Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytania dot. gry

Tjes2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Mógłby ktoś dać screeny z regionów Esterra (niestety nie chce mi się grzebać na youtube gdzie widać tylko urywki ;/).

2. Czym się różnią Elyo od Asmo? Gdzie więcej ludzi i gdzie większe zgranie? Mogę grać nawet z noobami tylko pytam o liczebność itp. ;)

3. Wybierzcie dla mnie klasę :( Bo już nie moge sam xD

Wymagania:

- nieskończona mana tj. możliwość przywracania jej bądź lepsza regeneracja,

- dmg powyżej przeciętnego lub przeciętne :P (1.bardzo słaby, 2. słaby, 3. ok, 4. przeciętny, 5. mocny, 6. bardzo mocny xD),

- klasą, która atakuje z dystansu,

- która nie musi nosić kilka setów tylko jeden konkretny....,

- hp więcej niż 7,5k na 65lvll bez eq xD,

- tania w utrzymaniu,

- 5/10 trudność tj. nie za łatwa i nie za trudna,

- może posiadać skille instant, albo te nie instant xD,

- taka, która da radę na solo wypady pvp, moby itp.,

- brana na instancje,

- najlepiej niech to nie będzie ranger tylko sm, sorc, bard, gunner, kantor, kleryk,

- i oczywiście taka, która nie znudzi się szybko, a i przyjemnie będzie się nią grać

Dzięki!!! Za odpowiedź do pkt  3 i uzasadnienie

4. Opłaca się robić te sety "obrońcy atrei"?

Opublikowano

Po co się pytasz czym różni się Ely od Asmo skoro dobrze wiesz, bo nie zaczynasz gry tylko już grałeś... Twoich tematów jest w piernika na tym forum, a co drugi to głupszy, ale już kij z tym. 
Co do pytania o klase, bez sensu, że my mamy Ci wybrać no ale jak tam wolisz, to Ty będziesz nią grać... Tak więc moim zdaniem odpowiednią klasą dla Ciebie byłby Bard. Nie wiem jak z setami, ale cała reszta by się zgadzała. 

Opublikowano

A może frytki do tego?

Na wszystkie pytania odpowiedź znajdziesz niżej i sam zdecyduj, która klasa.
Aktualnie w grze masz MAX 75lvl, którego nie nabijasz w 14-18 godzin, tak jak kiedyś 65, więc warto samemu dobrać klasę pod siebie, a nie np. na 69 lvlu żałować, że to nie jest to...
Co jest najciekawsze w Twojej wypowiedzi? Wypisałeś te podpunkty w taki sposób, jakbyś wiedział, jaką postacią chcesz grać(bard), ale jednak pytasz o to forumowiczów.

Odpowiem więc i na tą część...
Twoje "punkty" sugerują wyraźnie barda ALE ---> klasy magiczne(sorcerer, spirit master; bard) są drogie w utrzymaniu, a kleryk/kantor to już w ogóle, bo mówimy tutaj o konieczności posiadania kilku setów, kilku broni i kilku konkretnych tarcz, więc zrobienie wszystkiego na "+10" albo "+15" i wysocketowanie tego, to kwoty równe kilku, jak nie kilkunastu miliardow + Bard to WG WIELU GRACZY najnudniejsza postać w grze.
Dlaczego?
Prosta sprawa :) Bard ma monotonne combo, ponieważ ma mało skilli. Grając bardem czujesz się jak... jakbyś strzelał z karabinu, bo co chwilę Twoja postać się porusza i wymachuje harfą, aby atakować cel różnymi "strzałami". Osobiście nie polecam barda, ponieważ jest po prostu nudny...
Chyba, że zaspokaja Cię taki styl gry postacią i spokojnie spędzisz przy niej tysiące godzin, to już jest inna sprawa.

Jeśli chodzi o DMG Barda - Aktualnie mamy patch PvE(5.0) w którym znaczącą przewagę mają podklasy maga(spirit master i sorcerer) z prostego względu - Sorcerer może robić solo elity na 75 lvlu bardzo szybko, ALE musi potem usiąść i odnowić hp.
Spirit Master? CAŁKOWITE PRZEGIĘCIE w tym PvE patchu, gdyż robi on sam po jedną/dwie elity na 75lvlu zachowując przy tym 90% hp, a dlaczego? Wszystko robi jego pet, a w razie "W" to po prostu jego umiejętności umożliwiają mu "kajtowanie" mobków, gdyż nie ma dużych cooldownów. Ponadto ta postać jest potrzebna do zrobienia jednej z trudniejszych instancji w 5.0 - LoK.

