Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Evoken

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gothic: Askara wersja demo!

Gothic: Askara to ogromna mapa RPG/Adventure, a wersja demonstracyjna to tylko jej mały urywek mieszczący się w około 15 godzinach ekscytującej przygody! Brakowało ci gry zbliżonej klimatem do Gothica I oraz II? Mapa ta, a raczej już "oddzielna gra" wyjdzie naprzeciw twoim pragnieniom. Być może po prostu szukasz ciekawej mapy do Minecrafta, ale te, które teraz wychodzą cię nie zachwycają? Z całego serca polecam mapę Gothic: Askara - jedyna taka duża mapa, która ma realne szanse wyjścia z fazy zapowiedzi do wejścia w etap grywalny.

Co czyni tę mapę tak unikalną?

• Rozmiar oraz rozbudowanie, mogę śmiało powiedzieć, że jest to pierwsza tak duża mapa RPG/Adventure. W każdej części świata znajdziesz poukrywane przedmioty, ciekawe postacie, z równie interesującymi zadaniami oraz oczywiście piękne lokacje, oddające klimat miejsca, w którym toczy się rozrywka.
  • System RPG, wiem, że w Minecraft bardzo ciężko taki system zaimplementować, ale już ponad dwa lata temu wpadłem na dość oryginalny sposób jak rozwijanie postaci wcielić do mojej mapki. Od tego momentu cały czas pielęgnowałem tę idee w głowie, aż udało mi się ją przelać na mechanikę Minecrafta. Dokładniejszy opis tego systemu znajdziecie poniżej.
  • System osiągnięć tzw. "Achievmentów" Na ten moment osiągnięcia będą dzielić się na odkrycie sekretnych miejsc każdego regionu. Np. w regionie Vengardu - kraju paladynów będzie ukrytych 10 sekretnych miejsc - każde będzie przybliżało do ukończenia adchievmenta oraz nagradzało graczy dodatkowym expem. Za ukończenie całego osiągnięcia czyli odkrycia wszystkich 10 miejsc, gracz zostanie nagrodzony specjalną nagrodą.
  • Czas gry, większość mapek minecrafta mieści się od 15 minut w porywach do 2 godzin. Moja mapa zaoferuje ponad setkę wyśmienitej rozrywki, a wersja demo około 15 godzin!
  • Możliwość wykupienia posiadłości oraz jej rozbudowywania. Miejsc, które będziemy mogli nazwać "domem" będzie około 5-6 i każde dostanie opcję upgrade-u, które dzieli się na około 20 poziomów. Z na pozór biednego domu będziemy mogli utworzyć prawdziwą willę!
  • Fabuła, która nie jest potraktowana po macoszemu jak na innych mapach tego typu!
  • Ogromna ilość zadań pobocznych, które swoim rozbudowaniem zachęcają, a nie są robione typowo pod ilość. Niektóre z tych zadań mocno się rozwijają i potrafią dzielić się na ponad 15 misji.
  • Soundtrack z Gothiców znajdujący się w każdej lokacji Askary. Pozwoli to nadać każdemu miejscu klimat oraz wyjątkowość
  • System ukrytych skrzyń z srebrnymi kluczami oraz tajemniczych drzwi pokroju tego co można było spotkać w Fable! Mechanika polega na zbieraniu srebrnych kluczy, które napotkamy na swojej drodze oraz otwieraniu naszego wyboru bram, wymagających różnej ilości kluczy od jednego aż do stu. Cała zabawa polega na tym iż nie wiemy co konkretnie się za nimi znajduje!
  • Realistyczna odległość pomiędzy miastami. Tak duży teren pozwoli nadać temu światu realizmu oraz immersji. Teraz droga z stolicy pustynnego miasta do mroźnego krańca świata nie będzie trwać pięć minut, a półtorej godziny. Choć jest też oczywiście możliwość podróżowania konno oraz statkiem, jednak taka opcja swoje kosztuje.
  • Książki występujące na całej Askarze! Podobały wam się książki z TESów czy nawet te kilka z Gothiców? Tutaj również je znajdziecie, a te z pewnością zapewnią miłą lekturę na zimne noce tego świata.
  • Przerywniki filmowe. Gothic: Askara jest pełna pięknych cinematiców z podłożonym dubbingiem pod setki postaci. Pozwoli to na swobodne przedstawienie fabuły pozwalające wyjść po za ograniczenia Minecrafta.

