Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade zestawu

vesox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na ten moment posiadam taki sprzęt.

Coś do poprawy?

Obudowa SilentiumPC Brutus M25 Pure Black (SPC106)

Płyta główna MSI Z97-G43, Intel Z97, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX (Z97-G43)

Karta graficzna XFX R9 280X - 1000M DD Boost Edition - 3072 MB DDR5 R9-280X-TDFD

Chłodzenie CPU Thermalright Macho 120 Rev.A (TR145)

Dysk Seagate Barracuda 1 TB 3.5" SATA III (ST1000DM003)

Pamięć Mushkin Redline, DDR3, 8 GB,2133MHz, CL9 (996996F)

Zasilacz SeaSonic M12II-520 EVO 520W Modularny.  < Chyba

Procesor Intel 3.5GHz, 6 MB, BOX (BX80646I54690K)

• Aive zmienił(a) tytuł na Upgrade zestawu
Opublikowano

Co mógłbym wymienić żeby było lepiej z wydajnością? 

Myślałem żeby dokupić kostkę ram 8gb i dobić do 16gb , zmieni to coś? Proszę o propozycje ramu kompatybilna do płyty 

Coś oprócz tego? 

Opublikowano

No w dzisiejszych czasach gdzie sam Chrome potrafi zjadać kilka GB ramu na pewno poprawi to komfort pracy, ale różnicy w wydajności PC jako takiego dużej nie zauważysz. Ram najlepiej jakbyś dkupił dokładnie ten sam, jeśli jest niedostępny to może być inna firma ale tez dokładnie te same parametry. 

Opublikowano

Poszukasz ze mną? ;))Co mógłbym wymienić żeby było lepiej z wydajnością? 

Myślałem żeby dokupić kostkę ram 8gb i robić do 16gb , zmieni to coś? Proszę o propozycje ramu kompatybilna do płyty 

Coś oprócz tego? 

Opublikowano

No po kosztach to na pewno można dorzucić jeszcze jakiegoś SSD, na który sobie wrzucisz system, bo to jest coś co faktycznie zrobi różnice. 

Opublikowano

Sorka za podwójna wiadomość w poprzedniej odpowiedzi. 

Myślałem nad nowym dyskiem ssd, ale nie chce tracic ważnych plików, nie potrafię tego robić. A co do ram, to jak bym zamówił 2x kości po 8gb to różnica będzie? Bo max przeglądarek to 6-7 później to już muli. 

Jakies propozycje co do ssd - max 300zl

Opublikowano

Nie musisz przecież nic kasować, dokładasz SSD i przenosisz pliki. Co do Ramu, w jakiej teraz konfiguracji masz te 8 GB jedna kość czy dwie po 4 GB?

Opublikowano

No to dołóż albo jeszcze jedną 8GB albo trzy 8 GB, nie powinno się mieć nieparzystej ilości kości gdyż wpływa to na wydajność. Co do SSD to z opcji delikatnie przekraczającej budżet ten Samsung: https://www.x-kom.pl/p/406961-dysk-ssd-samsung-500gb-25-sata-ssd-860-evo.html ewentualnie ten plextor jeśli nie możesz wydać więcej: https://www.x-kom.pl/p/536048-dysk-ssd-plextor-512gb-25-sata-ssd-m8vc.html

Opublikowano

BX500 nie jest alternatywą, tylko upośledzonym kuzynem bez DRAM. Jeśli kogoś nie stać na 860 EVO lub MX500 to M8VC jest idealnym budżetowym wyborem.

Opublikowano

Okej skorzystam z tego M8VC i dziękuję wam,

ramow do teraz nie mogę znaleźć ;// jakas pomoc? 

Opublikowano

Skoro to tylko jedna kość to może wymienić na coś zupełnie innego i od razu kupić 2x8 lub 4x4? Tak jak pisałem, możesz też kupić ram innego producenta mający te same parametry, niemniej mogą się zdarzyć spadki wydajności czy błędy. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświeżam, kupiłem ram. 

DDR3-2133 CL9.. 

Nie mam jak włożyć kości pod wiatraczek bo nie ma wystarczająco dużo miejsca 😞 ale lipa.... Jedna kość udało mi się dopiąć, ale drugiej nie ma bata.. Ktoś może zaproponować wiatraczek, kosc potrzebuje 3cm wysokości ;( 

PS: DOKŁADNIE BRAK MIEJSCA POD - Chłodzenie CPU Thermalright Macho 120 Rev.A

Edit:

Dostałem info ze wiatrak z chłodzenia mogę przestawić na drugą stronę i to pomoże ale ja nie wiem jak to się robi ^^ ktoś da gdzieś jakiś tutorial, boje sie że zaraz coś połamie hahaha

Opublikowano

Czy istniejący zamontowany wiatrak nie będzie szkodził? Czy najlepiej już bez tego wiatraczka i dodać osoby który widzicie zaraz za obudowa w powietrzu tzn do kręcić do obudowy, ku chlodzeniu. 

Prosze o szybka odpowiedź 😞

IMG_20200608_210844.jpg

Opublikowano

Sprawdź sobie jak wyglądają temperatury bez wentylatora wyciągającego i podejmij decyzje, nikt Ci jednoznacznej odpowiedzi nie poda, oczywiście temperatury pod obciążeniem, a nie w idle.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...