Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Skrypt] Sektory w skrypcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ja (ItachiStudio) oraz KrejzolekPRO postanowiliśmy zrobić sektory w skrypcie narazie mamy zrobione z 35%. 

filmy z testów:

1- https://www.youtube.com/watch?v=XTtkES8ekW4

2- https://www.youtube.com/watch?v=sf6EucuB-_M

3- https://www.youtube.com/watch?v=B6F40gZb6Go

Możecie napisać co mamy dodać lub zmienić w skrypcie oraz jak ktoś ma pomysł na zapis enderchesta do zmiennej zapraszam na pw.

Pomogłem? Daj Like:)

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mam pytanie. Na jakiej zasadzie działają sektory? Przerzuca nas na nowy świat czy jakk? Nie moge tego skumać xD

Skryptt zarąbisty ;p

Opublikowano

Mam pytanie. Na jakiej zasadzie działają sektory? Przerzuca nas na nowy świat czy jakk? Nie moge tego skumać xD

Skryptt zarąbisty ;p

Sektor to jest dzielenie mapy na kilka serwerów żeby lagi były rozprowadzone na kilka maszyn a nie na jednej :)

Opublikowano

Skryptt zarąbisty ;p

Sektor to jest dzielenie mapy na kilka serwerów żeby lagi były rozprowadzone na kilka maszyn a nie na jednej :)

WTF? Dzielenie mapy na kilka serwerów? Możesz mieć kilka serwerów a na nich część mapy, ale nie że mapa to serwer...

Jeżeli mapa jest rozłożona na kilka serwerów, to wystarczy użyć pewnego slinika (nie pamiętam nazwy) i użyć komendy na teleportacje między nimi po wejściu na koordynaty albo blok - jeżeli tak, to nie ma się czym chwalić. 

Opublikowano

Skryptt zarąbisty ;p

WTF? Dzielenie mapy na kilka serwerów? Możesz mieć kilka serwerów a na nich część mapy, ale nie że mapa to serwer...

Jeżeli mapa jest rozłożona na kilka serwerów, to wystarczy użyć pewnego slinika (nie pamiętam nazwy) i użyć komendy na teleportacje między nimi po wejściu na koordynaty albo blok - jeżeli tak, to nie ma się czym chwalić. 

Dlatego pluginy na sektory zaczynają się w cenie od kilkuset złotych?

Opublikowano

Nie Polecam,

#1 Osoba umie tylko napisać all w skrypcie i pisze takie śmieszne rzeczy,

posiada serwer co gra 50osób wszystko w skryptach, a są tam takie lagi że szkoda gadać.

#2 Jak by skrypty na sektory były dobre to każdy duży  serwer by takich używał bo skrypty łatwiej jest skonfigurować niż  pluginy, dlatego widzę już

jak ktoś ogarnię skrypt żeby nie było kopiowania, bugowania się w sektorach przy granicy, dawanie ramu pod każdy sektor/podłączenia paru serwerów

specjalnie dla sektrów żeby starczyło procka i ramu.

#3 Żaden serwer nie posiada sektorów w skrypcie więc sami pomyślcie czy to ma sens, każdy umie napisać skrypty bo to łatwa rzecz.

Ciekawi mnie jak podepniesz np. mysql bo z tego co posiadam informacje trzeba posiadać taką ową rzecz do sektorów i ile t

e sektory zajmą linijek 10 000, 100 000, 1 000 000 czy 10 000 000, powiem tyle nie marnujcie czasu na temat tego typu skryptów.

Opublikowano

Nie Polecam,

#1 Osoba umie tylko napisać all w skrypcie i pisze takie śmieszne rzeczy,

posiada serwer co gra 50osób wszystko w skryptach, a są tam takie lagi że szkoda gadać.

#2 Jak by skrypty na sektory były dobre to każdy duży  serwer by takich używał bo skrypty łatwiej jest skonfigurować niż  pluginy, dlatego widzę już

jak ktoś ogarnię skrypt żeby nie było kopiowania, bugowania się w sektorach przy granicy, dawanie ramu pod każdy sektor/podłączenia paru serwerów

specjalnie dla sektrów żeby starczyło procka i ramu.

#3 Żaden serwer nie posiada sektorów w skrypcie więc sami pomyślcie czy to ma sens, każdy umie napisać skrypty bo to łatwa rzecz.