Opis systemu RPG

Umiejętności bojowe:

• Walka na miecze, topory, włócznie(możliwość rzucania), noże(możliwość rzucania), młoty, tarcze, łuki, kusze.
  • Walka za pomocą magii - czary ogniste, różdżki, pioruny oraz możliwość wywołania burzy błyskawic, kule ognia, czary oświetlające, czary magii mroku, przywoływanie dzikich zwierząt.

Umiejętności rzemieślnicze:

• Fach złodziejski - możliwość otwierania zamkniętych kufrów, drzwi oraz okradnięcia niektórych sprzedawców. Niezbędna umiejętność dla każdego poszukiwacza przygód chcących plądrować różnego rodzaju skrzynie.
  • Kowalstwo - wytwarzanie różnorakiej broni białej z materiałów takich jak żelazo, diament czy magiczna ruda. Możliwość craftowania łuków oraz kusz.
  • Górnictwo - wydobywanie rudy żelaza, złota, diamentu i magicznej rudy. Wraz z górnictwem jest możliwość ścinania drzew i pozyskiwania rzadkich okazów drewna.
  • Płatnerstwo - wytwarzanie pancerzy z wszelkich materiałów.
  • Myślistwo - możliwość oskórowania zwierzyny, wycięcia rogów, pazurów, języków i innych dóbr.
  • Zaklinanie przedmiotów - możliwość włożenia magicznej mocy do poszczególnych przedmiotów.
  • Alchemia - wytwarzanie różnych mikstur oraz opcja zbierania większej ilości składników z ziół. Zatruwanie mieczy.
  • Charyzma - opcja pozyskania dodatkowych zadań, ukrytych dialogów, wyjścia z opresji oraz dodatkowego zakończenia questa za pomocą rozmowy. Możliwość sprzedawania przedmiotów po wyższej cenie.

Każda umiejętność będzie wymagała odpowiedniej ilości doświadczenia, które będzie można zebrać w całej Askarze w formie wykonania zadania, zabicia bestii jak i odkrycia ciekawej lokacji. Umiejętności będą dzielić się na kilka poziomów.
Np. Otwieranie zamków skrzyń dzieli się na 6 poziomów. Większość kufrów da się otworzyć posiadając wyuczoną umiejętność na poziomie 1 lub 2. Choć te bardziej wymagające skrzynie wymuszą na graczu poznania większych leveli to wcale nie trzeba robić z bohatera mistrza włamywań i poziom 1/2 wystarczy do przejścia gry.

Za umiejętności rzemieślnicze będzie konieczna dodatkowa opłata w formie złota. Najpierw będzie trzeba znaleźć osobę,
która nas tego nauczy, zapłacić jej odpowiednią sumę (nie zawsze, może to być też nagroda za questa) i wydać punkty
doświadczenia na możliwość nauki. Coś na wzór Gothica.

Dodatkowo oddzielnie od tych umiejętności będzie istnieć "Szczęście" Ta statystyka będzie oddziaływała w głównej mierze
na ponadprogramowe złoto czy przedmioty oraz czasami będzie miała swój udział w niektórych zadaniach.

