Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Webdev jak zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie, chciałbym się zapytać jak zostać webdeveloperem. "Liznąłem" trochę HTML CSS js PHP i MySQL i zastanawiam się co dalej, uczyć się dalej? A może spróbować swoich sił? No cóż, ta druga opcja wydaje się ciekawsza :). A więc są jakieś strony gdzie znajdę jakieś zlecenia za 0-50 zł? Zdaje sobie sprawę że bez doświadczenia i tak nie przebije się wyżej,więc gdzieś je trzeba zdobyć :D.

Opublikowano

"liznąłem trochę html css js php i mysql"

Wybacz ale nikt poważnie Cię nie potraktuje.

O twoim kompletnym braku doświadczenie świadczy "zlecenie za 0-50 zł" - albo robisz coś profesjonalnie i chcesz kasę albo nie robisz tego profesjonalnie i nie chcesz kasy.

Dodatkowo wybacz, ale za 50 zł. to prawdziwy web dev niepotrzebnie traci reputację, bo tacy jak ty robią stronę za 50 zł a jak ja potem szukam zlecenia to to klienci dziwią się, że za stronę naliczam 500 zł.

Odpowiadając na pytanie: uczyć się dalej.

Opublikowano

O twoim kompletnym braku doświadczenie świadczy "zlecenie za 0-50 zł" - albo robisz coś profesjonalnie i chcesz kasę albo nie robisz tego profesjonalnie i nie chcesz kasy.

Dodatkowo wybacz, ale za 50 zł. to prawdziwy web dev niepotrzebnie traci reputację, bo tacy jak ty robią stronę za 50 zł a jak ja potem szukam zlecenia to to klienci dziwią się, że za stronę naliczam 500 zł.

500 zł za stronę to i tak mało.

@topic

Poucz się jeszcze trochę. Bardzo źle podchodzisz do programowania. Nie powinieneś zaczynać z myślą "będę zarabiał".

Opublikowano

0-50 zł chyba mówi samo za siebie w kwestii mojego podejścia - chce zdobyć doświadczenie, a nie klepać na tym nie wiadomo ile pieniędzy :P. BTW polecacie jakieś ciekawe kursy w necie / książki?

P.S. MZ dawno sprawdzony :)

Opublikowano

0-50 zł chyba mówi samo za siebie w kwestii mojego podejścia - chce zdobyć doświadczenie, a nie klepać na tym nie wiadomo ile pieniędzy :P. BTW polecacie jakieś ciekawe kursy w necie / książki?

P.S. MZ dawno sprawdzony :)

Jeśli chcesz zdobyć doświadczenie to po prostu ćwicz, rób przykładowe stronki, jednocześnie będziesz się uczył oraz zbudujesz sobie portfolio. Staraj się jak najwięcej robić sam a nie kopiować kod z neta którego nie będziesz nawet rozumiał. Ucz się na przykładach, pobierz sobie jakiś pierwszy lepszy szablon i przeanalizuj go sobie linijka po linijce, a jeżeli czegoś nie będziesz rozumiał to używanie Google nie boli. Ja uczyłem się z książek, osobiście preferuję to źródło ponieważ jest trochę pewniejsze niż kursy w internecie które może wrzucić każdy lepszy kowalski i zawierają często całą masę błędów.
Opublikowano

500 zł za stronę to i tak mało.

@topic

Poucz się jeszcze trochę. Bardzo źle podchodzisz do programowania. Nie powinieneś zaczynać z myślą "będę zarabiał".

To już zależy jaka strona ;)

Poza tym pasowało mi do porównania z 50 zł - 500 zł ;p

@topic

polecam książki, sam kilka kupiłem. Ale jakie by Ci polecić to nie powiem, bo nie wiem czego szukasz - dobierz książkę do tego jakie masz potrzeby (html podstawy? zaawansowany? reszta podobnie)

Poza tym tak jak kolega napisał: ćwicz, ja uczę się na zasadzie stawiania sobie coraz to cięższych i bardziej wyszukanych rozwiązań/wyzwań - jeżeli gdzieś się zatrzymam i nie wiem jak to zrobić to szukam i porównuję kody/odpowiedzi z różnych źródeł, czasem bywa tak, że umiem zastosować to co ktoś podał w internecie tylko po prostu na to nie wpadłem. Czasem jednak też bywa, że nie mam pojęcia jak to zrobić ale na bazie gotowego kodu sprawdzam dlaczego coś jest tak zrobione/czy da się inaczej/czy da się prościej/plusy i minusy danego rozwiązania (o ile jest wybór innego).

Opublikowano

Każdy potrzebny kod warto analizować.

Jakie strony warto pisać? Jakie chcesz.

