Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

O MPCforum słów kilka, elita, stara gwardia.

daronia.n

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, witajcie,

Naszło mnie trochę przemyśleń co do MPCforum, gdy widzę 4000 osób online w godzinie szczytu, z czego tylko 500 osób to użytkownicy, a resztę stanowią goście z Google. Zastanawiam się nad przyszłością tej "domeny" i chciałbym się zapytać, a raczej sprawdzić, czy jest tu ktoś kto na tym forum jest 'od zawsze'. Mówiąc 'od zawsze' mam na myśli użytkowników, którzy brali udział w najciekawszych akcjach w historii MPCforum, którzy pamiętają przeróżne dramy, butthurty itp i aktywnie się udzielali w latach powiedzmy 2007-2012?

Zanim zapytacie, byłem tutaj dość długo, swojej historii nie będę pisał, ani przytaczał, bo nie oto chodzi (jest za długa i nie ma czym się chwalić), ale gdy w tym momencie patrzę na cały zespół czy na aktywnych użytkowników, to nie widzę tamtych 'elit'. Z kilkoma osobami z tamtych czasów utrzymuję kontakt, z kilkoma osobami odnowiłem kontakt poprzez PM, ale znacząca większość wyparowała... jeżeli jesteście, pokażcie się! :D

Dodatkowo, fajnie by było poznać Waszą opinię na temat aktualnego stanu rzeczy. Wiadomo - ludzie przychodzą, ludzie odchodzą. Większość odeszła ze względu na lecący czas, na wchodzenie na dalsze drogi życia, co wiązało się z większą ilością obowiązków i brakiem czasu i temu podobne. Jak Wy to widzicie?

P.S. Osobom, które są tutaj "od niedawna" muszę powiedzieć, że przegapiliście naprawdę dość spory kawałek lat świetności MPC, gdzie tzw. "dymy" były codziennie i gdzie aż w pewnym okresie zniknęła opcja statusów ^^

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja osobiście sam pamiętam forum długo a czynnie zacząłem je przeglądać z mniejszymi czy większymi przerwami w sumie od odwiedzania działu Combat Arms gdzieś 2008, a od trzech lat zacząłem praktycznie od czasu do czasu wchodzić co się dzieje na forum bo mam własne życie, co do obecnego czasu też nie wypowiem się bo nie wiem co aktualnie się dzieje na forum, no ale ogólnie miło wspominam, osobiście poźniejsze granie w haxballa z chłopakami z forum

Opublikowano

Ja osobiście sam pamiętam forum długo a czynnie zacząłem je przeglądać z mniejszymi czy większymi przerwami w sumie od odwiedzania działu Combat Arms gdzieś 2008, a od trzech lat zacząłem praktycznie od czasu do czasu wchodzić co się dzieje na forum bo mam własne życie, co do obecnego czasu też nie wypowiem się bo nie wiem co aktualnie się dzieje na forum, no ale ogólnie miło wspominam, osobiście poźniejsze granie w haxballa z chłopakami z forum

Ojj tak, turnieje w haxballu i pytanie w statusach co 5 minut "kto gra?". To też część historii MPC ^^

elo daronian kumplu 

Cześć ;)

A co myślicie o przyszłości forum, jako o atmosferze, a nie o nadchodzących aktualizacjach i nowościach?

Opublikowano

Kiedy kolejny smutny wpis o tym jak Ci przykro i wszystkich przepraszasz ? A może napiszesz aplikacje do metina ? xD

W moderacji same smutne typy z kijami w dupach co wszędzie widzą trollingi, prowokacje i obrazy, a użytkownicy też nie lepsi. 

Delikatne chłopaczki, których wszystko obraża i tylko trzymają palec nad przyciskiem report.

To nie te czasy gdzie mogłeś sobie pośmieszkować i powyzywać, ludzie nie stoją za sobą tak jak kiedyś. 

Samo forum też nie zachęca. Od 3 lat nie ma komu naprawić blogów i sygnatur, żadnych nowości, aktualizacji, kompletnie nic. 

Nawet konkursami nie potrafią rozruszać forum. Jak już jakiś zrobią, to zgłasza się 5 osób, a potem jeszcze narzekają, że nagrody nie doszły xD

s2c77Oa.png

Opublikowano

Są o wiele lepsze strony o takich tematykach - zagraniczne oczywiście. A ludzie z biegiem czasu coraz lepiej komunikują się w innych językach, niż polski, co za tym idzie - wolą pójść tam, gdzie jest więcej treści.

­

809131449509880369478.gif
Opublikowano

Kiedy kolejny smutny wpis o tym jak Ci przykro i wszystkich przepraszasz ? A może napiszesz aplikacje do metina ? xD

W moderacji same smutne typy z kijami w dupach co wszędzie widzą trollingi, prowokacje i obrazy, a użytkownicy też nie lepsi. 

Delikatne chłopaczki, których wszystko obraża i tylko trzymają palec nad przyciskiem report.

