Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co z tą Tibią?

Foxs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Po dość długiej przerwie chciałem sobie wrócić do Tibii, czy możecie mi przybliżyć obecną sytuację, nie grałem ale trochę podsłuchiwałem co tam się dzieje i dużo różnych i raczej niezbyt dobrych rzeczy słyszałem.

# Ponoć jakieś Pay To Win? Kupowanie potów, run za real kasę, widziałem streama jak gość w ogóle z respa nie schodził.

# Do tego jakieś op potiony? Ale nie wiem co to zmienia i o co chodzi.

# Jak z botami i tym nowym klientem? Są boty/nie ma/będą/nie ma i nie będzie? :D Ponoć też bany ostro się sypią, już nie da się bocić? Ręczna gra ok... ale tak od 100-200lv+ a wcześniej to przecież yebanko straszne na manualu ;/ chyba że coś się zmieniło? :>

# Słyszałem tez o wałku, że ludzie grają na non-pvp wyboostują się i przenoszą się na pvp? wtf?

# Main Pytanie: Gracie i warto dalej grać w Tibie? :D

Czy ona się w ogóle rozwija, coś z niej będzie, czy już tylko marazm, bo z tego co słyszałem i podglądam główną stronkę to jednak tych graczy gra teraz garstka.

Że już nie wspomnę, że to chyba jedyne żyjące forum na temat Tibii.

A dlaczego postanowiłem nawrócić do Tibii? Grałem od 2002r, najdłuższe combo to chyba z 4 lata na Morganie, potem różnie bywało, ale ostatnio już kilka latek przerwy było ;) Niemniej ostatnimi czasy trochę się bardziej gierkami interesowałem. Instalowałem... sprawdzałem... kupowałem B2P... kupowałem Early Accessy i masę tego ogólnie przetestowałem ale jakoś żadna z obecnych gier nie daje mi takiego rozwoju i progressu jaki miałem w tibii :) Ale czy warto wracać do tak archaicznej gry... dlatego też ciekawi mnie opinia tych którzy dalej grają i się nie poddali jak ja :)

Pozytywy:

Z pozytywów które odkryłem choć wbiłem na dość krótko dopiero to: Poruszanie się na WSAD (wkońcu!! :D) oraz "karta kredytowa", można płacić w shopach nie mając kasy przy sobie ;)

Jakieś inne ciekawe rozwiązania które mnie ominęły?

Opublikowano

# Ponoć jakieś Pay To Win? Kupowanie potów, run za real kasę, widziałem streama jak gość w ogóle z respa nie schodził.

Tak, najgłupsza zmiana jaką ostatnio wprowadzili. Za Tibia Coiny możesz kupić m.in. poty, runy, blessy i uwaga - bonusy doświadczenia.

QGol0Yd.png

# Do tego jakieś op potiony? Ale nie wiem co to zmienia i o co chodzi.

Myślę, że musieli dodać ze względu na ilość graczy z wysokim lvlem.

Ultimate Spirit Potion ultimate_spirit_potion.gif

Ultimate Mana Potionultimate_mana_potion.gif

Supreme Health Potion supreme_health_potion.gif

# Jak z botami i tym nowym klientem? Są boty/nie ma/będą/nie ma i nie będzie? :D Ponoć też bany ostro się sypią, już nie da się bocić? Ręczna gra ok... ale tak od 100-200lv+ a wcześniej to przecież yebanko straszne na manualu ;/ chyba że coś się zmieniło? :>

Botów jest na razie dużo, bo działa client 10. Wyłączą go - na jakiś czas spadnie ilość boterów.

Da się bocić, bociłem od czerwca codziennie i bana dostałem dopiero pod koniec grudnia.

# Słyszałem tez o wałku, że ludzie grają na non-pvp wyboostują się i przenoszą się na pvp? wtf?

Transferują się.

Czy ona się w ogóle rozwija, coś z niej będzie, czy już tylko marazm, bo z tego co słyszałem i podglądam główną stronkę to jednak tych graczy gra teraz garstka.