Na sam koniec dodatkowe umiejętności będą nam oferowały konkretne frakcje, do których dostęp dostaniemy dopiero po
dołączeniu do nich. Należy wspomnieć, że nie będzie można dołączyć do wszystkich frakcji na raz.
Gildie oraz ich przykładowe umiejętności:

• Droga Paladyna - Można się zaciągnąć do niej w Vengardzie oraz w Wesnoth. Umiejętności: Czar światła, Ognisty miecz.
  • Droga Wojownika - Możliwość dołączenia w Nordmarze. Umiejętności: Ogłuszenie przeciwników młotem.
  • Droga Gladiatora - Przyłączenie się w Varancie oraz po wygraniu światowych igrzysk gladiatorów. Umiejętności: Posługiwanie się każdym rodzajem broni białej.
  • Droga Assasyna - Również Varant. Umiejętności: Rzucanie nożami, skradanie się.
  • Droga Pirata - Zaciągnąć się można w Archipelagu Wysp Pirackich. Umiejętności: żegluga, posługiwanie się pierwszym prototypem pistoletów.
  • Droga Maga Ognia - Opcje przyłączenia się - Vengard, Klasztor magów ognia oraz Wielka Akademia Magiczna. Umiejętności: Czary oparte na żywiole ognia i światła, możliwość najęcia paladynów.
  • Droga Maga Wody - Można dołączyć w Wielkiej Akademii Magicznej. Umiejętności: Leczenie siebie oraz sojuszników.
  • Droga Maga Ciemności - Znowu Wielka Akademia Magiczna. Umiejętności: Czary oparte na magii mroku.
  • Droga Nekromanty - Ishtar, jednak powszechnie nie wiadomo gdzie dokładnie (Jest to tajemnica związana z questem) Umiejętności: Nekromancja, przywoływanie zombie, szkieletów oraz innych poczwar z królestwa Beliara.
  • Droga Druida - Możliwość dołączenia w Lasach Irollan. Umiejętności: Przywoływanie potężnych zwierząt do pomocy w walce.
  • Droga Barda - Dołączenie w gildii Kupców w największej stolicy Askary - w Silgard. Umiejętności: Skupywanie przedmiotów po niższej cenie oraz otwieranie własnych tawern - zarabianie na tym pieniędzy.
  • Droga Tropiciela - Możliwość zaciągnięcia się w klanie jelenia, Nordmar. Umiejętności - Zbieranie specjalnych trofeów oraz możliwość tropienia rzadko spotykanych bestii.
  • Droga Poskramiacza Ciemności - Opcja przyłączenia się w Kassirium. Umiejętności - Znajdowanie dodatkowych dróg w lokacjach podziemnych.
  • Droga Obieżyświata - Lokacja przyłączenia się nie jest znana zwykłym śmiertelnikom. Umiejętności: Możliwość odkrywania historii Askary oraz badania starożytnych miejsc.
  • Droga Łowcy Orków - Gdzieś w Górach Mglistych. Umiejętności: Możliwość zadania specjalnych dodatkowych obrażeń orkom.

Każda profesja ma swoje własne zadania oraz dzieli się na kilka poziomów. Np. Paladyn najpierw musi zostać strażnikiem,
po wykonanych zadaniach ma szansę zostać paladynem, a za specjalne zasługi może dostąpić zaszczytu uzyskania tytułu Królewskiego Paladyna.

Opis Wersji Demo:
Akcja Gothic: Askara wersja demonstracyjna przenosi nas do brutalnego więzienia, gdzie jako jeden z skazańców musimy
za wszelką cenę znaleźć drogę ucieczki. Aby sięgnąć informacji na temat możliwości wydostania się z tego przeklętego
miejsca zostaniemy zmuszeni dołączyć do jednego z trzech obozów rządzących w kolonii karnej. Droga ku wolności jest
wyboista i pełna niebezpieczeństw, a wisienką na torcie są krwiożercze kanibale, których musimy się wystrzegać jak
ognia.

