Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kościół, LGBT, Tolerancja

hooligan333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Na kościół zaczęła się już od dawna nagonka, głównie LGBT (i nie tylo) śmieją się z kościoła, z wiary chrześcijańskiej, i potem oni chcą tolerancji, ale to mniejsza. Czemu taki atak na kościół, chrześcijan jest, a czemu na swoich marszach, protestach i inne nie będą szydzic i śmiać się z islamu? Boją się, że będzie odwet czy co? Jak Charlie Hedbo, które wypuściło gazetę, gdzie islam był wyśmiewany, a na następny dzień był odwet z kałachami. 

Opublikowano

Bo kościół to biznes a nie religia. Obydwie grupy są siebie warte, jedni pchają się w politykę a drudzy na siłę szukają atencji męcząc przy tym zwykłych szarych ludzi. Niestety ale świat będzie się staczać do czasu aż nie wybuchnie 3 wojna światowa. Najlepiej rozstrzelać ich wszystkich i będzie święty spokój.

Opublikowano
2 godziny temu, klejmagic napisał:

Bo kościół to biznes a nie religia. Obydwie grupy są siebie warte, jedni pchają się w politykę a drudzy na siłę szukają atencji męcząc przy tym zwykłych szarych ludzi. Niestety ale świat będzie się staczać do czasu aż nie wybuchnie 3 wojna światowa. Najlepiej rozstrzelać ich wszystkich i będzie święty spokój.

Odnośnie tej odpowiedzi. Świat to już dawno zszedł na dno, teraz tylko bardziej w tym błocie się zagłębia. A co do wojny, to po 1 czy 2 światowej ludzie sobie nawzajem pomagali, nie był tego gówna co jest dzisiaj, większe i to racja jest. 

Opublikowano

Ja też nie rozumiem jak można się śmiać z tego kościoła, przecież to jest kochany monument naszej wiary chrześcijańskiej, dzięki niemu żyjemy dzisiaj w pokoju. Pan Bóg i tak tym LGBT wybaczy i wpuści do nieba, trzeba się modlić to wtedy będzie szansa na to, że się polepszy.

Opublikowano
Dnia 25.10.2019 o 21:35, Nirea napisał:

Ja też nie rozumiem jak można się śmiać z tego kościoła, przecież to jest kochany monument naszej wiary chrześcijańskiej, dzięki niemu żyjemy dzisiaj w pokoju. Pan Bóg i tak tym LGBT wybaczy i wpuści do nieba, trzeba się modlić to wtedy będzie szansa na to, że się polepszy.

xD

Dłuższej grafiki się nie dało?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

gdyby Kościół chociaż od początku tego wieku przyjął narrację tolerancyjną względem homoseksualizmu nie byłby marszów i tak zażartej walki dwóch światopoglądów

Kościół nie jest w pozycji dogodnej by wygrać z obecnymi zmianami społecznymi i dostosuje się do nich w dłuższym czy krótszym czasie tak jak robił to przez ostatnie stulecia

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Należę do grona osób wierzących, a popieram dociekania swoich praw przez związki partnerskie. Ba! Jestem za legalizacją takich małżeństw w Kościele katolickim ze względu na to, że pierwotny przekład słynnego cytatu z księgi kapłańskiej o obrzucaniu homoseksualistów kamieniami na początku dotyczył pedofilów (ciekawe skąd ta zmiana? ;)). Co do organizacji Marszów równości - uważam, że są one potrzebne, ale ich wizerunek jest zaburzany przez niecałe 5% fetyszystów grupy LGBT. Marsze te mają na celu uświadamiać, że osoby homoseksualne są wśród nas i nigdy nie wie się, czy nasz sąsiad, brat, kolega z pracy jest nieheteronormatywny. 

Co do dostosowywaniu się Kościoła do obowiązujących norm społecznych XXI wieku sądzę, że zmiana stanowiska w sprawie osób homoseksualnych nastąpi w niedługim czasie (zwłaszcza, że na jednym z ostatnich synodów odbywały się rozmowy na ten temat). Mam nadzieję, że obok tego zostanie zniesiony celibat, który niestety często doprowadza do tragedii nieletnich. 

Żyjmy jak żyjemy i bądźmy sobie ludzcy.

