Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Crush komputera z jednokolorowym ekranem i restart

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 
Złożyłem komputer 7 lat temu w takiej specyfikacji 

• Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970 4GB GDDR5 (256 bit) 

• Procesor Intel Core i5 4460, 3.2GHz, 6 MB, BO

• Zasilacz Thermaltake Smart SE 530W

• Płyta główna MSI B85M-E45, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX

• Dysk WD Caviar Blue 1 TB 3.5" SATA III (WD10EZEX)

• Pamięć Ballistix Ballistix Sport, DDR3, 8 GB, 1600MHz, CL9 (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)
  • Obudowa Zalman Z3 Plus 

Od dluższego już czasu 3-4 lata pojawia się tego samego rodzaju dziwny crush: 

Na ekranie pojawia się jednolity kolor po czym następuje restart

Nie robiłem z tym nic bo o dziwo w grach takich jak: AC Valhalla, Odyssey, Death Stranding, Red Dead Redemption II, wszstko działało w miarę okej, oczywiście często pojawiały sie mocne spadki FPS ale przy tym wieku pc to norma 

Kompletnie nie zrozumiałe jest to że PC crashuje notorycznie przy grach pokroju Fify 18 albo CS:GO co mecz to crush 

Z tego co czytałem to może to być stary zasilacz ale nie wiem jak to sprawdzić. 

Czy ktoś ma jakieś rekomendacje? 
Jeżeli to zasilacz to jaki polecacie do tych podzespołów? 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Jednolity kolor czyli? Jeśli to BSOD to wypadałoby przez te 3/4 lata dowiedzieć się co powoduje problem i to wyeliminować. Szczególnie, że 99% problemów jest łatwych do naprawienia, tylko wiedza użytkowników jest na poziomie emerytki, która musi obsłużyć kasę samoobsługową.

Jak sprawdzić czy winny jest zasilacz? Zmienić go na inny. Jaki zasilacz mogę polecić? SPC Vero L3 500W/600W.

Rekomendacje? Sprawdzić logi systemu w podglądzie zdarzeń oznaczone jako Błąd oraz Krytyczny. A najlepiej to wyeksportować taki log, wrzucić na jakiś hosting (Google Drive, MEGA, Zippyshare) i podlinkować. Dodatkowo warto sprawdzić, czy system nie generuje jakichś zrzutów pamięci za pomocą BlueScreenView. Jeśli jakieś zrzuty istnieją to też warto by było je wrzucić na hosting i podlinkować - będę w stanie wtedy naprowadzić co powoduje problem i postarać się go wyeliminować.

Opublikowano

Poprosiłem o eksport logów i załączenie zrzutów pamięci, a nie screenshotów z których mogę jedynie wywnioskować ogólnie co może sprawiać problemy. Z tego co dostarczyłeś mogę wywnioskować:

• Bugcheck 0x133 - problemy sprzętowe, uszkodzone sterowniki lub nieaktualne sterowniki.
  • Bugcheck 0x116 - przegrzewanie się GPU, uszkodzony sterownik GPU, uszkodzone GPU lub problemy z zasilaniem GPU.
  • Volmgr ID 161 - problemy z zasilaniem lub sterownikami.

Co można zrobić na teraz?

1. Jeśli cokolwiek jest podkręcone to przywrócić wszystko do stanu fabrycznego.
  2. Przejechać system za pomocą DISM - DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth, oraz SFC - sfc /scannow, dodatkowo sprawdzić dysk za pomocą chkdsk - chkdsk /f /r /x i sprawdzić co SMART ma do powiedzenia.
  3. Za pomocą DDU (Display Driver Uninstaller) deinstalować sterowniki GPU według instrukcji, a następnie zainstalować najnowsze sterowniki.
  4. Zaktualizować resztę sterowników pomijając jakiekolwiek Driver Boostery i mu podobne wynalazki. Najbezpieczniej i najpewniej jest pobrać je ze stron producentów, w Twoim przypadku z strony pomocy technicznej produktu MSI - interesują Cie sterowniki Chipsetu, LAN oraz Audio.
  5. W ostateczności wykonać naprawę In-Place Upgrade.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, 
Wykonalem wszystkie kroki włącznie z in place upgrade jak i wymianą PSU niestey nic nie pomogło. 
Przeprowadziłem OCCT test żeby sprawdzić czy karta nie jest uszkodzona test nic nie wykazał, natomiast, komputer wywala i restartuje się za każdym razem podczas heaven benchmark 

Chyba przy okazji będę musiał oddać kartę na jakąś diagnozę czy to nie jest fizyczne uszkodzenie 

Edytowane przez RadomirTheWezyr
Opublikowano

PSU wymienione na Vero?