Ciekawi mnie jak podepniesz np. mysql bo z tego co posiadam informacje trzeba posiadać taką ową rzecz do sektorów i ile t

e sektory zajmą linijek 10 000, 100 000, 1 000 000 czy 10 000 000, powiem tyle nie marnujcie czasu na temat tego typu skryptów.

Mam serwer na którm gra po 80-100 osób (Dzisiaj grało 50 osób bo nie było serwa przez 3h) ma dużo dobrze napisanych sk i jakoś przy 5 gb ramu jest 20 tps. (lagi masz ty bo masz duzy ping. Serwer jest na hostingu a nie na VPS, dedyk)

Już MySQL działa bez problemu jak i sektory tylko toolsy zostaly i podłaczenie pod funnyguilds.

2 skrypty na 2 sektorach mają po 150 linijek z zrobionym ./spawn /msg /tpa

Opublikowano

jakoś nie widzę tych sektorów w skrypcie - kompatybilność tych sektorów z innymi pluginami, które dodają coś nowego (typu zwierzaki itd) nie będą obsługiwane, więc to sie mija z celem.

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

jakoś nie widzę tych sektorów w skrypcie - kompatybilność tych sektorów z innymi pluginami, które dodają coś nowego (typu zwierzaki itd) nie będą obsługiwane, więc to sie mija z celem.

Jak skończę pisać sedytory to się zobaczy czy one lagują. A cze one mają nie być kompatybilne z pluginami?

Opublikowano

Aaa mam kilka pytan.

1. Jak bedzie z konfiguracja ( ustawienia ilosci sektorow, granice, antylgout pod to zeby podczas pvp odpychal itp.)

2. Zakladam ze to bedzie zapis pod mysl wiec chcem wiedziec jak bedziesz pobieral informacje o graczu i zapisywal.

Wiecej pytan zadam pozniej ( jak odpowiesz sensownie na to co juz zadalem )

Opublikowano

Aaa mam kilka pytan.

1. Jak bedzie z konfiguracja ( ustawienia ilosci sektorow, granice, antylgout pod to zeby podczas pvp odpychal itp.)

2. Zakladam ze to bedzie zapis pod mysl wiec chcem wiedziec jak bedziesz pobieral informacje o graczu i zapisywal.

Wiecej pytan zadam pozniej ( jak odpowiesz sensownie na to co juz zadalem )

1. Narazie robimy 2 sektory spawn + 400 kratek (gdzie nie można budować) i reszta mapy robimy tak ponieważ wiekszość dzisiejszych serwerów to easyhc wiec połowa osób siedzi na spawnie i kopie a 2 na randomtp. (Później zrobimy 9 sektorów)

2. Tak zapis jest w MySQL i narazie wszystko działa a jak to zrobiliśmy to powiemy po skończeniu.

Opublikowano

1. Ale bedzie mozliwosc konfiguracji ze gracz moze dodac wiecej lub zmniejszyc ilosc sektorow?

2. Chodzi mi bardziej jakiego zapytania ( czy jak sb wy to nazywacie ) uzywacie do zapisu i odczytu itp. Chcem to wiedziec bo dzieki temu bede wiedzial jak obciazy serwer.

Nowe pytanie

3. Jakie macie rozwiazanie z logowaniem? ( z sektora na sektor czy jakies lobby od tego? a jesli tak jaki sposob gracz wraca na stare miejsce?)

Jesli zrobicie mozliwosc ustawiania sektorow ( ilosc, granice itp ) to bedzie duzo lepsze.

Opublikowano

Lool ludzie jak chcesz połącyć skrypt z bungeecordem ponieważ całe oparcie jest na tym, cały chat sektory to nie jest podzielnie mapy na kilka serwerów tylko połaczenie kilka serwerów w jeden( Bungeecord daje nam taka mozliwosc) wiec nie bardzo rozumiem jak chcecie zrobic to za pomoca skryptu bo z tego cp sie orientuje skrypt nie dziala na bunngecordzie.

PS: pisane z telefonu

Opublikowano

Lool ludzie jak chcesz połącyć skrypt z bungeecordem ponieważ całe oparcie jest na tym, cały chat sektory to nie jest podzielnie mapy na kilka serwerów tylko połaczenie kilka serwerów w jeden( Bungeecord daje nam taka mozliwosc) wiec nie bardzo rozumiem jak chcecie zrobic to za pomoca skryptu bo z tego cp sie orientuje skrypt nie dziala na bunngecordzie.

