Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam bardzo poważny problem, mój wybór bardzo może wpłynąć na dalsze postępowanie w życiu i nauce, problem polega na tym że od dwóch tygodni chodzę do szkoły dość daleko od mojego domu i dojeżdżam do niej co dzień autobusem  wiąże się z tym wczesne wstawanie i wczesne iście spać ale nie w tym jest problem, interesuję się komputerami, programowaniem, grafiką komputerową, oraz animacjami, wybrałem teleinformatyka dlatego ponieważ miał on dotychczas powiązanie z informatyką okazało się że zaszły zmiany i usunięto kwalifikacje która łączyła informatyka z teleinformatyką, w moim rodzinnym mieście jest Technikum informatyczne, dlaczego nie poszedłem?, ponieważ opinie ma bardzo mieszane, niski poziom nauczania, Bardzo zależy mi na tym aby po ukończeniu technikum pójść na Studia Informatyczne i boję się że gdybym się przepisał do tej szkoły w moim mieście mogę nie podołać maturze, szkoła oddalona od mojego miasta jest dobrze dofinansowana posiada sprzęt oraz świetnych nauczycieli i wyskoki poziom nauczania na tym mi zależy, niestety teleinformatyka - telekomunikacja nie interesuje mnie dlatego od razu poszedłbym na studia informatyczne po ukończeniu szkoły, nie wiem co mam zrobić iść do technikum z niższym poziomem ale z tym czym się interesuję i mieć bliżej do szkoły czy dojeżdżać 4 lata do innego miasta do szkoły z dobrym poziomem nauczania ale nie to co mnie interesuje.

Opublikowano

Skoro i tak planujesz mature to bym to chrzanił i bym poszedł do LO mat-z_czymś. Pozdrawia uczeń 3 roku w technikum informatycznego. Dla mnie TI to dno za sprawą tego jak wygląda podstawa programowa i przez kogo jest pisana, bo tak sobie siedzę i raczej mało co to ma wspólnego z czymkolwiek. Można przekiblować roczek grając (jeśli masz chociaż minimum 'tego czegoś' i ogarnięcia), a i tak zdać te egzaminy. Generalnie szkoda czasu. 

- Jak średnio trafisz to co najwyżej nauczysz się posługiwać śrubokrętem - tyle z E12 (dziś EE 08)
- Nauczysz się zaciskać kabelki, czego w praktyce się nie robi, bo każdy kto nie jest ćwierćinteligentem pójdzie i kupi ten pieprzony kabel już gotowy. W tym miejscu pozdrawia E13 (dziś EE 08)
- E14 w wykonaniu "szkoły" to dno. Po prostu. To akurat mój konik i ostatnio na zajęciach jak dyktował pojęcia z jakiegoś śmiesznego podręcznika myślałem, że się załamie. 

I to nie kwestia, że chodzę do chujowej szkoły. Szkoła, jak szkoła. Podstawa wszędzie ta sama. Co najwyżej może Ci się trafić nauczyciel jak mi, że lubi robić więcej i chce nauczyc + zna się na tym, ale takich wielu nie ma. Większość przyjdzie, klepnie minimum podstawy i do domu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Wolen napisał:

Skoro i tak planujesz mature to bym to chrzanił i bym poszedł do LO mat-z_czymś. Pozdrawia uczeń 3 roku w technikum informatycznego. Dla mnie TI to dno za sprawą tego jak wygląda podstawa programowa i przez kogo jest pisana, bo tak sobie siedzę i raczej mało co to ma wspólnego z czymkolwiek. Można przekiblować roczek grając (jeśli masz chociaż minimum 'tego czegoś' i ogarnięcia), a i tak zdać te egzaminy. Generalnie szkoda czasu. 

- Jak średnio trafisz to co najwyżej nauczysz się posługiwać śrubokrętem - tyle z E12 (dziś EE 08)
- Nauczysz się zaciskać kabelki, czego w praktyce się nie robi, bo każdy kto nie jest ćwierćinteligentem pójdzie i kupi ten pieprzony kabel już gotowy. W tym miejscu pozdrawia E13 (dziś EE 08)
- E14 w wykonaniu "szkoły" to dno. Po prostu. To akurat mój konik i ostatnio na zajęciach jak dyktował pojęcia z jakiegoś śmiesznego podręcznika myślałem, że się załamie. 

I to nie kwestia, że chodzę do chujowej szkoły. Szkoła, jak szkoła. Podstawa wszędzie ta sama. Co najwyżej może Ci się trafić nauczyciel jak mi, że lubi robić więcej i chce nauczyc + zna się na tym, ale takich wielu nie ma. Większość przyjdzie, klepnie minimum podstawy i do domu.

Niestety ale w mojej okolicy jest jedno liceum ale jest już zapełnione i niema miejsc więc odpada, według ciebie co powinienem zrobić zostać w tej lepszej szkole a dojeżdżać co dzień czy mieć bliżej i wiedzieć możliwe że mniej niż uczą w twojej?

Opublikowano

Czekaj, nie jestem pewien czy do końca to dobrze rozumiem:

- chodzisz do szkoły daleko od domu (dobra szkoła),
- masz możliwość chodzenia do szkoły blisko domu (szkoła o marnym poziomie).
Pierwsza z nich jest profilu teleinformatyk, druga natomiast informatyk? 

jeśli chcesz żebym znów odpowiedział, zacytuj mnie.

1374609758-U346826.png
Opublikowano

Jeżeli uważasz, że bardziej Ci się przydadzą kwalifikację z TI to nie masz się nad czym zastanawiać.

Bez sensu by było zmienianie szkoły tylko ze względu na długie dojazdy xD

Opublikowano
13 minut temu, Marchwj napisał:

Jeżeli uważasz, że bardziej Ci się przydadzą kwalifikację z TI to nie masz się nad czym zastanawiać.

Bez sensu by było zmienianie szkoły tylko ze względu na długie dojazdy xD

Właśnie jako Teleinformatyk średnio mi kwalifikacje podchodzą ale jako Informatyk już bardziej ale i tak mam w planach studia informatyczne więc jako tele lub info po tech mogę dorabiać i robić zaoczne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...