Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

PHP tworzenie obrazków

Pufferfish

Pytanie

Opublikowano

Mam dziwny problem z tworzeniem obrazków w PHP (albo to forum ma problem z moimi obrazkami :P)

Otóż generator obrazków nr. 1 ma taki sam kod do generowania obrazków jak nr. 2 

Kod generatorów w PHP:

...

$img = imagecreatetruecolor($width, $height);

...

ob_start();
imagepng($img);
$output = ob_get_contents();
ob_end_clean();
$offset = 60 * 5;
header('Cache-Control: public, max-age='.$offset);
header('Expires: '.gmdate(DATE_RFC1123, time() + $offset));
header('Last-Modified: '.gmdate('D, d M Y H:i:s', time()).' GMT');
header('Content-type: image/png');
header('Content-Length: '.strlen($output));
echo $output;

Ale jak chce wystawić obrazek z generatora nr. 2 na forum w sygnaturę to jest jakiś problem i nie wstawia. Nr. 1 normalnie się wstawia.

Różnica między generatorami jest tak że są na innych hostingach/komputerach 

nr. 1 - na hostingu jchost.pl

nr. 2 - na serwerze/klocu w domu (linux, apache2 i php5)

Oba są podłączone do innych domen. Nie będę podawać bo nie chce robić reklamy :P

Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak się dziej i jak to rozwiązać?  Dziękuje za wszelką pomoc :D

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Pufferfish napisał:

Mam dziwny problem z tworzeniem obrazków w PHP (albo to forum ma problem z moimi obrazkami :P)

Otóż generator obrazków nr. 1 ma taki sam kod do generowania obrazków jak nr. 2 

Kod generatorów w PHP:

...

$img = imagecreatetruecolor($width, $height);

...

ob_start();
imagepng($img);
$output = ob_get_contents();
ob_end_clean();
$offset = 60 * 5;
header('Cache-Control: public, max-age='.$offset);
header('Expires: '.gmdate(DATE_RFC1123, time() + $offset));
header('Last-Modified: '.gmdate('D, d M Y H:i:s', time()).' GMT');
header('Content-type: image/png');
header('Content-Length: '.strlen($output));
echo $output;

Ale jak chce wystawić obrazek z generatora nr. 2 na forum w sygnaturę to jest jakiś problem i nie wstawia. Nr. 1 normalnie się wstawia.

Różnica między generatorami jest tak że są na innych hostingach/komputerach 

nr. 1 - na hostingu jchost.pl

nr. 2 - na serwerze/klocu w domu (linux, apache2 i php5)

Oba są podłączone do innych domen. Nie będę podawać bo nie chce robić reklamy :P

Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak się dziej i jak to rozwiązać?  Dziękuje za wszelką pomoc :D

Kod bezproblemowo działa na localhoscie, prawdopodobnie wina serwera skoro na jednym działa a na drugim nie.

Opublikowano
23 minuty temu, ανєχυ napisał:

Kod bezproblemowo działa na localhoscie, prawdopodobnie wina serwera skoro na jednym działa a na drugim nie.

No kod działa ale czemu forum nie przyjmuje tego obrazka z generatora nr. 2?

Opublikowano
Dnia 19.05.2018 o 23:29, Pufferfish napisał:

Na innym forum jest dokładnie to sam (magia normalnie xDDDDD) ale przynajmniej pisze dlaczego: "Nie możesz użyć grafiki o takim rozszerzeniu na tym forum"

Link tego generatora kończy się .php albo / i może to jest problem ale na tym forum nawet jak z mojego serwera dam .png to nic :P

Raczej nie da się zasymulować .png ale spróbuje coś wykminić w .htaccess

A nawet jak by się dało to by wyglądało dość idiotycznie index.png xD

mod_rewrite i przepisuj .php na .png, liczy się tutaj content-type: image/png, który przyjdzie jako odpowiedź z serwera

Opublikowano
17 godzin temu, Pufferfish napisał:

To już zrobiłem. I działa ale na innym forum :P

Co do content-type: image/png to nie liczy się najbardziej bo na innym forum musiało być .png.

Dodatkowo odkryłem że żaden z obrazków nawet zwykły plik .png nie może być wstawiony na te forum chyba że tylko ja nie mogę.

Możecie spróbować wstawić ten obrazek w sygnaturę: http://visitorsflags.com/flags/pl.png

pl.png

Opublikowano
21 godzin temu, Valze napisał:

mod_rewrite i przepisuj .php na .png, liczy się tutaj content-type: image/png, który przyjdzie jako odpowiedź z serwera

To już zrobiłem. I działa ale na innym forum :P

Co do content-type: image/png to nie liczy się najbardziej bo na innym forum musiało być .png.

Dodatkowo odkryłem że żaden z obrazków nawet zwykły plik .png nie może być wstawiony na te forum chyba że tylko ja nie mogę.

Możecie spróbować wstawić ten obrazek w sygnaturę: http://visitorsflags.com/flags/pl.png

Opublikowano
7 minut temu, orkin napisał:

Na którymś hoście nie masz zainstalowanej biblioteki GD do PHPa

Biblioteka jest na obu nie ma żadnego błędu wszystko jest ok i obrazki z obu hostów działają normalnie gdy wklejam np. w opis profilu ale gdy chce wstawić w sygnaturę (na tym forum oczywiście) to wtedy jest jakiś problem.

Opublikowano
1 godzinę temu, PGS napisał:

Dzieje się tak tylko na tym forum czy na innych też?

Na innym forum jest dokładnie to sam (magia normalnie xDDDDD) ale przynajmniej pisze dlaczego: "Nie możesz użyć grafiki o takim rozszerzeniu na tym forum"

Link tego generatora kończy się .php albo / i może to jest problem ale na tym forum nawet jak z mojego serwera dam .png to nic :P

Raczej nie da się zasymulować .png ale spróbuje coś wykminić w .htaccess

A nawet jak by się dało to by wyglądało dość idiotycznie index.png xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...