Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad złożeniem sobie nowego komputera 'na raty', tj. kupić nową płytę główną, RAM, procesor, chłodzenie, obudowę, zasilacz, ale kartę graficzną kupić dopiero w przyszłości i póki co przełożyć swojego GTX 1050 Ti.
Stąd moje pytanie - czy to ma jakiś sens?
Często gierki, w które chcę pograć dosyć płynnie nie wyrabiają najprawdopodobniej przez mój procesor, tj. i5-4460.
Myślałem nad upgradem do jakiegoś i7-12XXX, zmianą RAM na DDR4, zasilacz myślę jakiś 650W na razie by wystarczył.
Chętnie posłucham opinii ekspertów, pozdrawiam.

giphy.gif

Opublikowano
  1. W jak odległej przyszłości chcesz zakupić GPU?
  2. Jaką rozdzielczość i odświeżanie posiada Twój monitor?
  3. Czy planujesz zmianę monitora?
  4. Jakie dyski posiadasz aktualnie oraz czy Ci wystarczają?
  5. Jaki posiadasz budżet na to?

Teraz odpowiedź, czy ma to sens - Ma to sens, jeśli planujesz jak najszybciej zakupić GPU, które już sobie upatrzyłeś lub wiesz w co chcesz iść. Nie ma sensu budować bazy na i7 12. generacji, jeśli planujesz sparować ten procesor z np. RTX 3060.

Opublikowano
Godzinę temu, Anhin napisał:
  1. W jak odległej przyszłości chcesz zakupić GPU?
  2. Jaką rozdzielczość i odświeżanie posiada Twój monitor?
  3. Czy planujesz zmianę monitora?
  4. Jakie dyski posiadasz aktualnie oraz czy Ci wystarczają?
  5. Jaki posiadasz budżet na to?

Teraz odpowiedź, czy ma to sens - Ma to sens, jeśli planujesz jak najszybciej zakupić GPU, które już sobie upatrzyłeś lub wiesz w co chcesz iść. Nie ma sensu budować bazy na i7 12. generacji, jeśli planujesz sparować ten procesor z np. RTX 3060.

1. Kartę graficzną może pod koniec roku, na święta sobie sprawię
2. Mój obecny monitor to 24 calowy LG, full HD 1920x1080 z odświeżaniem 75Hz
3. Myślę o dokupieniu drugiego, który będzie miał te 144Hz i będzie służył jako główny monitor
4. Obecnie mam dysk SSD Crucial MX500 500GB na system oraz HDD WD 1Tb na różne pierdoły, myślę nad przejściem po prostu na jakiś dysk M2 2Tb albo dwa po 1Tb
5. Chciałbym się zamknąć gdzieś w 4-5 tysiącach bez grafiki

giphy.gif

Opublikowano

Prawdę mówiąc nie liczyłbym, że nastąpi rewolucja w jakości grania do momentu aż wymienisz grafikę bo 1050 Ti to już naprawdę nie to. Śmiało możesz inwestować w dobrej klasy zasilacz i obudowę i na tym bym się skupił na początek, a z resztą jednak bym zaczekał i nie próbował za jednym zamachem zmienić wszystkiego bo się pogubisz. Zgodnie z założeniem, że chcesz to zrobić na raty. W drugim etapie płyta i ram. Potem procesor i chłodzenie.

Opublikowano

Rozumiem, że ewentualna przesiadka na 1080p 144Hz.

Zestawy mam dwa, jeden Intel, drugi AMD - Twój wybór co wolisz, wydajność będzie zbliżona.

Intel ~4000 zł: https://www.x-kom.pl/lista/s9ngzkbjr

• Intel Core i5-12400F
  • SPC Fera 5
  • Gigabyte B660 Gaming X DDR4
  • Kingston Fury Beast (2x8GB) 3600MHz CL16
  • 2x Kioxia Exceria G2 1TB NVMe
  • NZXT C750 750W
  • NZXT H510 Flow

AMD ~4000zł: https://www.x-kom.pl/lista/gn979cy2x

• AMD Ryzen 5 5600X
  • SPC Fera 5
  • Gigabyte B660 Aorus Elite V2
  • Kingston Fury Beast (2x8GB) 3600MHz CL16
  • 2x Kioxia Exceria G2 1TB NVMe
  • NZXT C750 750W
  • NZXT H510 Flow

