Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dylemat życiowy , Nauka pod maturę i studia czy junior front end ?

artur0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy warto się uczyć do matury i iśc na jakiekolwiek studia gdyż z matmy mam ledwo 2 a gdzie dopiero rozszerzenie i z matury probnej mialem 7 pkt czy lepiej uczyć się pod juniora ? Nie mam zamiaru skończyć informatyka i pracować na budowie czy gdziekolwiek fizycznie. Dlatego chciałbym abyście mi doradzili, nie jestem pewien tej matury. Narazie obejrzałem wszystkie filmy Pana Zelenta a takze przeszedlem kursy na codeacademy z html i css oraz free code camp. Również nie obcy mi bootstrap i wordpress.Codziennie próbuje coś kodzić po 3 godzinki. Próbuje również darmowe szablony psd zakodować lecz bez js jquery narazie. Czy do września przyszłego roku wyrobiłbym się z javascriptem jquery i jakis less/scss oraz ewentualnie angular aby dostać się na staż jakikolwiek ? czy skupić się na maturze i matmie ?

Opublikowano

Masz jeszcze pół roku do matury, ucz sie matmy, po maturach są długie wakacje, wtedy się możesz zająć programowaniem ;d

No albo olej maturkę, jak Ci nie wyjdzie to poprawisz/zdasz ją za rok xD

Opublikowano

Jak jesteś takim debilem, że nie potrafisz zdać matury z matematyki to nawet się nie ucz, bo nawet jak ci się ją uda zaliczyć i dostać na studia to taki głąb jak Ty odpadnie po pierwszym kolokwium z Algebry/Analizy. 

Opublikowano

Przyjmując cię do pracy jako programista nikogo nie będzie za bardzo obchodzić to jakie studia skończyłeś - poproszą cię za to o jakieś własne projekty (to im wystarczy).

1398258449-U383457.png

Opublikowano
10 godzin temu, 9Jarek9 napisał:

Przyjmując cię do pracy jako programista nikogo nie będzie za bardzo obchodzić to jakie studia skończyłeś - poproszą cię za to o jakieś własne projekty (to im wystarczy).

Czyli według ciebie powinienem spróbować tej matury ale jeśli nie wyjdzie to uczyć się na programistę już teraz  za rok np startować na juniora i mieć jakieś własne projekty ?

Opublikowano
37 minut temu, artur0 napisał:

Czyli według ciebie powinienem spróbować tej matury ale jeśli nie wyjdzie to uczyć się na programistę już teraz  za rok np startować na juniora i mieć jakieś własne projekty ?

W tej branży najważniejsze jest doświadczenie oraz posiadane kwalifikacje (umiejętności), to będzie firmę interesowało najbardziej, ALE musisz pamiętać że we front-endzie jest trochę większa konkurencja niż w back-endzie (wystarczy popatrzyć na ilość osób/firm oferujących wykonywanie prostych one page), więc wykształcenie wyższe będzie bardzo dużym plusem. 

Moim zdaniem powinieneś za wszelką cenę postarać się nauczyć na maturę jak najlepiej, tak żeby ją zdać (najlepiej jeszcze z przyzwoitym wynikiem), a potem bierz się za intensywną naukę programowania, kup sobie dobrą książkę, a przede wszystkim ćwicz i wykonuj zadania praktyczne. 

Dlatego podsumowując, odpuść sobie teraz naukę h, c, j etc., a przyłóż się bardzo do nauki do matury.

Opublikowano
Dnia 14.12.2017 o 21:01, artur0 napisał:

Możesz się uczyć do matury i uczyć się programowania jednocześnie - jedno nie wyklucza drugiego. 

1398258449-U383457.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...