To nie te czasy gdzie mogłeś sobie pośmieszkować i powyzywać, ludzie nie stoją za sobą tak jak kiedyś. 

Samo forum też nie zachęca. Od 3 lat nie ma komu naprawić blogów i sygnatur, żadnych nowości, aktualizacji, kompletnie nic. 

Nawet konkursami nie potrafią rozruszać forum. Jak już jakiś zrobią, to zgłasza się 5 osób, a potem jeszcze narzekają, że nagrody nie doszły xD

Ojj arko, mi nigdy smutno nie było, jestem pozytywnym człowiekiem. ;) A co do błędów, to każdy je popełnia i trzeba wyciągnąć z nich wnioski, a jeżeli jest taka potrzeba to warto też przeprosić za 'wyrządzone szkody'.

Zgadzam się co do poprzedniej polityki forum, jeżeli chodzi o bany. Nie wiem, jak jest teraz, ale wcześniej banowane były osoby, które tworzyły klimat i swego rodzaju atmosferę na MPC. Poleciała jedna osoba, poleciała druga i tak się zaczęło sypać, bo już nie było z kim pożartować, z kim rozpocząć flamewaru 'na pokaz', kogo powyśmiewać etc. Mimo, że był łamany regulamin w niektórych przypadkach i w jakimś stopniu, to trzeba było na to przymknąć oko lub być bardziej łagodnym (z góry mówię, że nie chodzi mi o sytuację z daronianem ^^).

Co do aktualizacji i konkursów to wiem, że coś nadchodzi. Można to wywnioskować nawet z postów w dziale z newsami z życia forum.

Opublikowano

Ja tam pierwsze konta miałem koło 2010 roku.  Dramy w pogaduszkach to porządek dzienny :D

To fakt, w pogaduszkach było tego pełno. 2 nowe tematy co 5 minut ^^, pełno trolli, ale jednak mega ciekawa atmosfera. 

Ddosło mi do słuchu, że forum upada ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tak, kiedyś była z tego niezła botneta. :D Wtedy to było głupie, ale jednak coś na tym forum 'zostało', dzięki tym tekstom itp.

Opublikowano

Jestem na tym forum od 2008. Wcześniej interesowałem się większością tego forum, a to metin2, warrock i sporo innych gier, wrzucanie cheatów itp. rozwiązywanie problemów do tego dochodził kontakt poza gg itp. W pogaduszkach pamiętam wyzywanie się i śmieszkowanie jak to arko ujął już wyżej. Nick ostatnio zmieniłem więc pewnie nikt mnie nie kojarzy, ale stary nick to "slasher201". Avatar ten sam prawie od początku jak jestem na tym forum. Boli mnie trochę to jak patrzę gdy ktoś o coś pyta a tam pusto przez tygodnie, niektóre działy powstały, w których jest z 5 tematów na krzyż i w każdym po 1-3 posty odpowiedzi i na tym koniec. Zaglądam tu już tylko z przyzwyczajenia, czasem w pogaduszki i coś mnie zainteresuje to jebne posta.

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Ja w sumie tez jestem od dawna(Użytkownik od 21 wrz 2007). Tytuł użytkownika to "Tytuł użytkownika

kudłata gęba" . 

Ale podkreślę jakimi zerami była administracja z 2011.

Żeby upaść i komuś zbanowanemu pisać w profilu "zarombisty profil liczę na 1".

​Mieli problemy z ortografią i dupą bo szczekała.

Pomijam już fakt że każdy admin i mod wbijał posty w jeden z*******y sposób... Zamykam temat...

Zresztą mody były wybierane na podstawie aktywności... z serwerów VPN w Zimbabwe.

@down

a co znaczy "iks kurwa de"?

Twierdze jak było kiedyś. Możliwe ze teraz jest inaczej nie wiem nie pisze. A już szczególnie o tym jak robi się boty. Raz napisałem ban i już dalej przeszedłem na inne forum. 

A i jeszcze dodam te osoby które "Robią cheaty" są porostu chamskie wobec osób które się uczą "nie umiesz to co tu robisz".

Opublikowano

Jest mniej użytkowników i tyle. 

Poza tym grupy facebookowe (i nie tylko) tak dobrze się rozwinęły, że zabierają bardzo dużą część osób, które normalnie przyszłyby zapytać się na forum o pewne sprawy.

Istnieją inne strony internetowe (oczywiście zagraniczne), które mają bardziej jakościowy kontent i zdecydowanie więcej oferują użytkownikom. 

Zresztą jak się nawet coś dobrego stworzy to nie ma "konsumentów", którzy zaaprobowaliby taką działalność - spada motywacja.

Albo jest taki brak szacunku do twórców cheatów w Metin2, że po prostu nie da się wytrzymać z takimi podludźmi i nie udostępniają swojej pracy.

A tak abstrahując - jeżeli myślicie, że teraz jest większy nepotyzm na MPCforum niż za kokosza to "iks kurwa de".

