Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

czy polecacie ten komputer Komputer Game X G500, Core i5-10400F, 16 GB, RTX 3070 Ti, 1 TB M.2 PCIe 2 TB HDD Windows 11 Home

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, KXrt_CIxnek napisał:

polecacie ten komputer Komputer Game X G500, Core i5-10400F, 16 GB, RTX 3070 Ti, 1 TB M.2 PCIe 2 TB HDD Windows 11 Home ?

Odradzam kupowanie "gotowca". W tej cenie (sugerując się ceną z internetu) złożysz o wiele lepszy komputer. Wystarczy poszukać podzespołów i sobie skręcić komputer "na własną rekę". Nie ma przy tym jakieś większej logiki.

Opublikowano (edytowane)

Komputer jak komputer. Parametry robią wrażenie, ale diabeł tkwi w szczegółach bo nie wynika z tego co piszesz jaka płyta główna, jaki producent dysku (a co z tym związane jego trwałość bo z TBW bywa bardzo różnie), jaki ram, jakiej klasy zasilacz, jaki producent karty graficznej, itp. No i nigdy w życiu nie skorzystałbym z Win 11. Ale oczywiście system to akurat najmniejszy problem bo zawsze możesz sobie coś innego przeinstalować.

Tak jak wspomniane wyżej, dużo lepiej jest dobrać komponenty samodzielnie i poskładać, ew. zapłacić komuś parę groszy za złożenie. W ten sposób zawsze uzyskasz lepszą relację jakości do ceny. Przykładowo warto zainwestować w porządny zasilacz klasy gold, o większej sprawności niż przeciętny, co spowoduje mniejsze zużycie energii. Dobór monitora też jest istotny - masa kupuje najdroższe kompy, a do tego dobiera słabiutki monitor. Osobiście zwracam też uwagę na poziom hałasu czego wiele osób w ogóle nie bierze pod uwagę, a potem się okazuje, że kupili jakąś suszarę generującą 50-60 dB. Grafika 3070 Ti to prawie 300W, więc jej schłodzenie musi boleć.

Gotowce mają jeszcze jeden problem - najczęściej nie można do nich zaglądać np. żeby zmodyfikować konfigurację w okresie gwarancji.

A tak przy okazji, zawsze pytam ludzi czy są pewni, że na pewno chcą wydać tyle kasy na komputer. Bardzo często kupują tylko dlatego, że ich stać, chociaż w większości przypadków płacą słono za parametry i wodotryski, a potem sprzęt się kurzy lub służy do przeglądania netu. Za wyjątkiem bardzo napalonych graczy taka konfiguracja właściwie nie ma sensu bo większość gier spokojnie zadowoli się czymś o wiele skromniejszym. W tym przypadku warto zadać sobie pytanie: czy na pewno muszę wydać ponad 3000zł na samą kartę graficzną, żeby sobie w coś pograć od czasu do czasu?

Edytowane przez monsune
Opublikowano

To ten potworek? Stary procesor, śmieszna prędkość RAM, HDD jako magazyn dla gier jest średnim pomysłem na dzień dzisiejszy. Jedyny plus to 3 lata gwarancji, a nie jak w większości tego typu wynalazków - 2 lata.

Na początek zanim Ci złożę jednostkę:

• Do czego ma to być komputer?
  • Jeśli do gier - podaj rozdzielczość monitora oraz odświeżanie, jeśli do pracy - lista programów na których pracujesz.
  • Czy Windows ma być dołączony do zestawu?

@monsune Co jest takiego złego w W11?

Opublikowano (edytowane)

@Sztalixon wsumie czyli gotowiec jest drogi a składany to mniej wydam pieniędzy nie to jest dla mnie za długie i trudne i niechce szukać 

jeszcze taki znalazłem Komputer MAD DOG MD5600X-A03V2 R5-5600X 16GB RAM 500GB SSD 1TB HDD Radeon RX6600XT Windows 11 Home

Edytowane przez KXrt_CIxnek
Opublikowano

Jesteś tym typem klienta, którego firmy sprzedające gotowce kochają. Obawiam się, że nie można ci pomóc bo ty nie szukasz prawdziwej porady tylko potwierdzenia twojego wyboru, opinii w rodzaju "tak, bardzo dobra decyzja, kupuj, nie zastanawiaj się". Najwyraźniej palisz się, żeby szybko i byle jak wydać kasę.

