Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Usługi SIM PAY a sklep internetowy (sms shop)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od pewnego czasu zastanawiam się, jak rozpocząć swoją przygodę z mikro płatnościami, ograniczając przy tym jak najbardziej formalności. W związku z tym, szukam usługodawcy który mi to umożliwi. Już kilka dobrych dni zastanawiam się nad sim-pay, ale jestem niezbyt obeznany w dziedzinie gospodarki i nie ufam swojej interpretacji regulaminów, więc liczę na pomoc osób korzystających z ich usług. Dodam, że jestem osobą uczącą się - klasa maturalna.

Konkretnie chodzi o wytłumaczenie, na czym polega ta współpraca oraz jakie formalności się z nią wiążą - mówię o podatkach w zakresie współpracy i tych, które będę zmuszony płacić bezpośrednio, ja.

Na ten moment wydaje mi się, że w bardzo uproszczonej wersji wszystko będzie wyglądać tak:

- klient kupuje. (Mój klient)

- usługodawca pobiera prowizję (w tym wszystkie podatki, bez mojego udziału)

- pozostałe pieniądze są mi wypłacone.

- raz na rok wypełniam pit, zgodnie z faktem, że pracuję.

Wysłane z mojego M2 Note przy użyciu Tapatalka

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Opublikowano

Przede wszystkim jeżeli ma to być regularna sprzedaż to niezależnie od wszelkich opłat pobieranych przez operatora płatności to i tak musisz założyć dg. Możesz oczywiście robić to bez dg ale wtedy musisz się liczyć z tym że w każdej chwili US się przyczepi. Jeżeli jednak nie chcesz zakładać firmy a chcesz prowadzić legalną sprzedaż to poczytaj sobie o AIP. Co do samych operatorów płatności to z doświadczenia polecę Ci dotpaya, fakt ma on opłatę aktywacyjną w wysokości 10 zł ale jeszcze nigdy nie miałem z nim żadnego problemu, weź też pod uwagę że jest to bardzo duża firma która raczej nie upadnie z dnia na dzień. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz.

Opublikowano

@carbonx Dziękuję za porządną odpowiedź. W sprawie tego systemu AIP, zastanawia mnie jak to działa. Tj. podstawowe informacje mam z ich stronki, natomiast interesuje mnie jak wyglądałaby automatyzacja działalności, przy współpracy z nimi. Czytaj: oni na pewno musza mieć wszystkie informacje na temat mojej działalności - co, kiedy i ile sprzedaję. Interesuje mnie więc:

- Jak ma się sprawa z automatyzacją takiej wymiany informacji. Czy mają może api do swojego systemu wystawiania faktur itd, dzięki któremu, po podłączeniu do mojego sklepu, nie będę musiał uzupełniać informacji dot. sprzedaży itd manualnie?

ale też:

- Czy koszty to faktycznie tylko ~400zł/mc i poza tym nie muszę robić nic we własnym zakresie (oczywiście z wyjątkiem PITu). 

- Jakimi zasadami rządzi się taka współpraca i jak bardzo mnie ogranicza? (tutaj, m.in. kontakt z klientami w razie problemów i odpowiedzialność prawna, oraz ewentualne kary pieniężne, gdyby - dla przykładu - ktoś dla chciał mnie pozwać)

Ogólnie prosiłbym o średnio-szczegółowy zarys prowadzenia takiej działalności, najlepiej na jakimś prostym przykładzie, ponieważ tak jak w przypadku usług sim-pay'a, zwyczajnie nie ufam swojej wiedzy w tym zakresie, a nie chciałbym porywać się na coś, bez pełnej świadomości, co to jest. 

@Edit

Interesuje mnie też, czy mogę zostać klientem(?) AIP od tak, czy muszę się o to starać? W sensie, czy to działa tak, że jak chcę to się zapisuję, czy to wygląda bardziej tak, że muszę się im zaprezentować a oni zdecydują, czy mnie chcą (na zasadzie interview). 

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Opublikowano

- Jak ma się sprawa z automatyzacją takiej wymiany informacji. Czy mają może api do swojego systemu wystawiania faktur itd, dzięki któremu, po podłączeniu do mojego sklepu, nie będę musiał uzupełniać informacji dot. sprzedaży itd manualnie?

ale też:

To wygląda w ten sposób że np. na fakturach możesz umieścić sobie swoje logo natomiast dane (NIP, Adres itd.) są AIP. I owszem posiadają cały system do automatyzacji i maksymalnego przyspieszenia wszelkich procedur.

- Czy koszty to faktycznie tylko ~400zł/mc i poza tym nie muszę robić nic we własnym zakresie (oczywiście z wyjątkiem PITu). 

Tak, nie czerpią oni żadnych prowizji w zależności od zysków, płacisz tylko to, ponadto nie musisz opłacać składek ZUS a więc tak 400 zł to jedyna opłata.

- Jakimi zasadami rządzi się taka współpraca i jak bardzo mnie ogranicza? (tutaj, m.in. kontakt z klientami w razie problemów i odpowiedzialność prawna, oraz ewentualne kary pieniężne, gdyby - dla przykładu - ktoś dla chciał mnie pozwać)

Tu zacytuje wypowiedź z oficjalnej strony: "Zakładając startup w AIP otrzymujesz możliwość prowadzenia działalności gospodarczej i wystawiania faktur jako przedsiębiorca posługując się osobowością prawną fundacji AIP, tym samym stanowiąc jej odrębną komórkę. W ten sposób nie musisz rejestrować własnej działalności gospodarczej czy spółki. Wpływa to na zwiększenie Twojej wiarygodności jako osoby prowadzącej startup w AIP, a także umożliwia nam ochronę Twoich interesów."

Podsumowując najlepiej udaj się na rozmowę z konsultantem który Ci wszystko wyjaśni, fajnie gdybyś na tej rozmowie miał już jakiś zarys działalności (czyt. Biznesplan) jeżeli po tej rozmowie stwierdzisz że jednak AIP to nie to i zbyt mocno Cie ogranicza lub będziesz miał inne wątpliwości to po prostu nie przyjdziesz na kolejną rozmowę i tyle. Pamiętaj że z AIP możesz zrezygnować w każdej chwili (z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia).

@Edit

To twoja decyzja, oni nie wybierają po prostu przychodzisz mówisz co chcesz robić i podpisujecie umowę.

Gdybyś miał jeszcze jakieś wątpliwości to pisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...