Jeśli bym miał logi systemu i zrzuty pamięci to bym Ci mógł pomóc, no ale skoro Heaven się sypie (pewnie blackscreen i pojawia się pulpit) to zdycha Ci GPU. Możesz oczywiście oddać ją do serwisu na diagnozę. Generalnie nastawiaj się na wymianę GPU, bo pewnie ewentualna naprawa będzie nieopłacalna a na pewno nie będzie pewna, szczególnie jak umiera rdzeń GPU.

Opublikowano

Hej Anhin, Dzięki wielkie za pomoc

Tak na Vero, (niestety nie mogę załączyć DMP nigdzie jeżeli chodzi o zrzut)
https://mega.nz/folder/wsc11ZZT#DQVpN_Omw--rruXF2HUGog - export logów 

Na jaką kartę byś polecił zmianę? I co ewntualnie zrobić z taką zajechaną kartą? 

Co można ewentualnie zmienić w takim set upie na przyszłość po za kartą? 

• Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970 4GB GDDR5 (256 bit) 
  • Procesor Intel Core i5 4460, 3.2GHz, 6 MB, BO
  • Zasilacz SPC Vero L3 6000W
  • Płyta główna MSI B85M-E45, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX
  • Dysk WD Caviar Blue 1 TB 3.5" SATA III (WD10EZEX)
  • 512GB 2,5" SATA SSD CX400
  • Pamięć Ballistix Ballistix Sport, DDR3, 8 GB, 1600MHz, CL9 (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)
  • Obudowa Zalman Z3 Plus 
  • Corsair Vengeance Pro DDR3-1600 DC 16GB
Opublikowano

To nadal nie jest log systemowy, jak wyeksportować taki log - W Podglądzie Zdarzeń rozwijasz Dzienniki systemu Windows, następnie klikasz PPM na dany dziennik (w Twoim przypadku System) -> Zapisz wszystkie zdarzenia jako.... Następnie zapisujesz taki log.

Na jaką kartę poleciłbym zmianę? Nie odpowiem Ci na to pytanie, bo mogę polecić coś finansowo racjonalnego jak RX 6600, albo coś o wiele droższego.

Co zrobić z aktualnym GPU? Cóż - wyrzucić, albo próbować naprawiać, jeśli jest to opłacalne i znajdziesz ogarnięty serwis.

Co zmienić w takim setupie? Wszystko - zostawić można jedynie dyski (choć i tak trzeba dołożyć jakiś sensowny dysk SSD, bo CX400 to ulep) i od biedy obudowę, ale ją też bym zmienił. Można zbudować bazując wokół zasilacza całkiem sensowny sprzęt - kwestia budżetu.

Opublikowano (edytowane)

Trochę nie dokladnie określilem do czego ten pc ma slużyć. 
A mianowicie ma być do grania w GTA V, Lola; CS GO, Ms Excel i ogólnie starsze produkcje, wiadomo fajnie by bylo żeby dźwignąl Cyber Punka na jakiś średnich ale też nie mam jakiś za wielkich oczekiwań. Więc, kwestia wymian reszty hardware raczej w ostateczności, chyba że faktycznie trzeba bo inaczej pc będzie do niczego za 1/2 lata

Czyli np coś takiego jeżeli chodzi o kartę 
ASUS Radeon RX 6600 DUAL - 8GB GDDR6 RAM 

I jeszcze pytanie o zlacze PCI Express jeżeli na plycie jest po prostu PCI Express x16 a na karcie PCI Express 4.0 x16 to jaki to ma wplyw na dzialanie

Opublikowano

Wymiana reszty podzespołów to wymóg, a nie ostateczność. Twój procesor będzie ograniczał nawet GTX 1660 SUPER, więc kupno RX 6600 jest przy tej jednostce po prostu nieopłacalne, bo nie wykorzystasz potencjału karty. Do 3500 PLN (biorąc pod uwagę zakupy podzespołów w różnych sklepach, a nie wszystko w jednym) da się na ten moment złożyć bardzo dobrą jednostkę.