Ja przestałem grać na rl i przeniosłem się na Hexerę (ots). Ostatnio Cipsoft ma same problemy. Ciągle kicki, lagi etc. przez ddosy.

;)

Opublikowano

Ja gram na real antica. Powiem Ci, że coraz więcej osób wraca do gry po nawet 7 latach :) Moim zdaniem mimo tych wprowadzeń blessów itp za hajs, da się grać :) Jak coś zapraszam na anticę :)

Opublikowano

Również polecam Antice - chyba jedyny serwer bez dominando na którym nadal da się normalnie grać (mówię tu o tych z dużą liczbą graczy).

Opublikowano

No ta antica to naprawdę wow, 700 osób online! Tibia żyje :D

Ale jak to możliwe że przy 700 osobach tam nie ma ciągłej naparzanki? ;)

I dlaczego w ogóle tam tyle osób siedzi a pozostałe o połowe mniej.

Opublikowano
I dlaczego w ogóle tam tyle osób siedzi a pozostałe o połowe mniej.

Bo to pierwszy serwer, jest już odpalony od 20 lat, więc logiczne, że ceny itp. są na nim bardzo niskie, co przyciąga ludzi.

Opublikowano

No to sporo. Generalnie za premke bym bulił real hajsem ale zważywszy na to, że życzą sobie miesięcznie praktycznie tyle samo co 10 lat temu to się buntuję. Porównując koszt utrzymania serwera na 1000 graczy dzisiaj a 10 lat temu to są przecież obecnie grosze. A do tego jeszcze mają pay2win shopa, także granda.

Powinni już dawno przejść na totalne free to play i wtedy zostawić ten p2w shop, trudno już, ale abo co miecha i jeszcze bulić za potiony itp. no i ten exp za real hajs... cyrk.

A Wy jak bulicie za premkę? :P Da radę wybocić to? szczególnie na antice.

Albo może da radę ręcznie to wyfarmić? :P To bym się nawet ucieszył ;)

Opublikowano

Wybocić idzie bez problemu. Kupisz pierwszego, drugiego pacca za plny i na następne może już Ci się uda zarobić samym graniem ;)

Opublikowano

W tibię już trochę nie gram, ale to nie jest jedyne żyjące forum. Powiedziałbym nawet że to forum jest wymarłe, tzn dział tibi. 

Otland < żyje i ma się świetnie. Tibia.net.pl < nie jest tak źle

I od cholery for brazylijskich.

Opublikowano

No ta ale tamte fora są raczej stricte OTSowe i przy okazji o globalu ;)

Bez bota strasznie długo by Ci się zeszło ;)

Raczej chodziło mi o botach na faccu :)

Opublikowano

No tak, bo global już praktycznie jest na wymarciu, to właśnie dzięki OTSą trzyma się do teraz. Wystarczy wejść na otsliste i sprawdzić sobię ile ludzi gra na ots a ile na globalu :)

OTSY

There are 22402 players online on 462 servers

Global

Players Online:15737

Liczba graczy na najlepszym aktualnie privie mówi sama za siebię 1978

Na globalu jeśli cipsoft nie pójdzie po rozum do głowy liczba graczy spadnie zaraz do 5k a to się będzie wiązać z upadkiem.

Opublikowano

Na luzie, szczególnie na kilku kontach. Sam tak zarobiłem 3kk :v

Na globalu jeśli cipsoft nie pójdzie po rozum do głowy liczba graczy spadnie zaraz do 5k a to się będzie wiązać z upadkiem.

Już chyba za późno, nowych graczy nie przybywa a starzy odchodzą.

Opublikowano

Nooo więc... ots dla mnie temat rzeka. Nie mniej prowadziłem kiedyś dość długo i dość popularnego jak na tamte czasy otsa i z perspektywy twórcy mogę powiedzieć jedno - na pewno nie zagram nigdy na czyimś otsie :P

Przyczyna jest dość prozaiczna, akcje typu boostowanie kumpli, czy przerabianie sobie postaci tak by tylko teoretycznie mogła zdechnąć a w praktyce są nieśmiertelne to dość nagminne sytuacje. Do tego nie przyzna się żaden twórca otsa no chyba, że taki emerytowany jak ja ;)

Także może jest gdzieś pare otsów na których nie ma machlojek ale uwierzcie, że przeważająca większość lecą wałki jak c**j :P Roll kostką tak żeby wypadło to co chcę... itp itd. no masa tego.

