Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Programowanie - od czego zacząć ?

L. Val Hallen

Pytanie

Opublikowano

Witam

Na wstępie powiem  szczerze że jestem zielony w te klocuszki :/

Kiedyś próbowałem sił  w HTML (gimnazjum) C++ (jakoś  parę miesięcy temu)  teraz  myślałem nad Java i mam pytanie od czego polecacie zacząć?
Chodzi mi o naukę jeżyka tak dla siebie ale  też żeby może w przyszłości było coś korzystnego z tego ($$$)
HTML uczyłem się w gimnazjum tak jak wyżej wspomniałem z jakiś  stron internetowych. Umiałem zrobić szkielet ale nigdy nie doszedłem do momentu tworzenia  oprawy graficznej takiej strony w CSS.

C++

zacząłem  się uczyć  (pisałem w codeblock) skończyłem naukę na pętlach (Odcinek 3  kurs autorstwa Mirosława Zelenta)
przerwałem naukę z braku czasu (klasa maturalna)

Ale właśnie jest marzec do matury pozostało 59 dni około i po  tych dwóch  no może trzech tygodniach matur czeka mnie 5 miesięcy wakacji (brak zadań domowych tylko bo wakacje nie zupełne  idę do pracy :D )

I tu pytanie do was jak język polecacie czy warto odkurzyć informacje z gimnazjum na temat  HTML podszkolić się w tym i pisać  dla ludzi strony internetowe za pieniądze?
Czy może nauczyć się  pisania programów w C++ i pisać programy na zamówienie?
A może  Java? Pomaganie w prowadzeniu serverów MC i pisanie pluginów?
Lub nauka pisania aplikacji w androidzie  a potem  sklep google play i  miliony reklam w aplikacji?

Co sądzicie o tym?

Wiem że w pięć miesięcy niczego  konkretnego nie  osiągnę a tym bardziej nie stanę się drugim Billem Gates'em  ( nie linczujcie mnie za ta odmianę)

Po prostu szukam  hobby które mogę rozwinąć przez te pięć miesięcy i będąc na studiach w wolnym czasie doszlifowywać umiejętności. Niestety moje  studia nie będą współgrały z hobby ponieważ jestem na biol chemie  :D

Tak więc co polecacie się uczyć i gdzie w jaki sposób Czy u MZ oglądać poradniki czy może książki czy jedno i drugie

Mam dużo wolnego czasu (za dwa miesiące) wiec co polecacie się uczyć jaki język tak by  w przyszłości było to opłacalne (nie jakieś  bardzo tylko tak żeby można było coś zarobić) .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opieka nad serwerami MC to raczej słaby pomysł z racji tego, że przy większej ilości serwerów było by ciężko. Lepiej by chyba było założyć własną serwerownię i dopieszczać swoje serwery i czerpać z tego zyski, które zapewne były by dużo większe od pieniędzy zarobionych za opiekę nad czyimś serwerem.

Co do for to sprawdź PW :)

Opublikowano

"Opieka serwerami mc"??? xD

Za opiekę to co najwyżej możesz dostać rangę, ale na pewno nikt Ci nie zapłaci za patrzenie w konsolę.

Co do pisania pluginów to już inna sprawa, ale tu są wymagane konkretne umiejętności, wyrobiona opinia i doświadczenie żeby coś z tego uskrobać dla siebie.

aqcu39P.png
Opublikowano

Na początek powinienieś sobie zadać pytanie co chcesz wgl robić, jakie aplikacje pisać, czy może strony. Potem wybiera się język do problemu nie na odwrót.

Myśl co Ci będzie sprawiać przyjemność, a nie kase. Kasa będzie jak bedziesz dobry w czymś. Opisz dokładnie co chcesz robić.

Niby tak ale ja nie wiem :/

Gość 67d64b62d9
Opublikowano

Jeśli patrzysz na naukę z góry pod kątem zarobkowym to nie wiem czy to ma sens.

W webdevie nie ma już tyle pieniędzy co kiedyś, powstawiłbym raczej na jakiś przenośny wysoko-poziomowy język, już niech będzie ten Cpp.

Opublikowano

@Pantoflarzek właśnie się też zastanawiałem nad Pythonem ale jest tak dużo języków że nie wiem który wybrać. Ale skoro Python jest łatwy to może sproboje od tego i równocześnie zacznę html i CSS trochę

Dzięki za odpowiedź

Nie zrozum mnie zle, python jest fajny ale go nie lekceważ. Jest on jednak językiem high level i na pewno jest inny niż PHP (albo inaczej, wszystkie języki są podobne, tylko PHP taki specyficzny). Pozwala on tworzyć aplikacje desktop dzięki tkinter, oraz aplikacje www poprzez django np. więc jak nauczysz się choćby podstaw, to masz droge otwartą i na rynek aplikacji, i na rynek stron. PHP może być wtedy stricte dopełnieniem funkcjonalności pythona, a nie na odwrót.