Opublikowano

Masz bierz i nie pytaj: https://www.x-kom.pl/lista/at9zdyreg

• Intel Core i5-12400F
  • SPC Fera 5
  • MSI PRO B660M-A DDR4
  • Patriot Viper Steel (2x8GB) 3600MHz CL17
  • Inno3D RTX 3070 Ti X3 LHR 8GB
  • Lexar NM620 1TB NVMe
  • Thermaltake Toughpower GF 750W
  • Be Quiet! Pure Base 500DX
  • Windows 11 Home BOX USB

Nic nie spłonie, nie zdechnie oraz nie ugotuje się. Dodajesz do koszyka całą listę, a następnie wybierasz dodatkową usługę montażu - sklep zmontuje i wyśle. Cudowny komputer do grania w 1440p.

Opublikowano

A gdzie w tym jest jakiś dysk na magazyn? Przecież ten TB na nic nie wystarczy. No chyba, że dokupi sobie zewnętrzny. Ogólnie to kasa wywalona w błoto, zwłaszcza przez tę grafikę, lepiej byłoby sobie kupić ze 2 konsole, a za resztę tańszego kompa. Obudowa za 500zł? Naprawdę niezbędna? Jakaś SilentiumPC za 250zł nie może być? Procek też przesadzony, tylko na tych dwóch rzeczach można spokojnie oszczędzić z 500-600zł. A grafika to suszara niemożliwa i pożeracz prądu.

Przykład alternatywnego podejścia: https://www.komputronik.pl/zbuduj-pc/95dlRVGykq

Opublikowano

Wróżką nie jestem, nie mam magicznej kuli, nie potrafię przewidywać przyszłości ani czytać w myślach. Skoro nie mam żadnych informacji od OP'a oprócz tego w jakim budżecie szuka sprzętu to co ja mogę?

Wypunktuję, twoje "ale":

• Nie ma dysku na magazyn, bo to jest w kwestii autora tematu dokupić, jeśli zajdzie konieczność, miejsca na takowy multum - HDD nie zamierzam wrzucać, a SSD swoje kosztują - gdyby nie system, uwzględniłbym alternatywnie drugi dysk SSD pod magazyn danych.
  • Czemu kasa wywalona w błoto? Mam mu wrzucić GPU za 1000 zł, bo lepiej kupić 2 konsole? Nie każdy chce grać na konsoli, nie każdemu konsola podchodzi. Jest teoretyczny budżet, to jest teoretyczny zestaw złożony pod ten budżet.
  • Tak, obudowa za 500 zł, jaki widzisz w tym problem? To sprzęt za 7500 zł, może Ty lubisz pakować sprzęt za ponad 7000zł, w obudowę za 200 zł, ale nie ja, zawsze składam zestawy z uwzględnieniem jakości i budżetu. Nie wciskam do zestawów za 8000 zł obudów SPC, bo są lepsze firmy produkujące obudowy.
  • Przesadzony procesor? Sparuj tego RTX 3070 Ti z i3-12100F, a potem pokaż wykresy z rozłożenia obciążenia w 1440p. Ja wiem jak będą wyglądać, ty pewnie nie widzisz różnicy między procesorem 4/8 a 6/12.
  • Grafika "suszarka" i "pożeracz prądu" - może siedziałeś ostatnie dwa lata w zamknięciu, albo po prostu nie śledzisz rynku i nie wiesz, ale rynek GPU był w załamaniu poprzez COVID i szał na kryptowaluty. Jest to aktualnie najtańszy model w x-kom i nie ma co wybrzydzać w obecnej sytuacji. GPU ciągnie tyle prądu, ile potrzebuje, nie drenuje z gniazdka cały czas tych ~400W.

Generalnie nikt nie zabrania stworzyć Ci propozycji zestawu, możesz skonfrontować swoją propozycje z moją.