Zestaw Intela oparty na i5-12400F - dobry sweetspot, co oczywiście nie znaczy, że nie można brać mocniejszego CPU, nawet odblokowanego i nadal na B660 - aktualne procesory Intela nie mają wielkich możliwości OC. Zestaw z AMD posiada MOBO z kodekiem audio Realtek ALC 1200, który jest o wiele lepszy niż ALC 892 w B660 Gaming X. Jest to praktycznie jedyna różnica warta odnotowania między tymi MOBO. Inna wartą odnotowania uwagą jest to, że Intel na LGA 1700 planuje jeszcze 13. generację, a AMD na AM4 rzuci co najwyżej odgrzewane kotlety (czyt. pomyłki a nie procesory).

Oba zestawy możesz parować z GPU nawet do RTX 3070 Ti (do grania w 1440p) jednakże sweetspotem pod 1080p 144Hz będzie RTX 3060 Ti, ewentualnie GPU od AMD, właśnie dlatego postawiłem na zasilacz 750W. Opakowane wszystko w porządną obudowę.

Co w zestawach można zmienić, do czego dołożyć?

RAM na 32GB - Kingston Fury Renegade (2x16GB) 3600MHz CL16 - jest to inwestycja czysto przyszłościowa, szczególnie jak grasz w jakieś zwariowane tytuły pokroju MS Flight Simulator, który zjada RAM'u tyle ile może.

SSD - Zamiennie z Kioxią możesz brać Lexar NM620 1TB NVMe, lub brać pod każdym względem lepszy Patriot Viper VPN110 2TB NVMe - cena tego dysku sprawia, że nie ma sensu brać lepszych 2x 1TB, gdy te kosztują w okolicach 500 zł sztuka. Nic lepszego do grania Ci nie potrzebne.

Obudowy, jeśli aktualna Ci się nie podoba lub chcesz coś innego po prostu, wybór ogromny, jednak trzeba dopłacać. Jeśli chcesz coś tańszego - Lian Li Lancool 205 Mesh TG, jeśli chcesz coś jeszcze tańszego to już budy SPC.

Opublikowano

@Anhin, dziękuję bardzo, że tak się rozpisałeś i wszystko opisałeś.
Raczej będę bardziej skłonny do zestawu na Intelu, bo zawsze korzystałem z Intelowskich procesorów, chociaż słyszałem, że Ryzeny są lepsze do gier (nie wiem ile w tym prawdy).
Mam w zasadzie jeszcze jedno pytanie, sprawdziłem te dyski, które podałeś, ale w oko wpadły mi również SSD M2 od Samsunga (przykładowo 970 Evo Plus), o podobnych prędkościach, co o nich sądzisz, są warte uwagi? Czy raczej zostać przy tych wymienionych przez Ciebie?

giphy.gif

Opublikowano

Na ten moment obie firmy w grach mają zbliżoną wydajność - dla zwykłego użytkownika jedynymi kryteriami jakimi powinien się kierować to sympatia do danej firmy oraz ceny.

Generalnie do gier nie potrzebujesz niczego specjalnego - byle dysk nie był ulepem. Kioxia czy Lexar są wystarczające pod gry - dyski Samsunga jak najbardziej są warte uwagi, jeśli ktoś potrzebuje takowej wydajności oraz/lub ich ceny nie są abstrakcyjne, a ostatnimi czasy często są. Co do dysku 970 Evo Plus - Samsung dołączył do karuzeli żonglowania kontrolerami - stare rewizje miały kontroler Phoenix, nowsze mają Elpis (ten sam co wykorzystywany jest w 980 Pro) - wydajność nie spada drastycznie, ale coś spada. Poza tym pod obciążeniem potrafi się solidnie zagrzać, jednakże w grach ten problem nie występuje.

W x-komie 970 Evo Plus to koszt 600 zł za 1TB, za 520 zł jest zbliżony wydajnościowo SP P34A80 1TB, a za 970 zł jest Viper VPN110 2TB. Za cenę 590 możesz mieć Kingston KC3000 1TB na PCI-E 4.0, który jest już high-endowym dyskiem, za 1200 zł jest natomiast Corsair MP600 Pro 2TB. Sens wyboru Samsunga przy takiej konkurencji cenowej jest żaden.