Opublikowano

Fakt faktem bardzo wartościowe osoby były banowane, które po prostu napisały o jedno słowo za dużo. Takiej polityki nie popieram, ale co było to było, trzeba zobaczyć co przyniesie przyszłość.

Ja to podsumuję tym, że gdyby ten temat był wstawiony 5 lat temu to byłoby już tutaj 30 stron odpowiedzi, 100 nadanych ostrzeżeń, 200 postów trolli/prowo i zamknięcie tematu :D Ot tak przykład. 

Opublikowano

Ja to widzę tak, że administracja, moderatorzy, a nawet niektórzy użytkownicy zachowują się, jakby mieli kołki w dupach. Wszędzie doszukują powodu do raportu czy warna. Najlepiej zabronić wszystkiego, a potem dziwić się że na forum nic się nie dzieje. Z drugiej strony, wielu użytkowników tu nie zagląda, bo większość działów jest wymarła. Ile to gier mmo upadło w przeciągu tych 7-5 lat.

Opublikowano

Moderatorzy z tego co mi się wydaje, dziś zachowują się jak roboty, złamany regulamin=warn.

Kiedyś jak jakaś drama w pogaduszkach była, w temacie 5 GM, temat ewidentnie do zamknięcia, ale jak dopiero sytuacja dość mocno się rozwinęła temat był zamykany, GMi byli o wiele luźniejsi.

Ogólnie nie ma już tego klimatu co kiedyś, szkoda.

lpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.png

Opublikowano

Na tym forum jestem dość długo i muszę z przykrością powiedzieć, że MPC swoje 5 minut już miało. Według mnie 2009 - 2012, to były najlepsze czasy na tym forum. Później przyszła gimbaza, gównozjady, pryszczate dzieci bez realnego życia, dzieci minecraft i lola - wszystko poszło w pizdu. Nie wypowiadam się tak jak kiedyś, gdyż nie ma potrzebny, oraz każdy post grozi warnem za głupi tekst, który kiedyś odbierany był z dystansem.

Ach, pamiętam stare czasy w dziale WarRock...

maybenow.png

Opublikowano

Nie bede ukrywal ze to nie jest moje pierwsze konto xD

Najlepsze czasy mpc to okres 2009-2012 (wedlug mnie oczywiscie)

Wiekszosc autorytetow forum juz odeszla, wchodzi raz na pol roku badz zostala wywalona na zbity pysk przez drobne przewinienia

Teraz nie mozna juz spokojnie pogadac na jakis temat bo leci report za offtop. Oprocz corocznego mikolaja i naborow na kidmoderatorow dzialow nic szczegolnego sie nie dzieje.

Metin2 juz upada wiec ludzie odchodza (bo dzieki tej grze mpcforum stalo sie slawne)

A ci, ktorzy zostali z ta gra przeszli na konkurencyjne, angielskie fora

edit

Porownajcie sobie tematy z np. 2k10, gdzie kazdy gadal ze soba jak brat z bratem i wygladalo to jakby znali sie kilka lat

57192e39824c93eb888999c2fd81258e.gif

Opublikowano

Trochę żałuję, że mało mogę pomóc, właśnie całkiem niedawno tu wróciłem. Te kilka lat temu zajmowałem się pomocą w dziale tworzenia serwerów na metinie i było sporo ruchu. Nawet w takich działach, w których miałem większą wiedzę, a były pomniejsze (programowanie i inne) było na tyle ruchu, że można było coś napisać. Nawet w pogaduszkach było kilka ciekawych i ostrych dyskusji. 

Jakby nie patrzeć, to chyba wyrosłem z pisania postów, tak to można usprawiedliwić. Ludzie podorastali i znaleźli sobie inne zainteresowania i zajęcia. A czas leci i go nie zatrzymasz. 

Zawsze jest tak, że ludzie mówią "kiedyś było lepiej" i bardzo ciężko przyzwyczaić się do nowego porządku. Prawda jest taka, że świat się zmienia i to od naszego działania i od naszego postrzegania zależy, czy na dobre czy na złe. 

Ale stare czasy warto czasem powspominać ;).

Co do przyszłości forum, to nie wiem. Nie czuję się z nim tak bardzo związany jak wcześniej. Ale życzę powodzenia i wzrostu :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Trochę żałuję, że mało mogę pomóc

Uwierz mi, że nawet jakbyś mógł i chciał, to i tak by ci nie pozwolili. Bo do ekipy biorą ludzi, którzy trzepią dużo postów i wysyłają dużo raportów. Reszta się nie liczy.

Bóg to twoje sumienie

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Duża część starej gwardii pobanowana, to najlepiej pokazuje różnicę między dobrymi czasami tego forum a obecną sytuacją.

Może dużo postów nie nabilem przez te 7 lat ale prawie codziennie zajrzę tutaj tak z nawyku i szkoda patrzeć w jakim kierunku sprawy się toczą.

Może dostane % za odkopanie tematu ale taki temat warto.

"Pewność wypisaną mam na twarzy"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...