W razie pytań, daj znać. Oczywiscie nie polecam używać juz pythona 2.x bo dużo nawyków i przyzwyczajeń w pythonie 3.x trzeba wtedy zmieniać gdyż jednak nowa wersja w tym przypadku oznaczała dużo zmian syntaxowych więc lepiej żebys się uczył na nowych danych/strukturach.

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Opublikowano

Opieka nad serwerami MC to raczej słaby pomysł z racji tego, że przy większej ilości serwerów było by ciężko. Lepiej by chyba było założyć własną serwerownię i dopieszczać swoje serwery i czerpać z tego zyski, które zapewne były by dużo większe od pieniędzy zarobionych za opiekę nad czyimś serwerem.

Co do for to sprawdź PW :)

Dzięki :D PW sprawdzone :D

"Opieka serwerami mc"??? xD

Za opiekę to co najwyżej możesz dostać rangę, ale na pewno nikt Ci nie zapłaci za patrzenie w konsolę.

Co do pisania pluginów to już inna sprawa, ale tu są wymagane konkretne umiejętności, wyrobiona opinia i doświadczenie żeby coś z tego uskrobać dla siebie.

No w sumie racja :/

Konkretne umiejętności? To znaczy jakie?

Co do opinii to zdaję sobie sprawę

Opublikowano

@Pantoflarzek właśnie się też zastanawiałem nad Pythonem ale jest tak dużo języków że nie wiem który wybrać. Ale skoro Python jest łatwy to może sproboje od tego i równocześnie zacznę html i CSS trochę

Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Strony internetowe osobiście uznaje za przyszłość jeśli ktoś tworzy systemy funkcjonalne, typu np. różnego rodzaju panele obsługowe. Przynajmniej osobiście to mi sprawia największą radość, gdy widzę efekty swojej pracy i to coś komuś daje, a nie robie pusty template który tylko prezentuje np. prace w formie portfolio. I to nie jest tak że neguje tego typu strony - tu chodzi o to że nie da się ukryć pisanie template'ów od podstaw jest po prostu nudne, i nikt nie wmówi mi że gdy się nudzi to odpala notepada i zaczyna pisać styl pod jakąś stronkę.

Co do pytań przewodnich, nic nie stoi na przeszkodzie abyś nauczył się języka który jest jezykiem stron www oraz językiem aplikacyjnym - np. Python. I okej, nie jest to bardzo skomplikowany język jakby to ktoś chciał typu C++ czy C# ale skoro firmy pokroju Google czy Facebook widzą w nim prostotę i przyszłość w jakimś stopniu - przypomnę że YouTube jest już w pełni przepisany na Pythona, to może warto zakręcić się wokół tego tematu - nie wspomnę o ilości poradników dostepnych na necie.

Python (jak i z resztą większość języków) ma bardzo podobny syntax co inne języki tzw. high level więc to też pewnego rodzaju wprowadzenie do języków typu C++ itp.

I teraz czemu propaguje tak tego Pythona? Bo w wieku 14 lat byłem w stanie zacząć uczyć się owego języka. I dlaczego to jest ważne? Bo świadczy o tym że bez jakiejkolwiek wiedzy można się w to łatwo zaglębić, a już nie wspomnę o sytuacji w której ktoś ma już jakieś pojecie chociażby względne. Mimo tego że zacząłem od Pythona, w tym samym czasie zajmuje się PHP i wcale te dwa języki się nie wykluczają. Obydwa działają inaczej, są kompletnie innymi językami pod względem priorytetów autorów i ilości funkcji domyślnych.

Generalnie, powodzenia mam nadzieję ze znajdziesz swoją ścieżke. Pamiętaj że tego typu rzeczy zawsze można popróbować po kolei, i zdecydować się pózniej - jak nie spróbujesz, nie bedziesz wiedział co który język oferuje itp.

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Opublikowano

Ja się uczę C++. Polecam zacząć od tego bo jak ten będziesz umiał to resztę języków także ogarniesz. Na YT jest wiele Kursów C++ po Polsku.

Specjalista
Opublikowano

Python jest językiem wszechstronnym, ale jednak nie do wszystkiego należy go stosować - to chyba oczywiste. Z użyciem Flaska, czy Django, czy jeszcze innych zrobisz więcej niż w takim PHP. Jako dopełnienie używałbym jedynie JS. Tak też robię w swoich projektach.

Jeśli zacząłbyś naukę już w Pythonie to tkinter raczej bym nie polecał. Jest to jedynie standardowa biblioteka. Używając Qt zrobisz więcej, jednocześnie Qt Designer ułatwi Ci pracę. Sam do aplikacji desktopowych użyłbym innych języków.  ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...