Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Brak matury, a praca

Kranus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Własnie powoli kończę technikum i zastanawiam się czy pisanie matury ma sens ponieważ studiować nie zamierzam, ale słyszałem że sama matura też ma jakieś znaczenie przy podejmowaniu pracy.

Ogólnie technikum skończę raczej z tytułem technika i w przyszłości zamierzam skończyć inny kierunek na szkole policealnej.

Oczywiście mógłbym do niej podejść, problem w tym że jeśli się tego podejmę ostatni rok szkoły będę miał zasrany sprawdzianami z różnych przedmiotów i to głównie z matmy z którą szczerze sobie nie radze, jeśli nie będę pisał matury ocenę pozytywna z tego przedmiotu mam "prawie" gwarantowaną.

Ogólnie rzecz biorąc czy wykształcenie średnie bez matury, a średnie z maturą będzie stanowić różnicę przy podejmowaniu pracy?

Dziękuję za pomoc.

123

Opublikowano

Czasem ma czasem nie ma znaczenia, zależy od pracodawcy i pracy jaką masz wykonywać.  

W sumie sam wybierasz czy potrzebujesz. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jeśli jesteś pewien że Ci sie nie przyda to olej. 

Właśnie na tym moje pytanie polega, czy średnie bez matury a średnie z maturą to jakaś różnica. Wiem tyle że na studia mi sie nie śpieszy. A jak kogoś pytam to zdania są podzielone. Jedni mówią że to papierek przydatny włącznie żeby dostać się na studia a inni mówią że pracodawca często chce kogoś z maturą tak jakby to było jakieś osiągnięcie.

123

Opublikowano

Nie masz żadnego wykształcenia zwłaszcza zawodowego po technikum, techniczne to tylko z nazwy jest średnie, bo właściwe pełne średnie to tylko liceum.

Po zawodówce ma się wyższe wykształcenie zawodowe niż technik po technikum. 

Kogo to obchodzi co chce pracodawca ;  

- dziś piszesz że potrzebujesz potem się okaże że nie potrzebujesz, problem bo po cholerę było robić.

- nie zrobisz to się okaże że będziesz potrzebował i znowu po cholerę było rezygnować ze zrobienia.   

Zrób by mieć, nawet po to by potem nie potrzebować jako cieć czy inny tam zawód jaki wykonują nawet ludzie z maturami i po studiach wyższych kiedy nie mają pracy a doktoraty i maturę wieszają na ścianie.  

Opublikowano

Nie masz żadnego wykształcenia zwłaszcza zawodowego po technikum, techniczne to tylko z nazwy jest średnie, bo właściwe pełne średnie to tylko liceum.

Po zawodówce ma się wyższe wykształcenie zawodowe niż technik po technikum. 

Kogo to obchodzi co chce pracodawca ;  

- dziś piszesz że potrzebujesz potem się okaże że nie potrzebujesz, problem bo po cholerę było robić.

- nie zrobisz to się okaże że będziesz potrzebował i znowu po cholerę było rezygnować ze zrobienia.   

Zrób by mieć, nawet po to by potem nie potrzebować jako cieć czy inny tam zawód jaki wykonują nawet ludzie z maturami i po studiach wyższych kiedy nie mają pracy a doktoraty i maturę wieszają na ścianie.  

średnie to średnie - po liceum i technikum znaczy to samo

ale dzięki za rady

123

Opublikowano

Skończyłem technikum, mam "zawód" Informatyka, pracy w zawodzie nie mam, składałem wszędzie papiery i nic. Matury nie mam, poprawiam za rok. Zawodowy zdany na 96%, a w zawodzie i tak nie pracuję. Mam robotę jako halowy na produkcji świeczek, tylko że to nie jest spełnienie moich marzeń ... Chciałbym w zawodzie, szukam cały czas ale lipa jak stąd do piekła. Maturę zrobić możesz, przyda Ci się? Zależy gdzie. Mnie jakiś typ prosił o maturalne i oceny moje przeglądał na świadectwie na rozmowie o pracę xDDDD Cymbał jakiś, na cholerę mu moje oceny xD 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Nie rób. Ktoś przecież też musi czyścić kible :)

Tak serio. Jeśli nie zrobisz, to zamkniesz sobie furtki w przyszłości, gdy jednak zmądrzejesz i będziesz chciał się rozwijać.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Lepiej sobie zrobić maturę, też z tego względu że nie wiadomo co będzie za parę lat i czy nie zmienią znów jej formuły na jeszcze bardziej pojebaną.