Wersja demo to mały urywek całej gry, która powinna zapewnić około 15 godzin czystej rozrywki. Zostajemy zrzuceni do
osławionego więzienia "Czarna Skała" gdzie jesteśmy zdani tylko na siebie. W miejscu tym będziemy tworzyć podwaliny
naszej postaci, która po ucieczce z tego miejsca będzie musiała sobie radzić z jeszcze bardziej niebezpiecznymi
przeciwnikami. Mapa ta jest także pełna pięknych cinematiców, lokacje są dopracowane pod każdym względem i stanowią
ucztę dla oka. Świat przedstawiony przez autora jest zbliżony do klimatu dwóch pierwszych części. Choć nieznajomość
tego uniwersum nie wpłynie w żadnym stopniu na przyjemność poznawania tej bogatej mapy.

Screeny z wersji demo:

Wejście do Nowego Obozu

3M5FaBc.jpg

QIabS7y.png

s5Cabr1.png

Jedno z miejsc w Nowym Obozie

YyopGDF.jpg

z1OJa6o.jpg

f434Sss.jpg

Pojedynek "Kto więcej wypije"

8csRn5W.png

Modlitwa nad posągiem Innosa

AJD6r7P.png

Kanały

amXPU2i.jpg

QWMEcwT.jpg

Przewidywana premiera wersji demonstracyjnej: I Kwartał 2017!

Więcej screenów bez shaderów wstawię za jakiś czas.

"Moja pasja to... moje życie to, to tworzywo co wnika w tętnice, tym oddycham i stawiam krzyżyki wróżbitom co wczesne wróżyli mi znicze"

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Chyba miałeś na myśli ikony z mapy Skyrima. Nie jestem grafikiem, a potrzebowałem ikonek więc je tymczasowo wziąłem z Skyrima. Jak ktoś mi w tym pomoże to to zmienię, a jak nie to sam coś wykombinuję ;d

"Moja pasja to... moje życie to, to tworzywo co wnika w tętnice, tym oddycham i stawiam krzyżyki wróżbitom co wczesne wróżyli mi znicze"

Opublikowano

Świetna zapowiedź. Czekam z niecierpliwością :) Mam nadzieję, że projekt wypali.

Co do tych pierwszych komentarzy na forum to nie ma to jak hejtować kogoś za ambicje i wspaniały oryginalny pomysł.

Miłego dnia :)

Opublikowano

UP, dzięki :)

Wrzucam teraz parę nowych screenów i chciałbym się was o coś zapytać. Potrzebuję jeszcze zrobić 2 profesję/drogi. Te co wypisałem w zapowiedzi demo: Droga Wojownika, Droga Paladyna itd...

Macie jakieś pomysły na jeszcze dwie klasy? Jedna musi być związana z walką wręcz, jakiś wojownik, a druga musi być związana z zwinnością, jakiś łowca albo łucznik.
Każdy będzie mógł rozwijać się w magii, (zaklęcie, różdżki itp) zwinności (łuk, kusza, sztylety) i sile (miecz, włócznia, topory)

A klasy (drogi) będą nagradzały dodatkowymi umiejętnościami np. Paladyn jako jedyny będzie mógł się posługiwać mieczem, który podpala. Druid jako jedyny będzie mógł przywoływać potężne istoty do pomocy w walce czy Tropiciel, który jako jedyny jest w stanie wytropić jakieś potężne stworzenia.

Dla Maga jest 5 dróg: Mag Ognia, Mag Wody, Mag Ciemności, Nekromanta, Druid. Dla Wojownika są na razie tylko 4: Paladyn, Wojownik, Gladiator, Łowca Orków. Dla Łucznika czy skrytobójcy również tylko 4: Tropiciel, Assassyn, Pirat i Łowca Orków.

Z tego właśnie powodu zwinność oraz siła muszą dostać jeszcze jedną klasę.

