Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy klasy w Aionie są zbalansowane?

Ethes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Jestem nowym graczem w Aionie i nie wiem jeszcze do końca kim grać. Zauważyłem że na niższych lvl-ach zdecydowaną przewagę ma mag. Grając innymi klasami w pvp 1 vs 1 z magiem miałem małe szanse. Tak samo jak teraz zagrałem chwile magiem to w pvp widać tą przewagę maga. Od którego lvl-a to się jakoś wyrównuje? A czy artysta radzi sobie w pvp? 

Opublikowano

Aion bazuje na systemie antyklas.
Ponadto AION to TYPOWE KOREANSKIE MMORPG, które bazuje na PvP, robieniu arenek i walce z przeciwną frakcją.

Każda klasa ma tutaj swoją rolę i każda radzi sobie w PvP wyśmienicie.

Gladiator - postać, która robi zamieszanie. Jego umiejętności są GŁÓWNIE OBSZAROWE, czyli wchodzisz w grupę 10-20 przeciwników i sporo osób dostaje od Ciebie obrażenia, a jak Ci wsiądą kryty, to przynajmniej 30-40% zabijesz :) Walczy on bronią dwuręczną tzw polearm, a na instancjach na PvE używa dual wield, albo polearm. Na PvE robi za DPS.

Templar - Ma różnego rodzaju wędki, czyli przyciągnięcia. Jego styl walki bazuje na zmianie broni tzn. raz używasz dwuręcznego greatsworda, a potem zmieniasz broń na miecz jednoręczny oraz tarczę, aby wyprowadzać różne stuny. Ma ciekawą umiejętność tzw bodyguard, który sprawia, że rzuca na Ciebie buffka i przez okres jego trwania, to on otrzymuje obrażenia, które normalnie Ty dostajesz. Postać robi za tanka na PvE.

Sorcerer - Mag z doskonałą kontrolą masowego PvP. Ma różne uśpienia na pojedyncze cele, obszarowy stun, obszarowe uśpienia. Na PvE jest to postać z największymi obrażeniami bazowymi na jednym skillu, a co za tym idzie zazwyczaj jest top1 zadanych obrażeń w teamie.

Spirit Master - Mag z pojedynczymi fearami i obszarowymi. Walczy za pomocą DoT(damage over time) samoatakujących i debuffów, a ponadto kontroluje różnego rodzaju summony. Jedna z cięższych klas do opanowania i nie ma obrażeń z mocnym uderzeniem na starcie. Są takie skille, ale to zaledwie kilka umiejętności, a reszta to same DoTy i komendy atakujące dla Twojego peta. Ciekawe jest to, że ma umiejętność bodyguard, ale to jego pet dostaje obrażenia te, które Ty powinieneś dostać. Możesz to użyć na siebie, albo na kogoś. Na PvE robi za DPS.

Bard - postać magiczna, która ma debuffa i obrażenia z szybkimi animacjami. Potrafi zmienić w pingwina + ma kilka umiejętności "nowej mety", czyli castujesz kilka sekund, aż osiągniesz trzeci poziom ładowania i dopiero wtedy walniesz. Może on zwracać manę oraz życie. Na PvE służy za DPS'a + pomaga wskrzeszać sojuszników jedną ze swoich umiejętności + robi za mana potkę.

Gunner - postać magiczna. Strzela na PvP za pomocą swoich rewolwerów. Może rzucać umiejętności w trakcie poruszania się. Banalna postać dla nowych graczy. Na wielu serwerach nawet z dobrym gearem nie jest zbyt chętnie brany na instancje PvE, bo ludzie twierdzą, iż ma słaby dmg. Na PvE robi głównie za DPS i walczy za pomocą cannona + czasem zmienia na rewolwery.

AeterTech - magiczny bruiser offtank. Może tankować. Na PvP podchodzi do przeciwnika, aby go wręcz "zamrażać" i sprawiać, że nie jest nawet w stanie czegoś zrobić. Jest mega denerwujący i nie wolno Ci go do siebie dopuścić. Na instancjach PvE robi za pomoc tankowi, a na słabszych instancjach PvE może robić za tanka.