Co do prac, zależy od pracodawcy i od pracy ale zazwyczaj wbite mają w tą maturę.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Skończyłem technikum, mam "zawód" Informatyka, pracy w zawodzie nie mam, składałem wszędzie papiery i nic. Matury nie mam, poprawiam za rok. Zawodowy zdany na 96%, a w zawodzie i tak nie pracuję. Mam robotę jako halowy na produkcji świeczek, tylko że to nie jest spełnienie moich marzeń ... Chciałbym w zawodzie, szukam cały czas ale lipa jak stąd do piekła. Maturę zrobić możesz, przyda Ci się? Zależy gdzie. Mnie jakiś typ prosił o maturalne i oceny moje przeglądał na świadectwie na rozmowie o pracę xDDDD Cymbał jakiś, na cholerę mu moje oceny xD

Fajnie, jak piszę dzieciaczkom co roku prawdę o technikum i realiach rynku pracy, to jakoś zawsze oni są najmądrzejsi. :)

A co do tematu, to co ty dajesz gościu? xD Jeżeli nie jesteś w stanie pogodzić jakiegoś nędznego technikum i matury, to ty myślisz że dasz sobie radę w pracy gdzie jest z 2 razy większy zapierdol? Możesz nie zdawać matury, tyle że teraz nawet najwięksi idioci ją mają i zdają. A widząc CV bez matury pierwszym pytaniem jakie ci zadadzą to dlaczego jej nie masz, niezależnie gdzie pracujesz. Dlaczego? Bo nikt nie chce opóźnionego w rozwoju pracownika

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Fajnie, jak piszę dzieciaczkom co roku prawdę o technikum i realiach rynku pracy, to jakoś zawsze oni są najmądrzejsi. :)

A co do tematu, to co ty dajesz gościu? xD Jeżeli nie jesteś w stanie pogodzić jakiegoś nędznego technikum i matury, to ty myślisz że dasz sobie radę w pracy gdzie jest z 2 razy większy zapierdol? Możesz nie zdawać matury, tyle że teraz nawet najwięksi idioci ją mają i zdają. A widząc CV bez matury pierwszym pytaniem jakie ci zadadzą to dlaczego jej nie masz, niezależnie gdzie pracujesz. Dlaczego? Bo nikt nie chce opóźnionego w rozwoju pracownika

Od kiedy w CV wpisuje sie mature? Oczywiscie caly czas mowa o smieciowej pracy? Sama w sobie matura jest bezuzyteczna, jesli nie masz zamiaru podjac dalszego ksztalcenia.

Opublikowano

Chyba po technikum informatycznym. Po elektryku można 3/4k zł zarobić i studiować sobie zaocznie.  A powiedzmy, że elektronicy, elektrycy, mechatronicy nie narzekają. 

Deus vult

Opublikowano

Matura to jest papierek jak zwykła kartka papieru. Imo nic nie daje w pracy ale pracodawca widząc, że nie posiadasz go wcale, jest jeszcze bardziej sceptycznie nastawiony niż byś go posiadał. Opierając się na moich poszukiwaniach o "lepszą" pracę nic nie jest cenniejsze od doświadczenia. Możesz mieć nawet doktorat, a i tak człowiek z większym doświadczeniem ma przed Tobą pierwszeństwo. Tudzież wychodzę z założenia, że lepiej robić staże w firmach, płatne bo płatne ale mieć później co wpisać porządnego w cv. A najlepiej i tak własną działalność otworzyć i pieprzyć to wszystko :v

Opublikowano

W naszym Państwie niby matura nic nie znaczy jak mówią moi poprzednicy, lecz jeśli znajdziesz dobrą pracę i dostaniesz jakieś wysokie stanowisko będą mogli żądać od Ciebie zrobienie kierunku jakiegoś studiów do pracy i lipa.

Co prawda w CV o wiele lepiej wygląda np. magister techniki niż jakiś zawód no chyba, że zadowala Cię praca na produkcji gdzie panują warunki jak w obozie pracy i nie masz możliwości większego rozwoju.