W przypadku RX 6600 nie ma to znaczenia. W przypadku GPU, które są "specyficzne" jak RX 6500 XT - kolosalna różnica.

Opublikowano (edytowane)

Najchętniej to bym zbudowal drugi komputer tak do 4000,
Przede wszystkim jednak ten który mam obecnie chcialbym doprowadzić do takiego stanu żeby móc z niego korzystać w CSGO, GTA Online, żeby grać z kimś z domu online zamiast wyrzucać jednostkę  bo nie sądzę żeby ktoś chcial ją kupić wogóle 

Powiedzmy że móglbym w tej jednostce wymienić też procesor tak w granicach 700 -800 zlotych tylko wtedy to pewnie musialbym od razu wymienic plytę. Jeżeli mialbym wymieniać procek to na jaki? Jeżeli procek razem z plytą to też na co? 

Więc ogólnie jakbym mogl przy stosunkowo malym koszcie ożywić tego pc a reszte budżetu przelożyć na nowego PC to by bylo najlepiej 

Zasadniczo to też można powiedzieć że chcialbym zlozyc 2 pcety z 4500 budżetu plus podzespolów które mam obecnie heh 

Opublikowano

Jaki jest sens reanimować stary komputer, skoro nowy sprzęt w każdym aspekcie będzie wydajniejszy? Bez GPU w zadowalającej wydajności nie pograsz w CS:GO, a o GTA Online zapomnij.

Musisz zdecydować:

• Reanimujesz aktualny sprzęt - zmieniasz procesor na coś co jeszcze jest użyteczne w grach oraz dokupujesz GPU (używane/nowe)/naprawiasz aktualne GPU (o ile koszt jest racjonalny). Coś low-endowego na dzień dzisiejszy.
  • Kupujesz nowy zestaw - na Ryzenie 5 5500/5600 i RX 6600/RX 6600 XT, a stare podzespoły próbujesz w między czasie sprzedać.
  • Robisz rzecz nielogiczną i naprawdę chcesz 2 komputery, ale wtedy zdecyduj do czego te komputery mają służyć, bo wydawanie ~1000 PLN na pudrowanie trupa i wydawanie 3500 PLN na nowy sprzęt jest absurdalnym pomysłem.
Opublikowano

Faktycznie ostatnia sytuacja z technicznego punktu widzenia brzmi idiotycznie , jest tu nie mniej jednak dość duży czynnik ludzki,

mianowicie jest dwóch graczy, chcą grać razem w CSGO;  GTA online 

• jeden ma obecnie pc trupa którego trzeba reanimować 
  • drugi gra na xbox one który tak samo ma już swoje dni za sobą / ośmioletnim laptopie

Oba sprzęty na dobrą sprawę są na skraju żywotności, i w takiej sytuacji co zrobić 

Finanswo logicznie brzmi zbudować jeden PC za 3500 PLN + reanimować poprzedni za 1000/1500 PLN 

brzmi to lepiej niż kupić dwa PC za 3500  bądź PC 3500 + nową konsolę za 2500

Idea jest też taka żeby te zmiany zwlaszcza w przypadku  nowego PC zapewnily te 3 lata solidnej rozrywki i kolejne kilka w średniej jakości

Obecny PC wytrzymal 8 lat i w sumie wiadomo minimalnie krzaczyl przy nowych produkcjach AC Vallhala / Kingdom Come Deliverance ale ocenil bym tamten zakup za te 3500 w 2015  za bardzo dobry 

Opublikowano

Jeśli by budżet pozwalał to zdecydowanie lepiej jest kupić PC za 3500 PLN + konsola (Xbox Series X) za ~2400 PLN, która pozwoli zagrać we wszystko aż do końca generacji. No ewentualnie Xbox Series S, jeśli druga osoba nie jest wymagającym graczem.