Chanter - postać supportowa, która bazuje na aurach i healu. Robi za support dla kleryka. Ma aury zwiększające atrybuty Twojej drużyny. Na PvP ma masę obaleń i jeśli wszystko mu siądzie to jesteś martwy, a jeśli nie? Wtedy to on ma przekichane. Poza tym, to nie ma mega super obrażeń, ale jest na serio potężną klasą w dobrych rękach. Dobrze jest być wygearoawnym chanterem, bo wtedy, jak Ci wejdą skille w przeciwników to nawet kilku na raz położysz. 

Kleryk - GŁOWA drużyny. Healuje i wskrzesza. NAJBARDZIEJ ODPOWIEDZIALNA rola w drużynie. Instancja przegrana? Wszyscy padli? WINA KLERYKA. Na Barusie, czyli DRAMUSIE najczęstszy obiekt wyzwisk.
Może także robić za DPS na PvE i jego obrażenia są porównywalne do tych, które zadaje sorcerer. Postać ta, tak jak i Chanter, wymaga OGROMNEGO WKŁADU W GEAR. Musi mieć kilka setów, aby utrzymać się na PvP, gdyż to na niego leci focus.

Assasyn - TYPOWA klasa na PvP. Ma w skillach wbudowaną mechanikę godstone, czyli np. stun. NAJCIĘZSZA postać do ogarnięcia. Aby tym dobrze grać, to musisz mieć niski ping, a po klawiaturze musisz napieprzać, jak pająk uciekający przed kapciem. NIE POLECAM NOWYM GRACZOM. Na instancjach PvE robi za DPS.

Ranger - łucznik. Na instancjach PvE robi za dps. Jest to kontra na klasy magiczne. Ma różne trapy, troszkę kontroli tłumu i inne bajery.

Tyle.
Dobierz postać pod swój charakter.

Chcesz moją opinię?
Bard i Gunner ----> najprostsze klasy dla nowych graczy.
Assasyn i Spirit Master ---> najtrudniejsze klasy dla nowych graczy

Jaką polecam wybrać?
Odpowiednią dla Ciebie.
Nie warto robić X klasy, bo "Ahhh, jest ona dobra dla nowych graczy i będzie mi łatwo ogarnąć." Zrób sobie taką klasę, którą będziesz grać i gearować, a nie że dobijesz 65 lvl, liźniesz początkowego PvE i podstaw PvP i zaraz zmienisz klasę. 

Ja OSOBIŚCIE nie przepadam za grą bardem, gdyż ta postać ma zaledwie "kilka" skilli w porównaniu z innymi klasami. Jest to dosyć nudne, a jego melodyjki są dosyć interesujące. 
Gunner? Dynamiczna klasa dosyć, fajnie się strzela, ale no... nudny.

Moim zdaniem najciekawsze są stare klasy, czyli Glad, Templar, Sorc, Sm, Chanter, Kleryk, Ranger, Assasin + z tych po update 4.0 w górę, to jedynie AeterTech.

Ludzie grają bardem ze względu na to, że możesz się tam healować, przywrócić sobie manę, ale no... sporo ludzi potem robi alty i to głównie nimi gra, bo bard się im nudzi.

Dobierz klasę pod siebie.

Opublikowano

Aion bazuje na systemie antyklas.

Ponadto AION to TYPOWE KOREANSKIE MMORPG, które bazuje na PvP, robieniu arenek i walce z przeciwną frakcją.

Każda klasa ma tutaj swoją rolę i każda radzi sobie w PvP wyśmienicie.

Gladiator - postać, która robi zamieszanie. Jego umiejętności są GŁÓWNIE OBSZAROWE, czyli wchodzisz w grupę 10-20 przeciwników i sporo osób dostaje od Ciebie obrażenia, a jak Ci wsiądą kryty, to przynajmniej 30-40% zabijesz :) Walczy on bronią dwuręczną tzw polearm, a na instancjach na PvE używa dual wield, albo polearm. Na PvE robi za DPS.

Templar - Ma różnego rodzaju wędki, czyli przyciągnięcia. Jego styl walki bazuje na zmianie broni tzn. raz używasz dwuręcznego greatsworda, a potem zmieniasz broń na miecz jednoręczny oraz tarczę, aby wyprowadzać różne stuny. Ma ciekawą umiejętność tzw bodyguard, który sprawia, że rzuca na Ciebie buffka i przez okres jego trwania, to on otrzymuje obrażenia, które normalnie Ty dostajesz. Postać robi za tanka na PvE.

