Skocz do zawartości

Sprawdzanie ip danego ts

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam teamspeaka, każdy łączy się z nim poprzez domenę pl. W jaki sposób idzie sprawdzić jakie ip numeryczne ma ten ts? Oraz czy idzie zablokować możliwość sprawdzenia ip numerycznego ?

Jeśli chcesz abym odpisał w temacie, oznacz mnie @Manna;3

;-)

ping domena.pl

@Manna;3 wystarczy aby zdobyć ip numeryczne.

WUJEK GOOGLE pomógł w 0.1943 sekund, wystarczy poszukać:

Plik

/etc/sysctl.conf

Edytujesz i ustawiasz:

net.ipv4.conf.icmp_echo_ignore_all = 1

Jeżeli owy plik nie istnieje, wystarczy w konsolce wpisać:

echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/icmp_echo_ignore_all

Co tymczasowo zablokuje - czytaj do restartu, lub do update'u systemu.

Jeżeli chcesz potem włączyć reagowanie na "ping":

echo 0 >/proc/sys/net/ipv4/icmp_echo_ignore_all

Pozdrawiam

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Trochę mu pomieszaliście w głowie.

Żeby rozwiązać domenę, czyli po prostu zobaczyć z jakim IP jest powiązana wystarczy Ci jedynie CMD lub Emulator termianlu w Linuxie. Jest takie narzędzie, które nazywa się nslookup.

Gdy wpiszesz to w CMD lub w terminal w Linuxie aplikacja się otworzy a następnie będziesz mógł wpisać domenę do rozwiązania.  W pierwszej kolejności pojawi się adres serwera DNS z którego nazwa została rozwiązana, a następnie pojawi się adres serwera, czyli IP.

Nie da się w żaden sposób tego zablokować.

ps. Whois jest do sprawdzania informacji o domenie, czyli właściciela itd...

Na stronie who.is możesz również sprawdzić rekordy domeny, oczywiście informacje o właścicielu też. Napisałem o tym bo może komuś będzie łatwiej wejść na stronę i wpisać adres niż w konsolce, mi bez różnicy ale wiem że są osoby które nienawidzą konsoli (niestety)

@Edit

Aby zobaczyć rekordy trzeba wpisać adres strony a następnie wybrać w menu DNS RECORDS, tam będziecie mieli wypisane wszystkie rekordy danej domeny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający forum Sprawdzanie ip danego ts   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...