Zgodnie z Twoimi wytycznymi - PC do 3500 PLN:

Do tego w przyszłości polecam dokupić dodatkowe chłodzenie, bo boxowe jest mierne. To tyle jeśli chodzi o nowy komputer, teraz ten staruszek:

• Szukasz procesorów i7-4770/4790 lub ich odpowiedników serii Xeon E3-12XXv3 (np. E3-1245v3 lub E3-1271v3) w cenie do 300 PLN (a najlepiej poniżej 200 PLN), aktualnego CPU sprzedajesz za 100 PLN i odzyskujesz część poniesionych kosztów, prawdopodobnie będzie konieczność aktualizacji BIOS. Zalecam tutaj dokupić chłodzenie w postaci Spartana 5 chociażby, bo boxowe z i5 sobie prawie na pewno nie poradzi.
  • Dodatkowo do tego używany 1660/1660 Ti/1660 SUPER w cenie do 800 PLN - najlepiej na gwarancji (z dowodem zakupu, szczególnie w przypadku kart Gigabyte). Ewentualnie próbować szczęścia i dorwać nową GTX 1660 SUPER do 1100 PLN.

Generalnie jak uda Ci się wyrwać powyższe podzespoły w lepszych cenach to tylko plus dla Ciebie. Jeśli chodzi o dysk to zamiennie z Lexarem możesz patrzeć po WD SN570, jeśli uda Ci się znaleźć Samsunga 980 poniżej 400 PLN to także będzie bardzo dobry wybór. Jeśli jakimś cudem pojawi się promocja na Ryzena 5 5600 w okolicach ceny Ryzena 5 5500 to bierz bez zastanowienia.

Opublikowano

Dzięki wielkie Anhin,

Muszę trochę popatrzeć na zamienniki, jestem obecnie za granicą i nie mam opcji kupienia zestawu w Polsce. 
Jest to trochę dziwne ale XFX RX 6600 Speedster SWFT 210 jest tu droższy o 500zl  podczas gdy MSI GeForce RTX 2060 VENTUS OC 6GB GDDR6 jest o tyle samo tańszy. Generalnie seria GTX 1660 jest tu dużo droższa niż w Polsce 

Co sądzisz zamiast GTX 1660 SUPER mogę kupić  MSI RTX 2060 VENTUS GP OC 6GB za 1300 PLN do staruszka?

W stosunkowo podobnych cenach do XFX RX 6600 Speedster SWFT 210 mogę kupić 
ASUS Radeon™ Dual -RX6600-8G - AMD Radeon™ RX 6600 - 8 GB GDDR6 1400PLN
PowerColor Fighter Radeon RX 6600 - Radeon RX 6600 - 8 GB GDDR6 1400 PLN

Gdybym mial dolożyć do np.
Gigabyte GeForce RTX 3050 EAGLE 8G - GF RTX 3050 - 8 GB za 1700 PLN

ASUS PH-RTX3060-12G-V2 12GB za 1900 PLN

Palit GeForce RTX 3060 Dual 12GB za 1900 PLN

Gigabyte GeForce RTX 3060 EAGLE OC 12G (rev. 2.0) 12GB za 2100 PLN 

To czy znacząco trzeba by bylo zmienić pozostale podzespoly w nowym PC w stosunku do twojej propzycji?
Jeżeli tak, to na jakie? 

Opublikowano

RTX 2060 może być zamiast GTX 1660 SUPER, skoro wychodzi to tak drogo.

RTX 3050 za tyle to przegięcie, RTX 2060 jest lekko lepszy. Lepiej dopłacić do RTX 3060. Przejrzyj sobie jeszcze ceny RX 6600 XT, RX 6650 XT oraz RX 6700, jeśli podobne pieniądze co RTX 3060 to możesz dopłacać. Jeśli nie to możesz brać jakiegoś RTX 3060 (byle nie model z jednym wentylatorem), albo pozostać przy RX 6600.