Co innego wykorzystasz w portfolio, blogu, stronie o grze/książce/filmie/muzyce.

Opublikowano

zależy czym dla Ciebie jest pierwsza lepsza strona.

Założę się, że jeżeli już będziesz potrzebował kodu to i tak finalnie trafisz na stackoverflow

Opublikowano

Zawsze możesz nabyć jakąś nowoczesną książkę 4w1 która uczy podstaw HTML5/CSS3/JS i PHP. Polecam Nixona od wersji PHP 5.6.

Opublikowano

Ja polecam pracować nad własnymi projektami, to daje najwięcej, bo sam musisz szukać rozwiązania jeśli coś Ci nie wychodzi itd, bo ucząc się jedynie z poradników, później trudno rozwiązać samodzielnie jakiś problem.

Poniżej masz kilka świetnych stron z darmowymi PSD layout`ów do kodowania, jedyne co musisz zrobić to sobie je pociąć, ale to raczej nie problem :)

https://dcrazed.com/free-photoshop-psd-website-templates/

https://freebiesbug.com/psd-freebies/website-template/

https://speckyboy.com/free-photoshop-psd-web-design-template/

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że nie robi się stron internetowych w przedziale 0-50zł.

Robiąc takie rzeczy psujesz rynek, bo później jak klient pójdzie do innego programisty a ten mu da kwotę w wysokości 1500zł za jeden projekt, to klient następnie powie "Ale dlaczego tak drogo? Poprzedni programista wziął za swoje usługi tylko 50zł".

Jak zacząć?

Masz dwie możliwe ścieżki do wyboru:

- HTML -> PHP -> SQL -> Obiektowy PHP -> Laravel / Symfony -> CSS -----> Ścieżka z naciskiem na backend

- HTML -> CSS -> JS -> jQuery -> jakiś ciekawy framework typu AngularJS -----> Ścieżka z naciskiem na frontend

Backend jest trudniejszy od frontendu.

Oczywiście, możesz być także tzw. magikiem o nazwie "fullstack", czyli magik ogarniający i backend i frontend, ale ścieżka do osiągnięcia takiego stadium jest bardzo długa, ale za to bardzo opłacalna i ceniona.

Na start polecam Ci serie filmików "HTML i CSS" autorstwa Mirosława Zelenta.

Jeżeli chodzi o książki - dobrym rozpoczęciem nauki HTML'a i CSS'a jest przerobienie książki "HTML i CSS" autorstwa Johna Ducketta - jest opisana w bardzo obrazowy sposób i jest to pozycja idealna dla początkujących jak i średnio-zaawansowanych frontendowców.

Kiedy się już nauczysz podstaw HTML'a i liźniesz trochę CSS'a, to następnie musisz sam zadecydować którą ścieżkę wybierzesz - czy backend czy frontend.

Żeby nie było nieporozumień w Twoich myślach:

- Frontend - wodotryski typu jakieś ładne slajderki, responsywność, animacje, projektowanie i tworzenie layoutu WWW, cięcie stron.

- Backend - cyferki, autoryzacja, sklepy internetowe, forum, obsługa baz danych, bezpieczeństwo strony.

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że nie robi się stron internetowych w przedziale 0-50zł.

Robiąc takie rzeczy psujesz rynek, bo później jak klient pójdzie do innego programisty a ten mu da kwotę w wysokości 1500zł za jeden projekt, to klient następnie powie "Ale dlaczego tak drogo? Poprzedni programista wziął za swoje usługi tylko 50zł".

Jak zacząć?

Masz dwie możliwe ścieżki do wyboru:

- HTML -> PHP -> SQL -> Obiektowy PHP -> Laravel / Symphony -> CSS -----> Ścieżka z naciskiem na backend

- HTML -> CSS -> JS -> jQuery -> jakiś ciekawy framework typu AngularJS -----> Ścieżka z naciskiem na frontend

Backend jest trudniejszy od frontendu.

Oczywiście, możesz być także tzw. magikiem o nazwie "fullstack", czyli magik ogarniający i backend i frontend, ale ścieżka do osiągnięcia takiego stadium jest bardzo długa, ale za to bardzo opłacalna i ceniona.

Na start polecam Ci serie filmików "HTML i CSS" autorstwa Mirosława Zelenta.

Jeżeli chodzi o książki - dobrym rozpoczęciem nauki HTML'a i CSS'a jest przerobienie książki "HTML i CSS" autorstwa Johna Ducketta - jest opisana w bardzo obrazowy sposób i jest to pozycja idealna dla początkujących jak i średnio-zaawansowanych frontendowców.

Kiedy się już nauczysz podstaw HTML'a i liźniesz trochę CSS'a, to następnie musisz sam zadecydować którą ścieżkę wybierzesz - czy backend czy frontend.