Opublikowano

@Anhin, okej, sprawa dysku już wyjaśniona w takim razie.
Teraz jeszcze jedno, już chyba ostatnie pytanie, czy warto dokładać pieniądze do tej i7-12XXX czy zostać przy tej i5 którą podałeś?
No i czy ze zmianą procesora na i7 wiążą się jeszcze jakieś zmiany reszty sprzętu?

giphy.gif

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bleyzlxrd napisał:

@Anhin, dziękuję bardzo, że tak się rozpisałeś i wszystko opisałeś.

On tak zawsze, co nie znaczy, że ma to sens bo w większości to tylko kopiowanie cudzych opinii albo powtarzanie bajek ze sponsorowanych testów i dorabianie do tego legendy. Do niedawna jeszcze zażarcie twierdził, że i5-12400F (którego parę razy poleciłem) to zabytek i w ogóle padaka. Zasilacze uparcie wciskał 650W, ale po dłuższej dyskusji ze mną już zmienił zdanie i teraz proponuje 750W (innych nie proponuję bo różnica w cenie żadna w skali całego wydatku, a jednak większy zapas mocy to wyższa kultura pracy zasilacza). Nawiasem mówiąc jeśli zasilacz na lata i porządny to Seasonic i nic więcej. To jest nieliczna na rynku firma, która od wieków realnie projektuje i produkuje zasilacze najwyższej jakości, a nie podsprzedaje pod swoją marką z 10 różnych chińskich fabryczek jak popadnie. Tak jak świętością jest Intel jeśli chodzi o procesory (oraz chipsety) tak świętością jest Seasonic w zakresie zasilaczy. I masz rację, że chcesz Intela i nie zmieniaj zdania, nie daj sobie wmówić, że Ryzen to jest właściwie to samo bo nie jest. Jadąc dalej, jeśli ktoś patrzy na dyski tylko pod kątem ceny, a nie np. IOPS-a albo TBW to daleko nie zajedzie. Gadanie "do gier nie potrzebujesz niczego specjalnego" to jest wyjątkowa porażka bo co jak co ale niektóre gry akurat pokazują pazur przy wydajnym I/O. Poza tym zapewne nie tylko grami będziesz się na tym kompie zajmował, więc warto myśleć perspektywicznie i w tym kontekście. W Samsungu wydajność spada chyba tylko w testach opłacanych przez konkurencję i jak mi ktoś próbuje wmówić, że nie warto Samsunga brać to nie wiem już czy się śmiać czy płakać. Mam raida na Samsungach i gorąco polecam bo wiem co piszę. Samsung też wie co robi dając inny kontroler. A gadanie, że się grzeje pod obciążeniem to już w ogóle genialne stwierdzenie. Bo inne zapewne zaczynają chłodzić otoczenie. A po to właśnie m.in. stawia się raid, żeby dysków nie katować (o dodatkowym booście IOPS już nie mówię nawet). O płycie głównej też mógłbym mnóstwo napisać i np. gorąco zachęcić do ASRocka. Oczywiście nie chcę przez to powiedzieć, że odradzam Gigabyte'a, ale nie podoba mi się polecanie tak drogich płyt bez logicznego uzasadnienia. Można wydać znacznie mniej na bardzo rozsądnego ASRocka. Pojawia się podejrzenie, graniczące z pewnością, że ktoś tu tylko upycha twoją kasę gdzie się da i nic więcej. Nie sztuką jest wydać dużo. Sztuką i powodem do dumy jest wydać mądrze.

I tak dalej i temu podobne. Dlatego szczerze nie polecam przejmować się aż tak wszystkim co on wypisuje. Podałeś kwotę którą chcesz wydać maksymalnie, a on ci za to wciśnie wszystko co się da, czy ma to sens czy nie, czy są tańsze warianty i równie dobre czy nie, czy daną kwotę można wydać mądrzej i mieć więcej sprzętu kosztem np. przepłaconej obudowy. Już w jednym przypadku złożył komuś kompa za bodajże 7000zł, ja zaproponowałem za ok. 4000zł i nie potrafił powiedzieć w czym ten sprzęt będzie zauważalnie gorszy. Wystarczy zresztą sprawdzić historię postów, żeby się przekonać jak wymyśla cały czas i żongluje cudzą kasą i markami. Jak dla mnie to jakiś naganiacz z x-koma i nic więcej. Także polecam dystans bo dzisiaj poleci ci takie graty, jutro zupełnie inne, a wszystko będzie mocno przepłacone zazwyczaj, ew. coś może trafić sensownego ale tylko przez przypadek.

