Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczułem potrzebę wypowiedzieć się na temat powracającej, od czasu do czasu, fali hejtu związanej z niewielką aktywnością forum. Najpierw wypowiedziałem się w statusie jednego z takich prowokatorów, ale po namyśle postanowiłem nieco myśl rozwinąć i założyć temat. Żeby sobie był i żeby przedstawić nieco inny punkt widzenia większej grupie ludzi niż tylko co którzy czytają statusy i ew. dyskusje w nich. Jedziemy.

Do kogo właściwie te gorzkie żale i o co? Ponapinać sobie? Pohejtować? Poszczekać? Szczekać każdy może. Zrób to lepiej, pokaż, że się da. Dzieciarnia siedzi na fejsach i discordach i co można na to poradzić skoro większość z nich pisać nie umie ani czytać tylko coś tam stęka bez ładu i składu? Mnóstwo miejsc w necie podupadło, nawet kultowa Elektroda, ba, nawet teamspeaki podupadły. Sam to przeżyłem na swoim, który stał bez przerwy równe 10 lat. No i rozmaite ciekawe fora padły - peby, darkwizardy, darkwarezy, itd. Już nawet nie chodzi o to co tam było tylko o tłumy które gromadziły się w jednym miejscu. Ich już nie ma, a mpc stoi dalej. Może i dla garstki ludzi obecnie, ale stoi. I tylko to się liczy na tę chwilę.

Problem jest w ludziach. Ja mam wystarczająco długi horyzont czasowy, żeby móc coś powiedzieć na ten temat. Miałem też serwery gier, a także moderowałem wielkie forum, obserwowałem tysiące ludzi, wiem doskonale jacy gracze (i nie tylko) byli z 10-15 lat temu, a jacy są dzisiaj. To są zupełnie inni ludzie. A ci którzy wtedy tworzyli klimat, tak w grach, jak i na forach, już wyrośli z takich rzeczy, pozakładali rodziny, zmienili priorytety, itd. Czasem ktoś powróci po latach, z czystej nostalgii. To tyle.

Od zawsze było tak, że wszelkie możliwe psy wieszało się na administracjach. To wina administracji, że coś nie działa (ale zgłosić buga nikomu się nie chciało), to wina administracji, że ludzi nie ma (ale powiedzieć znajomym, zaprosić, było za ciężko, a za reklamę to niech admin sam płaci skoro chciał mieć serwer). No i to oczywiście wina administracji, że ktoś jest takim ciężkim kretynem i roszczeniowcem. Wiecznie wytykanie czegoś palcami, wieczne narzekanie, cebulactwo, itd. No, tak to już jest w tym Ukropolu i nigdy się to nie zmieni. Polaczek chętnie leci jak może coś zyskać, ale jak ma się zaangażować, pomóc, to 95% od razu chowa głowę w piasek, a jak ją wystawi to tylko po to, żeby sobie ulżyć chorym narzekaniem.

Taka złota zasada na koniec:

Nie chcesz lub nie umiesz pomóc to przynajmniej nie bądź chamem i przeszkadzaj.

Uszanuj czyjeś ambicje, hobby, kreatywność, chęć działania. Bo w innym przypadku robisz z siebie publicznie wielką, żenującą cebulę. Trolla i hejtera, wiecznego malkontenta, po prostu dziada. Takie postawy jak tutaj prezentowane przez niektórych są bardzo ostro i masowo piętnowane w kulturze zachodniej (również online). Szkoda, że nie u nas.

Nie masz nic do powiedzenia, coś nie pasuje, dupa cię swędzi, no to przecież nikt nie trzyma tutaj, można śmiało zamknąć zakładkę, usunąć stronę z ulubionych, a następnie wyjąć wreszcie ten zdrętwiały palec z dupy, umyć go starannie i już nigdy tutaj nie wracać. Można również poprosić administrację o usunięcie konta. Polecam!

Opublikowano

Większość forum są tak samo zdechłe, wspomniałes że mpc dalej stoi ale elektroda też stoi tylko frekwencja jest niska. Lata świetności tego forum minęły ale są inne fora o podobnej tematyce do mpc i tam jest po 1k aktywnych użytkowników więc coś tutaj jest nie tak. To że ludzie założyli rodziny nie ma nic do aktywności bo nowi gracze pojawiają sie cały czas. Forum jest po prostu nie atrakcyjne o ile w ogóle ktoś o nim wie. Zarzucanie braku promocji forum innym użytkownikom to dla mnie absurd bo komu mamy je polecać? Swoim dzieciakom? Czy mam chodzić po osiedlu i ulotki dawać? Nie oszukujmy się reklama dźwignią sukcesu ale na tym forum są starzy wyjadacze.

