Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Początki z programowaniem

podlak99

Pytanie

Opublikowano

Witam. Otóż chodzę do technikum na technik informatyk, ale jakoś nie przemawia do mnie to co tam uczą, a chciałbym nauczyć się programować. Tu zadaje główne pytanie:

Jakich języków programowania uczyć się na początek aby przyswoić podstawową wiedzę i nie zrazić się na samym początku?

Wiadomo, nikt nie powiedział, że będzie łatwo, ale nie mimo wszystko jakies podstawy mam, bo coś tam zawsze się ćwiczy w tej szkole.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja na początku programowałem w języku assemblera x86 od Intela :), teraz potrafię prawie każdy język który dotknąłem.

Morał?, ucz się assemblera :), Assembler nie jest trudny a nieczytelny, sam kod działa prosto i wiadomo gdzie co działa po dłuższym rozpatrzeniu. Znajomość języka Assemblera daje ci też możliwość pracy jako programista w tym języku, a taka praca jest bardzo dobrze płatna. Jedyny problem w Assemblerze to "ekstrakod", czyli kod który jest realizowany przez preprocesor systemu operacyjnego lub zewnętrznej biblioteki, więc w nim będzie potrzebna znajomość języku C.

Język C na początek jest według mnie także dość dobrym wyborem, po języku C możesz przejść na C++ który daje ci troszkę więcej łatwości w użytku, np. nie trzeba już deklarować zmiennych w pamięci tylko na początku klasy main bo takie zarządzanie pamięcią jest strasznie uciążliwe dla programistów! :)

Jestem programistą, zaufaj mi :)

Opublikowano
Dnia 31.07.2019 o 08:33, nycaffjs napisał:

Ja na początku programowałem w języku assemblera x86 od Intela :), teraz potrafię prawie każdy język który dotknąłem.

Morał?, ucz się assemblera :), Assembler nie jest trudny a nieczytelny, sam kod działa prosto i wiadomo gdzie co działa po dłuższym rozpatrzeniu. Znajomość języka Assemblera daje ci też możliwość pracy jako programista w tym języku, a taka praca jest bardzo dobrze płatna. Jedyny problem w Assemblerze to "ekstrakod", czyli kod który jest realizowany przez preprocesor systemu operacyjnego lub zewnętrznej biblioteki, więc w nim będzie potrzebna znajomość języku C.

Język C na początek jest według mnie także dość dobrym wyborem, po języku C możesz przejść na C++ który daje ci troszkę więcej łatwości w użytku, np. nie trzeba już deklarować zmiennych w pamięci tylko na początku klasy main bo takie zarządzanie pamięcią jest strasznie uciążliwe dla programistów! ?

jak ktoś pracuje na niskim poziomie to tak. Ale uczenie się dobrych praktyk, testów jednostkowych i wszystkiego co wymyśliło programowanie by pisać dobre, utrzymywalne duże programy jest prostsze w językach obiektowych a nie asemblerze/C.

C jest dobry jako dodatek do tematu architektura systemu operacyjnego / algorytmy by zobaczyć co się dzieje pod spodem i mieć tego świadomość (polecam kursy na ważniaku). Ale jak ktoś nie chce się uczyć "by hard way" tylko szybko zacząć tworzyć proste programy a w razie potrzeby się douczyć to python/java/c++/c#

Opublikowano

Ja na pierwszym roku na kółku zainteresowań uczyłem się Pythona oraz złapałem troszeczkę Javy poprzez własny zakres nauki. Jak dla Ciebie, to polecam w/w Pythona, ponieważ jest to dosyć prosty język i zarazem zdobywający popularność. Jeżeli szukasz czegoś bardziej praktycznego, to celuj w HTML i CSS - super języki, szybka nauka. W ostateczności możesz pomyśleć o Javie, ale na początek nie polecam.

Opublikowano

Akurat html i css ogarniam w miare dobrze. Poczytam dzisiaj o Pythonie, masz moze jakies poradniki albo bezplatne kursy dla tego jezyka?

Opublikowano

Wszystko zależy od Tego, co chciałbyś programować. Ja zacząłem od Javy i piszę w niej do dziś. Ma ona wiele zastosowań np. programy, aplikacje na androida, a nawet wykorzystuje się ją do stron internetowych. Co więcej ma przyjemną da oka składnie i jest prosty. Jedyne co może być w nim na początku ciężkiego to programowanie obiektowe.

Do gier dobry będzie C# lub C++, do aplikacji na androida Kotlin lub Java, a na iOS - Swift. Do obu języków możesz użyć JavaScripta i np. frameworka React. Do frontendu stron internetowych musisz znać HTML, CSS i JavaScript, a do backendu możesz użyć php, pythona, javy itd.

Najlepiej napisz, co chciałbyś programować, wtedy będzie najprościej podać konkretne języki.

Opublikowano

Jeśli miałbym połączyć swoją wiedze dotychczasową i to co chce się nauczyć, to raczej coś pod strony internetowe.

