Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade PC pod Valorant

mati262

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jako ,że zaczołem pykać w Valorant no myśle nad upgrade mojego pieca ponieważ no ma na minimalnych on te 120 fps lecz gdy dzieje sie wieksza akcja no spadaja niestety fps nawet na 60 no nie ma komfortu i chciałbym zapytac was szpeców czy niedużym kosztem coś mozna zmienic by owa gierka duzo lepiej śmigała? 

Jaki posiadasz budżet na kupno? - tak jak pisałem no chciałbym zrobic to niskim kosztem 

Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)?; Jak najszybciej

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? : Rozdziałka ; 1440 /900 

Karta graficzna : Radeon R9 200 series 270x

Procesor : Procesor    Intel(R) Pentium(R) CPU G4560 @ 3.50GHz, 3504 MHz, Rdzenie: 2, Procesory logiczne: 4

Płyta głowna:   H110M PRO-D (MS-7996)

RAM: 8 GB

windows 10 64bit

Do czego ma służyć komputer? do GIER

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?' NIE

Czy części mogą być używane? ; TAK

• Aive zmienił(a) tytuł na Upgrade PC pod Valorant
Opublikowano

Lepiej operować gdy jednak podasz jakiś konkretny budżet. RAM jest w Single Channel (1x8) czy Dual Channel (2x4)?

Opublikowano
3 minuty temu, Anhin napisał:

Lepiej operować gdy jednak podasz jakiś konkretny budżet. RAM jest w Single Channel (1x8) czy Dual Channel (2x4)?

wiem ,że latwiej ale no poprostu chciałbym to jak najtaniej zrobic byle by ta gra chodziła fajnie , Single Channel 1x8 

Opublikowano

Patrząc na specyfikację sprzętu i wymagania Valoranta teoretycznie na niskich detalach powinieneś wyciągać te 120fps stałe. Polecam ściągnąć MSI Afterburner i zainstalować go wraz z RTSS (jest dodany w instalce) po czym odpalić nakładkę z wykazem użycia podzespołów (poradników w internecie od zawalenia jak to ustawić). Wtedy można jednoznacznie stwierdzić, co trzeba wymieniać.

Na ten moment mogę jedynie strzelać, że największym winowajcą jest Single Channel - zestaw nowych modułów 2x4GB to okolice 200zł, ale nie mam zamiaru wróżyć, że taka wymiana poskutkuje poprawą.

Opublikowano
25 minut temu, Anhin napisał:

Patrząc na specyfikację sprzętu i wymagania Valoranta teoretycznie na niskich detalach powinieneś wyciągać te 120fps stałe. Polecam ściągnąć MSI Afterburner i zainstalować go wraz z RTSS (jest dodany w instalce) po czym odpalić nakładkę z wykazem użycia podzespołów (poradników w internecie od zawalenia jak to ustawić). Wtedy można jednoznacznie stwierdzić, co trzeba wymieniać.

Na ten moment mogę jedynie strzelać, że największym winowajcą jest Single Channel - zestaw nowych modułów 2x4GB to okolice 200zł, ale nie mam zamiaru wróżyć, że taka wymiana poskutkuje poprawą.

a myślałem nad wstawieniem  i3-7100 czy on nie pozwoliłby mi ustabilizować juz te stałe 120 bez spadkow? 

Opublikowano

Za niewiele więcej można kupić i5-6400 dla przykładu. Teoretycznie zmiana CPU mogłaby ustabilizować fpsy, o ile to CPU nie wyrabia, tylko że jak to nie pomoże to będziesz miał pretensje, że nie pomogło, więc jak chcesz się w takie rzeczy bawić to na swoją własną odpowiedzialność.