12Z3na4w70uNWDDFCGFCG.gif

Opublikowano

Widzę, że post z cyklu "nie wiem, ale się wypowiem". Szanuję to, że masz doświadczenie projektowe w serwerach gier i moderowaniu dużego forum, jednak cała Twoja wypowiedź nie wnosi nic innego jak po prostu odszczeknięcie na coś o czym nie ma się pojęcia. 

3 godziny temu, monsune napisał:

Od zawsze było tak, że wszelkie możliwe psy wieszało się na administracjach. To wina administracji, że coś nie działa (ale zgłosić buga nikomu się nie chciało), to wina administracji, że ludzi nie ma (ale powiedzieć znajomym, zaprosić, było za ciężko, a za reklamę to niech admin sam płaci skoro chciał mieć serwer). No i to oczywiście wina administracji, że ktoś jest takim ciężkim kretynem i roszczeniowcem. Wiecznie wytykanie czegoś palcami, wieczne narzekanie, cebulactwo, itd. No, tak to już jest w tym Ukropolu i nigdy się to nie zmieni. Polaczek chętnie leci jak może coś zyskać, ale jak ma się zaangażować, pomóc, to 95% od razu chowa głowę w piasek, a jak ją wystawi to tylko po to, żeby sobie ulżyć chorym narzekaniem.

Tak, od tego jest administracja, aby do niej wylewać swoje żale. Tak, od tego jest moderacja, aby wylewać do nich swoje żale. Prosty przykład, żebyś się nie przegrzał - bierzesz usługę w której okazuje się, że wykonawca nie jest spoko - wylewasz do niego żal o to, że spieprzył robotę. Nie widzisz porównania? Proszę bardzo - administrator to twój wykonawca usługi on ma zadbać o to, abyś poczuł się na forum odpowiednio - nie czujesz się tak, to wywalasz na niego żal. Twoja logika to inwalida w tym przypadku. Sam narzekasz, że inni narzekają, hipokryzja. 

Nie wiesz nawet dlaczego to forum wygląda tak jak teraz. Kokosz sprzedał forum Dual Media i zaczęły się cyrki. Dual Media sprzedało forum dalej i zaczęły się jeszcze większe cyrki. @Lord Makin jest tylko administratorem z nazwy, żeby wdrożyć coś bardziej spektakularnego trzeba mieć zgodę od firmy zarządzającej forum, a żeby coś wdrożyć to trzeba mieć na to pieniążki, bo nikt za darmo niczego nie robi, a nawet jeżeli to robi to Makin już nie ma 18 czy 20 lat, żeby ochoczo te zmiany wprowadzać. 

Powiedzmy sobie szczerze - wina leży po stronie firmy zarządzającej forum, ale też sporo po stronie Makina. Lenistwo i niechęć do tego, aby zmiany wprowadzać, bo jedyne co usłyszysz na żal o braku zmian to - 'niebawem', 'wkrótce', 'jeszcze chwila' itd. i tak jest od kilku lat. Niektóre zmiany nie wymagają konsultacji, chyba, że firma, która ma forum pod sobą musi akceptować każdy nowy dział na forum albo wybranie nowego Global Moderatora, w co szczerze wątpię. 

Ale, żeby nie było, że tylko wytykam Ci to, że jesteś idiotą. 

3 godziny temu, monsune napisał:

Mnóstwo miejsc w necie podupadło, nawet kultowa Elektroda, ba, nawet teamspeaki podupadły. Sam to przeżyłem na swoim, który stał bez przerwy równe 10 lat. No i rozmaite ciekawe fora padły - peby, darkwizardy, darkwarezy, itd. Już nawet nie chodzi o to co tam było tylko o tłumy które gromadziły się w jednym miejscu. Ich już nie ma, a mpc stoi dalej. Może i dla garstki ludzi obecnie, ale stoi. I tylko to się liczy na tę chwilę.

Tak, masz rację. Sporo miejsc poupadało, ale nawet nie ze względu na grupki na facebooku, ale w głównej mierze przez discorda, który podzielił community forum na te bardziej spersonalizowane grupki. Mało było użytkowników, którzy udzielali się wszędzie, nawet za czasów świetlności tego forum. Każdy przychodził tutaj dla konkretnej gry czy zainteresowania. Teamspeak został zjedzony przez discorda, fora zostały zjedzone przez discorda. Utrzymały się tylko te, które nadążały nad zmianami na rynku i wprowadzały atrakcyjne udogodnienia, które pozwalały funkcjonować. Niestety, ale MPCForum przegapiło tą okazję i Makin pewnie sobie dobrze zdaje z tego sprawę. 

