Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Porady dla nowicjusza?

jacek_22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Dosyć niedawno postanowiłem przenieść się z konsoli na pc, i za namową znajomych zainstalowałem steama a z niego kilka gier w tym CSa. I tak jak w tytule, jakieś porady dla świerzaka jeżeli chodzi o grę na klawiaturze (na co zwrócić uwagę na grze na klawiaturze i myszy, jak trzymać te cholerne palce) oraz jakieś porady do gry (na co uważać, na czym polega etc). jako że to będą moje pierwsze kroki w tej grze to czy w grze będzie jakiś tutorial lub kampania?

Nigdy nie patrzałem jak wygląda gra w csa ani nie wiem, z czym to się je, jedynie po tagach wiem że to jest fps a grałem jedynie w rainbowa na ps4

Dziękuję z góry za odpowiedzi

• Aive zmienił(a) tytuł na Porady dla nowicjusza?
Opublikowano

Na początek najlepiej będzie jeżeli zaczniesz od DM tych standardowych, które możesz odpalić podobnie jak MMy. Dłonie na myszce i klawiaturze ułóż tak, jak Ci najwygodniej, później możesz pobawić się z czułością i DPI, ale o tym znajdziesz poradniki na YT np. kanał Sniper 13', zresztą u niego wiele ciekawych informacji znajdziesz. Polecam też zmienić celownik, ten "oryginalny" nie jest najlepszy. 

185241494535326637230.png

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, poustawiam wszystko jak nabiorę bardziej doświadczenia z tym, DPI i tak czuję że ustawię wyższe bo widzę że tu nie jest jak na konsoli że jak przesunę mysz w lewo czy prawo to cały czas nie odwraca mi kamery. Odkryłem że przyjemnie trzyma mi się tak jak się na klawiaturze pisze (środkowy palec na środkowym klawiszu do gry a reszta obok/niżej), co do myszy to wskazujący na lewym, środkowy na prawym. Sprawdzę ten kanał na YT co poleciłeś a celownik widziałem opcję w ustawieniach więc zmienię.

Napiszę w razie czego później jeżeli będę potrzebował pomocy w czymś (i może dołączę też zrzuty jak będę chciał się zapytać o coś dosłownie z gry).

Opublikowano

Generalnie Prime to takie "ulepszenie konta", jego najważniejszą zaletą jest to, że dobiera Ci w matchmakingach tylko graczy, którzy także mają status Prime, dzięki temu o wiele rzadziej trafiasz na cheaterów.

Opublikowano

Zakupiłem prime (dzięki carbonx za wytłumaczenie, to tłumaczy czemu czasami byłem zabijany nawet nie widząc nikogo lub ktoś się kręcił i patrzał w ziemię, teraz tego nie zauważyłem), pograłem chwilę i powoli się przyzwyczajam do gry, planuję wkrótce spróbować zagrać competetive, na razie gram Deathmatch, Casual i War Games (tryb Demolition jeżeli ktoś jest ciekaw).

Inne pytanie - czy ranga z rainbowa może być zbliżona do tej którą będę miał w CSie? (tak wiem nie ma co porównywać gry na padzie a na mysz+klawiatura ale taka ciekawość mnie korci)

EDIT: I śmieszy mnie ogólnie fakt że w rainbole musisz mieć odpowiednio wysoki poziom aby grać gry matchmakingowe gdzie w csie wystarczy drugi poziom (dosłownie kilka gier na Deathmatch i można grać)

Opublikowano

Rangi w CS są specyficzne i jeśli na początku trafisz na niefortunne mecze to może Ci być bardzo ciężko wyjść z golda, nawet jeśli jesteś dobry.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ^^

Ukończyłem te 10 meczy aby poznać rangę i otrzymałem podobną rangę co mam w Rainbole (gold 2), zauważyłem że jest jeszcze drugi tryb gry na mniejszej mapie i 2 na 2. Moje pytanie brzmi, czy 2v2 i 5v5 czymś poza mapą się różnią?

Co do 5v5, grało mi się przyjemnie, trafiało się czasami na ludzi co nie wiedzieli jak korzystać z czatu głosowego, ale po kilku chwilach w tablicy wyników udało mi się ich ściszyć, tak że dalej byli słyszani ale nie aż tak bardzo. Powoli przyzwyczajam się do stylu rozgrywki, korzystam często z deathmatch w celu ćwiczenia posługiwania się brońmi (AK47, M4A1-S, USP, P250, CZ75, AWP, Famas, Gali, Desert Eagle), z AUGiem i tym drugim po stronie terro co mają Acogi (proszę, nie linczujcie jak powiedziałem źle) założone nie mam dużego problemu, najczęściej 2-3 strzał jest śmiertelny a recoil broni jest dosyć prosty (w przeciwieństwie do rainbowa gdzie każda broń ma albo silniejszy albo słabszy).

Zobaczymy jak dalej pójdzie mi gra ^^, obecnie 16 godzin na liczniku w CSie mam

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek_22 napisał:

Moje pytanie brzmi, czy 2v2 i 5v5 czymś poza mapą się różnią?

Tym że to są oddzielne tryby więc masz z nich oddzielne rangi, no i na Wingmanie grasz jak pewnie zauważyłeś tylko na jeden bombsite. 

Opublikowano

Zauważyłem to, większość map to są zwykłe mapy mmowe, lecz po prostu z ograniczeniami, natomiast shortdust, lake i rialto to mapy strikte pod to przygotowane. Co do map to nigdzie nie widziałem mapy o nazwie Cobblestone poza Wingmanem i nie wiem czy przypadkowo nie jest to ta sama mapa co w starszym csie pod nazwą de_cbble.

Cytat

Tym że to są oddzielne tryby więc masz z nich oddzielne rangi

Więc tu tak jak w zwykłym mmie muszę zagrać 10 meczy (i wygrać) aby uzyskać rangę? Jestem ciekaw czy ranga tu będzie w jakim kolwiek stopniu pokrywać się z rangą na mmie.

Opublikowano

Tak, to ta sama mapa... teoretycznie, bo została przerobiona, np. nie ma tej drabinki na midzie, gdzie było można wejść do tej "dziupli" w 1.6 : p A nie ma jej dostępnej w puli map na mm'ie, bo została wycofana, być może za jakiś czas znowu wróci. 

Tak, musisz wygrać kilka meczy, żeby przyznało Ci rangę, może się pokrywać. Moim zdaniem łatwiej tam wbić wyższą rangę. 

185241494535326637230.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...