Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2842714698023511387227.jpeg
Cześć wszystkim! Dzisiaj chciałbym wam zaprezentować początki mojej platformy blogowej, nad którą pracuję już około 2 tygodni.

Całość stoi na 4 serwerach we Frankfurcie (baza danych, aplikacja, cdn, oraz backup). Kluczowymi elementami strony jest panel, oraz podgląd bloga. Kod jest zoptymalizowany tak mocno jak się tylko da (oczywiście gdy coś testuję, strona może trochę lagować  :D)
W panelu użytkownika znajdziemy proste funkcje takie jak:

• Zmiana nazwy bloga (URL Nie można zmieniać, domyślnie nazwa użytkownika.blog2.me)
  • Zmiana opisu bloga
  • Zmiana avatara
  • Zmiana hasła
  • Wybór stylu
  • Tworzenie wątków
  • Modyfikowanie wątków (Aktualnie tylko usuwanie, zostaną dodane statystyki oraz edycja)
  • Proste statystyki odwiedzin bloga (Wyświetlenia + wyświetlenia unikatowe)

Mam zamiar wprowadzić

• Edycję wątków
  • Zaawansowane statystyki
  • Moduły na blogach(pluginy)
  • Edycję menu (aktualnie w fazie testów, nie jest widoczne dla normalnych użytkowników)
  • Tworzenie własnych stylów
  • Podpinanie domen do serwisu (faza testów)
  • Konta PRO (usunięcie reklam, możliwość wstawienia swoich, dodawanie własnych pluginów)
  • Komentarze (faza testów)
  • Support 

Adres serwisu to https://blog2.me jednak na stronie głównej nie ma jeszcze nic. Do panelu można zalogować/zarejestrować się poprzez https://panel.blog2.me

Proszę o to, abyście zgłaszali błędy (jeśli takowe istnieją) do mnie na prywatną wiadomość (support jeszcze nie istnieje).

PANEL: HTTPS://PANEL.BLOG2.ME

CHANGELOGI ITD./PRZYKŁADOWY BLOG: HTTP://TEAM.BLOG2.ME

Pozdrawiam,
Francuz.

Pomogłem? Daj lajka!

Ty dostałeś pomoc - ja chcę lajka!

5463996887.png

Fajny mam internet, co nie? Hehe :3

Opublikowano

1. Przydałby się komunikat o pomyślnej rejestracji, naciskasz "Zarejestruj" i nagle Cię przerzuca bez żadnej informacji do strony logowania.

2. 649b6e8b2646475cb574c567a1859bb2.png

3. To samo co w 1 przy dodawaniu posta. Klikasz dodaj post, mig i strona główna, wystarczyłby komunikat wyskakujący z góry "Post dodany pomyślnie". 

4. 3133b061361a4490a460edb5fb831e75.png

Tekst był z enterami, spacjami, formaty itd. Wyszło to.

5. Zmiana obrazka bloga jest błędnie nazwa 'Styl'.

41827ea42da8461f93abad24032defcf.png

W czym pisany backend?

Opublikowano

1. Przydałby się komunikat o pomyślnej rejestracji, naciskasz "Zarejestruj" i nagle Cię przerzuca bez żadnej informacji do strony logowania.

2. 649b6e8b2646475cb574c567a1859bb2.png

3. To samo co w 1 przy dodawaniu posta. Klikasz dodaj post, mig i strona główna, wystarczyłby komunikat wyskakujący z góry "Post dodany pomyślnie". 

4. 3133b061361a4490a460edb5fb831e75.png

Tekst był z enterami, spacjami, formaty itd. Wyszło to.

5. Zmiana obrazka bloga jest błędnie nazwa 'Styl'.

41827ea42da8461f93abad24032defcf.png

W czym pisany backend?

1. Komunikaty dodam niedługo, chcę aby były one jak najbardziej zoptymalizowane

3. To co 1.

4. W podglądzie nie ma formatowania, jeśli tekst ma więcej niż 300 znaków to pojawia się przycisk przenieś do posta gdzie formatowanie jest :D

5. Fixed!

Backed = PHP, obiektowo oczywiście :D

Edit:// Mała poprawka - kliknięcie w datę utworzenia wpisu przenosi Cię do niego.

Edit 2:// Mała poprawka - przy wybieraniu nazwy użytkownika np. #TEST, znak # zostanie usunięty, dostępne są tylko litery oraz liczby

Pomogłem? Daj lajka!

