paperspigot i nic nie dawało. Zmieniałem view distance jak mi kazał jakiś gościu z pomocy technicznej. I zostałem odesłamy z inoframcją że mam kupic dedyka żeby dobrze działało.

Też niestety na optymalizowaniu serwera sie nie znam. A wytłumaczyłbys o co chodzi z tym pregenem ?

Opublikowano (edytowane)

Trzymaj się z daleka od Oracle i nie podawaj żadnych danych płatniczych bo będziesz zdziwiony za jakiś czas, jak wielu, tym "darmowym" hostingiem. Proponuję dokładnie zagłębić się w warunki użytkowania serwisu. Jedna wielka pułapka i ubojnia.

Generalnie pod mody najlepiej własny VPS (niekoniecznie dedyk od razu), a nie hosting. Wtedy nikt ci nie będzie narzekał, że za dużo zasobów zabierasz, wyłączał, limitował, itd. Generalnie hostingi nie lubią modów, a takie, które ew. to przełkną będą drogie, droższe niż rozwiązanie które proponuję. Bardzo rzetelną ofertę na VPS-y ma chociażby OVH, a obecnie trwa black week i do 29.11.2022 można coś wyrwać sporo taniej.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Bo to są prawdziwe parametry i dostępne dla ciebie 24/7/365, a nie wirtualne, zmieniające się w czasie jak w kalejdoskopie bo hoster stosuje ostry overselling czyli więcej zasobów nasprzedawał na danym nodzie niż ma ich fizycznie i musi ciąć zasoby w godzinach największego obciążenia. Hostingi bardzo często oszukują w ten sposób, np. to, że masz widoczny rdzeń czy dwa wcale nie oznacza, że te rdzenie mają w danym momencie taką moc obliczeniową jak jest napisane. To bardzo łatwo jest zmanipulować i na tym polega cały wałek. To samo z ramem. Także nie ma co porównywać ofert za 10-15zł z tanich hostingów z ofertami rasowych VPS-ów.

Teraz masz możliwość kupić np. VPS Essential z umową na 2 lata za 40zł/mc i dostaniesz za to 2 rdzenie i 4GB ramu. Lepszej oferty nie znajdziesz i nie licz, że uda ci się zrobić serwer na modach pod 10 osób za mniej. Niech się ludzie z tobą złożą ew. dopłacą ci coś i tyle bo inaczej będziecie siedzieć na lagozie i szybko wam się odechce.

Opublikowano
15 minut temu, Kybiszczan napisał:

A wytłumaczyłbys o co chodzi z tym pregenem ?

Pregen to wygenerowanie chunków na daną odległość przed otworzeniem serwera za pomocą pluginu Chunky. Jeśli w przyszłości będziesz miał problem z lagami to pamiętaj aby wykonać profiler pluginem Spark.

6 minut temu, Kybiszczan napisał:

Jak patrze na OHV to spoko parametry są

Monsune się nie słuchaj, promuje ten ovh bez żadnej wiedzy. Vpsy na ovh korzystają z procesorów przeznaczonych pod środowiska w pełni wielowątkowe, a serwer Minecraft całe tickowanie przeprowadza na głównym wątku (przy czym w przypadku vanilli/fabrica na głównym wątku siedzi jeszcze więcej rzeczy niż w przypadku papera). W skrócie: procesory typu xeon, epyc czy threadripper nie nadają się pod serwery mc.

8 minut temu, Kybiszczan napisał:

A dzięki za informacje. To jednak chyba dobrze że karte mi odrzucało.

Piszesz tak, a przeczytałeś w ogóle to co miałeś przeczytać? Darmowy pakiet (24gb ram, 4 rdzenie, 100gb dysku) masz na zawsze bez żadnych opłat. Pieniądze z konta będą ściągane tylko jeśli zakupisz dodatkowe zasoby.