PS: pisane z telefonu

Jakoś już mam to zrobione :)

Opublikowano

Powiem tak... powodzenia.

Ale w 1 filmie jebie fake'iem na kilometry.

Sprawdźcie ekwipunek zbroje w sektorze 1, a później w sektorze 2.

W sektorze 1 mamy chełm, nie mamy spodni.

W sektorze 2 mamy spodnie, nie mamy chełmu.

Sam dużo pisałem w skrypcie i robiłem sektory, ale przerwałem projekt w tak ok. 80% więc wiem że trzeba się napracować.

Powodzenia.

Opublikowano

W pierwszym filmie było zbugowane ze najpierw tepalo gracza na 2 sektor a później zapisywał eq ale już to naprawiłem

Opublikowano

ciekawy projekt z tego co czytałem to do skrypt z jakimś tam addonem potrafi przenieś graczy pomiędzy serwerami + można pod skrypt podpiać redisa, więc napisanie czegoś takiego jest wykonalne, ale wątpie że jest opłacalne (pod względem wydajności) 

Więc do do projektu jako wyzwanie można zrobić ale wątpie że będą zdatne do użytku :D

Co ja tutaj robie...

Opublikowano

ciekawy projekt z tego co czytałem to do skrypt z jakimś tam addonem potrafi przenieś graczy pomiędzy serwerami + można pod skrypt podpiać redisa, więc napisanie czegoś takiego jest wykonalne, ale wątpie że jest opłacalne (pod względem wydajności) 

Więc do do projektu jako wyzwanie można zrobić ale wątpie że będą zdatne do użytku :D

Szkoda, że skrypt ma wbudowany optymalizator kodu dzięki czemu jest szybszy niż plugin 2 razy... ;)

Wybieram  pluginy bo już jestem najlepszy w Javie i Bukkicie, nawet lepszy niż ten słynny gotofinal, ale skrypty to lepsze wyjście i każdy o tym wie.

Opublikowano

Powiem tak... powodzenia.

Ale w 1 filmie jebie fake'iem na kilometry.

Sprawdźcie ekwipunek zbroje w sektorze 1, a później w sektorze 2.

W sektorze 1 mamy chełm, nie mamy spodni.

W sektorze 2 mamy spodnie, nie mamy chełmu.

Sam dużo pisałem w skrypcie i robiłem sektory, ale przerwałem projekt w tak ok. 80% więc wiem że trzeba się napracować.

Powodzenia.

Dobra jestem już na kompie jeżeli mi nie wierzysz że to są sektory to wbij na ts.kithc.pl na strefe pomocy i daj po nicku  /sektory

Opublikowano

Skrypty rly?

O lol lepsze pluginy

Naucz się pluginy pisać.

Ale w pluginie już są sektory a ja chcę to w sk zrobić (Dla niektórych nie możliwe)

Opublikowano

Skrypty rly?

O lol lepsze pluginy

Naucz się pluginy pisać.

Skrypt jest około 3x szybszy niż plugin, ktos to kiedys udowadnial.
Opublikowano

Szkoda, że skrypt ma wbudowany optymalizator kodu dzięki czemu jest szybszy niż plugin 2 razy... ;)

Wybieram  pluginy bo już jestem najlepszy w Javie i Bukkicie, nawet lepszy niż ten słynny gotofinal, ale skrypty to lepsze wyjście i każdy o tym wie.

Co? xD

Megalomania na wysokim poziomie, heh, w sumie jakby nie patrzeć to błąd logiczny bo skript to też plugin :D

Opublikowano

Holy s**t ;O.

Propsy, bo zapowiada się ładnie i szanuje za chęć pracy.

Osobiście uważam, że rzucicie to w połowie, bo zrobi wam się taki burdel w skript, że tego nie połapiecie. :_:

Swoją drogą jak chcecie ,,połączyć" te sektory?

Z tego co wnioskuję zamierzacie użyć funnyguilds jako pluginu na gildie, jak prześlecie informację o tym, czy dana gildia istnieje, na jakich koordynatach etc?

Rozumiem, że będziecie wciąż odpytywać bazę? Czy jak to wygląda?

Btw. Jak wy przesyłacie ekwipunek O>O?

Szczerze to nie wiedziałem, że w skript takie coś się da odjebać. xD

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

"...skrypt ma wbudowany optymalizator kodu...","...szybszy niż plugin 2 razy...". Nie wiem czy to bait, jeśli tak to marny...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...