Sorcerer - Mag z doskonałą kontrolą masowego PvP. Ma różne uśpienia na pojedyncze cele, obszarowy stun, obszarowe uśpienia. Na PvE jest to postać z największymi obrażeniami bazowymi na jednym skillu, a co za tym idzie zazwyczaj jest top1 zadanych obrażeń w teamie.

Spirit Master - Mag z pojedynczymi fearami i obszarowymi. Walczy za pomocą DoT(damage over time) samoatakujących i debuffów, a ponadto kontroluje różnego rodzaju summony. Jedna z cięższych klas do opanowania i nie ma obrażeń z mocnym uderzeniem na starcie. Są takie skille, ale to zaledwie kilka umiejętności, a reszta to same DoTy i komendy atakujące dla Twojego peta. Ciekawe jest to, że ma umiejętność bodyguard, ale to jego pet dostaje obrażenia te, które Ty powinieneś dostać. Możesz to użyć na siebie, albo na kogoś. Na PvE robi za DPS.

Bard - postać magiczna, która ma debuffa i obrażenia z szybkimi animacjami. Potrafi zmienić w pingwina + ma kilka umiejętności "nowej mety", czyli castujesz kilka sekund, aż osiągniesz trzeci poziom ładowania i dopiero wtedy walniesz. Może on zwracać manę oraz życie. Na PvE służy za DPS'a + pomaga wskrzeszać sojuszników jedną ze swoich umiejętności + robi za mana potkę.

Gunner - postać magiczna. Strzela na PvP za pomocą swoich rewolwerów. Może rzucać umiejętności w trakcie poruszania się. Banalna postać dla nowych graczy. Na wielu serwerach nawet z dobrym gearem nie jest zbyt chętnie brany na instancje PvE, bo ludzie twierdzą, iż ma słaby dmg. Na PvE robi głównie za DPS i walczy za pomocą cannona + czasem zmienia na rewolwery.

AeterTech - magiczny bruiser offtank. Może tankować. Na PvP podchodzi do przeciwnika, aby go wręcz "zamrażać" i sprawiać, że nie jest nawet w stanie czegoś zrobić. Jest mega denerwujący i nie wolno Ci go do siebie dopuścić. Na instancjach PvE robi za pomoc tankowi, a na słabszych instancjach PvE może robić za tanka.

Chanter - postać supportowa, która bazuje na aurach i healu. Robi za support dla kleryka. Ma aury zwiększające atrybuty Twojej drużyny. Na PvP ma masę obaleń i jeśli wszystko mu siądzie to jesteś martwy, a jeśli nie? Wtedy to on ma przekichane. Poza tym, to nie ma mega super obrażeń, ale jest na serio potężną klasą w dobrych rękach. Dobrze jest być wygearoawnym chanterem, bo wtedy, jak Ci wejdą skille w przeciwników to nawet kilku na raz położysz. 

Kleryk - GŁOWA drużyny. Healuje i wskrzesza. NAJBARDZIEJ ODPOWIEDZIALNA rola w drużynie. Instancja przegrana? Wszyscy padli? WINA KLERYKA. Na Barusie, czyli DRAMUSIE najczęstszy obiekt wyzwisk.

Może także robić za DPS na PvE i jego obrażenia są porównywalne do tych, które zadaje sorcerer. Postać ta, tak jak i Chanter, wymaga OGROMNEGO WKŁADU W GEAR. Musi mieć kilka setów, aby utrzymać się na PvP, gdyż to na niego leci focus.

Assasyn - TYPOWA klasa na PvP. Ma w skillach wbudowaną mechanikę godstone, czyli np. stun. NAJCIĘZSZA postać do ogarnięcia. Aby tym dobrze grać, to musisz mieć niski ping, a po klawiaturze musisz napieprzać, jak pająk uciekający przed kapciem. NIE POLECAM NOWYM GRACZOM. Na instancjach PvE robi za DPS.

Ranger - łucznik. Na instancjach PvE robi za dps. Jest to kontra na klasy magiczne. Ma różne trapy, troszkę kontroli tłumu i inne bajery.

Tyle.

Dobierz postać pod swój charakter.

Chcesz moją opinię?

Bard i Gunner ----> najprostsze klasy dla nowych graczy.

Assasyn i Spirit Master ---> najtrudniejsze klasy dla nowych graczy

Jaką polecam wybrać?

