Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pliki serwerowe Wonder2 client + source + sf

Bitek113

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, amogus napisał:

Pomógłby ktoś to wszystko ustawić ? 

Odezwij się na priv, to w wolnej chwili ci pomogę.

Edytowane przez Insigin

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 27.04.2022 o 16:22, Bitek113 napisał:

Klient się nie kompiluje u mnie... Cholera wie czemu... Ma ktoś jak klienta wrzucić, by pobrać?

image.png

.makepack nie tworzy plików wynikowych w miejscu klienta (wszystko jest w jednym folderze, w taki sposób, jak czytając create.xml, powinno wskakiwać)

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
6 godzin temu, {S}zyme{k} napisał:

Komuś się udało skompilować klienta pod Win11?

Yup, śmiga na 11 bez problemów.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, 𝓜𝓸𝓵𝓲𝓻𝓸𝓵 napisał:

ja wlasnie mialem problemy na w11 bo client wcale sie nie odpalał w procesach

Tam był problem z antycheatem i foxem i to w sumie blokowało na win11.

Edytowane przez Insigin

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Is there anyone here who would help with bin compilation and setting up visual studio for some money?

If there is someone here who would be willing to help, write to Discord samaelxxx#8387.

• 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Szanuje że napisałeś ten poradnik, lepszy taki niż wcale, ale jednocześnie poszedłeś mega na skróty w niektórych miejscach, po czym dziwisz się jak mniej doświadczeni ludzie nie rozumieją. Stawiałem wcześniej privy do RotMG i Runescape, a jednak z tym poradnikiem musialem tez dłubać kilka godzin i dużo się domyślać co mam robić. Jest napisane, że dla laika, a dla laika wcale nie jest.

Juz na samym pierwszym kroku, nie domyśliłbym się nigdy o co chodzi, gdyby nie to że zobaczyłem że plik freebsd ma rozszerzenie vdi, wiec pewnie mam to na wirtualna maszyne wrzucic.

W sumie nie bede tylko krytykowac, sam wyjasnie jakby jakis laik jeszcze patrzyl na ten temat i nie rozumial co ma zrobic w tym kroku:
- Freebsd stawiamy na wirtualnej maszynie bądź serwerze. w przypadku wirtualnej maszyny ja używam konkretnie VirtualBoxa, ale jakakolwiek zadziała. Dalej postępuje my według oryginalnego poradnika, jako dysk twardy wskazujemy na freebsd vdi znajdujące się w plikach we wstawcie.

- karta mostkowa (bridge)
większość osób co nigdy serwera nie stawiała będzie miała problem, że żadna karta nie wyskakuje na liście po wybraniu tej opcji. Aby to zmienić należy wejść w panel kart sieciowych, zaznaczyć nasza normalna kartę internetowa, oraz kartę VirtualBoxa/maszyny której używamy, oraz wybrać "stwórz mostek", a następnie zresetować system. Pamiętajcie żeby karta Virtual Box miała przypisane IP PRZED utworzeniem mostka, w przeciwnym razie internet nie będzie wam w ogóle działać ;))

- w maszynie
freebsd nie instalujemy, klikamy trzecia opcje, "Use Live" cyz coś takiego. zamiast ifconfig wpisujemy ifconfig -em0. nie ma to dużego znaczenia, ale doprowadzi do mniejszej ilości pomyłek. login:hasło do freebsd to root:dev
może się zdarzyć tak, że przy wpisaniu ifconfig -em0 nie wyskoczy nam żaden adres IP. należy zresetować maszynę przy użyciu opcji Wyślij sygnał wyłączenia (bądź w inny sposób). Jeśli dalej nie działa to sprawdźcie czy kolejność uruchamiania zgadza się z oryginalnym poradnikiem (dysk przed płyta jest najważniejszy)

Reszta kroków nie jest już tak zagmatwana. Wrzucenie do "/" oznacza wejście w FileZille, zalogowanie sie pod adres IP (port 22, login:haslo root:dev), oraz wrzucenie tam plikow. 
Do kompilacji aby nie wyskakiwaly bledy potrzeba toolseta vc100 (ktory nawet chyba nie jest dostepny na VS2022?). Moze ktorys pozniejszy tez dziala, ale .vcxproject podaje v100 jako zalecany.

Zamiast calego Visual Studio, szczegolnie jak ktos nie planuje kombinowac z plikami i chce sobie tylko pograc, mozna pobrac Visual Studio SDK 2010, a nastepnie skompilowac za pomoca konsoli (msbuild Metin2Client.sln). Waży ZNACZNIE mniej. Oczywiście jak planujecie ajkieś zmiany w kliencie robić to znacznie bardziej warto pobrać całe IDE i po prostu naprawić błędy, które wyskakują (przez całe solution powtarza sie kilka błędów, więc napraiwamy jeden a potem robimy znajdź i zamień)

Anyways, mimo krytyki wciaz szanuje Twoj poradnik, bo znacznie lepzsy taki niz zaden. Bez zadnego to bym w ogole tego nie postawil XD.