Opublikowano

Sam wierzę w Boga, ale ciężko mi się utożsamiać z organizacją Kościoła, zwłaszcza w Polsce, która dzisiaj przypomina parodię samego siebie, gdyż zwyczajnie jest biznesem, służącym do kontroli ludzi i zapychania kieszeni wyselekcjonowanych osób. Według nauk Jezusa, na które się rzekomo powołują, kapłan powinien być szarym człowiekiem, który się nie wywyższa, a raczej pomaga w potrzebie, świątynie nie powinny być pozłacane i wyniosłe, pod świątyniami nie powinno się prowadzić działalności handlowej, a główną nauką padającą z ambon powinna być miłość do bliźniego, nie nienawiść do konkretnych grup (homoseksualiści, biseksualiści etc.), tylko dlatego, że są zagrożeniem dla owego biznesu czy kontroli bezmyślnego tłumu. Żyjmy i dajmy żyć innym, a wiara niech będzie kwestią prywatną każdego z nas.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ta pedofilska organizacja powinna zostać opodatkowana, celibat powinien być zniesiony a religia w szkołach powinna być lekcją religii, a nie indoktrynacją najmłodszych.

Opublikowano

Jestem pozytywnie zaskoczony podejściem użytkowników wyżej. Spodziewałem się tutaj mieszania ludzi ze środowisk LGBT z błotem, a tutaj porządne wypowiedzi, którym mogę przyklasnąć. Problemem tego sporu przede wszystkim jest podejście kościoła, który to postanowił odrzucić tę część społeczeństwa. Stąd takie podejście, a nie inne. Osób homoseksualnych na świecie nie będzie mniej i kiedyś to do ludzi dotrze. Zawsze były, są i będą nadal. Nikt tego nie zmieni. (Hitlerowi nawet nie udało się wszystkich wytępić, tfu!) 

Kościoł, przede wszystkim ten polski, potrzebuje reformy. Szkoda, że papież Franciszek mówi co innego, a co innego głoszą nasi biskupi. Z tolerancji i poszanowanie człowieka, w zupełne przeciwieństwo. A temu wszystkiemu oczywiście przyklaskuje pan prezes i ojciec dyrektor.

Opublikowano
17 godzin temu, Hasta napisał:

Jestem pozytywnie zaskoczony podejściem użytkowników wyżej. Spodziewałem się tutaj mieszania ludzi ze środowisk LGBT z błotem, a tutaj porządne wypowiedzi, którym mogę przyklasnąć.

Wynika to z tego, że już nawet osoby wierzące i część księży zaczynają zauważać, że obecna "dyskusja" na temat osób homoseksualnych staje się coraz większą nagonką i stanowi element walki politycznej, a Polski kościół coraz bardziej oddala się w tej kwestii od nauczania papieża i samej biblii. Faktem jest jednak, że w Polsce jest też drugi problem - mieszanie do wszystkiego pedofilii, która nie ma nic wspólnego ani z homoseksualistami ani księżmi. No bo powiedzmy czy jeśli wśród blondynek znajdzie się morderczyni to znaczy, że wszystkie blondynki to socjopatki? No przecież to niedorzeczne... Niemniej w przypadku środowiska kościelnego 'nagonka' w sprawie pedofilii ma jedno uzasadnienie - ukrywanie wielu przypadków pedofilii i próby wyciszania spraw wraz z brakiem stanowczej reakcji. Gdyby kościół stanowczo reagował po każdym wykrytym przypadku pedofilii na pewno nie miałby teraz, aż tak dużych problemów wizerunkowych - o sprawie byłoby głośno przez krótką chwilę, a później wszyscy by zapomnieli i zresztą słusznie, a że postępowano jak postępowano to cała sprawa lawinowo się nawarstwiała i teraz ich przygniotła. Co do wcześniej wspomnianych lekcji religii to wydaje mi się, że powinno się przekształcić je w neutralny przedmiot, na którym uczony by się o FAKTACH dotyczących RÓŻNYCH religii i wtedy można z nich wystawiać oceny i uczynić je przedmiotem obowiązkowym, ale jeśli pozostają w obecnej formie to nie mam nic przeciwko ich odbywaniu się w szkole i dopasowaniu ich do planu lekcji, ale nie powinny być regularnym przedmiotem, z którego otrzymuje się oceny. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...