Opublikowano (edytowane)

Stworzyłem swój zarys koncepcji i powiedz mi w co sobie nie pogra na moim? Procek 10400F jest spokojnie wystarczający na wszystko co wyszło do tej pory i obecnie bardzo optymalny kosztowo, naprawdę nie ma sensu płacić za nowszy. To samo z grafiką. A obudowa... no skoro tak to dlaczego tylko 500zł? Dajmy już parę złotych więcej za Fractala w takim razie, niech to naprawdę wygląda. Filozofia prowadząca do nikąd i wyciąganie kasy. No ale spoko, dodałem trochę droższą SPC, niech świeci i bawi (przez pierwszy miesiąc). Ale za to dysk już musiał być jeden z tańszych, zamiast dać Samsunga? Jako fachowiec powinieneś dostrzec, że Lexar ma co prawda zbliżony odczyt sekwencyjny oraz TBW, ale za to bardzo kulejący IOPS, który jest niezwykle istotną cechą w praktyce.

A gdzie ja coś o i3 pisałem? i5-10400F ma 6/12 i porządne turbo. Czego chcieć więcej i po co przepłacać? O GPU za 1000zł też nie mówiłem, kolejny raz doklejasz mi jakieś wąsy bezsensownie. I nie mów mi o krypto bo jak ja w tym siedziałem całe lata od 2015 roku to ty o krypto pewnie wiedziałeś tyle, że istnieje. Każdy się tym jarał, ale mało kto coś robił w praktyce (kopanie, trading). Do tej pory mam karton kart po tej całej zabawie, coś wiem o kryzysie bo owe karty ściągałem przez pół świata rozbudowując kopalnię, nie było nie tylko kart ale nawet zasilaczy w pewnym momencie, a nawet stosownych płyt głównych, a ty jakie masz praktyczne doświadczenia? Jeśli chodzi o sprzęt to nie tylko x-kom istnieje, dużo komponentów jest obecnie tańszych w komputroniku chociażby. I wybór GPU też jest tam lepszy.

Ja wiem, że można władować wszystko co najlepsze, najdroższe, nr 1 w rankingach, itd. Tylko to zupełnie nie o to chodzi. Jedno muszę przyznać: człowiek nie określił się co właściwie chce robić. Zakładam, że chciałby w miarę sensowny sprzęt do wszystkiego, który nie będzie do wyrzucenia za rok i że nie jest też maniakiem gier bo gdyby był to miałby kogo poprosić o radę bądź złożenie sprzętu. Dlatego to co proponuję i tak jest lekko na wyrost. Nie jestem też pewien czy wydając tyle kasy nie powinien jednak wybrać ATX-a zamiast mATX.

Piszę do ciebie na klawiaturze za ponad 700zł i na monitorach hidpi wartych po parę tys. za sztukę bo akurat te elementy uważam za najważniejsze z racji tego czym się zajmuję, za to grafikę mam tylko EVGA 1060 6GB SC Gaming (już nie do kupienia lub bardzo droga jak na swoją generację ale nie bez powodu) i nie wyobrażam sobie niczego innego z wielu względów.

https://www.komputronik.pl/zbuduj-pc/95dlRVGykq

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Argumentacja poziom ekspercki "nie mów mi, bo ja robiłem to i to jak ty jeszcze na chleb mówiłeś beb". Interesuje się składaniem komputerów, a nie składaniem koparek - są to jednak dwie różne rzeczy, bo w jednym trzeba mieć dobry procesor, żeby reszta chodziła optymalnie, a w drugim może być Celeron, byle był. Co do wyboru sklepu - jak mnie ktoś poprosi o inny sklep to złoże zestaw w oparciu o ofertę innego sklepu - było takie pytanie? Nie było, ale np. w tym temacie OP chciał zakupić sprzęt w komputroniku i mu takowy zestaw złożyłem. Co do ostatniego akapitu pozostaje tylko - who asked?

