Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno komputera do 1500 zł

Bossan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie, chciałbym kupić komputer, składany, niedrogi. Maximum do 1400/1500zl, komputer bedzie glownie wykorzystywany do gta 5 i CS GO. Zależy mi na komforcie gry w dobrej cenie. Z góry dziękuję za pomoc! Ps. Mozecie rowniez przesylac oferty z allegro, byle nie fejk. 

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Na allegro nie znajdziesz nic w tej cenie, a jak znajdziesz to nie będzie on wydajny tak jak powinien 🙂

W mniej więcej podobnej cenie złożyłem specjalnie dla Ciebie zestaw, który świetnie poradzi sobie w nowszych grach.

Dzięki 4 slotów na płycie głównej będziesz miał w przyszłości możliwość rozbudowania architektury RAM. W tym momencie wybrałem ram w 2 kościach o taktowaniu 3200MHz.

Zostawiam link do koszyka. Pozdrawiam.

https://www.morele.net/inventory/info/77cac263/

apBVFJp.png

• Aive zmienił(a) tytuł na Kupno komputera do 1500 zł
Opublikowano

Zestaw bez ładu i składu, dajesz procesor z zintegrowaną grafiką, do tego zewnętrzną grafikę.

Już nie wspominają, że jest bez dysku.

Moja propozycja https://www.x-kom.pl/lista/zrfw3czn3

• PNY 240GB 2,5" SATA SSD CS900
  • MSI B450M BAZOOKA V2
  • AMD Ryzen 5 2400G
  • SilentiumPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
  • G.SKILL 8GB (1x8GB) 3000MHz CL16 Aegis
  • Cooler Master MasterBox Lite 3.1 TG

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Gajwer, czy będę mógł na tym pograc komfortowo? Chodzi mi o 100+klatek na sekunde? Bo glownie do csa bedzie on wykorzystywany. 

Opublikowano

Troszkę ponad 2000 zł: https://www.x-kom.pl/lista/g4h6rnck5

• AMD Ryzen 3 1200 AF
  • MSI B450M Bazooka V2
  • Patriot Viper 4 (2x4GB) 3000MHz CL16
  • MSI RX 570 Armor OC 4GB
  • Silicon Power P34A80 256GB
  • SPC Armis AR1
  • SPC Vero L2 500W

Jeśli chcesz większy dysk to dopłacić musisz do Plextor M8VC 512GB

Powinno być spokojnie ponad 150 FPS, jednakże nie gwarantuje - zależy to głównie od burdelu w systemie i aktualizacji w CS:GO. Nawet w GTA V albo Wiedźmina 3 powinieneś pograć.

Opublikowano

@Gajwer piszesz że bez składu i bez ładu, co złego że dodałem do zestawu grafikę zewnętrzną?  Chodzi tutaj o budżetowy PC który będzie działał jak najlepiej w CS:GO i GTA V. Polecam porównać bądź też zobaczyć porównanie w R5 2400G a R3 3200G w tych grach. 

Poza tym "bez składu i ładu" -  a sam do APU proponujesz jedną kość ramu. Gratuluje. Twój zestaw kosztuje 1900zł a będzie mniej wydatny niż o prawie 400zł tańszy mój. Fakt, zapomniałem o dysku, cena dobrego SSD może wachać się około 200zł + jakiś HDD  1TB cena też około 200zł co daje podobną cenę ale sam sobie odpowiedz co jest wydajniejsze 🙂 

apBVFJp.png

Opublikowano

Jeśli masz chodź odrobinę wiedzy jak wygląda komputer w środku to z pewnością zaoszczędzisz te 80 zł na montażu.

Jest wiele poradników na YouTube jak składać zestaw w całość. Ale oczywiście według upodobań można zapłacić za to, i zrobią to na pewno dobrze - dobre ułożenie kabli jest bardzo ważne ale z tym też z poradnikiem obok nie będziesz miał problemu 🙂

apBVFJp.png

Opublikowano

Budżetowym systemem operacyjnym, a raczej dobrą i darmową alternatywą są dystrybucje Linuxa - Ubuntu, Kubuntu, Elementary OS, Mint.