Ceny pozostałych podzespołów są okej? Skoro jesteś za granicą to obudowy Kruxa nie dostaniesz zapewne, jak podasz kraj w jakim siedzisz to może uda mi się dobrać coś na podstawie lokalnych sklepów, chyba, że masz upatrzony już jakiś sklep.

Opublikowano (edytowane)

Jest ten caly Black Friday teraz i trochę poszukalem pojawiają się ciakwe opcje przy zamówieniu z kilku sklepów 

Zestaw 2 wychodzi niecale 200 PLN więcej ale za to jest odrobinę ciakawszy jak będę kupowal jednocześnie do staruszka to ze wszystkich 3 sklepów powinienem mieć darmową dostawę 

image.png

image.png

Opublikowano

MOBO kategorycznie nie, ze względu na chipset A520, który jest mierny pod każdym względem, pozostajemy przy B550:

Gigabyte B550M DS3H za 650 kr. - https://www.komplett.dk/product/1161212/hardware/pc-komponenter/bundkort/amd-socket/gigabyte-b550m-ds3h-bundkort#

Co do GPU, wydajność rozkłada się tak RX 6600 < RTX 3060 < RX 6650 XT. Różnica w wydajności między RTX 3060 a RX 6650 XT to do 10%, natomiast RTX posiada lepszą wydajność w RT, oraz DLSS. Wybierz co to Cc bardziej Ci odpowiada. Tutaj różnica to już 50 koron względem RTX 3060 - https://www.compumail.dk/da/p/sapphire-pulse-radeon-rx-6650-xt-8gb-1000548546

Co do RAM - raczej 32GB nie wykorzystasz, tutaj już bym się zastanawiał nad dopłaceniem do Ryzena 5 5600, przyniesie Ci to większe korzyści.

Opublikowano

To może przy RAM zmienić na korsarza 

Corsair Vengeance LPX DDR4-3600 C18 BK DC (AMD optimized) - 16GB

I zamiast spartana dać do staruszka chlodzenie wodne?
https://www.proshop.dk/CPU-Koeler/DUTZO-Kri-Lite-RGB-120-CPU-Vandkoeling-Max-30-dBA/2914306

Masz może jeszcze jakąś kartę sieciową do polecenie do tej plyty?

Myślę o takiej mam taką w staruszku i jestem dość zadowolony 
https://www.proshop.dk/Netvaerksadapter-netkort-printserver-mv/GIGABYTE-GC-WB1733D-I-PCIe-NIC-AC-WLAN-Bluetooth/3100481

Opublikowano

Możesz zmieniać, lecz to CL18, a nie CL16/CL17 - różnice jednak powinny być marginalne.

Co do chłodzenia - nie ufam AIO nieznanych marek, tym bardziej nie ufam AIO 120mm, bo często są one bardzo głośne i niewydajne. Be Quiet! Pure Rock Slim 2 powinien być lepszym wyborem.

Co do karty sieciowej WIFI - skoro działa to możesz brać. Jak możesz podłączyć internet po kablu to polecam z tego skorzystać.

Opublikowano

W kwestii CPu do staruszka

znalazlem caly PC za 400 zl i z niego wymontuje razem z chlodzeniem boksowym intela i7-4770
żeby odzyskać część kasy mialbym  ponad to do odsprzedania wtedy 
8GB ramu DDR3 
128GB SSD samsunga 
ATI RADEON 7450
klucz do windowsa  

Opublikowano

Wystawisz RAM, SSD i GPU w cenach 50-75PLN. Klucz jeśli to OEM to ciężko będzie sprzedać. Wtedy już dodatkowego chłodzenia do tej i7 nie musisz kupować - chyba, że będzie po prostu irytowało, to można wtedy pomyśleć o zmianie.

Opublikowano

Potwierdzam, że Be Quiet! Pure Rock jest absolutnie wart każdego grosza, który kosztuje. Mam na Intelu model Be Quiet! Pure Rock Slim (BK008) i to jest siwy dym w porównaniu z boxowym chłodzeniem. Procek zimny, a wentyla praktycznie nie słychać - kilkaset obrotów kręci zazwyczaj, a nawet jak się rozpędzi to też ledwo go słychać.