Dlatego też ja tylko global.

Natomiast oczywiście co do globala to się zgadzam, że jak tak dalej pójdzie to zostaną tylko otsy i pewnie prawdą też jest, że tylko dzięki tym otsom słuch jeszcze po tej gierce nie zaginął bo pewnie znajdzie się wiele osób zmęczonych ciągłymi bugami i machlojkami otsa na którym grają i postanowią przejść na global.

Drugi powód po mojemu dlaczego jeszcze global istnieje to boty ;) bez botów nie ma ludzi ;D Ale oni są niemcami i ich niemiecka poprawność polityczna nie pozwoli przyznać, że to zło które się dzieje czyli bociarze to tak naprawdę ich wybawienie, bo o ile expienie na 200-400lv+ lub team hunty są bardzo fajne to jednak bicie miliardowego tego samego moba już niekoniecznie i stąd właśnie bociarze. Ale jak wiemy Cipsoft usilnie walczy żeby wyplenić jak największą ilość graczy :P

Cóż, przykre to... ja to sobie mogę tylko wyobrażać jak tibia mogłaby być wielka gdyby były podejmowane właściwe decyzje od początku... bo na początku to nawet i WoW miał te 64k~ max graczy ;) Tyle, że im zaczeło rosnąć a Tibii niestety spadać...

Na luzie, szczególnie na kilku kontach. Sam tak zarobiłem 3k :vk

Nowymi kontami od zera? i w ile czasu takie coś? :F

Przydałby się jakiś poradnik "Jak szybko wybocić swojego pierwszego pacca za free", trochę graczy może by wróciło na global, Cipy powinny być tylko wdzięczne :F

Opublikowano

Jezeli bedziesz gral np ek/rp to po 1 paccu juz mozesz miec na drugiego za cc ale jak ed/ms to ciezko bo to waste postacie strasznie ;d

Na luzie, szczególnie na kilku kontach. Sam tak zarobiłem 3kk :v

Już chyba za późno, nowych graczy nie przybywa a starzy odchodzą.

@Marchwj Powiem Ci, ze wracaja starzy gracze z tego co widzę :) ale nie zmienia faktu ze cipsoft leci ostro...

Opublikowano

Nooo więc... ots dla mnie temat rzeka. Nie mniej prowadziłem kiedyś dość długo i dość popularnego jak na tamte czasy otsa i z perspektywy twórcy mogę powiedzieć jedno - na pewno nie zagram nigdy na czyimś otsie :P

Przyczyna jest dość prozaiczna, akcje typu boostowanie kumpli, czy przerabianie sobie postaci tak by tylko teoretycznie mogła zdechnąć a w praktyce są nieśmiertelne to dość nagminne sytuacje. Do tego nie przyzna się żaden twórca otsa no chyba, że taki emerytowany jak ja ;)

Także może jest gdzieś pare otsów na których nie ma machlojek ale uwierzcie, że przeważająca większość lecą wałki jak c**j :P Roll kostką tak żeby wypadło to co chcę... itp itd. no masa tego.

Dlatego też ja tylko global.

Natomiast oczywiście co do globala to się zgadzam, że jak tak dalej pójdzie to zostaną tylko otsy i pewnie prawdą też jest, że tylko dzięki tym otsom słuch jeszcze po tej gierce nie zaginął bo pewnie znajdzie się wiele osób zmęczonych ciągłymi bugami i machlojkami otsa na którym grają i postanowią przejść na global.