Jeśli chodzi o Windows 10 - u oficjalnych certyfikowanych partnerów Microsoftu system w wersji Home zaczyna się od 500 zł, wszystko w przedziale 10-450 zł pochodzi z nieoficjalnych kanałów dystrybucji, a co za tym idzie klucze i licencje mogły zostać zdobyte w nie do końca legalny sposób. Co zrobić, żeby nie nabijać kabzy potencjalnym złodziejom?

1. Microsoft raczej do tej pory oferuje darmową aktualizację do Windows 10 za pomocą kluczy Windows 7/8/8.1 - oczywiście tych legalnych. Wystarczy podczas instalacji podać ten klucz, powinien się sam skonwertować jako licencja Windows 10. Microsoft przygotował oficjalne narzędzie do aktualizacji, ściągnięcia obrazu oraz stworzenia bootowalnego pendrive/płyty - Media Creation Tool.
  2. Drugą opcją jest także skorzystanie z Media Creation Tool. Podczas instalacji nie podajesz klucza produktu, a system pozostaje nieaktywowany. Ograniczenia na ten moment (wersja 1909) to niemożność personalizacji (zmiana tapety i takie bzdety) oraz watermark w prawym dolnym rogu ekranu - oczywiście ograniczenia takiego systemu mogą się pojawić w przyszłości większe.

Są to na ten moment jedyne metody, by posiąść darmowego Windows 10 oficjalnymi kanałami dystrybucji. Oczywiście zachęcam do kupna w pełni legalnej licencji w przyszłości jeśli na ten moment nie możesz sobie pozwolić na kupno systemu.

Opublikowano

Wlasnie chodzi mi o to, że chcę kupić odrazu system operacyjny, chcę żeby mi po prostu dzialał w 100% i nie kosztował tyle co komputer. Najlepiej zeby to bylo cos z serii Windowsa. Pytam o to tutaj poniewaz jak patrzylem na x komie kosztowal on od 1000+

Opublikowano

Jeśli chcesz bardziej budżetowe rozwiązanie to polecam kupić windowsa 8.1 Pro, windows 7 nie posiada już wsparcia więc nie zaktualizujesz go do windowsa 10.

apBVFJp.png

Opublikowano

Czy po kupieniu zestawu zlozonego i systemu operacyjnego bede mógł odrazu usiąść i robić swoje? Czy będę musiał coś zrobić jeszcze? 

Opublikowano

Jeśli kupujesz w x-komie sprzęt wraz z systemem to koszt montażu, instalacji systemu oraz testowania komputera to koszt 99 zł. Jeśli system kupujesz np. z linków które podałem, a w x-komie wybierasz montaż komputera, to komputer zostanie złożony i wysłany do Ciebie, ale instalacja systemu spoczywa po Twojej stronie.

Instalacja systemu to prowadzenie za rączkę, a i tak istnieje masa poradników jak zainstalować Windows 10. Najważniejsze to odmawianie większości bzdetów, które instalator podsunie Ci podczas instalacji.

Opublikowano

Tu się zgadza, instalacja systemu jest bardzo prosta.

Opublikowano

Slyszałem że po kupieniu skladanego komputera w pozniejszym czasie trzeba kupić jakieś wiatraki(?) aby komputer nie mial zbyt duzej temperatury. Czy to prawda? 

Opublikowano

Chodzi o dodatkowe chłodzenie, nie jest koniecznie, aczkolwiek dla lepszych tempratur można.

Opublikowano

Czy wmontowanie wentylatorow do komputera jest ciężkie? Czy jakbym to zrobił odrazu po kupnie pomogłoby to wydajności alho cos? 

Opublikowano

Nie zwiększy to wydajności, zwiększy tylko przepływ powietrza co może obniżyć temperatury. Montaż wentylatorów polega na przykręceniu go za pomocą czterech śrubek w odpowiednich miejscach w obudowie - w przypadku Armisa AR1 na froncie obudowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...