Opublikowano (edytowane)

Nie słuchaj tego zarozumialca bo ja w OVH jestem od parunastu lat i mogę to udowodnić, a ten bredzi byle bredzić. Sam do niedawna promował jakieś pukawki i inne. Teraz przestawił się na Oracle gdzie oczywiście nie czytał small textu i nic nie rozumie. Ja pracuję zawodowo z sieciami i serwerami dedykowanymi od lat, wiem wszystko na ten temat. To tyle. W razie czego zapraszam na priv bo ten tutaj zasra każdy temat swoimi bredniami.

Po co się odzywasz w ogóle skoro nie masz pojęcia na czym stoją VPS-y w OVH? I pewnie nie wiesz, że jest to firma, która samych dedyków ma ponad 600 tys. i tysiące km sieci szkieletowej na całym świecie? To chyba o czymś świadczy? Ich nie trzeba "promować" bo praktycznie każdy liczący się hoster korzysta z ich usług (i często równolegle z Hetznera), wielki kawał internetu działa na ich zasobach, a ja mówię tylko jak wyeliminować tych wszystkich kombinujących pośredników i na co uważać, więc co cię tak rozbolało? Chyba tylko to, że ktoś wie więcej od ciebie, jak zwykle, megalomania level mistrz. Zejdź w końcu ze mnie i przestań się produkować na każdym kroku, gdy tylko ktoś śmie mieć inne zdanie niż ty, "ekspercie".

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Ogolnie to konta raczej na oracle nie założe bo już trzeci dzień odrzuca mi ją. A do tego OVH to serwer ma działać mniej więcej 3 miesiące a ja nie zamieżam płacic dwa lata za vps którego połowe czasu nie będę używał bo każdemu granie się znudzi po jakimś czasie i w końcu nikt nie będzie grał.

Co myślice o kupieniu np. vps'a we francji na titanaxe ?

Opublikowano

W tej sytuacji weź sobie za parę groszy więcej na czas nieokreślony (bodajże 15zł drożej) i możesz zrezygnować w każdej chwili. Doradzałem jedynie najbardziej korzystną opcję bo myślałem, że coś na dłużej stawiasz. Oczywiście możesz próbować z hosterami i cisnąć coś za 10-15zł/mc - przekonasz się po pewnym czasie jak to działa i będziesz zmuszony migrować do kolejnego i tak w kółko. W efekcie i tak wydasz pieniądze i tak, a nerwów i stresu nikt ci nie zrefunduje.

Opublikowano

Ja juz sie przekonałem o hostingach jaki to jest scam. A zwłaszcza pomoc techniczna która namawia do kupienia dedyka 😕

A jaki pakiet byś polecał na ok. 30 modów i 10 graczy ?

Opublikowano (edytowane)

No dokładnie tak. Tanie hostingi polują na naiwniaków w większości, którzy najlepiej jakby tylko płacili za hosting, a nie korzystali z serwera lub co najwyżej sporadycznie. Natomiast każdy kto rzeczywiście gęsto i często potrzebuje zasobów za które zapłacił jest złem koniecznym, które trzeba zniechęcić opieszałością w kontakcie, piętrzeniem problemów, itd. Oczywiście nie twierdzę, że nie ma dobrych hostingów, ale te dobre hostingi kosztują słono, z pewnością więcej niż własny VPS, a nawet porównywalnie z tanim dedykiem. I taka jest prawda i nie ma sensu zaklinać rzeczywistości bo z pustego i Salomon nie naleje - dedyki podrożały w ostatnim czasie, teraz z kolei jest akcja z adresacją IPv4 (będą słone opłaty miesięczne), więc będzie jeszcze drożej, niejeden hoster tego nie wytrzyma i będą kombinować coraz bardziej.

Odnośnie tego co bym polecał to jest to temat rzeka. Wszystko zależy od tego jakie tryby gry, mody, itd. Zasobożerność jest bardzo zmienna w tym przypadku. Tak naprawdę potrzebujesz pomiędzy 8 a 16GB ramu, żeby nie było problemów. 4GB to jest absolutne minimum i na pewno zabraknie ramu jak się trochę rozkręcicie. Dlatego jestem zdziwiony, że chcesz to robić tylko przez kilka miesięcy bo takie projekty zazwyczaj skaluje się i rozwija właściwie w nieskończoność. Zaczynasz z grupką znajomych, z czasem zdobywasz graczy, inwestujesz w reklamę, przenosisz się na dedyka, itd.