Naprawdę fajnie by było, jakbyś zrobił to o czym wspomniałem w poprzednim poście nt. MSI Afterburner - wystarczy mi tylko screenshot z widocznym overlayem z użyciem podzespołów i temperatur w czasie tych spadków. Da mi to pogląd co się krztusi i co należy wymienić. Poradnik jak ustawić OSD w Afterburnerze:

Opublikowano
9 godzin temu, Anhin napisał:

Za niewiele więcej można kupić i5-6400 dla przykładu. Teoretycznie zmiana CPU mogłaby ustabilizować fpsy, o ile to CPU nie wyrabia, tylko że jak to nie pomoże to będziesz miał pretensje, że nie pomogło, więc jak chcesz się w takie rzeczy bawić to na swoją własną odpowiedzialność.

Naprawdę fajnie by było, jakbyś zrobił to o czym wspomniałem w poprzednim poście nt. MSI Afterburner - wystarczy mi tylko screenshot z widocznym overlayem z użyciem podzespołów i temperatur w czasie tych spadków. Da mi to pogląd co się krztusi i co należy wymienić. Poradnik jak ustawić OSD w Afterburnerze:

Zrobiłem szefie takie wyniki 

uzytcie.png

staty 2.png

ststy 3.png

Opublikowano

Ze screenów wynika, że CPU i GPU nudzą się wręcz w czasie akcji, więc podejrzewam, że wąskim gardłem jest RAM w Single Channel. Możesz to zmienić w sposób taki, że kupujesz drugi moduł identyczny, jaki posiadasz obecnie (nówka, używka - nie ma znaczenia) lub kupujesz (co jest pewniejsze) kompletnie nową pamięć RAM - np. Patriot Viper 4 (2x4GB) 3000MHz CL16 - więcej modernizacji bym na Twoim miejscu nie robił.

Opublikowano
Dnia 19.04.2020 o 14:54, Anhin napisał:

Ze screenów wynika, że CPU i GPU nudzą się wręcz w czasie akcji, więc podejrzewam, że wąskim gardłem jest RAM w Single Channel. Możesz to zmienić w sposób taki, że kupujesz drugi moduł identyczny, jaki posiadasz obecnie (nówka, używka - nie ma znaczenia) lub kupujesz (co jest pewniejsze) kompletnie nową pamięć RAM - np. Patriot Viper 4 (2x4GB) 3000MHz CL16 - więcej modernizacji bym na Twoim miejscu nie robił.

nowy ram zamontowany ale no dużo to nie dalo ,dalej przy akcji granatach jest 90.80 fps ... procesor czy dysk? dysk jest stary moze potrzebny nowy SSD

Opublikowano
32 minuty temu, carbonx napisał:

Procesor.

ale w chocby minimalnych pokazuje że gra będzie smigać to przynajmniej na tych minimalnych nie powinno byc te stałe fps bez spadkow?

Opublikowano

Teraz sobie przeczytałem cały temat + zerknąłem screeny z afterburnera, no i w sumie faktycznie procesor nie powinien być aż takim problemem, aczkolwiek to też ciężko powiedzieć czy nie jest to wina optymalizacji gry. A jak wygląda użycie dysku podczas gry, masz HDD 5400 czy 7200?

Opublikowano
23 minuty temu, carbonx napisał:

Teraz sobie przeczytałem cały temat + zerknąłem screeny z afterburnera, no i w sumie faktycznie procesor nie powinien być aż takim problemem, aczkolwiek to też ciężko powiedzieć czy nie jest to wina optymalizacji gry. A jak wygląda użycie dysku podczas gry, masz HDD 5400 czy 7200?

stary dysk HD252Hj  właczyłem zwyklą treningowke wiadomo troszke mniej sie dzieje ale na menadżerze ni epokazywal oduzych skokow 5-10 % lecz gdy byla jeszcze przeglądarka odpalona to skoki byly nawet 70-90% 

Opublikowano

Nie wydaje mi się, żeby dysk był winowajcą - jakby nie wyrabiał występowałby stuttering, a nie zjazd z fpsami przy granatach.

Generalnie ze screenów nie wynika, żeby Twój sprzęt był problemem, a raczej silnik gry, lecz całkiem możliwe, że przy dużym narzucie na CPU te 2 rdzenie nie wyrabiają po prostu, ale tutaj potrzebowałbym wiedzieć jak się rozkłada obciążenie na poszczególne wątki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...