5463996887.png

Opublikowano

Czysty PHP czy z FrameWorkiem? Pisanie w czystym ma sens tylko jeśli czegoś się uczymy, do faktycznych projektów z potencjałem już lepiej użyć frameworka.

Opublikowano

Czysty PHP czy z FrameWorkiem? Pisanie w czystym ma sens tylko jeśli czegoś się uczymy, do faktycznych projektów z potencjałem już lepiej użyć frameworka.

Aktualnie czysty, potem bede przepisywał pod frameworka jesli uznam to za potrzebne.

Wysłane z iPhone 6S Plus za pomocą Tapatalk

Pomogłem? Daj lajka!

5463996887.png

Opublikowano

Aktualnie czysty, potem bede przepisywał pod frameworka jesli uznam to za potrzebne.

Jeśli znasz dobrze php to nie wiem czy jest sens pisania tego w czystym php. Lepiej od razu przesiąść sie na framework niż później to przepisywać. Będziesz miał mier pracy i problemów :)

Opublikowano

Jeśli znasz dobrze php to nie wiem czy jest sens pisania tego w czystym php. Lepiej od razu przesiąść sie na framework niż później to przepisywać. Będziesz miał mier pracy i problemów :)

Przemyślę to, mi jest wygodnie pisać w czystym php i napisać własny system, ale może faktycznie warto przemyśleć jakiegoś frameworka.

P.S. Trochę bugów poprawionych 

Pomogłem? Daj lajka!

5463996887.png

Opublikowano

Jeśli planujesz to jako faktyczny projekt, a nie zabawkę to koniec końców będziesz musiał przenieść to na framework. Autorski lub nie, ale framework. Lepiej później, niż wcale, wbrew pozorom przy korzystaniu z FW też można wiele się nauczyć.

Opublikowano

Jeśli planujesz to jako faktyczny projekt, a nie zabawkę to koniec końców będziesz musiał przenieść to na framework. Autorski lub nie, ale framework. Lepiej później, niż wcale, wbrew pozorom przy korzystaniu z FW też można wiele się nauczyć.

Aktualnie śmigam na autorskim (źle zrozumiałem pytanie, myślałem, że chodzi o te publiczne symfony itd.) , który jeszcze dopracowuję :D Ale ogólnie to jakiegoś powszechnego nie chciałbym używać :)  

Pomogłem? Daj lajka!

5463996887.png

Opublikowano

Ale ogólnie to jakiegoś powszechnego nie chciałbym używać  :)  

Bo?

Według mnie lepiej stworzyć coś swojego i dopracować to jak najbardziej się da :)

Pomogłem? Daj lajka!

5463996887.png

Opublikowano

Jeśli robisz to nieprofesjonalnie (czyt. hobbistycznie) to tak. Jakbyś chciał pracować jako programista to zły tok rozumowania. Ma być szybko i dobrze. Weźmy na stół Symfony2. Dostajesz gotową bazę pod kod, do tego od cholery Bundlów, które jeszcze bardziej przyśpieszają kodowanie, bo w pracy o to chodzi. Tworzenie takich własnych projektów jak chociażby framework jest dobre po godzinach. Nie mówiąc już o tym, że Sf2 ma tak przetarte szlaki, że dany problem w parę chwil zazwyczaj wygooglujesz.

Opublikowano

Jeśli robisz to nieprofesjonalnie (czyt. hobbistycznie) to tak. Jakbyś chciał pracować jako programista to zły tok rozumowania. Ma być szybko i dobrze. Weźmy na stół Symfony2. Dostajesz gotową bazę pod kod, do tego od cholery Bundlów, które jeszcze bardziej przyśpieszają kodowanie, bo w pracy o to chodzi. Tworzenie takich własnych projektów jak chociażby framework jest dobre po godzinach. Nie mówiąc już o tym, że Sf2 ma tak przetarte szlaki, że dany problem w parę chwil zazwyczaj wygooglujesz.

Jednak pamiętaj, że ten projekt jest mój - prywatny. Nie robię go dla żadnej firmy. Czas mam nieograniczony, pieniądze też. Zrobienie tej strony zajęło mi 2 tygodnie... Średnio 1 godzina dziennie, czasami nawet mniej. Gdybym do tego przysiadł, strona byłaby już gotowa. 

Oczywiście do aplikacji do klientów używam sf2, ale tutaj po prostu nie widzę potrzeby. 

Pomogłem? Daj lajka!