Odpowiednią dla Ciebie.

Nie warto robić X klasy, bo "Ahhh, jest ona dobra dla nowych graczy i będzie mi łatwo ogarnąć." Zrób sobie taką klasę, którą będziesz grać i gearować, a nie że dobijesz 65 lvl, liźniesz początkowego PvE i podstaw PvP i zaraz zmienisz klasę. 

Ja OSOBIŚCIE nie przepadam za grą bardem, gdyż ta postać ma zaledwie "kilka" skilli w porównaniu z innymi klasami. Jest to dosyć nudne, a jego melodyjki są dosyć interesujące. 

Gunner? Dynamiczna klasa dosyć, fajnie się strzela, ale no... nudny.

Moim zdaniem najciekawsze są stare klasy, czyli Glad, Templar, Sorc, Sm, Chanter, Kleryk, Ranger, Assasin + z tych po update 4.0 w górę, to jedynie AeterTech.

Ludzie grają bardem ze względu na to, że możesz się tam healować, przywrócić sobie manę, ale no... sporo ludzi potem robi alty i to głównie nimi gra, bo bard się im nudzi.

Dobierz klasę pod siebie.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam :D 

Opublikowano

Możesz napisać na jaką klasę się zdecydowałeś i dlaczego :P
W razie pytań, odpowiem jeszcze z chęcią.

W sumie... w dziale Aion to głównie ja urzęduję ;P

Opublikowano

ej a ja to co? :O

Dobrze jest być wygearoawnym chanterem, bo wtedy, jak Ci wejdą skille w przeciwników to nawet kilku na raz położysz. 

ten tekst mnie powalił ;> kilku na raz chanterem? no widzę, że ty umiesz grać chanterem jak gladem, że tak piszesz  B)

w zasadzie temat jest o antyklasach, więc nie odpowiedziałeś na pytanie

Opublikowano

Na Barusie wszystko możliwe, a na Deyla i Antrishka jest wielu topowych chanterów, którzy bez problemu tak działają. 
Kwestia ogarnięcia.
U Koreańców także były takie przypadki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@Velkoz21 

niby to twoje zdanie ale kompletnie nie rozumiem dlaczego mowisz ze bard jest najlatwiejszy a sm najtrudniejszy ??

W obydwu klasach wystarczy sie nauczyc podstawowych skilli ktore rzuca sie pokolei. Kompletnie nie wiem dlaczego SM jest trudna klasa wedlug Ciebie.

Sin owszem. Bez dobrego gearu i pingu nawet skill Ci nie pomoze :)

Moim zdaniem najtrudniejsza klasa do nauczenia sie jest AT. Jezeli ta klasa nauczysz sie perfekcyjnie grac to nikt Cie nie zatrzyma :)

" Myślą że są lepsi - Nie Są !

Nie czuj się gorszy,

Kto im dał prawo żeby móc nas osądzić ?

Dosyć ! Spójrz mi w oczy, wiesz przecież

Nikt mi tego nie dał, nikt mi tego nie zabierze ! "

Opublikowano

@Velkoz21 

niby to twoje zdanie ale kompletnie nie rozumiem dlaczego mowisz ze bard jest najlatwiejszy a sm najtrudniejszy ??

W obydwu klasach wystarczy sie nauczyc podstawowych skilli ktore rzuca sie pokolei. Kompletnie nie wiem dlaczego SM jest trudna klasa wedlug Ciebie.

Sin owszem. Bez dobrego gearu i pingu nawet skill Ci nie pomoze :)

Moim zdaniem najtrudniejsza klasa do nauczenia sie jest AT. Jezeli ta klasa nauczysz sie perfekcyjnie grac to nikt Cie nie zatrzyma :)

AT z kolei jest jedną z prostszych klas.

Dlaczego SM jest jedną z najtrudniejszych klas? Dlatego, że jest to klasa o specyficznym stylu gry, która nie bierze moba na 2 strzały, jak np. Sorc + nie rozgniecie przeciwnika na jedno combo, jak Sorc/Assasyn :)

Nakładasz doty, które same za Ciebie biją i po prostu... czekasz. Rozwalenie 6 przeciwników na raz jest problemem, a np. taki Sorc jest w stanie zrobić to na jedno combo, ale pod warunkiem, że absolutnie wszystko Ci wejdzie + użyjesz do tego AoE, DP. Chociaż... na jedno combo to może przesadziłem, ale bywał i takie sytuacje. Z pewnością masz sporą opcję na kontrolowanie masowego PvP, ale rozmawiamy tutaj o SM'ie.

