Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw komputerowy do 4000 zł

Tali’Zorrah

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym zakupić nowy komputer złożony od zera, do tej pory używałem z powodzeniem laptopa MSI GP70 Leopard Pro z 2015 roku (dzięki Gajwer za doradztwo w zakupie). Do tej pory wszystko było okej i jest nadal, gdyby nie postęp technologiczny, przy nowszych grach już czuć, ze powoli trzeba się rozglądać za nowym sprzętem, stąd ten temat. 

1. Jaki posiadasz budżet na kupno?
Chciałbym wydać około 4000 z monitorem i systemem Windows 10 (jest opcja, ze kupię sam klucz na g2a, wiec nie trzeba liczyć 500zl na system. Myszkę i klawiaturę mam kupione). Glośników tez nie potrzebuje, używam zazwyczaj słuchawek, które tez mam zakupione. 
2. Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)?
W tym tygodniu, ew. do końca miesiąca. 

3. Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

Laptop MSI GP70 Leopard Pro (Intel i7 4710HQ, GTX 850m, 8GB RAM, 1T dysk)
4. Do czego ma służyć komputer?

Ogólnie do wszystkiego z naciskiem na granie, w tym nowsze tytuły. 

5. Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Tak, monitor, nie musi być topowy, najlepiej jakaś optymalna opcja. Chciałem jeszcze, żeby komputer był zaopatrzony w stację dysków - opcjonalnie, nie musi być obligatoryjnie (wiem, ze już raczej się nie montuje, ale zawsze pewniej się czuje jak mam możliwość odczytu płyt). 

6. Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
Najlepiej tak, ale nie koniecznie, bez systemu najlepiej zostawić zapas 20 euro na klucz. 

7. Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Nie koniecznie. 
8. Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?
Myslalem nad procesorem Ryzen w połączeniu z grafika Nvidia, 2 dyskami twardymi (SSD M2 i SATA 1T), 16 GB RAM i obudową ze ścianką ze szkła. 

9. Czy części mogą być używane?

Najlepiej nie. 

­Keelah se'lai

Opublikowano

@Tali’Zorrah Cześć, cieszy mnie to 😉 
Nie jestem zwolennikiem takich kluczy, lecz jak rozumiem koszt około 100 zł?

Na sam zestaw liczę około 3k, resztę zostawiam na peryferia.
Moja propozycja https://www.x-kom.pl/lista/kfk6jdqwm

• Patriot 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Viper 4
  • SilentiumPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
  • ASRock B450 Pro4
  • SilentiumPC Signum SG1 TG
  • Plextor 512GB 2,5" SATA SSD M8VC
  • PowerColor Radeon RX 5600 XT 6GB GDDR6
  • AMD Ryzen 5 1600 AF

Ewentualnie taniej zmiana karty graficznej Zotac GeForce GTX 1660 SUPER Gaming Twin Fan 6GB GDDR6

Jeżeli koniecznie potrzebujesz napęd DVD Lite-On iHAS122-14 SATA czarny OEM, tylko wtedy potrzebujesz innej obudowy SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black

Forum coś się zacina, jeżeli już dobierzesz dany monitor, daj znać możliwę, że będziemy mogli coś jeszcze z zestawem pokombinować.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Biorąc RX 5600 XT istnieje duża szansa, że będziesz musiał zmieniać w niej BIOS, żeby prezentowała zadowalajacą wydajność. Napęd optyczny możesz w przyszłości zakupić jakiś zewnętrzny.

Moja propozycja za ok. 3900 zł wraz z monitorem: https://www.x-kom.pl/lista/t6emjsmtl

• AMD Ryzen 5 1600 AF
  • MSI B450-A PRO MAX
  • Patriot Viper 4 (2x8GB) 3000MHz CL16
  • ASUS GTX 1660 SUPER ROG Strix Advanced
  • Plextor M8VC 512GB
  • SPC Supremo M2 550W
  • SPC Signum SG1 TG
  • LG 24MP59G

HDD nie daje specjalnie - lepiej w przyszłości dokupić drugi SSD o pojemności 1TB na jakiejś promocji np. Polecam w przyszłości kupić dodatkowy cooler na CPU, żeby poprawić kulturę pracy.

Co do systemu - osobiście wolałbym siedzieć na nieaktywowanym systemie (brak możliwości zmiany tapety oraz znak wodny) niż napychać kabzę potencjalnym złodziejom/oszustom.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, powiedzcie mi co myślicie o takim zestawie:

https://www.x-kom.pl/lista/7m3b5rrs8

Wiem, że przekraczamy 4000, ale te 200 zł nie robi zbyt dużej różnicy.

Posłuchałem rady kolegi z góry o dokupieniu później dysku drugiego SSD oraz o niekupowaniu klucza do Win10, dzięki czemu 

uzyskaliśmy dodatkowe fundusze do zakupu sprzętu.

­Keelah se'lai

Opublikowano

No na pewno nie będzie już takiego bottlenecka karty graficznej, natomiast co do monitora do mimo wszystko poszedłbym w zaproponowanego wyżej LG, bo ten Acer tragiczny może nie jest (jak na swoją cenę), ale naprawdę szkoda nie dołożyć tych kilkudziesięciu PLN do IPS. 

Opublikowano

Wszystko będzie do siebie pasować. 

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Osobiście zmieniłbym dysk na PNY CS3030 512GB - lepszy kontroler, większe TBW.

Do Twojej jednostki wystarczy zasilacz 550W, a jak chcesz mniej niepotrzebnych kabli w obudowie, to polecam Supremo M2 550W.

Na MOBO możesz przyoszczędzić kupując B450-A PRO MAX - identyczna sekcja zasilania, różnica to kolory, inny kształt radiatorów i przycisk Flash BIOS w Gaming Plus.

• Aive zmienił(a) tytuł na Zestaw komputerowy do 4000 zł
  • Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...