Teraz do komputera, a nie tego co kto ma, a co nie ma i kto co robił, a czego nie robił:

Jeśli miałbym tworzyć zestaw w oparciu o budżet, ale przekonywać, że komputer za 7500 zł mu nie potrzebny, a za 5000 zł również we wszystko pogra to mógłbym każdemu proponować cokolwiek co jest zbudowane o RX 6600/6650 XT.

W zamyśle patrząc po komputerach, które OP wymienił sprzęt ma być prawdopodobnie do grania.

• CPU - W skrócie zaproponowałeś mu procesor sprzed 2 lat, który jest słabszy, na litografii sprzed 7 lat i z brakiem wsparcia dla PCI-E 4.0.
  • RAM - 3200MHz, a wystarczy dołożyć 50zł do 3600MHz co przekłada się na lepszą wydajność.
  • GPU - Skoro tak usilnie uważasz, że na tańszym zestawie pogra również we wszystko to, dlaczego wkładasz do zestawu RTX 3060 zamiast RX 6600 XT, który ustępuje karcie NVIDII jedynie w RT?
  • SSD - Lexar w wielu aspektach nie ustępuje Samsungowi, a jakby jeszcze miał DRAM to byłoby super. Pamiętaj także, że nie wiem do czego komputer będzie wykorzystywany, a do gierek nie potrzeba jakichś turbo dobrych dysków NVMe.
  • PSU - Po co do tego komputera zasilacz 750W? Po co zasilacz za 500 zł? Czyżby komputronik miał tylko do zaoferowania większy wybór GPU i nic poza tym? W Twoim zestawie to i SPC Vero L3 600W sobie poradzi.
  • Obudowa - Dodałeś szmelc a nie "trochę droższą" obudowę, szmelc za prawie 400 zł, dodatkowo piekarnik. Jest Regnum RG6V ARGB za 359 zł w "promocji", ale po co? Lepiej dodać piekarnik (i szmelc w cenie 389 zł), którego podstawowa wersja to koszt 259 zł.

Podsumowując - oszczędzasz na chłodzeniu CPU z nadzieją, że box sobie poradzi (nie poradzi, będzie wył, zawsze wyją), oszczędzasz 50 zł na RAM'ie, po czym wrzucasz kompletnie nieuzasadniony cenowo i mocowo zasilacz, oraz dorzucasz do tego przepłaconą obudowę-piekarnik. Przejrzyj sobie jakieś polecane listy zestawów PC w różnych cenach - nikt nie poleca 10. generacji Intela do komputera za 5000zł, a co dopiero za wyższe kwoty.

Zestaw za 5300zł na AMD: https://www.x-kom.pl/lista/qzapfj382, niby tylko 300 zł różnicy, a kultura pracy o niebo lepsza. Dodatkowo jak widać nie trzeba wywalać 7000 zł za jakiś składak z Media-Expert, żeby mieć porównywalny sprzęt, a jeszcze jest budżet na wrzucenie systemu i drugiego SSD.

Opublikowano

Obie MOBO są pod zupełnie inne procesory - jedna pod Intela, druga pod AMD. Może napisz po prostu do czego potrzebujesz ten komputer, ile chcesz na to przeznaczyć, czy system ma być dołączony do zestawu oraz jeśli ma to być komputer do gier - w jakiej rozdzielczości i/lub odświeżaniu planujesz grać.

Opublikowano
Teraz, Anhin napisał:

Obie MOBO są pod zupełnie inne procesory - jedna pod Intela, druga pod AMD. Może napisz po prostu do czego potrzebujesz ten komputer, ile chcesz na to przeznaczyć, czy system ma być dołączony do zestawu oraz jeśli ma to być komputer do gier - w jakiej rozdzielczości i/lub odświeżaniu planujesz grać.

nie sam już

Opublikowano (edytowane)