W masowym PvP, albo na instancjach grupowych PvP sprawa wygląda tak, że SM jest top1 targetem zazwyczaj, więc musisz także wiedzieć, jak się przed tym zabezpieczyć. Ktoś mi powie "Odpalasz feara i jazda", ale to nie zawsze tak wygląda. Jeden skill nie zrobi za Ciebie wszystkiego. Owszem, SM jest bardzo, bardzo silny, ale warunek jest jeden - Musisz być dobrym graczem.

To samo tyczy się graczy Sorca. Nie każdy wyczuwa postać tak, jak ShingXiao + nie każdy ma tak spokojny, trollowaty i ogarnięty styl gry, jak Reborn dla przykładu. 

Każda postać = odmienny styl gry. 

Nowi gracze dostają białej gorączki, gdy SM'em biją jednego moba "godzinę", a taki Sorc zarzuca ledwo dwa skille i już 2x szybciej wyczyści spota. 

W 5.0 jest on przegięty ze względu na to, że jest to patch PvE, czyli idealne miejsce dla SM'a, który robi solo niektóre instancje dla expa + mobek wszystko za niego tankuje. Niby jest to wolne, ale jednak... ma duże pole do popisu. Nie każdy odnajdzie się w takim stylu gry + nie każdy będzie aż taki cierpliwy.

AT ogarniasz bardzo szybko. W patchu 4.75 AT uchodził za klasę tzw. najłatwiejszego efektu, czyli minimalny wkład gry + średniej klasy set = rozwalanie ludzi z setami generała.

Kombo jest bardzo proste, a jego mechanika oferuje naprawdę bardzo sporo i to "od zaraz".

Nie ma w tej klasie absolutnie nic trudnego. Przynajmniej ja nie miałem żadnego problemu, aby klepać na 65 lvlu w r1 generałów, ale no... nie każdy gra w to 7 lat i nie każdy bawił się w PvP na taką skalę. 

Bard jest najłatwiejszy dla nowicjuszy, ponieważ jego combo jest bardzo proste + nie ma tych umiejętności zbyt wiele. Jest to zaledwie "kilka" skilli porównując go z innymi klasami. 

Nie musi się on mocno skupiać na masowej kontroli PvP, gdyż robi po prostu za wsparcie i obrażenia. 

Styl gry nie jest trudny, a jest wręcz monotonny + nacisk został położony na to, aby być samowystarczalnym.  

Mnie ta klasa zanudziła, ale nie tylko mnie... Nie rozumiem ludzi, którzy są w stanie czerpać radość będąc OTP Bardem... Kilka lat gry postacią z tak prostym combo i taką małą ilością skilli? 

Osobiście polecam coś, co oferuje znacznie ciekawszą i bardziej urozmaiconą mechanikę, niżeli "dotki", żabcia, nutka, "plum plum PLYM", mana/hp regen i jakieś inne glonojady :D

Ale to tylko i wyłącznie moje zdanie.

Może faktycznie znajdą się tutaj osoby, które wolą coś takiego, ale ja po prostu odradzam :)

Opublikowano

Mam kompletnie odmienne zdanie na temat at :) zadnego dobrego przeciwnika nie bedziesz w stanie utrzymac w miejscu na AT a to jest w nim najwazniejsze.

Moim zdaniem AT to jedna z najtrudniejszych postaci w tej grze :) 

Bard ma az 4 antyklasy takze tez nie rozumiem dlaczego jest wedlug Ciebie najprostszy :D w tej grze nie ma klas prostych i trudnych :) kazda ma inne mozliwosci i kazda jest do czegos dobra. ( SM, Sorc, Sin, Ranger )  jezeli trafisz na ta klase przeciwko tobie na bardzie i ktos bedzie ogarniety to nie masz najmniejszych szans wygrac :)

" Myślą że są lepsi - Nie Są !

Nie czuj się gorszy,

Kto im dał prawo żeby móc nas osądzić ?

Dosyć ! Spójrz mi w oczy, wiesz przecież

Nikt mi tego nie dał, nikt mi tego nie zabierze ! "

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...