Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Blokowanie stron serwerów - ingerencja w pliki systemowe osób trzecich

.Asdator.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Witam drogich forumowiczów...
Na początku się przedstawię. Otóż jestem jednym z administratorów projektu Ravador.pl.
Od samego startu serwera dochodziły nas słuchy od graczy, że "nie działa im strona".
Postanowiliśmy więc zrobić awaryjną stronę na takie wypadki... Ale dlaczego główna im nie działała?

Już tłumaczę.. Od kilku graczy dostaliśmy screeny, na których plik konfiguracyjny systemu operacyjnego "hosts" (służący do mapowania nazw domenowych na adresy IP)
jest edytowany w taki sposób iż zostały dodane tam adresy między innymi naszej strony - uniemożliwia to graczowi wejście na stronę, równoznaczne z uniemożliwieniem gry u nas.

Jak do tego dochodzi... Źródłem owych edycji w naszym pliku systemowym jest PATCHER serwera PandoraMT2.pl, a więc projekt niejakiego Alchemika.
Dokładniej - wystarczy pobrać i uruchomić ich patcher po czym po skończonym procesie wyskoczy kolejne okno z aktualizacją, w tym momencie zostają dopisane domeny do pliku "hosts", a dostęp do kilku stron (w tym do Ravador.pl) będzie zablokowany.

Jesteśmy zniesmaczeni tym faktem iż ktoś nielegalnie i bez pozwolenia edytuje (dość ważne) pliki systemowe swoich graczy - nielegalnie, gdyż nikt zgody na to raczej nie wyraził.
Apelujemy o sprawdzenie pliku "hosts" znajdującego się w lokalizacji C:\WINDOWS\system32\drivers\etc i wszystkim, którym nie działają pewne strony serwerów metina o usunięcie dopisanych owych stron z tego pliku.

Tracimy na tym i my Administratorzy serwerów (a na pewno Ravador.pl gdyż adres naszej strony zostaje tam dopisany wraz z użyciem patchera PandoryMT2.pl). Gracze nie mogą wejść na nasze strony przez co nie pograją, a Pan Alchemik "eliminuje" sobie konkurencję.

Administrację MPCforum.pl, prosiłbym o nagłośnienie tego faktu iż jest to (przynajmniej ja tak uważam) rodzaj hakerstwa.
Pozdrawiam i na prawdę zachęcam do sprawdzania czy i wam nie zostało coś specjalnie po blokowane.

Tutaj macie screen z podglądu nieedytowanego pliku "hosts": http://i.imgur.com/2JswjGU.png
A tutaj plik po uruchomieniu patchera serwera PandoryMT2: http://i.imgur.com/MvDh0g5.png
Wiadomość na Fanpage od gracza: http://i.imgur.com/IuTGZDl.png

Pokrótce wyjaśnione i przedstawione co i jak macie dodatkowo w filmiku poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=wOcdbjTb6zU

@Salur @1361622928-U485574.pngZARD @Eryk @Kubek @Algade @esej @Calme @Valze @Lord Makin @alchemik1
  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Liczyłem, że MPC jakoś wesprze i podepnie ten post, ale po prostu to olaliście.

Osoba jak alchemik w tym momencie powinny być pobanowane.

Opublikowano

@alhemik1

dobrze że nie pobierałem :D

A skąd wiecie że z patchera pandory?

Możesz pobrać i sam sprawdzić, wiemy bo sprawdzaliśmy i jak widać sami gracze nam też to pisali.

Opublikowano

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Witam drogich forumowiczów...

Na początku się przedstawię. Otóż jestem jednym z administratorów projektu Ravador.pl.

Od samego startu serwera dochodziły nas słuchy od graczy, że "nie działa im strona".

Postanowiliśmy więc zrobić awaryjną stronę na takie wypadki... Ale dlaczego główna im nie działała?

Już tłumaczę.. Od kilku graczy dostaliśmy screeny, na których plik konfiguracyjny systemu operacyjnego "hosts" (służący do mapowania nazw domenowych na adresy IP)

jest edytowany w taki sposób iż zostały dodane tam adresy między innymi naszej strony - uniemożliwia to graczowi wejście na stronę, równoznaczne z uniemożliwieniem gry u nas.

Jak do tego dochodzi... Źródłem owych edycji w naszym pliku systemowym jest PATCHER serwera PandoraMT2.pl, a więc projekt niejakiego Alchemika.

Dokładniej - wystarczy pobrać i uruchomić ich patcher po czym po skończonym procesie wyskoczy kolejne okno z aktualizacją, w tym momencie zostają dopisane domeny do pliku "hosts", a dostęp do kilku stron (w tym do Ravador.pl) będzie zablokowany.

Jesteśmy zniesmaczeni tym faktem iż ktoś nielegalnie i bez pozwolenia edytuje (dość ważne) pliki systemowe swoich graczy - nielegalnie, gdyż nikt zgody na to raczej nie wyraził.

Apelujemy o sprawdzenie pliku "hosts" znajdującego się w lokalizacji C:\WINDOWS\system32\drivers\etc i wszystkim, którym nie działają pewne strony serwerów metina o usunięcie dopisanych owych stron z tego pliku.

Tracimy na tym i my Administratorzy serwerów (a na pewno Ravador.pl gdyż adres naszej strony zostaje tam dopisany wraz z użyciem patchera PandoryMT2.pl). Gracze nie mogą wejść na nasze strony przez co nie pograją, a Pan Alchemik "eliminuje" sobie konkurencję.

Administrację MPCforum.pl, prosiłbym o nagłośnienie tego faktu iż jest to (przynajmniej ja tak uważam) rodzaj hakerstwa.