Żeby nie było nieporozumień w Twoich myślach:

- Frontend - wodotryski typu jakieś ładne slajderki, responsywność, animacje, projektowanie i tworzenie layoutu WWW, cięcie stron.

- Backend - cyferki, autoryzacja, sklepy internetowe, forum, obsługa baz danych, bezpieczeństwo strony.

Symphony. A żeś dowalił.

Polecam skipnąć jquery i pójść np. w vue.

Opublikowano

Niby z jakiej racji ma skipować jQuery?

Jest to wciąż świetna biblioteka używana w wielu przypadkach + jest wciąż pożądana w wielu firmach (wystarczy przejrzeć oferty na pracuj.pl, rzadko kiedy pojawia się oferta gdzie od front-endowca nie wymagają znajomości jQuery).

Jeżeli chce to robić dobrze i chce pracować w tym zawodzie, to niech się uczy tego co jest dla niego ważne, czyli od strony backendu obiektowe PHP + jakiś ciekawy framework, a od strony front-endu oczywiście JS razem z biblioteką jQuery + jakiś ciekawy framework MVC (chociażby taki angular).

Wiedza nie gryzie.

Jak zdobędzie jej więcej to nic mu to nie zaszkodzi.

Opublikowano

Niby z jakiej racji ma skipować jQuery?

Jest to wciąż świetna biblioteka używana w wielu przypadkach + jest wciąż pożądana w wielu firmach (wystarczy przejrzeć oferty na pracuj.pl, rzadko kiedy pojawia się oferta gdzie od front-endowca nie wymagają znajomości jQuery).

Jeżeli chce to robić dobrze i chce pracować w tym zawodzie, to niech się uczy tego co jest dla niego ważne, czyli od strony backendu obiektowe PHP + jakiś ciekawy framework, a od strony front-endu oczywiście JS razem z biblioteką jQuery + jakiś ciekawy framework MVC (chociażby taki angular).

Wiedza nie gryzie.

Jak zdobędzie jej więcej to nic mu to nie zaszkodzi.

Bo jQuery dużo waży a zwykle zaciągnąć jest cała biblioteka tylko po to by użyć jakiegoś toggle() albo smoothscroll. Osobiście nie widzę niczego złego w używaniu jQuery ale trzeba to robić z głową.

Opublikowano

Zacznij od HTML/PHP, bo css i java przychodzą 'same', jeżeli tworzysz już strony. Wszystko przyjdzie z czasem i teoria jest Tobie niepotrzebna w tym momencie, jeżeli chodzi o konfigurację front-endu (tj. m.in. css) strony. Znajdz sobie poradniki na youtubie (trwają najczęściej od 30 do 90 minut), gdzie programiści pokazują cały proces tworzenia strony od zera. Podążaj za tym co robią, bo taką praktyką nauczysz się najwięcej.

No chyba, że jesteś osobą, która woli teorię, a dopiero potem dopasowanie jej w praktyce - w tym wypadku zainwestuj w książkę/ebooka o webdevelopment.

Opublikowano

Zacznij od HTML/PHP, bo css i java przychodzą 'same', jeżeli tworzysz już strony. Wszystko przyjdzie z czasem i teoria jest Tobie niepotrzebna w tym momencie, jeżeli chodzi o konfigurację front-endu (tj. m.in. css) strony. Znajdz sobie poradniki na youtubie (trwają najczęściej od 30 do 90 minut), gdzie programiści pokazują cały proces tworzenia strony od zera. Podążaj za tym co robią, bo taką praktyką nauczysz się najwięcej.

No chyba, że jesteś osobą, która woli teorię, a dopiero potem dopasowanie jej w praktyce - w tym wypadku zainwestuj w książkę/ebooka o webdevelopment.

Nie "Java" tylko "JavaScript" jak już.

Jestem silnie uczulony na nazewnictwo JS'a Javą klasyczną.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie "Java" tylko "JavaScript" jak już.

Jestem silnie uczulony na nazewnictwo JS'a Javą klasyczną.

Jak to mówią, kot to nie kotara, a java to nie javascript :)

@topic Prawdę mówiąc, mało czasu poświęciłem książkom, ale wciąż się uczę i z pewnością jeszcze jakieś kupię, ale na razie jestem zadowolony z:

"Nowoczesny język JavaScript" Larrego Ullmana,

"Niezawodne zasady web designu" Jasona Beaird'a - Wydanie II oraz

"Javascript dla programistów PHP" Stoyana Stefanov'a.

Poza tym seria książek Head First - Rusz Głową, co prawda nie posiadam, ale czytałem duuuuużo pozytywnych opinii. 

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...