2. Zapytałeś o rasę, ale nie podałeś, na jakim serwerze Cię to interesuje.
95% forumowiczów "bawi" się na Barusie, więc opowiem Ci o Barusie - około 100 aktywnych graczy po stronie Asmodians + jakieś tam jednostki, które bawią się okazjonalnie, czyli liczmy do 200 graczy, a reszta? Elyos. Wszyscy idą na elyos, ale licz się z tym, jaka tam jest atmosfera(dramy, kretyni, dzieciaki etc) 

Odsyłam:
http://www.mpcforum.pl/topic/1564353-czy-klasy-w-aionie-s%C4%85-zbalansowane/#entry13207231
http://www.mpcforum.pl/topic/1558232-zbi%C3%B3r-pyta%C5%84-zaklinacz/#entry13164053
http://www.mpcforum.pl/topic/1558109-kt%C3%B3r%C4%85-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-setu-ac-najpierw-kupi%C4%87-i-inne/#entry13164028
http://www.mpcforum.pl/topic/1540983-sety-pvepvp-stygmaty-zarobek-alchemia-itp/#entry13033069
http://www.mpcforum.pl/topic/1539065-frakcje-i-exp/#entry13015791

Opublikowano

Tak, ale ja mówiłem o aktywnych graczach. 
Asmoków aktywnych jest mniej niż Elyos.

Dla mnie 100 aktywnych ; 100 okazjonalnych i 100+ randomów. 
Chociaż z dnia na dzień może się sporo zmienić, bo ostatnio weszło 5.0.

Pamiętam, gdy w nocy, w Pandemonium, trudno było o 20 osób.

Opublikowano

Ok, ok. Ale tak jak pisales 75lv dluuugo sie wbija a wiec szukam dobrej klasy. Tak jak wspomniales bard jest rzeczywiscie nudny i szukam jakiejs fajnej spelniajacej te warunki :v pls tylko nie melee. Dawno nie gralem i teraz wrocilem wiec nwm jak z frakcjami na barusie i nowym kontentem. Ominmy pytanie 4. Szukam odpowiedzi na pyt. Dot. Klasy i daje lajki i 5 w profilu :v.

Opublikowano

Nie ma innej klasy która by spełniała te warunki które napisałeś, koledzy wyżej Ci już napisali, że taką klasą jest bard więc nie wiem czego Ty jeszcze od nas oczekujesz. Velkoz21 pewnie Ci wysłał również temat w którym opisał wszystkie klasy, więc zobacz ten temat i wybierz jakąś klasę, my jedynie mogliśmy Ci wskazać postać która spełnia Twoje warunki ale postaci za Ciebie wybrać nie możemy.

Opublikowano

@Velkoz21 dobra, dobra już nie krzycz xD. Wybrałem klasę... Czarodziej czemu? Bo ma:

- skille przywracajace mane,

- shieldy i duzo MP,

- dystansowa,

- jest brana czesto na insty,

- nie nudzi sie,

- nie jest za bardzo hard.

Wnioski wyciagnalem z twojego posta @Velkoz21 i z aiondatabase.

Jesli masz chec to odpowiedz na te dwa pytania.

5. Oplaca sie kupywac gp na ten patch? (Kamyki zaklinajace mozna samemu robic, mozna juz pisac na lfg, pojazd mozna z instancji wydropic/za jakies monetki, mozna juz rekrutowac na lfg, eq takiego pro i tak sie nie da sprzedac na broku)

6. Ok. Robie kobiete sorca i pytanie - gdy wbije arcydaeve to w co ladowac pkt tworzenia, jakie stygmy, jakie geary, jakie postepy(?). xD. Nie krzyczcie powaznie pierwszy raz gram sorcełem.

Opublikowano

@Tjes2 do opisu klasy, który podałeś, najbardziej pasuje bard. Czarodziej jest bardzo manożerny i (moim zdaniem) nudny, ale to subiektywna opinia.

Nie można tak naprawdę wyrobić sobie zdania na temat jakiejś klasy, nie grając nią nigdy (20 level się nie liczy). ;)

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Zdania sobie nie wyrobię expiąc wszystkie klasy do 65lv aby sprawdzic jak sie nimi gra, musze wiedziec na juz :P. Czarodziej moze i jest manozerny ale popatrzmy tak - ranger bije mobka, sorc juz go zabil i nie ma many to zanim ranger go zabije to sorcowi uda sie odzyskac mane chyba xD. Nie znam jego mechaniki :P. Wybor padl na niego i jesli bedzie tak manozerny no to juz trudno nie chce robic nowej postaci. Barda nie chce.

Opublikowano

@Velkoz21 dobra, dobra już nie krzycz xD. Wybrałem klasę... Czarodziej czemu? Bo ma:

- skille przywracajace mane,

- shieldy i duzo MP,

- dystansowa,

- jest brana czesto na insty,

- nie nudzi sie,

- nie jest za bardzo hard.

Wnioski wyciagnalem z twojego posta @Velkoz21 i z aiondatabase.

Jesli masz chec to odpowiedz na te dwa pytania.

