Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ryzen 7 3700X na 4,2 GHz

kareasy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Przychodzę z małym problemem. Posiadam płytę MSI B450-A PRO MAX oraz Ryzen 7 3700X. W BIOS uaktywniłem PBO, dzięki czemu procesor śmiga cały czas na 4,2 GHz.

Problem w tym, że wg specyfikacji i informacji w Internecie, ten procesor powinien mieć 3,6 GHz i 4,4 GHz w trybie boost. Gdzie się podziało pozostałe 200 MHz?

Opublikowano

Ok, jednak wygląda to trochę inaczej. Gdy w BIOS ustawiłem PBO = Enabled, to wtedy wszystkie rdzenie działały cały czas na 4,2 GHz.

Gdy wyłączyłem opcję Smart Fan i zmieniłem jakąś opcję, której nazwy nie pamiętam, z 0 MHz na 200 MHz, to wtedy wszystkie rdzenie zaczęły działać w przedziałach 3,6 GHz - 4,4 GHz.

W drugim przypadku, temperatury przy obciążeniu to okolice 66 st (standardowe chłodzenie i pasta Thermal Grizzly Kryonaut).

Która opcja jest lepsza i zdrowsza? Cały czas na 4,2 GHz i Smart Fan, czy wentylatory 100% i przeskoki pomiędzy 3,6 - 4,4 GHz?

Opublikowano

Generalnie boost zależny jest od obciążenia poszczególnych rdzeni - im więcej rdzeni jest obciążonych, tym bardziej spada taktowanie, sam Boost procesora (4.4 GHz) odnosi się do jednego rdzenia.

To jak PBO będzie podbijało zegary zależy od temperatury procesora, napięcia, a także możliwości płyty głównej. Przy odpowiednim chłodzeniu PBO potrafi mocno podbić zegary na poszczególnych rdzeniach.

Opcja, której nazwy nie pamiętasz to zapewne Auto OC. Najlepszą opcją jest włączenie PBO, dołożenie normalnego chłodzenia i wtedy sprawdzania jak śmiga - stockowe chłodzenie to nadal stockowe chłodzenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...