Opublikowano
W dniu 22.06.2024 o 03:20, DeadlyCreeperPL napisał:

Szanuje że napisałeś ten poradnik, lepszy taki niż wcale, ale jednocześnie poszedłeś mega na skróty w niektórych miejscach, po czym dziwisz się jak mniej doświadczeni ludzie nie rozumieją. Stawiałem wcześniej privy do RotMG i Runescape, a jednak z tym poradnikiem musialem tez dłubać kilka godzin i dużo się domyślać co mam robić. Jest napisane, że dla laika, a dla laika wcale nie jest.

Juz na samym pierwszym kroku, nie domyśliłbym się nigdy o co chodzi, gdyby nie to że zobaczyłem że plik freebsd ma rozszerzenie vdi, wiec pewnie mam to na wirtualna maszyne wrzucic.

W sumie nie bede tylko krytykowac, sam wyjasnie jakby jakis laik jeszcze patrzyl na ten temat i nie rozumial co ma zrobic w tym kroku:
- Freebsd stawiamy na wirtualnej maszynie bądź serwerze. w przypadku wirtualnej maszyny ja używam konkretnie VirtualBoxa, ale jakakolwiek zadziała. Dalej postępuje my według oryginalnego poradnika, jako dysk twardy wskazujemy na freebsd vdi znajdujące się w plikach we wstawcie.

- karta mostkowa (bridge)
większość osób co nigdy serwera nie stawiała będzie miała problem, że żadna karta nie wyskakuje na liście po wybraniu tej opcji. Aby to zmienić należy wejść w panel kart sieciowych, zaznaczyć nasza normalna kartę internetowa, oraz kartę VirtualBoxa/maszyny której używamy, oraz wybrać "stwórz mostek", a następnie zresetować system. Pamiętajcie żeby karta Virtual Box miała przypisane IP PRZED utworzeniem mostka, w przeciwnym razie internet nie będzie wam w ogóle działać ;))

- w maszynie
freebsd nie instalujemy, klikamy trzecia opcje, "Use Live" cyz coś takiego. zamiast ifconfig wpisujemy ifconfig -em0. nie ma to dużego znaczenia, ale doprowadzi do mniejszej ilości pomyłek. login:hasło do freebsd to root:dev
może się zdarzyć tak, że przy wpisaniu ifconfig -em0 nie wyskoczy nam żaden adres IP. należy zresetować maszynę przy użyciu opcji Wyślij sygnał wyłączenia (bądź w inny sposób). Jeśli dalej nie działa to sprawdźcie czy kolejność uruchamiania zgadza się z oryginalnym poradnikiem (dysk przed płyta jest najważniejszy)

Reszta kroków nie jest już tak zagmatwana. Wrzucenie do "/" oznacza wejście w FileZille, zalogowanie sie pod adres IP (port 22, login:haslo root:dev), oraz wrzucenie tam plikow. 
Do kompilacji aby nie wyskakiwaly bledy potrzeba toolseta vc100 (ktory nawet chyba nie jest dostepny na VS2022?). Moze ktorys pozniejszy tez dziala, ale .vcxproject podaje v100 jako zalecany.

Zamiast calego Visual Studio, szczegolnie jak ktos nie planuje kombinowac z plikami i chce sobie tylko pograc, mozna pobrac Visual Studio SDK 2010, a nastepnie skompilowac za pomoca konsoli (msbuild Metin2Client.sln). Waży ZNACZNIE mniej. Oczywiście jak planujecie ajkieś zmiany w kliencie robić to znacznie bardziej warto pobrać całe IDE i po prostu naprawić błędy, które wyskakują (przez całe solution powtarza sie kilka błędów, więc napraiwamy jeden a potem robimy znajdź i zamień)

Anyways, mimo krytyki wciaz szanuje Twoj poradnik, bo znacznie lepzsy taki niz zaden. Bez zadnego to bym w ogole tego nie postawil XD.

*Dla laika który już stawiał serwery  😄

Szanuje za twój wkład. Co do plików to mi nie działa kompilacja na nowym kompie niestety, na starym z win7 jeszcze działa ale mam go w innym miejscu dlatego ciężko coś dopomóc. Natomiast przynajmniej u mnie, klient działa, wystarczyło wyłączyć antywirusa i poczekać pół minuty w moim przypadku.

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć! 

Prosiłbym o zaktualizowanie linków (o ile to możliwe) ponieważ wygasły a jeżeli nie będzie takiej możliwości to będę zmuszony zamknąć temat i przeniose go do kosza.

Czas : 24 godziny. 

Edit : Niestety czas minął, przenoszę do kosza. 

╔═▣◎▣═══ SILENCE ═══▣◎▣═╗
» Cień ostrza. Cisza przed burzą. «
☯ Wojownik starego świata ☯

⛩️Droga bushido ⛩️

Szept nocy... znikam, zanim mnie zauważysz.

════════════════════════

1.gif

• Silence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...