5. Oplaca sie kupywac gp na ten patch? (Kamyki zaklinajace mozna samemu robic, mozna juz pisac na lfg, pojazd mozna z instancji wydropic/za jakies monetki, mozna juz rekrutowac na lfg, eq takiego pro i tak sie nie da sprzedac na broku)

6. Ok. Robie kobiete sorca i pytanie - gdy wbije arcydaeve to w co ladowac pkt tworzenia, jakie stygmy, jakie geary, jakie postepy(?). xD. Nie krzyczcie powaznie pierwszy raz gram sorcełem.

Sorcerer nie jest za bardzo trudny? Zły wniosek.

Sorcerer to postać STATYCZNA, a nie DYNAMICZNA. 

Sorcerer stoi w miejscu i używa swoich umiejętności + musi kontrolować całe pole bitwy w grupowym PvP tzn sleepy, chmury etc.

PONADTO jego umiejętności castują się średnio 3-4 sekundy(najsilniejsze) i mają cooldown zazwyczaj 2 minuty, więc gdy nie masz tych umiejętności, to jesteś zdany na skille "pokeujące" typu water/fire harpoon etc

Co do manożerności - Aby wykręcać DPS w grupie musisz używać Vaizela, a co za tym idzie - szybko napieprzasz skillami, ale równie szybko wyprujesz się z many, więc musisz mieć dobrą rotację.

Na PvE trzeba UMIEĆ wykręcić DPS, bo sama postać tego za Ciebie nie zrobi i nie jest ważne, jaki masz gear. Kwestia rotacji.

Many zjada, więc musisz umieć nad tym panować.

Ponadto podałeś zły przykład, bo porównałeś klasę magiczną do fizycznej, więc takie porównanie nie ma prawa bytu.

Równie dobrze mogę Ci powiedzieć "Sorcerer ubije dwa moby, ale gladiator w tym czasie weźmie 8 i ubije im 80% hp dzięki swoim AoE". Mowa oczywiście o zwykłych mobkach + przykład podałem także dziwny, gdyż sorcerer ma kilka skilli AoE, ale jednak... trzeba to castować.

Więc no... wybrałeś odpowiedzialną klasę. 

Opublikowano

@Velkoz21 dobra nasz rację. Sorc odpada. Zostaje Strzelec, Kantor i Zaklinacz. Myślę nad kantorem i zaklinaczem :P. Bo zaklinacz ma swoje duszki a kantor heal i buffy...

Opublikowano

Ok, ok. Ale tak jak pisales 75lv dluuugo sie wbija a wiec szukam dobrej klasy. Tak jak wspomniales bard jest rzeczywiscie nudny i szukam jakiejs fajnej spelniajacej te warunki :vpls tylko nie melee. Dawno nie gralem i teraz wrocilem wiec nwm jak z frakcjami na barusie i nowym kontentem. Ominmy pytanie 4. Szukam odpowiedzi na pyt. Dot. Klasy i daje lajki i 5 w profilu :v.

@Velkoz21 dobra nasz rację. Sorc odpada. Zostaje Strzelec, Kantor i Zaklinacz. Myślę nad kantorem i zaklinaczem :P. Bo zaklinacz ma swoje duszki a kantor heal i buffy...

Ja to już naprawdę nie wiem kim Ty chcesz grać...

Opublikowano

Zaklinacz, czyli SM to druga najtrudniejsza klasa w grze. 
Nie czytałeś tego, co pisałem w poście o klasach.

Odsyłam Cię tam po raz drugi.

Opublikowano

Wybrałem zaklinacza. (Nie obchodzi mnie poziom trudnosci. Pisalem ze moze byc nie za latwy. Nic nie pisalem ze ma byc latwy). Dzieki za odpowiedzi a w szczeglonosci za ssy

Opublikowano

Zmienisz zdanie, jak godzinę na low lvlu będziesz bić moby, albo na PvP będziesz top1 targetem i nie bedziesz umiał się z tego wybronić :P 

Opublikowano

Spokojnie. Akurat zaklinaczem jakis rok temu i kilka miesiecy temu gralem xD wiec ogarniam ze ma buffy gdzie to nasz duch otrzymuje nasze obrazenia i potrafi zaabsorbowac 28k hp czy cos. Co do pve to akurat bylo ok. Tylko nie wiem jak go budowac xD bo wtedy ladowalem w atak, celnosc i mane xD taki tepy bylem.

Opublikowano

Czy kolega aby na pewno grał kiedyś w Aiona skoro pyta o build i rozwijanie + sety? 
Pierwsze słyszę, aby w aionie były jakieś buildy i rozwijanie, a set to oczywista sprawa :P 

Chyba, że chodzi Ci o te nowe punkty po 65 lvlu to rozwijasz wszystko, co zwiększa Ci profity magiczne, wiec to jest logiczne.
Set? Cloth, bo przecież innego nosić nie możesz. 

Opublikowano

Build ten nowy system. Stygmy to chyba wiadomo... Sety to jaki najbardziej oplacalny dla sma pod pve i pvp ac czy co ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...