Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte]Stworzenie kategorii Survival

Hetter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

QcgZNJC.png

Witajcie! Powoli wracam na forum i chętnie bym "poklikał", za czasów gdy konto jeszcze zakładałem grałem bardzo dużo w MMO takie jak Nostale czy Metin. Jednak na przestrzeni lat moje zainteresowania się zmieniły i teraz głównie ogrywam survivale. Mam bardzo dużo przegranych gier tego gatunku takie jak Unturned, Rust, Terraria czy chociażby Minecraft. Brakuje mi na forum miejsca gdzie znalazłbym osoby o podobnych zainteresowaniach, miejsca, gdzie można znaleźć ludzi do ekipy, omówienia update, wspólnego robienia modów czy chociażby luźnej rozmowy. Dlatego proponuje zrobienie nowej kategorii "Survival" gdzie takie rzeczy mogłyby mieć miejsce.

ktERfcB.png

Do kategorii przydałoby się dodać nowe lub już istniejące działy. Już istniejące? Tak! Wydaje mi się, że działy takie jak:

• Terraria
  • Minecraft

Nadawałyby się idealnie do tej kategorii bez dodatkowej fatygi w szukaniu nowych administratorów, moderatorów etc.

A jak wygląda sprawa z nowymi działami? Mogę podać kilka propozycji.Pierwszą z nich jest zrobienie działu dla każdej gry i subfora do każdej jak np. znajdź ekipę, serwery czy poradniki. Tutaj mogłyby wystąpić gry takie jak:

• Rust - Nie boisz się wyzwań? Lubisz survivale typu hardcore? Rust to gra idealnie dla ciebie! Zdobądź władzę zaczynając od kamienia a kończąc na karabinach maszynowych! Zbuduj własny dach nad głową! Rywalizuj między graczami! Znudził ci się tryhard? Nie ma problemu, Rust ma świetnie rozwinięty RolePlay a community chętnie wprowadzi cię w ten świat. Ciągły rozwój gry, wiele możliwości. Poznaj świat Rust!
  • UnturnedŚwiat Unturned jest opanowany przez zombie, jednak to nie jest twój jedyny problem. Ulepszaj swój gear, walcz nie tylko z zombie ale też innymi graczami, rajduj, poznawaj nowe mapy. Przeżyj niesamowitą przygodę w realiach postapokaliptycznego świata pełnego żywych trupów!
  • Hurtworld - Jedna z ciekawszych propozycji nastawiona głównie na grę w ekipie - Hurtworld - przeżywa swoją drugą młodość dzięki update V2. Rywalizuj, rajduj, strzelaj się, twórz pojazdy. To i wiele więcej w świecie Hurtworld!

Są to oczywiście propozycje gier, z czasem dochodziłoby coś więcej.

Drugą propozycją jest przeniesienie wyżej wspomnianych działów do kategorii a dla reszty zrobić działy ogólne. To znaczy, byłby dział do szukania ekipy, do wspólnej rozmowy o update lub promocji serwera. Gry które potem wykazałyby największe zainteresowanie dostałyby własne działy z subforami by zachować odpowiedni porządek. Opcja ta wydaje mi się w miarę ok na wypróbowanie jakie jest zainteresowanie w nowych grach i w miarę postępów rozszerzać community.

Trzecim wyjściem jest po prostu przeniesienie istniejących działów i czekanie na jakąś większą "bombę" na rynku gier. Tutaj tak bardziej spontanicznie i na wyczekaniu, imo najgorszy wybór.

Wydaje mi się że wyżej wspomniane opcje wydają mi się najbardziej sensowne i jeżeli kategoria miałaby powstać to w jednym z tych formatów.

nURWvMq.png

W przypadku Minecrafta i Terrarii ze znalezieniem nowego staffu nie ma problemu, zostaje ten sam. Problem pojawia się w drugiej a tym bardziej pierwszej formie. Sam chętnie pełniłbym jakąś funkcję, aczkolwiek jest tutaj potrzebna znacznie więcej niż jedna osoba. Zrobienie grafik dla każdego z działów, wymyślenie regulaminów, subforów, moderowania contentu. Nabór byłby konieczny a ludzi odpowiednich na stanowisko by nie brakowało.

Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o tym pomyśle i czy w miarę nadawałoby się na dodanie takiego czegoś na forum, bo według mnie kategorii Survival brakuje i to bardzo. Czemu tak? Czemu Nie? Która opcja jest najlepsza? Może jakiś inny format? Zapraszam do dyskusji.

Opublikowano

Problem w tym, że gryzie to się troszkę z układem forum, a poza Minecraftem potrzebna jest aktywność w zaproponowanych działach :)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Nie rozumiem,  czemu jeden z najpopularniejszych działów na forum miałby być połączony z innym. 

Jeśli w poście masz do mnie sprawę dodaj @dawidex335

Opublikowano

@Lord Makin Dlatego opcja 2 byłaby dobra na rozkręcenie community do danej gry np. Unturned, Rust czy DST by być może po większym zainteresowaniu i czasie zrobić jej dział. A Minecraft i Terraria są już pełnoprawnymi działami więc to ich by nie dotyczyło.

@dawidex335 Nie połączony tylko wrzucony do kategorii. Nie jest to trochę dziwne że Terraria jest oznaczona jako MMO? :)

Opublikowano

@Hetter Sam zagrywam się w gry z tego gatunku i pewnie serduszko by się cieszyło gdyby powstał osobny dział dla np. Rusta, ale obawiam się, że pomimo dość sporego przyrostu graczy w ostatnim czasie taki dział świecił by brakiem zadowalającej aktywności. 

Opublikowano

@SorryMate Fakt, może z pojedynczymi działami przesadziłem, ale tak jak wyżej wspomniałem opcja 2 byłaby dobrym "sprawdzianem".

Opublikowano
13 minut temu, Hetter napisał:

@SorryMate Fakt, może z pojedynczymi działami przesadziłem, ale tak jak wyżej wspomniałem opcja 2 byłaby dobrym "sprawdzianem".

Sprawdzić nie zaszkodzi - fajnie jednak byłoby pomyśleć co zrobić, żeby przyciągnąć ludzi i zachęcić do aktywności. Jakby nie patrzeć jest na scenie kilka sporych stronek poświęconych tym grom.

Opublikowano
11 godzin temu, Lord Makin napisał:

Problem w tym, że gryzie to się troszkę z układem forum, a poza Minecraftem potrzebna jest aktywność w zaproponowanych działach :)

A dodatkowo zaproponowane działy do gier już istniały i zostały zlikwidowane ze względu na niską aktywność i ten sam los czeka Terrarię w zasadzie na dniach. Tworzenie kategorii (obecnie) dla samego Minecrafta trochę mija się moim zdaniem z celem. Dodatkowo, nawiązując do układu forum, warto to przemyśleć - taka kategoria na pewno nie trafiłaby nad MMO - w takim razie gdzie, pod? To zdecydowanie nie przyniosłoby korzyści dla działu MC, który trzyma się naprawdę dobrze i bycie w górnej części forum mu sprzyja. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...