Także mamy kilka podstawowych czynników które trzeba wziąć pod uwagę: wspomniane tryby/mody, horyzont czasowy i możliwości finansowe.

Edytowane przez monsune
Opublikowano
19 minut temu, monsune napisał:

Sam do niedawna promował jakieś pukawki i inne.

Jak już pisałem, pukawka jest "najlepszym z najgorszych" i nadaje się jako ostateczność.

Teraz przestawił się na Oracle gdzie oczywiście nie czytał small textu i nic nie rozumie.

Czytałem, używałem i rozumiem. Osoby narzekające na oracle wzięły sobie przesadzone ilości zasobów, za które już trzeba płacić i potem płakały, że znikły im pieniądze. Znam osoby posiadające maszynę od oracle od bardzo dawna i na darmowym pakiecie nigdy nic im nie zdjęło.

Po co się odzywasz w ogóle skoro nie masz pojęcia na czym stoją VPS-y w OVH?

A ty wiesz? Jeśli tak - powiedz, jestem ciekaw co wymyślisz.

21 minut temu, monsune napisał:

pewnie nie wiesz, że jest to firma, która samych dedyków ma ponad 600 tys. i tysiące km sieci szkieletowej na całym świecie? To chyba o czymś świadczy?

Wiem że to duża firma i świadczy to o tym, że jej maszyny są wykorzystywane też przez duże firmy. Dlatego nie ma tu miejsca na nieskalowalne projekty, w których bottleneckiem jest moc rdzenia.

22 minuty temu, monsune napisał:

megalomania level mistrz

Idealnie opisałeś siebie, przypomnę twoje "pracuję zawodowo z sieciami i serwerami dedykowanymi od lat, wiem wszystko na ten temat".

23 minuty temu, monsune napisał:

Zejdź w końcu ze mnie i przestań się produkować na każdym kroku, gdy tylko ktoś śmie mieć inne zdanie niż ty

Tu też chyba trzeba ci przypominać, że to ty w każdym temacie związanym z hostingami przychodzisz i promujesz ten "święty ovh", jednocześnie wymyślając kłamstwa na temat każdego innego hostingu tylko po to, by zniechęcić innych do rozwoju i szukania alternatyw. Promujesz monopol hostingu, który dobry był jakieś 5-10 lat temu.

1 minutę temu, Kybiszczan napisał:

A co sądzisz o tym vps z titanaxe we Francji?

Vpsy z titanaxe są bardzo niskiej jakości - procesory nie nadają się pod serwery mc, wątki są mocno współdzielone, a także bardzo łatwo trafić na swap zamiast ramu.

Opublikowano (edytowane)

Titanaxe używa m.in. OVH 🙂 Mają b. dobrą opinię generalnie, choć nie mogę powiedzieć co byłoby w przypadku modów na tę skalę. Moim zdaniem każdy hoster wymięknie lub policzy cię słono za to, w taki czy inny sposób wymuszając zmianę pakietu na wyższy, kwestia czasu. A jak nie dadzą rady cię złowić to cię zniechęcą. Przy czym Titanaxe należy do tych nielicznych, którzy dbają o reputację. Powiedziałbym, że jak tam ci nie wyjdzie albo z Bloomem to już nigdzie.

Generalnie OVH udostępnia szereg lokalizacji - większość jest we Francji, ale mają też centrum danych w Polsce, w Kanadzie, w Azji. Oczywiście pod minecrafta spokojnie może być Francja, ale jeśli graczy masz wyłącznie z Polski to zawsze lepiej mieć mniejszy ping niż większy.