Drugi powód po mojemu dlaczego jeszcze global istnieje to boty ;) bez botów nie ma ludzi ;D Ale oni są niemcami i ich niemiecka poprawność polityczna nie pozwoli przyznać, że to zło które się dzieje czyli bociarze to tak naprawdę ich wybawienie, bo o ile expienie na 200-400lv+ lub team hunty są bardzo fajne to jednak bicie miliardowego tego samego moba już niekoniecznie i stąd właśnie bociarze. Ale jak wiemy Cipsoft usilnie walczy żeby wyplenić jak największą ilość graczy :P

Cóż, przykre to... ja to sobie mogę tylko wyobrażać jak tibia mogłaby być wielka gdyby były podejmowane właściwe decyzje od początku... bo na początku to nawet i WoW miał te 64k~ max graczy ;) Tyle, że im zaczeło rosnąć a Tibii niestety spadać...

Na luzie, szczególnie na kilku kontach. Sam tak zarobiłem 3k :vk

Nowymi kontami od zera? i w ile czasu takie coś? :F

Przydałby się jakiś poradnik "Jak szybko wybocić swojego pierwszego pacca za free", trochę graczy może by wróciło na global, Cipy powinny być tylko wdzięczne :F

No to niezły admin z ciebie, tylko że nie każdy taki jest. Ja prowadziłem kilkanaście otsów, oczywiście nie na raz. Projekty gdzie niekiedy grało  do 1000 osób jednocześnie i nigdzie takich przekrętów nie było. Także nie mierz wszystkich swoją miarą.

Poza tym myślisz że serwerom które mają po 500+ osób opłaca się robić takie coś? Za dużo zarabiają. :)

Opublikowano

Mnie np do bota sklonila tylko jedna rzecz... Ciagle kicki, tak to nawet bym sie nim nie zainteresowal, a tak bot sam zrobi reconnect i jest okej. Ale i tak mam pewne konto którym nie boce, żeby byłlo miło ir adośnie, bo te bocone na bank kiedyś spotka kara;D

Opublikowano

@canteris to tylko twoje subiektywne zdanie, a ja mogę postawić każde pieniądze, że Ty jak i 95% adminów robi wałki na otsach. I co to ma do rzeczy, że ktoś ma 500 albo 1000 graczy, ja miałem 6 serwerów po 600-800 online... właśnie im więcej graczy to tym większe wałki bo tym łatwiej je ukryć ;) Ale tak jak mówiłem, żaden admin się nie przyzna, temat tabu ;)

Apropo jeszcze bota miałem spytać, jak to jest z tym scrackowanym xenobotem z pandoriumx? :D sejf to jest czy niebardzo i może lepiej zabulić, bo tutaj też to reklamujecie ale jednocześnie temat obok o tym jak nie dać się shackować informuje, że jeśli używasz bota to musisz liczyć się z hackiem :D Nie ma jakiegoś ogar programisty żeby przeszperał tego cracka i przy okazji bota czy nie ma tam jakichś wałków? bo to że antywir nic nie wykrywa to nic nie znaczy ;)

Tymbardziej że ten xenobot zdaje się kończy i nie robi bota na tibie 11? Więc tymbardziej mógłby sobie coś tam wpuścić na koniec i nachapać się niezłego hajsu jakby tak wszystkich którzy używają xeno owalić z hajsu ;)

No i z tego co czytałem to tylko windbot coś tam testuje na tibie 11? A wiadomo kiedy ta tibia 10 przestanie funkcjonować? bo to chyba już z rok trwa :D Także Cipy chyba dobrze wiedzą, że usunięcie tibii 10 = usunięcie botów = usunięcie większości graczy :D

Opublikowano

@Foxs

Żaden temat tabu bo już od 4 miesięcy się otsami nie bawię bo się mi nie opłaca. I dam sobie rękę uciąć że nie robiłem żadnych przekrętów, tak samo jak 90% większych serwerów.

Co do tibi 11 to tak jak i na starsze wersje tak i na 11 będą boty, niestety to w tej grze nieuniknione. Może będzie ciężej bo nowy klient jest lepiej zaprojektowany, stary klient to była jakaś pomyłka.

Pandoriumx ma czystego xenobota z crackiem, jest w pełni bezpieczny.

Opublikowano

Chciałem napisac cos sensownego , odpowiedziec na pytania , dac jakies wskazówki i zdementowac plotki , ale przeczytałem odpowiedzi niektorych osób i samego autora i stwierdzam że wychodze ztematu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...