5463996887.png

Opublikowano

@Francuz. Masz nieograniczone pieniądze? O jak ja Ci kurde zazdroszczę @_@

@topic

To chodzi o to, że się rejestrujesz, i prowadzisz blogeła? ;-;

1. Chodziło bardziej o to, że długość projektu nie jest ograniczona pieniędzmi (np. że za 2 miesiące nie będę miał kasy na opłacenie serwerów) :D

2. Tak

Mały edit: Zmieniłem edytor w panelu oraz powiększyłem pole tekstowe :3

Pomogłem? Daj lajka!

5463996887.png

Opublikowano

Mały update:

1. Poprawiłem większość błędów
  2. Zoptymalizowałem trochę silnik
  3. Dodałem styl Yeti
  4. Dodałem styl Lumen
  5. Dodałem styl Papier
  6. Zmieniłem edytor tekstu
  7. Zmieniłem metodę wysyłania zdjęć profilowych na drugi serwer
  8. Zoptymalizowałem bazę danych
  9. Zacząłem pracę nad panelem administratora
  10. Dodałem rangę zweryfikowany
  11. Poprawiłem błąd (przy zmianie stylu można było wykonać atak sql injection, bo dane nie były filtrowane, teraz już są :D)

Aktualnie pracuję nad:

• Panel Administratora
  • System errorów, powiadomień
  • Komentarze
  • Automatyczne zwiększanie miejsca na dysku (CDN)

Jeśli znajdziecie jakieś błędy to śmiało piszcie :D Na telegramie dostałem już 3 informacje o błędach, które zostały poprawione.

Pomogłem? Daj lajka!

5463996887.png

Opublikowano

@Update: Dodałem komentarze z facebooka jako alternatywę, dodam jeszcze plugin disqus itd.

//Dodano nowy typ stylu, który usuwa przycisk "Czytaj więcej"

//Do końca wakacji każdy dostaje konto PRO za darmo, czyli brak reklam itd.

Pomogłem? Daj lajka!

5463996887.png

Opublikowano

Jest to projekt opensource?

Będziesz robił jakieś api?

Nie jest opensource, będę :) 

Pomogłem? Daj lajka!

5463996887.png

Opublikowano

Fajna inicjatywa, ale szkoda, że to wszystko wygląda tak bootstrapowo.

Nie mam nic do tego frameworka, ale nie lubie oglądać a tym bardziej tworzyć stronek na bazie gotowych szablonów.

Planujesz rozbudować projekt o własne szablony tworzone przez użytkowników czy nie chcesz się w to bawić? 

Opublikowano

Nie mam nic do tego frameworka, ale nie lubie oglądać a tym bardziej tworzyć stronek na bazie gotowych szablonów.

Planujesz rozbudować projekt o własne szablony tworzone przez użytkowników czy nie chcesz się w to bawić? 

Planuję stworzyć community, oraz template bounty, gdzie co miesiąc będzie wybierany najlepszy szablon (zostanie on dodany do serwisu), a twórca dostanie np. 100 euro 

Pomogłem? Daj lajka!

5463996887.png

Opublikowano

Planuję stworzyć community, oraz template bounty, gdzie co miesiąc będzie wybierany najlepszy szablon (zostanie on dodany do serwisu), a twórca dostanie np. 100 euro 

Nie lepszym rozwiązaniem jest umożliwienie użytkownikowi aby sam wgrał własny szablon? Udostępniając jedynie dokumentację pomagającą go zrobić ? :)

Opublikowano

Nie lepszym rozwiązaniem jest umożliwienie użytkownikowi aby sam wgrał własny szablon? Udostępniając jedynie dokumentację pomagającą go zrobić ? :)

Jest to jakieś rozwiązanie, jednak problematyczne. Użytkownicy takich serwisów często nie są zaawansowani i jest duża szansa, że coś spier*olą :) Jednak przemyślę twoją propozycję :) Dzięki :D 

Pomogłem? Daj lajka!

5463996887.png

Opublikowano

Jest to jakieś rozwiązanie, jednak problematyczne. Użytkownicy takich serwisów często nie są zaawansowani i jest duża szansa, że coś spier*olą :) Jednak przemyślę twoją propozycję :) Dzięki :D

Z tego co wiem to takie rozwiązanie jest na tumblr? (Chyba tam tak jest). Że w necie można znaleźć różne szablony które tworzą ludzie :P A tak naprawdę w takim przypadku mógłby to być sam plik css :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...