Cóż więcej mogę powiedzieć - wina leży po stronie administracji forum, bo zamiast dostosować się do rynku, postawić na swoim, dbać o to, to został jeden smutny człowiek do zarządzania forum. Z ponad 50 osobowego zespołu moderatorów w czym blisko 5-7 global moderatorów i 2-3 administratorów został tylko Makin, Yaboku, Biter i kilka osób, które po prostu są, bo to ich zabijacz czasu. 

Tyle ode mnie, następny razem jak chcesz pisać post o nie marudzeniu i krytykowaniu cebulactwa to spójrz na siebie, bo robisz dokładnie to samo. 

PS. 

4 godziny temu, monsune napisał:

Nie chcesz lub nie umiesz pomóc to przynajmniej nie bądź chamem i przeszkadzaj.

Chyba się pierdolnąłeś w swojej 'mądrej' sentencji. 

k4L2ZMS.png

Opublikowano (edytowane)

Od początku końca forum są podejmowane próby, żeby coś zrobić i kończy się tylko na zapowiedziach/zmianach graficznych, zero konkretów. Teoretycznie im wcześniej takie działania to więcej osób zobaczy i będzie częściej wracać zobaczyć co się zmieniło, dlatego trochę to rozumiem.

Mnie boli to, że NETSTEL zatrzymał się w roku 2005 i pewnie pomysły jakie Makin im przedstawił na ruszenie forum (o ile jakieś) okazały się gorsze od ich pomysłów - artykuły, sklep z gadżetami z logo mpc itp.

Btw z jednej strony forum w końcu ogarnięte wizualnie, a z drugiej taki syf w stopce. Zauważyłem już, że to stała praktyka tej firmy, no ale niech się chłopy zastanowią czy na MULTIPLAYER COMMUNITY potrzebne są linki do kurwa wypracowań? Ile to im da wejść, realnych chyba poza moimi to zero ;dd

Cytat

Nie masz nic do powiedzenia, coś nie pasuje

jak coś mi nie pasuje to to piszę, taki feedback ; D

Edytowane przez Marchwj

Opublikowano
4 godziny temu, Blaaszka napisał:

Tyle ode mnie, następny razem

Nie zdajesz sobie chyba sprawy, że wartość merytoryczna (pomijając dość ciekawy opis transakcji mpc ponad głowami użytkowników) twojej wypowiedzi jako całości jest bliska zeru. To właśnie do ciebie pasuje klasyczne "nie mam nic do powiedzenia ale wypowiem się". Chciałeś zapewne błysnąć i odegrać się, biorąc sobie dziada i cebulę do serca, a wyszło jak zwykle - właściwie nie wiadomo co masz do powiedzenia, poza ewidentną chęcią sprowokowania mnie. Z czym do ludzi? Nie pierwszy raz widzę twoje "mądrości" na forum, zwłaszcza w statusie błyskasz strasznie. W tym momencie jesteś jak Polska Partia Protestująca - protestuje zawsze do końca, nawet jak to się kupy nie trzyma. I jak wrzód na dupie i troll z onetu. To właśnie tacy ludzie jak ty niszczą i zabijają sens tworzenia czegokolwiek bo mają jakąś potrzebę tego rodzaju, może to kompleksy, może problemy psychiczne, może jakaś osobista zemsta, może jeszcze coś innego. Choć tak naprawdę oberwałeś rykoszetem bo to inny pajac przez 2 dni spuszczał się jakie to mpc jest straszne i w ogóle. Typowy hejt małego, złośliwego człowieczka. Stanąłem w obronie forum i co się dzieje dalej - inny mały człowieczek przypuszcza atak, również na mnie bezpośrednio. Zastanów się co robisz i jak to wygląda dla osób postronnych, panie ex-moderatorze. I w jakim świetle stawia ciebie, nie mnie.

Mógłbym ci więcej napisać ale nie o to chodzi, żeby zamienić ten wątek w wycieczkę osobistą. Także tyle ode mnie.