Jakiej podstawy z javy mialem w szkole, lecz gó*no sie tam nauczyłem, co nie zmienia faktu ze podstawy, zagadnienia i inne podstawowe pierdoły znam. Także prosiłbym o jakiś fajny kurs online darmowy, albo jakies poradniki jak zacząć z Javą. Do Pythona znalazlem jakies poradniki ?

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że HTML i CSS to nie są języki programowania, HTML jest markupem, a CSS arkuszem stylów - trzeba być niedorozwiniętym żeby nie ogarnąć składni i struktury HTML w krócej niż 5 minut, podstawy CSS to 15 min. Jeśli chodzi o faktyczne języki programowania to z Twojej perspektywy masz 3 do wyboru: Java, C/C++, Python - dlaczego? Bo własnie to masz na maturze, oczywiście nie musisz się do nich ograniczyć jednak na początek z obecną wiedzą radziłbym raczej skupić się na jednym zamiast chwytać za wszystkie i szybko się zniechęcić. Który z nich wybrać? Na pewno nie polecałbym Javy, jest ona specyficzna i bardzo łatwo się do niej zrazić - oczywiście jest potężnym narzędziem używanym prawie wszędzie jednak odradzałbym ją na start, wyjątkiem jest sytuacja w której masz ją w szkole, bo wtedy mamy dwie opcje - albo olewasz i uczysz się tylko tego co na lekcjach (czyli niczego), albo skupiasz się tylko na niej i faktycznie poświęcasz dużo czasu w domu (wymaga sporo samozaparcia i motywacji - zresztą jak nauka każdej umiejętności). Zostaje nam w takim razie Python, C i C++ - i teraz tak, ucząc się C na pewno sobie krzywdy nie zrobisz bo będziesz miał bardzo solidne podstawy do C++. Jeśli chodzi o Pythona to jest on chyba najbardziej wszechstronnym językiem z wyżej wymienionych, bowiem nadaje się idealnie zarówno do tworzenia systemów desktopowych jak i systemów webowych (na upartego to i aplikacje mobilną w nim zrobisz), ponadto jest to język który ma stosunkowo dość prostą strukturę i składnie, więc dla osoby bez wcześniejszych doświadczeń z programowaniem jest najprostszy do nauki. 

Co do materiałów - na sam start może to być pierwszy lepszy kurs z google, pod dwoma warunkami - patrz na daty, każdy rok ma znaczenie, jeżeli widzisz coś starszego niż 3 lata to z góry możesz to przekreślić, opinie i komentarze - jeżeli w komentarzach i opiniach nie widzisz dużej ilości zastrzeżeń co do treści to zazwyczaj jest okej - chodzi o to żeby nie nabyć złych nawyków, bowiem później bardzo trudno jest się ich pozbyć. Co po podstawowym kursie? Nic. Jeżeli zna się już strukturę i podstawę składni języka to w razie wątpliwości zawsze zostają dokumentacje i strony pokroju Stackoverflow - gdzie zazwyczaj znajduje się odpowiedzi na 99,999% pytań. 

Opublikowano

Ja bym nie polecał pythona na pierwszy język bo ma lekko inne zwyczaje składniowe niż pozostałe języki, najprościej się nauczyć C/C++, a na drugim miejscu dałbym Jave tylko akurat tutaj trzeba dużo czasu poświęcić bo lubi krzaczki

Opublikowano
2 minuty temu, tapne napisał:

Ja bym nie polecał pythona na pierwszy język bo ma lekko inne zwyczaje składniowe niż pozostałe języki, najprościej się nauczyć C/C++, a na drugim miejscu dałbym Jave tylko akurat tutaj trzeba dużo czasu poświęcić bo lubi krzaczki

To prawda, ale przejście z Pythona na C i odwrotnie zawsze będzie się wiązało z koniecznością przestawienia się na inna strukturę. Języki z grupy C są absolutną podstawą i nie znam sytuacji, w której zawodowy programista nie znał C przynajmniej na średnio zaawansowanym poziomie, jednak jeżeli ktoś nie miał wcześniej styczności z programowaniem to Python pozwoli na płynne wejście w ten "rynek" bo ma fajną składnie i uczy się go łatwiej niż takiego C++, a jednak sporo podobieństw jest. 

Opublikowano
3 minuty temu, carbonx napisał:

To prawda, ale przejście z Pythona na C i odwrotnie zawsze będzie się wiązało z koniecznością przestawienia się na inna strukturę. Języki z grupy C są absolutną podstawą i nie znam sytuacji, w której zawodowy programista nie znał C przynajmniej na średnio zaawansowanym poziomie, jednak jeżeli ktoś nie miał wcześniej styczności z programowaniem to Python pozwoli na płynne wejście w ten "rynek" bo ma fajną składnie i uczy się go łatwiej niż takiego C++, a jednak sporo podobieństw jest. 

w  zupełności się zgodzę, jednak moim zdaniem najlepszym wyjściem jest nauczenie się "standardowych" praktyk składniowych, a dopiero potem poznawanie reszty, ale jak to mówią gust jak dupa, każdy ma swoją ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...