Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podejrzany link

N3Z0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzis rano z ciekawosci kliknalem w link na discordzie ktory pokazywal zdjecie niestety jak mozecie sie domyslic przekierowal mnie do strony ktora pobiera moje ip dokladnie strona nazywa sie grabify dzis po poludniu kolejny raz w niego wszedlem bo cos mi nie gralo zobaczylem ta strone grabify i wszedlem na nia zeby troche poczytac i wtedy dowiedzialem sie ze wyciaga ip znalazlem tez odnosnik do "remove my data" ->  link <- wkleilem link w ktory wszedlem zaznaczylem checkboxa, czy teraz moge byc bezpieczny? Czy w ogole bylo bezpieczne zaznaczanie checkboxa ktory mowi "I am aware of all the consequences of my actions and I am in my right mind to agree with them"? Zaczynam sie troche obawiac

Opublikowano

Jeżeli ktoś zdążył wejść w logi na stronie to i tak będzie miał IP, a jak było to na serwerze Discord to raczej weszło dużo ludzi, więc ta osoba nie wiem kto jest kto ;p

Opublikowano
16 minut temu, Marchwj napisał:

Jeżeli ktoś zdążył wejść w logi na stronie to i tak będzie miał IP, a jak było to na serwerze Discord to raczej weszło dużo ludzi, więc ta osoba nie wiem kto jest kto ?

Sluszna uwaga a jak myslisz, czy "remove data" na tej stronie cos da? Czy moze zaznaczenie tego podejrzanego checkboxa tylko pogroszy sprawe?

Opublikowano
39 minut temu, Marchwj napisał:

Tak, usunie z logów Twoje wejście.

Czyli moge rozumiec ze juz jestem raczej bezpieczny? a co z tym komentarzem pod checkboxem? Przyznam szczerze ze troche mnie zaniepokoil

Opublikowano

Co z tego, że ktoś wyciągnął twoje IP, które i tak za chwile Ci się zmieni? Odpowiedź brzmi - nic. 

btw. zdradzę Ci tajemnice - każda stroną na którą wchodzisz będzie miała Twoje IP 

Opublikowano
22 godziny temu, carbonx napisał:

Co z tego, że ktoś wyciągnął twoje IP, które i tak za chwile Ci się zmieni? Odpowiedź brzmi - nic. 

btw. zdradzę Ci tajemnice - każda stroną na którą wchodzisz będzie miała Twoje IP 

Nie każdy ma dynamiczne IP ?

Jeżeli masz stałe i komuś się nudzi to może się pobawić w ataki, ale wystarczy napisać do dostawcy i powinni Ci zmienić ew. pomóc w jakiś inny sposób.

Opublikowano
37 minut temu, carbonx napisał:

No nie każdy, ale 99.99% osób jak najbardziej. 

Zdecydowanie bym się nie zgodził z tym procentem. Często osoby wykupują stały adres IP lub otrzymują w cenie abonamentu, więc tak o kilkanaście/kilkadziesiąt procent przesadziłeś.

Opublikowano
2 minuty temu, Vosly napisał:

Zdecydowanie bym się nie zgodził z tym procentem. Często osoby wykupują stały adres IP lub otrzymują w cenie abonamentu, więc tak o kilkanaście/kilkadziesiąt procent przesadziłeś.

Chodzi o pokazanie skali, nieistotne czy to będzie kilka dziesiątych procenta w tą czy w tamtą (na pewno nie jest to wspomniane przez Ciebie kilkanaście, a już na pewno kilkadziesiąt). Obecnie dostawcy internetu wcale nie palą się do rozdawania stałych IP za darmo (oczywiście u części faktycznie dostajesz je w cenie), a jeśli już ktoś decyduje się na jego wybór to zazwyczaj ma jakiś uzasadniony powód = wie co robi i z czym to się wiąże. A wracając do tematu, IP to nie pesel, więc nie popadajmy w paranoje zwłaszcza że nawet zakładając statyczne IP jego zmiana nie jest problemem. 

Opublikowano

Nie wiem po co tyle krzyku, gdziekolwiek sie zalogujesz czy wejdziesz do gry zawsze jest pobierane IP . 

IP logery służą do statystyk  np odwiedzin z krajów, miast itp, to że ktoś usunie IP nie znaczy że jest kasowane z logów bo to nie jest możliwe przy obecnym stanie przepisów gdzie ISP, właściciel serwera czy hostingu jest prawnie do zapisywania tego typu danych. 

Sranie w pory ze strachu nic nie daje bo by nie być logowanym należy po prostu nawet nie myśleć o załączeniu czegokolwiek połączonego z internetem.  To że ktoś sobie użyje proxy czy VPN nie znaczy że jest anonimowy, statystyki logowań ma właściciel hostingu i tak. 

Nawet mając dynamiczny bez problemu można namierzyć użytkownika korzystającego z niego w danym momencie, logi ma zawsze ISP. 

Chcesz być anonimowy zawsze korzystaj z publicznych WIFI czy podepnij sie do routera sąsiada  jak potrafisz ( w sumie to też można wykryć bez problemu kto sie podpina ) .

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem jakiego masz operatora? Ale większości ma zabezpieczenia.  Jeśli ktoś z twoim IP będzie kombinował to system z automatu zmieni IP u ciebie. Ja bym to olał jeśli masz DHCP.

Opublikowano

Aleś wymyślił piękną bajkę , nie ma czegoś takiego w ogóle stosowanego. DHCP nie służy do zmian adresów tylko do automatycznego  skonfigurowania  określonego adresu routowalnego dla klienta ewentualnie dynamicznego na jakiś okres a nie p[o to by zmieniać sobei kiedy wypada. 

Opublikowano
12 minut temu, Ktosiu napisał:

Aleś wymyślił piękną bajkę , nie ma czegoś takiego w ogóle stosowanego. DHCP nie służy do zmian adresów tylko do automatycznego  skonfigurowania  określonego adresu routowalnego dla klienta ewentualnie dynamicznego na jakiś okres a nie p[o to by zmieniać sobei kiedy wypada. 

To nie bajka operator ma pewne zabezpieczenia, jak ktoś będzie hakował adres IP to jego adres IP będzie zablokowany.  Ale to teoria bo pewnie VPN używa i proxy. Fakt stare dane podałem, kiedyś kolega pracował w Aster city i mi to powiedział.

Opublikowano

T o jest aktualne ale IP zmienia tylko operator na prośbę właściciela.  Status prawny wykupionej usługi to praktycznie jak prawo własności do numeru IP i operator bez poważnej potrzeby czy powodu nie może go zmienić. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...