Twój wybór.

nE6BLlT.png

Opublikowano

Matura w tym kraju jest zbędna, wiele osób i pracodawców to mówi, ale papierek do lepszej pracy zawsze zawołają. Oczywiście jeśli  chcesz pracować w zawodzie i masz zdane egzaminy zawodowe, to co innego oczywiscie, bo nikogo nie będzie interesować matura a umiejętności zawodowe. 

Opublikowano

Co Wy pieprzycie ... Ludzie z maturami trzepią hajs na maszynach w firmach za grosze, ewentualnie niektórzy trafiają do biur jak mają plecy albo ich zauważą. Matura to tak jak egzamin gimnazjalny, przepustka do dalszej drogi nauki, nic poza tym bo i bez matury możesz mieć łeb do interesów ;) Wielu wielkich artystów nie miało i nie ma matur i są na wysokim poziomie umysłowym.

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Po części się mylisz, praca w administracji państwowej, poczcie, policji czy wojsku aktualnie wymaga matury. Takie przepisy od kilku lat są. 

Ogólnie matura nigdzie nie jest potrzebna poza kontynuowaniem dalszej nauki w kraju czy za granicą, zawsze ma opcję zrobić międzynarodową maturę. 

Opublikowano

Od kiedy w CV wpisuje sie mature? Oczywiscie caly czas mowa o smieciowej pracy? Sama w sobie matura jest bezuzyteczna, jesli nie masz zamiaru podjac dalszego ksztalcenia.

oczywiście że się wpisuje w wykształceniu jeżeli nie kontynuujesz nauki na uczelni wyższej. jest to kryterium jedno z podstawowych, bo potwierdza że nie jesteś matołem i tak, patrzą na to. wy od wczoraj żyjecie czy nigdy nie pracowaliście, co?...ja wiem że średnia wieku tego forum to z 16 lat, ale bez przesady.

Chyba po technikum informatycznym. Po elektryku można 3/4k zł zarobić i studiować sobie zaocznie.  A powiedzmy, że elektronicy, elektrycy, mechatronicy nie narzekają.

No, z pewnością nie narzekają, kto ci te bajki naopowiadał? Wy jesteście tacy naiwni, aż mi się nie chce pisać. Jedynie kierunki po technikum jakie w tym kraju zdobędziesz pracę bez problemu to rzeczywiście elektryk oraz kierunki z technikum budowlanego. W polsce nie ma rynku dla elektroników i jedyne co ci zostaje to praca w serwisie za nędzne pieniądze. Nie wierzysz? Zapraszam na elektrodę i zapytaj się ile ludzie stamtąd zarabiają, nagle okaże się że elektronicy pracują jako elektrycy i wcale nie zarabiają twoich wymyślonych 3/4k. Powiem ci coś, ludzie z 20 letnim doświadczeniem zarabiają 13 netto na godzinę jako elektrycy. :) A, właśnie, jeszcze kwestia studiów zaocznych, mam znajomego na elektrotechnicę na AGH samogłoskach (jeden z najlepszych wydziałów w polsce). Akurat prawdą jest, że większość z nich pracuje, a dużo osób jest po technikum. Tyle że parę miesięcy później wykładowca pytał ich kto pracuje w zawodzie (elektryk/elektronik) i okazało się że na 80 osób pracuje gdzieś 10%. Zapomniałem wspomnieć że mówimy o Krakowie, mieście z największym rynkiem pracy po Warszawie. Zacznij myśleć, a nie wierzysz w tą propagandę że po szkole coś będziesz zarabiał. A, jeszcze jedna kwestia, co do mechatroników, to oni nawet po studiach są bezrobotni, akurat dla nich nie ma w ogóle rynku pracy.

//

@Wojciech..

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

oczywiście że się wpisuje w wykształceniu jeżeli nie kontynuujesz nauki na uczelni wyższej. jest to kryterium jedno z podstawowych, bo potwierdza że nie jesteś matołem i tak, patrzą na to. wy od wczoraj żyjecie czy nigdy nie pracowaliście, co?...ja wiem że średnia wieku tego forum to z 16 lat, ale bez przesady.

Co ty pierdolisz? W CV nigdzie sie matury nie wpisuje. Wpisujesz wyksztalcenie srednie i tyle. Ukonczenie szkoly sredniej daje wyksztalcenie srednie, matura to tylko dodatek, jesli chcesz kontynuowac dalszy tok edukacji.