Screeny

Wejście do kanałów

29pvDE6.jpg
2YIiChH.jpg

Wejście do Nowego Obozu

1hLbYc9.jpg
jeqCCpd.png
AQFagDv.png

Chłopaki z Nowego Obozu

gmOc12k.jpg
VVmis1O.jpg
uIVlO6L.jpg

Facet rozmyślający czy nie skończyć z tym przeklętym miejscem

q0YlcdL.jpg

Opublikowano

Mam kolejne screeny, tym razem wyrwiemy się z tego przygnębiającego więzienia : D

Jest to Plac wymian oraz Opuszczona Kopalnia z Gothica jedynki. Jako iż świat, w którym będzie się toczyć rozgrywka jest całkowicie nowy, to lokacje pokazane niżej znajdziemy na mapie tylko w formie ciekawostki.

Przed obejrzeniem screenów chciałbym wspomnieć, że starałem się jak najwierniej odwzorować powyższe miejscówki i trzeba mieć na uwadze to, że to co w Gothicu wygląda znośnie w minecraftcie wygląda dziwnie. Zresztą miejscówki z Gothica 1 były brzydkie, ale wpasowały w ogólny schemat tego brudnego miejsca (Nie zapominajmy, że to Kolonia Karna), co zaowocowało niezwykłym klimatem tych lokacji.

Screeny

maxresdefault.jpg

Hehe, zatrzymajcie tę karuzelę śmiechu

buZt7eR.jpg3XjVUbs.jpgAHt6nd0.jpg5F4YM5G.jpgbVW8wCj.jpg

yV1mB1V.jpg6UxrLE0.jpg5N8kamI.jpg2uUJe32.jpg

zCvz6vw.jpg8CCD2in.jpgluRXgB0.jpgbmA7wa2.jpg47tWJJf.jpg3Nx0o8L.jpg6yhb2Jd.jpg8doWnsK.jpg

Uf0lbcN.jpg

To światło padające na szkielet po lewej < 3

Opublikowano

Mam kolejne screeny, tym razem wyrwiemy się z tego przygnębiającego więzienia : D

Jest to Plac wymian oraz Opuszczona Kopalnia z Gothica jedynki. Jako iż świat, w którym będzie się toczyć rozgrywka jest całkowicie nowy, to lokacje pokazane niżej znajdziemy na mapie tylko w formie ciekawostki.

Przed obejrzeniem screenów chciałbym wspomnieć, że starałem się jak najwierniej odwzorować powyższe miejscówki i trzeba mieć na uwadze to, że to co w Gothicu wygląda znośnie w minecraftcie wygląda dziwnie. Zresztą miejscówki z Gothica 1 były brzydkie, ale wpasowały w ogólny schemat tego brudnego miejsca (Nie zapominajmy, że to Kolonia Karna), co zaowocowało niezwykłym klimatem tych lokacji.

Screeny

maxresdefault.jpg

Hehe, zatrzymajcie tę karuzelę śmiechu

buZt7eR.jpg3XjVUbs.jpgAHt6nd0.jpg5F4YM5G.jpgbVW8wCj.jpg

yV1mB1V.jpg6UxrLE0.jpg5N8kamI.jpg2uUJe32.jpg

zCvz6vw.jpg8CCD2in.jpgluRXgB0.jpgbmA7wa2.jpg47tWJJf.jpg3Nx0o8L.jpg6yhb2Jd.jpg8doWnsK.jpg

Uf0lbcN.jpg

To światło padające na szkielet po lewej < 3

te screeny sa zaimplementowane (chyba dobrze tego slowa uzylem ;D) z gothica 1? Na starcie byla taka brama przy tym jeziorku, na której stali strażnicy (tutaj akurat ich nie ma) w małej kotlince, a na skale obok było takie ognisko (nie wiem jak to dokładniej nazwać) i obok niego kretoszczur. Jak się pomyliłem to przepraszam, ale przeszedłem G1- g2 NK w trakcie, a w g3 grałem, ale nie wiedziałem co robić i odpuściłem.

//

Opublikowano

Jakbyś przeczytał moje wypociny nad tekstem "Screeny" to byś się dowiedział, że tak, to jest odwzorowana lokacja z jedynki ;) To miejsce gdzie pierwszy raz stawiamy kroki w świecie Gothic. A na tej bramie widać strażników, przyjrzyj się uważniej. Za kretoszczura musiała mi posłużyć świnka ;d niestety jeszcze nie mam zrobionego kretoszczura, aby móc go tam wkleić.

