Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 10 OEM a brak napędu

UpDaTeR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem komputer bez napędu DVD, i tu moje pytanie czy da radę zainstalować Windows 10 wersję oem bez tego. Jeśli tak to w jaki sposób? Powinna to być jakaś specjalna wersja czy po prostu muszę zgrać na pendriva system? Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Tak ale czy to nie działa tylko w wersji box? W końcu oem przypisuje się na płycie głównej i nie da się wgrać na inny komputer, a mając pendriva wychodzi na to że mógłby być przenoszony, choć jestem w tym ciemny także.. Nie chce tylko wydać 500 zł i czegoś zepsuć

Opublikowano

Nie, nie działa tylko na box. Nie ma osobnej instalki dla OEM, osobnej dla BOX. OEM/BOX może być de facto klucz, a nie instalka. Tak samo można użyć płyty z BOXa do instalacji OEMa tylko klucz wtedy podajesz ten z np. laptopa.

Opublikowano

Nie znam się na tym za bardzo więc zapytam na wszelki wypadek.

Kupię system Windows 10 OEM, - to jest płytka czy można po prostu pobrać z internetu za pomocą kodu?

Bootuje pendriva, a następnie wrzucam na niego co konkretnie? To co znajduje się na tej płytce czy jak to mniej więcej wygląda?

Opublikowano

Po co chcesz kupować OEM? OEM 64-bit na morelach kosztuje 424zł, a BOX 32/64bit 469zł. Lepiej dołożyć i mieć system w sumie na zawsze, bo jak będziesz kupował nowy sprzęt to nie będziesz musiał kupować znowu windowsa. Dodatkowo wersja BOX ma system na nośniku USB, więc nie musiałbyś kombinować.

Opublikowano

Nie będę zamawiał z moreli, a oem jest dużo tańszy, więc chciałbym wiedzieć czy dobrze kombinuje, bo nie chce zepsuć tego systemu..

Opublikowano

To był przykład, legalny OEM kosztuje niewiele mniej, niż legalny BOX, zależy od sklepu. Jak kupisz OEM o takim jakim myślę, a nie taki z allegro od jakiegoś szemranego sprzedawcy to dostaniesz zwykłe pudełko z licencją, za czasów W7 była jeszcze naklejka, nie wiem jak jest teraz. 

Na dowolnym komputerze pobierasz Media Creation Tool, on stworzy Ci normalnie bootowalny pendrive, podczas instalacji wpisujesz klucz z pudełka.

Opublikowano

Czyli wszystko jasne, a nie orientuje się ktoś czy da radę kupić sam klucz bez pudełka tak aby nie czekać na wysyłkę?

Opublikowano

W10 w formie klucza można kupić od Microsoftu, ale jest to wersja BOX w słabej cenie. Nie ryzykowałbym kupowaniem Windowsa bez oryginalnie ofoliowanego pudełka. Możesz zawsze zamówić Windowsa, zainstalować dziś, a aktywować go jak dojdzie. Na aktywacje systemu bodajże jest 30 dni, nie pamiętam dokładnie.

Opublikowano

Nawet zamawiając w Microsoft można dostać klucz z góry w postaci elektronicznej i poczekać sobie na resztę jak dojdzie. 

Bez problemu mozna to zrobić na dowolnym systemie.  Problem chyba tylko z zakupami z Polski gdzie opcja chyba nie działa, nie wiem nie sprawdzałem jak jest aktualnie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Czyli istnieje coś takiego jak wersja testowa? Mógłbym ją zainstalować za pomocą zbootowanego pendriva za nim przyjdzie pudło z kluczem?

Opublikowano

Jak stworzysz bootowalnego pena za pomocą Media Creation Tool normalnie instalujesz system tylko w oknie z prośbą o wpisanie klucza naciskasz opcję "Nie mam klucza" czy jakoś tak. Skutkuje to tym, że w prawym dolnym rogu pojawia się informacja, że Twój system jest nieaktywowany, ale możesz go normalnie używać i aktywować sobie jak dojdzie Ci system.

Opublikowano

Klucz jak chcesz to mogę podać ale bez problemu znajdziesz na google uniwersalne jeśli jednak instalka wymaga 

VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T

YTMG3-N6DKC-DKB77-7M9GH-8HVX7

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jak stworzysz bootowalnego pena za pomocą Media Creation Tool normalnie instalujesz system tylko w oknie z prośbą o wpisanie klucza naciskasz opcję "Nie mam klucza

" czy jakoś tak. Skutkuje to tym, że w prawym dolnym rogu pojawia się informacja, że Twój system jest nieaktywowany, ale możesz go normalnie używać i aktywować sobie jak dojdzie Ci system.

Różni się czymś od wersji aktywowanej czy wszystko jest identyczne?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...