Opublikowano
9 godzin temu, monsune napisał:

To właśnie do ciebie pasuje klasyczne "nie mam nic do powiedzenia ale wypowiem się". Chciałeś zapewne błysnąć i odegrać się, biorąc sobie dziada i cebulę do serca, a wyszło jak zwykle - właściwie nie wiadomo co masz do powiedzenia, poza ewidentną chęcią sprowokowania mnie. Z czym do ludzi? Nie pierwszy raz widzę twoje "mądrości" na forum, zwłaszcza w statusie błyskasz strasznie. W tym momencie jesteś jak Polska Partia Protestująca - protestuje zawsze do końca, nawet jak to się kupy nie trzyma.

Widzę, że słowo 'logika' oraz 'czytanie ze zrozumieniem' to jedna z Twoich słabości. Przytoczyłem Ci jak sprawa forum wyglądała od kuchni i co się stało, że forum znalazło się w takim, a nie innym miejscu, a Ty mi piszesz 'nie wiadomo co masz do powiedzenia', no kurwa ziomek szanujmy się. Najwidoczniej nie potrafisz przyswoić do siebie wiadomości i próbujesz brnąć w tezę, którą sobie wysnułeś, czyli 'stanę w obronie, ale nie wiem czego'. 

Do tego porównanie do jakiejś partii politycznej, może od razu napisz, że jestem jednym z wyznawców kościoła protestanckiego, bo głoszę herezję, które katolikom się nie podobają? 

9 godzin temu, monsune napisał:

Choć tak naprawdę oberwałeś rykoszetem bo to inny pajac przez 2 dni spuszczał się jakie to mpc jest straszne i w ogóle. Typowy hejt małego, złośliwego człowieczka. Stanąłem w obronie forum i co się dzieje dalej - inny mały człowieczek przypuszcza atak, również na mnie bezpośrednio. Zastanów się co robisz i jak to wygląda dla osób postronnych, panie ex-moderatorze. I w jakim świetle stawia ciebie, nie mnie.

Inny user to pajac, Ty jesteś bohaterem. Ja przypuszczam atak, ale to Ty w obronie forum przypuszczasz atak na 'trolli'. Widzę, że żyjesz w swoim idealnym świecie w którym tylko Ty masz rację, a inni nie. Nawet dyskusji z Tobą porządnej nie pójdzie przeprowadzić, bo będziesz narzucał swoje racje i swój pogląd, poparty swoimi doświadczeniami odnośnie nie swojego projektu, jako bierny obserwator, który nawet nie wie co się działo z forum przez ostatnie 5-10 lat. 

Tak na przyszłość panie 'wielki człowieczku' od tego jest coś takiego jak wyrażanie swojej opinii i swojego zdania na świecie, aby się dzielić tym z innymi, a to, że to jest krytyka, hejt czy innego typu sformułowanie w stronę administracji czy kogokolwiek innego to jest odbierane tylko i wyłącznie przez te osoby do których to jest skierowane. Najwidoczniej masz przykre doświadczenia życiowe, że czujesz z mojej strony atak, którego nawet nie przypuściłem. Nazwałem rzeczy po imieniu i wyraziłem swoje zdanie oraz przybliżyłem Ci jak to wygląda od kilku lat jako "Pan Ex-Moderator".

To jest ostatnia moja wypowiedź w tym temacie, bo dalsza dyskusja z Tobą sprowadzi mnie tylko do twojego poziomu i wtedy faktycznie będę się poniżał, niżeli mówił coś konstruktywnego w Twoją stronę. 

PS. Jeżeli to jest twoim zdaniem 'merytoryczny' poziom wypowiedzi, gdzie obrażasz człowieka od "patologii", gdzie chłop wyraził swoją opinię w sposób, który jest dla niego normalny. Niestety, a to, że tobie się to nie podobało to już raczej twój problem, ale 'to tylko stawia ciebie w takim świetle, nie mnie'. 

image.png

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Szkoda w ogóle komentować te wypociny. Serio. Masz nadal mentalność dziecka (po tym, że nie wiesz co to jest PPP i że nie łapiesz aluzji wnoszę, że jesteś strasznie młodym człowiekiem), ponadto masz wyraźne zaczątki schizofrenii (mniej jarać), a dupsko boli niemiłosiernie jak widać. I ma boleć. Gorzkie żale do administracji i rozmaite brudy pierze się niepublicznie, szkoda, że nie masz o tym pojęcia. Nie wiem kto dał ci moderatora i kiedy to było, ale pewnie brali z łapanki na piękne oczy. Buractwo ciężkie do nazwania, któremu wydaje się, że zjadło wszystkie rozumy.

Masz rację, daj już sobie siana. Miałeś swoje 5 min. i wystarczy.