Zasilacz bierze się z dużym zapasem po to, żeby nie pracował na granicy. Wtedy pracuje spokojnie, stabilnie, najefektywniej i chłodzi się pasywnie. Zwłaszcza taki który wybrałem - nie będzie go w ogóle słychać i warto dać za taki zasilacz parę groszy więcej. A resztę tych mądrości to już szkoda komentować nawet. Bełkot o litografii procesora wyliczanej co do roku (zaproponowałem taki bo jest w 100% wystarczający do wszystkiego z zapasem i połowę tańszy od twojego super procka, za różnicę lepiej dokupić drugi dysk i postawić raida) albo o ramie o wydajności praktycznej może z 1.5% wyższej. Wolałem tę różnicę przelać właśnie na lepszy zasilacz chociażby. O takie bzdury będzie się ktoś sprzeczał ze mną, ale za to "SSD Lexara nie ustępuje pod wieloma względami". Z tym drobnym wyjątkiem, że za 50zł więcej kontroler w Samsungu ma 8 kanałów (a nie 4) i 2x większe IOPS, co jest mega istotne bo realnie skraca m.in. odczyt losowy, panie wszystkowiedzący. Nikt ci tego nie uświadomił do tej pory? Grzechem jest nie kupić takiego dysku i pakować się w stary model Lexara.

Obudowę dodałem orientacyjnie, chodziło bardziej o rząd wielkości ceny, a nie o jakiś konkretny wybór. Klient sobie zdecyduje co mu się podoba, o obudowie można godzinami gadać, ja chciałem tylko wskazać, że płacenie 500zł za obudowę jest bez sensu. Podobnie jak nie dodałem chłodzenia bo to już jest detal do uzgodnienia. Podobnie jak wypadałoby przy tej okazji dodać coś do obudowy przy takiej grafice. To są oczywiste oczywistości. Poza tym napisałem wyraźnie, że to zarys koncepcji, a nie finalna wersja. Człowieku, robiłem tę konfigurację 5 min. rozumiesz? Chciałem tylko pokazać, że można wydać 50% mniej na kompa, a w praktyce nie zauważyć żadnej, ale to żadnej różnicy w działaniu, wręcz może być lepiej ze względu na ewidentnie szybszy dysk.

Przystawiałeś się do mnie, że nie wiem co to krypto i kryzys to ci odpisałem, że zęby zjadłem na krypto, a ty mi z tego argument następny robisz, że tylko na koparkach się znam? Co to jest za sposób prowadzenia rozmowy w ogóle? Nie masz pojęcia jakie mam doświadczenie, a zapewniam cię, że bardzo duże. I to nie od dzisiaj. Przy czym ja patrzę na stronę praktyczną i starannie ważę relację ceny do wydajności, filtrując bełkot marketingowy, a nie siedzę z głową w chmurach zaczytując się w sponsorowanych testach i opiniach, szastając cudzą kasą. Tak jest, nikt nie poleca procesora 10-ej generacji do kompa za 5000zł, a w każdym razie tylko takie opinie znasz, bo to są tacy sami eksperci jak ty, którzy najpierw tę cenę nadmuchają obudową za 500zł i innymi bzdetami w rodzaju grubo przepłaconej płyty mATX, o grafice nie mówiąc, a potem cmokają, że wypadałoby (naj)nowszego procka. Bo co konkretnie? Jaka jest praktyczna argumentacja? Czego niby nie uciągnie? Nie dajmy się zwariować, toż to czysty marketing jest, a komp do zastosowań ogólnych raczej.

Z drugiej strony klient dalej nie bardzo wie czego chce, nie odpowiada na kluczowe pytania, więc nic tu po mnie już. Pozdrowienia dla ekspertów i przepraszam, że ośmieliłem się skrytykować światłą koncepcję. Klienta też pozdrawiam (nie daj sobie wcisnąć zestawu na AMD nawiasem mówiąc).

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Owszem, bierze się, ale 600W to jest wystarczający zapas mocy, nie potrzeba 750W zasilacza do GPU, które weźmie ~200W, bierzesz słabsze GPU to nie potrzebujesz 750W, jak w przypadku RTX 3070 Ti, które potrafi zjeść ~400W.

Szybszy RAM ma za zadanie zwiększyć wydajność w grach procesorowych oraz zmniejszyć różnicę 1% LOW.

Po co RAID do komputera gamingowego? Jaki jest w tym sens? Istnieją chmury do synchronizacji i po części backupu wrażliwych danych. Lexar jest tak bardzo stary, że premierę miał później niż Samsung 980.

