Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Znalazłem telefon bez karty SIM, co teraz?

artur0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,jestem w Anglii dokładnie w tellus już 4 tydzień na praktykach ze szkoły i jeszcze tydzień mi został i gdy poszedłem do toalety znalazłem kogoś telefon warty jakieś 2500 zł więc go wziąłem i on był bez karty SIM i odrazu go wyłączyłem ale tu moje pytanie czy mogą mnie jakoś namierzyć lub znaleźć ? czy coś bo trochę mnie sumienie gryzie , ogólnie bym oddał ale posłuchałem kolegi który mówi że spokojnie , czytałem coś w internecie o imei ale do czasu powrotu do Polski mam zamiar go nieuzywac. Oczywiście jak maja mnie znaleźć to go wolę oddać . Bym tego nie zrobił gdyby 2 miesiące temu nie zgubił swojego do tej pory go nie odnalazlem. Będę wdzięczny za pomoc co byście wy zrobili

Opublikowano

Najlepiej to było go wogole nie brać, gdyż właściciel mógł się zorientować że go zgubił i po niego wrócić. Raczej nikt Cię nie będzie ścigał, zwłaszcza jeżeli ktoś sądzi że go zgubił ale na twoim miejscu bym go nie zatrzymywał.

Opublikowano

Czyli lepiej oddać do recepcji poprostu tego zakładu ?? I ze "i find yesterday but i dont know what do but i no use this fone" ? Niewiadomo jak z kamerami czy ktos jeszcze po mnie szedł do toalety bo jak będzie że sam byłem to mogą się pytać ale wtedy powiem że mam ale w domu zostal

Opublikowano

Ale ci bajka wjechała. Nic Ci nie zrobią. Kto normalny zostawia w publicznym kiblu telefon. Jego problem. Nie wlaczaj go jak się boisz. W Polsce jebnij mu formata, jak chcesz to zanies do jakiegoś typa co robi telefony i niech Ci powie czy coś jest

Opublikowano

@cola! To jeszcze takie pytanie bo niewiem czy ktoś później za mną wchodził do toalety bo jak tylko ja to moga się przypierdzielic ewentualnie powiem ze nic nie widziałem w tym pomieszczeniu . A co się stanie jak zgłosi na policję ? Mogą jakos po imei zlokalizować ? Telefon to Huawei Nexus 6p jak cos

Opublikowano

Jeżeli coś nie jest Twoją własnością, a znalazłeś na terenie budynku, w którym masz praktyki to powinieneś go zwrócić. Nie wiadomo z jakiego powodu telefon został bez karty. Osobiście od razu po znalezieniu oddałabym go do recepcji, ale to dlatego, że jestem nazbyt uczciwa. 

Opublikowano

Wogole nie zakladalbym tego tematu jakbym robił to iles razy ale 1 raz w życiu coś takiego mi się przytrafiło więc trochę mi skoczyło ciśnienie :D zobaczymy co jutro będzie jak będzie cicho to nie będę się odzywał

Opublikowano

Zrób format, przywieź do PL i bądź szczęśliwy. Jak w WC nie ma kamer to nie masz czego peniać. Nie tłumacz się, ale jakby cudem doszli, że go masz mówisz jedynie, że znalazłeś poza budynkiem w krzakach czy inny c**j(tylko tam, gdzie może nie być kamer) i miałeś zamiar go zanieść na Policje.

Opublikowano

@kuatoja czyli poprostu hard reset z poziomu telefonu ? Bo telefon ma blokadę ekranu na kropki , a jeszcze jak wiesz możesz potwierdzić czy jeśli telefon jest połączony z kontem Google to mnie namierzyć bo tak kumpel twierdzi ?

Opublikowano

NAGRAJ JAK GO ROZPIERDALASZ NIE WIEM MŁOTKIEM ALBO WRZUĆ DO OGNIA CZY COŚ I WRZUĆ TO NA YOUTUBE

ZA HAJS Z WYŚWIETLEŃ KUPISZ SE LEPSZY I NIKT CI NIE ZŁAPIE ANI NIE UDOWODNI, ŻE TO BYŁ AKURAT TEN SAM TELEFON 

Opublikowano

Jednak ten telefon ma kartę sim ale niemoge jej wyjąć bo jest na drucik specjalny to chyba go oddam

Budowniczy
Opublikowano

Jednak ten telefon ma kartę sim ale niemoge jej wyjąć bo jest na drucik specjalny to chyba go oddam

fajny bajt ;d 

"oddam bo nie moge wyjac karty sim", o kur wa xD 

34239885046803378909.png

"Mówią, że tutaj miłość to paliwo

A ja mam w chuju czy mnie kochają czy nienawidzą."

Opublikowano

Co do namierzania, mam znajomego który jest policjantem... i namierzenie telefonu nie stanowi większego problemu tym bardziej w dobie dzisiejszej technologii gdzie w telefonach masz mnóstwo wbudowanych usług i tym podobnych. W ten sposób odnalazł się telefon który był na drugim końcu polski, a żeby coś zdziałać i faktycznie to miało sens to najlepiej wymienić płytę główną co w ogóle się nie opłaca.

Ja osobiście bym oddał, bez względu na wartość. Nie z obaw a ze względu zasad moralności :) Tym bardziej jeżeli jesteś w stanie ustalić właściciela.. Co innego jak znajdziesz banknot 50 zł na ziemi wtedy raczej 99.9% nie dowiesz się czyj był.

Opublikowano

Miałem taką sytuację, tylko byłem po drugiej stronie spektrum. Telefon mimo wyrzuconej karty sim bez problemu się znalazł mimo tego, że zgłosiłem to dość późno. O ile dobrze słyszałem, póki telefon został w kraju to nie było żadnego problemu, by go namierzyć, nie wiem jak jest teraz, bo to chwilę czasu temu było.

Jeśli nie masz sumienia żeby go oddać to zrób to przynajmniej z racji tego, żeby nie wpaść w kłopoty prawne.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

No właśnie mam sumienie i chciałbym oddac ale ja idę i na duże ryzyko i może się uda i gość kupi nowy telefon albo będzie go szukal.. wiem że powinienem odrazu ale nigdy takiego sprzętu w ręce nie miałem i dlatego

Nie będę oszukiwał zazdrość

Opublikowano

Rób jak uważasz, to ty,  tylko ty, wyłącznie ty poniesiesz konsekwencje ewentualnej wpadki  lub się będziesz tłumaczyć co jest bardzo prawdopodobne....

To idąc takim myślenia jakbym spotkał na drodze samochód wart 500 tyś zł z kluczkami w środku, to bym go ukradł bo nigdy takim nie jeździłem...Pamiętaj przywłaszczanie sobie cudzej własności jest to nic innego jak po prostu kradzież.

Opublikowano

Wróć do Polski i sprzedaj go w jakimś lombardzie za 500zł. Będziesz miał problem z głowy i przy okazji zarobisz.  ;)

maybenow.png

Opublikowano

Bez urazy ale pomysł na typowa cebule " weź do polski i sprzedaj w lombardzie "... zablokowany telefon bez papierów

Opublikowano

Dobra temat do zamknięcia telefon oddałem , okazało się że to był głównego szefa tej firmy co pracuje xddd dostałem 800 zł i jeszcze reputację więc lepiej na tym wyszedłem a telefon tak zablokowali że niemoglem na nim nic robić nawet wifi czy inne nie działało bo imei był zablokowany co do mojego angielskiego gościu wyżej przyjechałem douczac się angielskiego i mam wyjebane na czasy czy coś xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...