Chcialbym abys powiedzial moim kilku znajomym i nawet ojcu, ze sa matolami, bo nie maja matury. Zabawne, ze takie matoly maja dobrze prosperujace firmy. Nie do pomyslenia. Z tym co napisales, to sam chyba sie zaliczasz do sredniej wieku, ktora podales.

/Za duzo sie chyba nasluchales nauczycieli, ze matura to klucz do sukcesu i bez niej jestes nikim.

Opublikowano

Chyba po technikum informatycznym. Po elektryku można 3/4k zł zarobić i studiować sobie zaocznie.  A powiedzmy, że elektronicy, elektrycy, mechatronicy nie narzekają. 

po informatyku też można tyle zarabiać, nawet więcej.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Co ty pierdolisz? W CV nigdzie sie matury nie wpisuje. Wpisujesz wyksztalcenie srednie i tyle. Ukonczenie szkoly sredniej daje wyksztalcenie srednie, matura to tylko dodatek, jesli chcesz kontynuowac dalszy tok edukacji.

Chcialbym abys powiedzial moim kilku znajomym i nawet ojcu, ze sa matolami, bo nie maja matury. Zabawne, ze takie matoly maja dobrze prosperujace firmy. Nie do pomyslenia. Z tym co napisales, to sam chyba sie zaliczasz do sredniej wieku, ktora podales.

/Za duzo sie chyba nasluchales nauczycieli, ze matura to klucz do sukcesu i bez niej jestes nikim.

co mnie interesuje twój ojciec i znajomi, co? wierz sobie w co chcesz, maturę wpisuje się przy wykształceniu, bo możesz mieć wykształcenie średnie z nią lub bez. widzisz, większość osób nie ma ojców z własną firmą i muszą szukać pracy samodzielnie, a bezrobocie w polsce nie jest na poziomie 3%. a matura potwierdza że umiesz czytać, liczyć i wypowiadać się ustnie, co jest minimum wymaganym w każdej pracy....już pomijając fizyczną pracę, to u nas w korporacji wymogiem minimalnym jest matura, a reszta to twoje umiejętności. osoby bez matury hr nawet nie zaprasza, a proste prace fizyczne mają bardzo wysoki popyt na rynku, tam tak samo to działa. ale co ja tam wiem, nie? tylko mam 4 lata doświadczenia w zawodzie

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

co mnie interesuje twój ojciec i znajomi, co? wierz sobie w co chcesz, maturę wpisuje się przy wykształceniu, bo możesz mieć wykształcenie średnie z nią lub bez. widzisz, większość osób nie ma ojców z własną firmą i muszą szukać pracy samodzielnie, a bezrobocie w polsce nie jest na poziomie 3%. a matura potwierdza że umiesz czytać, liczyć i wypowiadać się ustnie, co jest minimum wymaganym w każdej pracy....już pomijając fizyczną pracę, to u nas w korporacji wymogiem minimalnym jest matura, a reszta to twoje umiejętności. osoby bez matury hr nawet nie zaprasza, a proste prace fizyczne mają bardzo wysoki popyt na rynku, tam tak samo to działa. ale co ja tam wiem, nie? tylko mam 4 lata doświadczenia w zawodzie

Napisalem raz, napisze i drugi. Wyksztalcenie masz tylko i wylacznie srednie po ukonczeniu szkoly sredniej, niezaleznie od matury, wiec w CV wpisuje sie srednie i tyle. Sama matura jest totalnie niczym, jesli nie masz zamiaru isc na studia. To, ze jacys tam "szefowie" wymagaja matury na smieciowe stanowiska, to tylko ich wymysl.

Sporo osob juz w podstawowce potrafi sie wypowiadac, liczyc i pisac. To znaczy, ze takie mlodziaki juz maja mature?

Nie wiem czym sie zajmujesz i srednie mnie to interesuje, ale sa zawody do ktorych trzeba papier i matura nim nie jest.

Raz mi sie w zyciu zdarzylo zlozyc CV. Wpisalem srednie(mature mam, ale nie chwalilem sie tym w CV) i nikt mnie nie pytal o mature.

Najwyrazniej zobaczyli, ze jestem w miare komunikatywny i nie mam problemow umyslowych lub nie wychowalem sie w dzungli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...