Mylisz chyba dyski - Samsung 980 PRO, owszem ma 8-kanałowy kontroler (Elpis), ale Samsung 980 wykorzystuje 4-kanałowy (Pablo). Argumenty, dlaczego ja nie wziąłem w x-komie 980:

• Samsung klęka przy wykorzystaniu buforu SLC i szoruje transferami zapisu w okolicach ~250MB/s
  • Samsung zwalnia po zapisie 80%, Lexar trzyma się twardo - jest to dla mnie pewien wyznacznik, bo z doświadczenia wiem, że ludzie pakują na dysk tyle ile jest w stanie przyjąć.
  • Samsung w x-komie kosztuje prawie tyle co Patriot Viper VPN110, który jest już oparty na 8-kanałowym kontrolerze i posiada DRAM, jedyny jego minus to 3-letnia gwarancja, nadal jest to jednak lepszy dysk niż Samsung 980.

Różnica w obudowach polega na tym, że za Pure Base 500DX idzie jakość wykonania i stosunkowo dobre wentylatory. Płacenie 500 zł za obudowę nie jest bez sensu, tak samo jak płacenie i 800 zł za obudowę nie jest bez sensu, bo obudowa to najrzadziej wymieniany komponent w PC, więc jest w stanie przeżyć 3 jednostki bez problemu. SPC nie ma podjazdu do takich marek jak Be Quiet!, Fractal, NZXT czy Phanteks jeśli chodzi o obudowy, sam chyba o tym doskonale wiesz. Poza tym wentylatory SPC cierpią na różne bolączki, a nie zanosi się, żeby w aktualne konstrukcje zaczęli wrzucać Fluctusy. Tak więc bez sensu to jest wybieranie obudowy za prawie 400 zł, tylko dlatego, że ma ARGB, dodatkowo jest piekarnikiem.

Nie przystawiam się do Ciebie o brak wiedzy/doświadczenia czy czegokolwiek - rzuciłeś zarzutem, że GPU, które wybrałem to suszarka (jakbym o tym nie wiedział). Był kryzys i szał na kryptowaluty, ceny GPU dopiero zbliżają się do ceny MSRP (2 lata po premierze), więc nie ma co wybrzydzać - zobacz, jak rozkładają się ceny RTX 3070 Ti w x-komie, ja mam mu dopłacać różnice do lepszego modelu, pomimo, że x-kom oferuje głównie konstrukcje wychodzące z fabryk Palita?

Argument szastania czyjąś kasą sobie odpuść - gdyby tak było to bym napisał "bier gotowca", nie przedstawiłbym mu zestawu i nie zapytał do czego potrzebuje komputer. Jeśli ktoś będzie chciał komputer za 7500 zł, to nie będę mu siłą wciskał komputera za 5000 zł, jego pieniądze - chce wydać na komputer, którego potencjału nie wykorzysta? Droga wolna. Jeśli ktoś sobie zażyczy komputer za 10000 zł i będzie miał zamiar grać w 1080p to wtedy można takiej osobie uświadomić, że nie ma to sensu.

Dlaczego ma sobie nie dać wcisnąć zestawu na AMD?

Z jednym możemy się zgodzić - nie ma co prowadzić dyskusji, jeśli OP nie jest w stanie odpowiedzieć na proste pytania.

Opublikowano

Bredzisz niemożliwie z tym zasilaczem i tu faktycznie trzeba wymianę zdań zakończyć bo to po prostu nie ma sensu. Próbowałem coś czytać dalej i wymiękłem do końca przy tezie, że raid w kompie gamingowym jest zbędny. Nie chciałbym cię urazić, więc trochę ugryzę się tutaj w język, ale to co wypisujesz aż boli momentami. Z czytaniem ze zrozumieniem też występują nieustanne problemy albo masz jakąś manię przekręcania wszystkiego i łapania za słówka. Dalsza rozmowa to zdecydowana strata czasu.

Warto jedynie podkreślić, że cały temat jest absurdem bo OP jest kompletnie pasywny, prawdopodobnie coś tam sobie skrobnął dla hecy i to by już było na tyle.