Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wzorce projektowe

Gerwazy.W

Pytanie

Opublikowano

Cześć,

chciałem zapytać jakich wzorcy projektowych używacie, co warto waszym zdaniem znać i stosować?

Ja używam na razie tylko proxy, builder, unity of works, repository.

Pozdrawiam,

Gerwazy Wojciechowski

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Wolen

Moja wypowiedź tyczyła się tego co napisal kolega powyżej mojego posta :) 

Twoje argumenty są na miejscu i są ok, jednak co do pierwszego cytatu mam jedno zastrzeżenie. Jest naprawdę mnóstwo wzorców i jeśli programista styka się z jakimś problemem i rozwiązuje go na "swój sposób", okazuje się z czasem, że taki wzorzec po prostu istnieje.

Co do drugiego cytaty może źle się wyraziłem. Miałem na myśli to, że nie piszemy kodu POD wzorzec projektowy.

3 cytat tyczy się tego samego. Nie ma sensu pisać kodu pod dany wzorzec projektowy.

4. Zgadzam się w 100%

Osobiście pomagam tylko na PW lub e-mail

-----------------------------------------------------------------

https://github.com/smietanka

Opublikowano

Nie piszesz kodu pod wzorzec projektowy tylko pierw piszesz kod, a potem sprawdzasz czy przypadkiem da się wykorzystać tam wzorzec projektowy... i refaktoryzujesz

Hahahahhahaha widzę "Profesjonalne" podejście xD

Refaktoryzacja refaktoryzacją, ale wzorce projektowe stosuje się od samego początku powstawania aplikacji.

"sprawdzasz czy przypadkiem da się wykorzystać tam wzorzec projektowy... " Rozjebałeś mnie tym stwierdzeniem xD

Powiedz mi w której firmie tak pracują "profesjonaliści"? :D

Kim jesteś by się tak odzywać? Mam nadzieję, że doskonale zdajesz sobie sprawę z tego iż wzorzec projektowy to tylko pewien powtarzany przez programistów schemat pisania i najzwyczajniej w świecie został nazwany. Bardzo duża część programistów pisze kod nie zdając sobie sprawy, że na jakimś etapie pisania wykorzystał wzorzec projektowy. Dodatkowo wzorce projektowe jak sama nazwa mówi jest to wzorzec, tylko wzorzec, tak samo jak wzorcem można nazwać budowanie mostów. Są pewne wzorce budowania mostów bo inne po prostu by się zawaliły. Nie można pisać aplikacji/kodu wykorzystując konkretne wzorce projektowe ponieważ bardzo często nie są one możliwe do zaimplementowania w danym problemie... Dlatego też można edytować wzorce pod swój projekt jak i nawet łączyć różne wzorce w jeden. Powiedz mi, jaki jest sens pisać aplikacje i od początku stosować konkretne wzorce projektowe? Sensu nie ma, bo po miesiącu czasu nawet byś nie zaczął pisać czegokolwiek bo szukałbyś odpowiednich wzorców pod dany problem, a i tak byś w końcu się poddał z szukaniem i zaczął pisać bez używania wzorców.

Zresztą jeżeli odnosisz się do mojej wypowiedzi to może byś jakoś - konkretnie - zargumentował swoje zdanie.

Opublikowano

Polecam MVC, warto stosować przy rozbudowanej aplikacji.

Przynajmniej według mnie - korzystanie z MVC do naprawdę skromnej aplikacji jest tak samo potrzebne jak krojenie sera maczetą :P

Wzorce projektowe

Najczęściej to chyba facade, nadaje się do wszystkiego.

Czasem singleton jeśli jest stale połączenie z bazą danych czy coś.

Opublikowano

Bardzo duża część programistów pisze kod nie zdając sobie sprawy, że na jakimś etapie pisania wykorzystał wzorzec projektowy.

Laików, nie programistów. Nie mylmy pojęć. Jak małpa przypadkiem użyje jakiegoś wzorca też nazwiesz ją programistą?

Nie można pisać aplikacji/kodu wykorzystując konkretne wzorce projektowe ponieważ bardzo często nie są one możliwe do zaimplementowania w danym problemie...

Dlatego mamy coś tak pięknego jak abstrakcja. Twoim tokiem rozumowania kod piszemy 2(3) razy. Raz żeby działał, dwa żeby zaimplementować wzorzec, (trzy, żeby zrobić refaktoryzacje). Jak dłubiesz sobie sam to rób jak chcesz, ale wątpię, że na poziomie enterprise będą chcieli sobie wydłużyć czas pracy ze względu na zaimplementowanie wzorca projektowego.

Powiedz mi, jaki jest sens pisać aplikacje i od początku stosować konkretne wzorce projektowe?

Brak potrzeby wielokrotnej edycji praktycznie całych klas, interfejsów. Piszemy kod raz, żeby przeszedł UT (przy założeniu, że stosujemy TDD), później go refaktoryzujemy. 

Sensu nie ma, bo po miesiącu czasu nawet byś nie zaczął pisać czegokolwiek bo szukałbyś odpowiednich wzorców pod dany problem, a i tak byś w końcu się poddał z szukaniem i zaczął pisać bez używania wzorców.

Dlatego podstawowe wzorce warto znać, a nie szukać ich. Wzorce mają ułatwić pracę, a nie utrudniać ją. Jeśli delikwent szuka na siłe jakiego wzorca użyć to powinien iść bułki sprzedawać. 

Dir structure, naming convention, code formatting, design patterns i inne powinno się ustalać na początku projektowania. Kiedy projektujemy aplikacje i mamy rozrysowany chociażby podstawowy szkielet już na tym etapie możemy postawić pewne założenia, chociażby to jaki wzorzec MOŻEMY użyć. Pewnie, w późniejszym etapie można w razie uzasadnionej potrzeby zaimplementować wzorzec, ale nie piszemy tak całej aplikacji, bez jaj. 

Opublikowano

Nie piszesz kodu pod wzorzec projektowy tylko pierw piszesz kod, a potem sprawdzasz czy przypadkiem da się wykorzystać tam wzorzec projektowy... i refaktoryzujesz

Hahahahhahaha widzę "Profesjonalne" podejście xD

Refaktoryzacja refaktoryzacją, ale wzorce projektowe stosuje się od samego początku powstawania aplikacji.

"sprawdzasz czy przypadkiem da się wykorzystać tam wzorzec projektowy... " Rozjebałeś mnie tym stwierdzeniem xD

Powiedz mi w której firmie tak pracują "profesjonaliści"? :D

Opublikowano

Tylko Spaghetti Code. Reszta jest dla amatorów.

No ba, pierw Spaghetti Code później obfuskacja. Pytam poważnie, aby dowiedzieć czego warto używać. Aby zoptymalizować czas działania i bezpieczeństwo w aplikacjach :)

Opublikowano

Przynajmniej według mnie - korzystanie z MVC do naprawdę skromnej aplikacji jest tak samo potrzebne jak krojenie sera maczetą :P

Opublikowano

Opublikowano

Wzorce projektowe

Najczęściej to chyba facade, nadaje się do wszystkiego.

Czasem singleton jeśli jest stale połączenie z bazą danych czy coś.

Obecnie w dużych aplikacjach biznesowych (dla C#, ASP.net) stosuje się najczęściej MVC, ponieważ łatwo zarządzać projektem zbudowanym w oparciu o ten wzorzec.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...