Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką wersję systemu Windows wybrać na nowy komputer?

Dienga

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule. Niedługo kupuję nowy sprzęt i zainstaluje też nowy system operacyjny. Zastanawiam się nad wyborem, czy wybrać 8.1 czy 10?

Opublikowano

Jeszcze mam takie pytanie delikatne, jak jest z 10 pod względem piratów? Głupi przykład, chciałbym zagrać na privie do metka albo WinRar pobrać, jak to jest?

Opublikowano

Ja bym brał 8.1 Doinstalowujesz potem Classic Shell i nie masz tych zjebanych kafelków, a system dzięki temu Shellowi wygląda wtedy jak Windows 7.

Co do 10 jest nawet ok, bo da się przyzwyczaić. Ale ja miałem problemy, że jak odłączałem USB to blue screen wyskakiwał i reset kompa był wymagany. Na win7/8 nie mam takiego problemu, więc to nie wina w podzespołach.

Tylko jak 10 wybierzesz to przy instalacji uważaj żeby nie poinstalować tych niepotrzebnych syfów i żeby aż tak nie szpiegowali.

Opublikowano

Jeszcze mam takie pytanie delikatne, jak jest z 10 pod względem piratów? Głupi przykład, chciałbym zagrać na privie do metka albo WinRar pobrać, jak to jest?

A co niby miało być z nimi? Nikt nie ingeruje w Twoje pliki na komputerze, śledzący użytkowników Microsoft to demagogia, może i jest szpiegowanie, ale chyba nie myślisz, że ktoś będzie siedział i gapił się na komputer jakiegoś Polaka, który gra w Metina? 

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Nie chodzi mi o szpiegowanie tylko o to czy da się odpalić taki program/priv ściągnięty z neta.

Wszystko się da  xD Ale jeśli nie znasz się na systemach "od środka" to Winda 10 będzie Cię inwigilowała i to namiętnie. Musisz sobie ustawić system "pod siebie". Poleciłbym Ci 7 ale niedługo przestanie być wspierany przez Szajsoft więc tylko 10 obecnie.

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Nie chodzi mi o szpiegowanie tylko o to czy da się odpalić taki program/priv ściągnięty z neta.

Wszystko się da  xD Ale jeśli nie znasz się na systemach "od środka" to Winda 10 będzie Cię inwigilowała i to namiętnie. Musisz sobie ustawić system "pod siebie". Poleciłbym Ci 7 ale niedługo przestanie być wspierany przez Szajsoft więc tylko 10 obecnie.

Kto Ci takich bzdur naopowiadał? Z tego braku wsparcia już się chyba stworzył stereotyp  ^^

Windows 7 posiada wsparcie do 2020 roku. Tutaj link: https://support.microsoft.com/pl-pl/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

Autorowi tematu poleciłbym rozważenie wyboru między win7, a win10. Ja od dłuższego czasu siedzę na windowsie 10, lecz posiada on kilka wad m.in. dużo niepotrzebnych aplikacji, syfów itd. Mimo to jest to dobrze zoptymalizowany system, nie brakuje ramu, z odpalaniem nowych gier oraz aplikacji nie ma żadnych problemów. Kwestia gustu moim zdaniem.

Opublikowano

Dobra, stop wszyscy, bo zrobiło się straszne nabijanie postów.

Autorze, na jaki będzie to komputer instalowane. Podaj jego parametry.

Moim zdaniem jeśli chcesz kupować Windows'a to tylko 10. Dlaczego? Ceny starszych systemów poszły w górę. Aktualnie 7 kupisz za minimum 600 złotych, a 8.1 za 520 (32BIT) lub prawie 700 (64BIT). Ponadto MS zapowiedział już zakończenie wsparcia (jeszcze sporo czasu zostało, ale jednak). Ponadto są problemy z Windows 7/8.1 na najnowszych platformach tzn. Skylake, Kabylake czy Ryzen.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

i5-7500

8 gb RAM 2400 Mhz

MSI Radeon RX 480 4GB GAMING X

To bierz Windows 10.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...