Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak dostac się do sejmu do pisu

BetonOficjalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie poniewaz chciałbym wstapic do pisu i zarabiac pięniązki i mam takie pytanie jak wypisze ten papier do pisu https://pis.org.pl/partia/wstap-do-pis

co potem będe musiał zrobić zeby szybko mnie wzieli do pisu i zebym został posłem zeby w ten sposób zarabiać 😄 ps. to nie jest zart chce isc do sejmu

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano (edytowane)

To ja też zupełnie serio napiszę, że do sejmu nie bierze cię PiS tylko wyborcy w danym okręgu. PiS może cię co najwyżej wystawić w wyborach jeśli uzna, że masz szansę zwyciężyć, a więc zjednać sobie odpowiednio dużą grupę wyborców i pokonać całą armię starych partyjnych wyjadaczy, działaczy, oszustów, populistów, karierowiczów, obiecankowiczków, dupowłazów, gałkolizaczów, itd. Tu się temat zaczyna i kończy bo jeśli nikt cię nie zna to i nie zagłosują na ciebie, chyba, że na zasadzie przypadku albo oddania głosu losowo albo wszystko jedno na kogo byle nie na kogoś innego. Drugi problem do rozwiązania to kasa na kampanię wyborczą, którą po prostu musisz zdobyć w jakiś sposób. Do partii oczywiście może wstąpić każdy, wszak składek członkowskich nigdy za wiele. Ale na jakieś wielkie frukty nie liczyłbym z tego tytułu. To są całe lata wyrabiania sobie układów, latania na spotkania partyjne, przymilania się i robienia szumu wokół siebie. Trzeba mieć specyficzny mindset, żeby coś takiego lubić i uprawiać.

Z powyższych powodów, jak również wielu innych, polską demokrację uważam za absurd. Nie tylko polską zresztą. Natomiast za wzór demokracji stawiam model szwajcarski gdzie wybiera się ludzi, nawet na szczeblach lokalnych, nie na podstawie tego co obiecają tylko tego co do tej pory zrobili. Trzeba nieźle zasuwać w lokalnej społeczności i naprawdę wiele zdziałać w kierunku polepszenia życia innym, żeby mieć jakiekolwiek szanse. W Polsce (i wielu innych krajach) wystarczy dużo obiecać i ładnie się uśmiechać. Syf, kiła i mogiła.

Jak chcesz łatwą kaskę to lepiej założyć jakieś stowarzyszenie bądź fundację albo organizację pożytku publicznego. Masz liczne przywileje np. nie płacisz VAT-u robiąc zakupy na organizację, możesz załapać się na darmowy lokal od miasta, możesz dostawać dotację co roku, możesz zbierać kasę z odpisów podatkowych, darowizny, itp. itd. Oczywiście nie możesz tego kraść na prywatne wydatki, masz jedynie prawo ustawowo część kasy przepuścić na koszty i kreatywnie rozliczyć, a za resztę musisz realizować cele statutowe. Nawiasem mówiąc poprzez taką działalność w zasadzie najłatwiej przebić się do polityki bo stajesz się z czasem osobą niejako publiczną i możesz coś ciekawego o sobie powiedzieć innym.

Edytowane przez monsune
Opublikowano (edytowane)

umiesz zakładac te stowarzyszenia i wiesz co robisz ? tez bys chciał w to isc?

@monsune

Edytowane przez BetonOficjalny

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...