Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Java - Czy warto? Kurs Online?

Damian_RastMan

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Właśnie zainteresowałem się javą! :D

Powiedzcie mi proszę, czy ten temat jest jeszcze aktualny? Czy warto TERAZ zacząć się tego uczyć, planując karierę programisty? Chodzi o to, że chciałbym w końcu wejść w języki wysokopoziomowe i z kilku drobnych powodów java najbardziej przypadła mi do gustu, natomiast jako, że świeżo zająłem się poznawaniem tematu, jestem ciekaw jak to jest z zapotrzebowaniem na programistów tego języka i jakie bariery czekają jego programistów? Proste zestawienie plusów i minusów.

Druga sprawa,

proszę serdecznie o "sprawdzony" kurs od podstaw, który przeprowadzi mnie przez ten język i nie wpoi przestarzałych informacji.

Z góry dziękuję za pomoc o którą proszę i oczywiście, obiecuję pomocnych nagrodzić plusikami :)

= SygnaturA =

Made by... ME. 

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacznijmy może od tego, że Java nie jest stricte wysokopoziomowa — do Pythona, Ruby czy JS jej strasznie daleko.

Odpowiadając na pytanie: tak, nauka Javy w 2018 nadal ma sens, jednakże musisz być przygotowany na późniejszą naukę Spring oraz Spring Boota — obecnie większość zastosowań Java znajduje w serwerach. Niemniej jednak, na pierwszy język wybrałbym coś 'wyżejpoziomowego', np. JavaScript.

Z kursów darmowych polecam ten. Z płatnych — Udemy.

Non omnis moriar.

Opublikowano

jezeli chodzi o javascript, poznalem go... tak po łebkach.

Do tej pory zajmowałem się głównie stronami internetowymi, mysle ze najlepiej poznalem PHP, javascript uzywalem przede wszystkim do elementów estetycznych i dla ajax'a - myślę, że można powiedzieć, że poznałem JQuery a nie javascript. Wykorzystując wcześniej wspomnianą biblioteke pisalem tez skrypty do Tamper/Grease monkey-a i jakies apki dla testow np. gra-klikacz. 

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Opublikowano

jQuery to zaledwie jeden z frameworków, do tego na dzień dzisiejszy niezbyt nowoczesny. Liźnij chociaż nodeJS, żeby dowiedzieć się, jak to działa — w tej technologii powstaje dzisiaj ogromna ilość aplikacji oraz serwerów.

Poza tym, ustalmy czy chcesz iść w stronę webdevu, desktopa czy algorytmiki — każda z tych dziedzin ma swoich faworytów. Jeżeli o Jave chodzi, wygrywa tylko w algorytmice ;) .

Non omnis moriar.

Opublikowano

A co powiecie o tym darmowym kursie do Javy 9?

Ten darmowy kurs na stronie javastart niby jest do Javy 7. Czy to dobry pomysł, aby uzupełniać sobie ten kurs z youtube do Javy 9, książkami do tej samej wersji Javy typu:

Java w 24 godziny. Wydanie VIII  -  Rogers Cadenhead

Java. Efektywne programowanie. Wydanie III - Joshua Bloch

Opublikowano

Raczej w strone webu, jednak zalezy mi na javie bo ma kilka pociagajacych atutow:

- pozwala tworzyc na androida

- pozwala dzialac w webdevie

- pozwala tworzyc proste aplikacje okienkowe

Zanim jednak ostatecznie podejme decyzje co do faktycznego wyboru kierunku chcę poznać wystarczająco bo się ukierunkować spróbuję javy, a później zamierzam poznać jeszcze pythona i c# przynajmniej w małym stopniu. Przykro mi tylko, że zacząłem od PHP i to bardzo długo strukturalnego, co lekko negatywnie wpływa na pracę z javą.

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Opublikowano

Ten z YouTube nie wygląda źle, możesz spróbować.

Z książkami bym się wstrzymał, bo zaraz wychodzi Java 10 i książki się trochę zdezaktualizują .

Non omnis moriar.

Opublikowano

Te trzy podpunkty, które podałeś, tylko że w JS:

•  pozwala tworzyć na androida - React Native, dodatkowo ten sam (poza wyjątkami) kod działa na iOS
  • pozwala działać w webdevie - JS sam w sobie
  • pozwala tworzyć proste aplikacje okienkowe - Electron

Witamy w 2018 ;) . A co do języków, to bez obaw — znaczna większość języków imperatywnych ma podobną składnię i zasadę działania, po pewnym czasie zmiana języka będzie dla Ciebie kwestią max miesiąca i będziesz mógł się dostosować do potrzeb rynku.

Non omnis moriar.

Opublikowano

A ja myślałem, że większe zmiany w Javie będą teraz tylko w wersjach LTS, czyli dopiero w Javie 11. I dużej różnicy pomiędzy Javą 9 a 10 nie powinno być. Coś na wzór Ruby on Rails i Django każdy kodzi w stabilnych wydaniach.

Opublikowano

Po prostu z doświadczenia Ci mówię, że książki poza tymi stricte teoretycznymi mają tendencje do kurzenia się w szafie po jednym przeczytaniu, bo wyszła nowa wersja. Z kursów internetowych wcale mniej się nie nauczysz, a niekoniecznie wydasz na niego ~100zł.

Non omnis moriar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...