Pozdrawiam i na prawdę zachęcam do sprawdzania czy i wam nie zostało coś specjalnie po blokowane.

Tutaj macie screen z podglądu nieedytowanego pliku "hosts": http://i.imgur.com/2JswjGU.png

A tutaj plik po uruchomieniu patchera serwera PandoryMT2: http://i.imgur.com/MvDh0g5.png

Wiadomość na Fanpage od gracza: http://i.imgur.com/IuTGZDl.png

@Salur @1361622928-U485574.pngZARD @Eryk @Kubek @Algade @esej @Calme @Valze @Lord Makin @alchemik1

Dobra robota, propsuje. Natomiast nie wydaje mi się że jakoś to będzie mocno nagłaśniane a raczej będzie cichło z czasem ;).

Alchemik gratuluje pomysłowości :vxD

Opublikowano

Nic nie olewaliśmy - popieramy twoją akcje i myślę że konsekwencje zostaną wyciągnięte. 

Opublikowano

Nic nie olewaliśmy - popieramy twoją akcje i myślę że konsekwencje zostaną wyciągnięte. 

Zwracam honor, czekam na jakieś działania z waszej strony w tej sprawie.

Opublikowano

Już nie którym to się na prawdę w d***e po przewracało żeby takie rzeczy robić, brawa dla nich.

Opublikowano

Moim zdaniem ten pan alchemik powinien dostac perma na mpc przede wszystkim, bo co jak co ale konkurencja jest zdrowa, ale taka to przesada jp

2i29cae.png

Opublikowano

Właściciel serwera otrzymał bana za złośliwe oprogramowanie blokujące adresy konkurencyjnych serwerów i ingerujące w pliki systemowe.

Już od dawna było widać, że coś jest nie tak, przyglądając się tematom użytkowników w których chodziło o niedziałające strony.

Co dziwne, każdy użytkownik z tym problemem grał wcześniej na serwerze persegi.

­

Opublikowano

Właściciel serwera otrzymał bana za złośliwe oprogramowanie blokujące adresy konkurencyjnych serwerów i ingerujące w pliki systemowe.

Już od dawna było widać, że coś jest nie tak, przyglądając się tematom użytkowników w których chodziło o niedziałające strony.

To ladnie Alchemik polecial, ale Perserga? on jest za glupi zeby na taki pomysl wpasc ;D

Opublikowano

Zaraz, zaraz... Ale jaki Perserga? Tutaj chodzi o @alchemik1 gdyż to o nim mowa - halo moderacjo?

@R3public @Salur @1361622928-U485574.pngZARD @Eryk @Kubek @Algade @esej @Calme @Valze @Lord Makin @alchemik1

Opublikowano

To ladnie Alchemik polecial, ale Perserga? on jest za glupi zeby na taki pomysl wpasc ;D

Zaraz, zaraz... Ale jaki Perserga? Tutaj chodzi o @alchemik1 gdyż to o nim mowa - halo moderacjo?

@R3public @Salur @1361622928-U485574.pngZARD @Eryk @Kubek @Algade @esej @Calme @Valze @Lord Makin @a

Nowy moderator się lekko pomylił z osobami :v

Opublikowano

@R3public @Salur @1361622928-U485574.pngZARD @Eryk @Kubek @Algade @esej @Calme @Valze @Lord Makin @a

To dostanie bana czy nie?

Opublikowano

To dostanie bana czy nie?

Alchemik?

Opublikowano

Kilka istotnych rzeczy:

1. Nie blokuje stron patcher
  2. M2Bob - bot ktorego nie chce zaden serwer
  3. pandoramt2.eu - proba wyludzenia pieniedzy od ludzi robiac kopie serwera ktory jest moj
  4. pandora-mt2 @up
  5. ravador,tanavis - pytac dekadora jak do mnie ponownie szukal problemu
  6. mt2board - jak dobrze pamietam to forum jest powiazane z dekadorem chociaz moge sie mylic

Oczywiscie wiedza tego typa co nagrywa film i pewnie to tez autor tego tematu jest zerowa dlatego jej nie komentuje ale prosta rzecz.

Gdybym dzialal na niekorzysc konkurencji to blokowalbym kazdy serwer ale mam w dupie inne serwery. 

Kolejna sprawa jest taka ze w system ingeruje teraz praktycznie co 2 klient edytujac rejestr lub cholera wie co jeszcze wiec szukanie problemu w moich "dzialaniach" jest naprawde glupie.

Blokowanie tego gowna jest od grudnia jak juz.

Wiec jesli mam dostac bana to powinni tez dostac ci co ingeruja w rejestr bo to tez podchodzi pod edycje plikow systemowych i dzialanie na szkode uzytkownika poprzez generowanie bledow systemowych :)

A jesli dostane to srednio mnie to interesuje z faktu takiego ze tutaj niebywam bo jest tutaj pelno ludzi pokroju dekadora czy nowego pana Arymana jak i wielu innych co tylko zmieniaja swoje nicki.
Rozumiem tez ze mpcforum wyciaga w koncu konsekwencje od serwerow ktore padaja po paru tygodniach zgarniajac cala kase i stawiajac taki serwer ponownie po paru msc? 

ban.gif

Opublikowano

@alchemik1 Nie obchodzi mnie kompletnie co Ty masz za jakieś porachunki z ludźmi, których nawet nie znam...

Nie rób z siebie idioty teraz, że to nie Twój patcher - po jego użyciu plik zostaje modyfikowany? - TAK, więc odpuść sobie.

Jeśli nadal będzie tak się działo, sprawa zostanie skierowana do wyższych władz, jako działanie na szkodę spółki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...