@Helios1993 Chłopie, nie kompromituj się już dłużej, nie ze mną takie sztuczki. Miej sobie inne zdanie, ale nie atakuj mnie w taki perfidny sposób i nie oczerniaj bezpodstawnie. Odzywam się często w temacie hostingu bo się na tym znam i czysto techniczne i zawodowo i od strony hobbistycznej też - jako były admin wielu serwerów gier w Polsce, w tym kilku baardzo znanych. Dużo wiem, nawet bardzo dużo, choć nigdy o tym tyle nie pisałem i pewnie dlatego tak sobie pozwalasz i lekceważysz ludzi o których nic nie wiesz. Jak cię odbyt boli z tego powodu, że jeszcze ktoś tutaj coś wie oprócz ciebie, to też się zagłęb w temat, posiedź w  tym z 15 lat jak ja, zrób certyfikaty, zdobądź kontakty zawodowe i wtedy pogadamy. I bynajmniej w panelach minecraftowych tego czasu nie spędziłem i jak piszę, że się znam zawodowo to się znam. Pracuję m.in. dla włoskiego dostawcy znanej tamże chmury danych, mam pod sobą kilkaset serwerów dedykowanych, wystarczy? Korzystają głównie z Hetznera (za moją poradą zresztą) i co, teraz powiesz, że Hetznera promuję? OVH ma po prostu przystępną ofertę i wysoką jakość usług, nie ma powodu, żeby ich zamilczać. Zwłaszcza, że jakieś 90% hosterów korzysta z ich usług. Obudź się w końcu. Tam gdzie umiesz doradzić to umiesz, ale wszystkiego nie wiesz (tak jak i ja) i wtedy nie próbuj zgrywać autorytetu, a przynajmniej nie przy mnie. Umiesz lepiej doradzić z pluginami i paroma innymi rzeczami, nigdy tego nie kwestionowałem, ale jeśli chodzi o hosting to strzelasz kulą w płot kolejny raz.

Edytowane przez monsune
Opublikowano
1 minutę temu, monsune napisał:

Titanaxe używa m.in. OVH 🙂 Mają b. dobrą opinię generalnie

Titanaxe ma dobrą opinię? XDDD, tym mnie już całkowicie rozwaliłeś i w 100% utwierdziłeś w przekonaniu, że nie jesteś głupi - przyszedłeś tu jedynie potrollować.

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się. Ja sam też od czasu do czasu dorzucam jakiegoś dedyka i szukam ludzi na niego - wtedy każdemu daję gwarancję zwrotu kasy do 7 dni bez żadnych warunków bo po prostu wiem co daję i wiem, że człowiek będzie zadowolony, o ile realnie oceni swoje potrzeby. Ostatnio robiłem taką akcję, podzieliłem zasoby na w sumie 6 osób i siedzą już kilka miesięcy i jeszcze nikt mi nie powiedział, że coś mu laguje. Ale i groszy to nie kosztuje niestety bo nie może. Równie dobrze mógłbym tam posadzić 12 albo i 15 osób i coś rzeźbić, ściemniać, itd. Dałoby się. Naprawdę na tym to wszystko polega. Z drugiej strony nie dziwię się firmom działającym na wielką skalę bo cwaniactwo jest też po stronie klientów i gdyby tak dziennie ze 100 osób wbiło zrobić sobie serwer na próbę, pobawić się za free, zniknąć, za chwilę wrócić i znowu... kto by to ogarnął i kto miałby to finansować? A zasoby kosztują. Wszystko zależy od skali. Malutki hoster jest zazwyczaj bardziej elastyczny, a więksi to już całe fabryki zasobów i takie małe korporacje, działające raczej sztywno jak każde korpo.

@Helios1993 Z każdym postem robisz z siebie większego wieśniaka. Przykre, do dzisiaj miałem cię tylko za zarozumialca i narcyza, który jednak jakiś poziom trzyma, ale niestety widzę, że jest coraz gorzej. To właśnie twoje wypowiedzi często wyglądają na trolling lub celowe ładowanie ludzi w kanał, nieraz to widziałem, ja to bym ci już dawno tego "eksperta" zabrał bo absolutnie nie zasługujesz.

Edytowane przez monsune