Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Okulary

hooligan333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, byłem dziś u okulisty, i okazało się że muszę nosić okukary - 1.5 cylinder - 0,25 i 0,75 i mają mu zrobić okulary korekcyjne, i mam związku z tym pytanie czy będę je musiał nosić do końca życia czy po kilku latach wzrok sie poprawi za sprawą okularów a jeśli nie to laserowa korekcja wzroku poprawi mi na 100% wzrok? 

Cytat

Spoiler

Opublikowano

Było spytać okulistki, ona najlepiej zna twoją wadę. Ile masz lat? Bo zazwyczaj wada się pogłębia do ~ 20 roku życia. A co do operacji, to chyba masz za małą wadę, polecam soczewki ;p

Opublikowano
24 minuty temu, Marchwj napisał:

Było spytać okulistki, ona najlepiej zna twoją wadę. Ile masz lat? Bo zazwyczaj wada się pogłębia do ~ 20 roku życia. A co do operacji, to chyba masz za małą wadę, polecam soczewki ;p

19 lat, 2 stycznia uro miałem :(

Opublikowano

Okulary nie leczą wady wzroku, nosząc je zapobiegasz co najwyżej jej pogłębianiu. Co do operacji to tu już wszystko jest uzależnione od indywidualnych uwarunkowań, natomiast aby przeprowadzenie jej było możliwe (i miało sens) wada musi Ci się ustabilizować. 

Opublikowano

Wada moze zniknac do 14 roku zycia lub od 14 sie zaczac. Ja kiedys nie mialem wady a teraz mam 0,75 i 0,35. Do tego astygmatyzm i slabo widze kolor niebieski. Niektorzy okulisci mowia ze jak ma sie wade mniejsza niz 1 to nie trzeba nosic okularow badz soczewek.

Opublikowano

Przy minusach powinno się nosić okulary nawet od minimalnej wady rzędu 0.25. Okulisci, którzy mówią, że nie trzeba to najczęściej osoby, które studia kończyły kilkanaście lat temu gdzie faktycznie tak jeszcze uczono. Poza tym jak już wcześniej pisano minusy (ale plusy zresztą też) od tak nie znikają, poza tym nie ma żadnego wieku granicznego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...