Nie chciałem być aż tak gorzki ani nikogo tutaj urazić, ale niestety musiałem tak napisać bo to co się tutaj czasem wyrabia to są jaja normalnie.

I jeszcze jedno: to, że napisałem parę rzeczy nie oznacza, że akurat ja muszę mieć rację. Po prostu przedstawiam inny punkt widzenia ale zachęcam do krytycznego podejścia również do tego co ja piszę. A także do zasięgnięcia jeszcze przynajmniej kilku opinii w innych miejscach, a nie sugerowanie się głosem jednego człowieka bo to okropny błąd podczas doboru komponentów.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

@bleyzlxrd Z finansowego punktu widzenia? Nie za bardzo, szczególnie jeśli byś celował powiedzmy w RTX 3070 Ti i granie w 1440p, wtedy znaczenie procesora zmniejsza się na rzecz GPU. Bardziej stonowanym wyborem będzie tutaj i5-12600K/KF, który cechuje się większym Turbo, troszkę większą pamięcią L3 i dołożonymi czterema rdzeniami Efficient (w grach nieprzydatne) - względem i5-12400F różnica w wydajności w 1080p waha się w okolicach 7-8%. Do i7-12xxx wypada zmienić chłodzenie - jakiś Fortis 5 albo AIO 240mm i montować go najlepiej na topie obudowy, jednakże obudowa NZXT nie wspiera takiego rozwiązania, więc będzie trzeba ją zmienić.

@monsune

1. Proponowałeś i5-10400F, a nie i5-12400F - tutaj: https://www.mpcforum.pl/topic/1679989-czy-polecacie-ten-komputer-komputer-game-x-g500-core-i5-10400f-16-gb-rtx-3070-ti-1-tb-m2-pcie-2-tb-hdd-windows-11-home/. Problemy z pamięcią czy wypieranie? 
  2. Proponowałeś 750W do komputerów, które takiej mocy nie potrzebują. Zasilacz NZXT jest zbudowany na platformie Focus Seasonica.
  3. Świętością jest Twoje fanboystwo i bronienie tych świętych marek, dla mnie żadna firma nie będzie świętością. Wybieram to co jest dobre, nie to co ma znaczek czy naklejkę danego producenta.
  4. Ciśniesz po AMD, dasz jakieś argumenty, dlaczego Ryzeny 5000 są gorsze od Intela?
  5. Pokaż mi które gry pokazują ten pazur, nie znam gry, która wykorzystuje dysk w takim stopniu jak robią to pakiety Adobe chociażby. Kingston KC3000, który jest dyskiem High-Endowym i na jego tle (a tym bardziej w tej samej cenie) Samsung 970 EVO Plus jest nieopłacalny. Jak już wydać 600 zł to na coś realnie lepszego, a nie kurczowo trzymać się Samsunga. Ta, w Samsungu nie spada wydajność, Samsung to generalnie mała elektrownia i jeszcze potrafi podwoić wydajność, a przy tym śpiewa do użytkownika arie operowe w czasie pracy. Doczytaj co napisałem odnośnie grzania się.
  6. Jaką płytę od ASRocka chcesz polecić? No i napisz mnóstwo o płycie głównej.
  7. Upycham kasę gdzie się da, dlatego Tworzę bazę trzymając się dolnego pułapu wyznaczonego budżetu i zostawiam 1000 zł na ewentualne zmiany. Dodatkowo napisałem, że może zmienić obudowę na tańszą, a jeśli chce jeszcze taniej to budy SPC. Gratuluję dedukcji Sherlocku.
  8. Jak Ty nie widziałeś różnicy między RTX 3060, a RTX 3070 Ti to przecież nie będę bił się z mentalnym betonem. OP w tamtym temacie szukał prawdopodobnie zestawu do 7500 zł, ale nie raczył odpowiedzieć na żadne z pytań, które mu zostały zadane.
  9. Jestem takim naganiaczem z x-koma, że tworzę bez problemu w morele, komputroniku, x-komie, a nawet zdarzyło się na jakimś holenderskim sklepie - wystarczy poinformować, że chce się z innego sklepu, ja nie mam problemu. Polecam różne podzespoły, bo uwaga - Ceny w sklepach się zmieniają.
  10. Zaproponujesz jakiś zestaw, czy tylko będziesz pisał dla samego pisania i zostawisz biednego OP'a na moje szatańskie zestawy?