Opublikowano

Po długich namysłach udało mi się wypocić te dwie nowe klasy i nawet wpadłem na 3 klasę dostępną dla każdego (tzw. klasa użytkowa)

• Droga Wilczego Mnicha - Możliwość dołączenia w Klasztorze Mnichów na Pustkowiu. Umiejętności - Wilczy Zmysł oraz przywołanie szarego wilka (będzie nieśmiertelny, aczkolwiek nie będzie z tego powodu jakiś bardzo OP)
  • Droga Jaszczuroludzia - Gdzie? Wyspa Malachaia. Umiejętności - Oddychanie pod wodą, pozyskiwanie mocy z morskich kamieni oraz dostęp do podwodnych przejść.
  • Droga Uczonego - Przyłączenie w Bibliotece Milvana. Umiejętności - Nabywanie dodatkowej ilości doświadczenia.

Wilczy Mnich jest związany z siłą, Jaszczuroczłek z zwinnością, a Uczony będzie klasą użytkową.

Mam też dodatkowe screeny bez shaderów oraz parę wcześniej niepokazywanych miejsc.

Ktoś zaliczył zgona

ojDEJAE.png
yjrpFdz.png

Prośba o błogosławieństwo Innosa

75mVzE4.png

Zły pająk

mUBF4Vn.png

Jedyne miejsce w Czarnej Skale, w którym widać niebo

gBLCwqm.jpg
6QxiPQ1.png

Droga do Nowego Obozu

VzGZhfp.jpg
sCpe5Vc.jpg

2UCPRLR.jpg

kJ1LFpg.png

Opublikowano

Z*********e to wygląda, czekam na więcej :D

Cytat

“Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że popiera to swym autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest zapisane w jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego że brzmi prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie za zesłane przez boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu; do tego co przynosi pożytek wam i innym."

- Budda, Kalama Sutra

Opublikowano

Myślałem, że takie odwzorowania nie mają sensu, ale widząc te krajobrazy, do tego z Gothica, chyba zagram w Minecrafta, jak wyjdzie ten projekt

Jeśli pomogłem Tobie zrozumieć Twój problem, nawet w obojętnie inny sposób, możesz dac mi '+', ale nie musisz, chociaż to pomoże ludziom zauważyć, że to pisze osoba, która ma dobre poważanie u innych i zaufają mu.

Opublikowano

Akurat mam wielką ochotę na pogranie w githica a tu taki projekt. :D cały projekt wygląda dobrze i będę śledził jego rozwój. Życzę ci powodzenia i wytrwałości w dążeniu do celu :) .

Silentiumpc gladius m20 | Silentiumpc vero L1 500w | Msi b150 pro/vdh | i5 6500 | Sandisk ssd plus 240GB | Silientiumpc Fortis 3 | 8GB DDR4 | Gtx 660 OC 2GB |

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Znalazłem czas, aby podzielić się z wami paroma nowymi screenshotami. Miejsca na screenach nie są jakieś powalające, wynika to z faktu, że są umieszczone w ubogim i pełnym brudu więzieniu. Jest to także główny powód dlaczego ostatnio nic nie wrzucałem. Jakoś nie widzę sensu pokazywania małych domków biedoty.

Drugim powodem jest też to, iż zabrałem się w końcu za stolicę paladynów. Będzie to największe miasto w Askarze i ze względu na ogrom tej lokacji nie za bardzo mam co teraz pokazywać. Zastanawiałem się nad wrzucaniem postępu prac z tego miasta tutaj, co o tym myślicie?

Screeny

0H0CHnO.jpgbiOOkz8.jpgL3nG7RU.pngATEJyWB.png

Gv6QHnH.pngdF2q4Wp.jpgGRLHK8J.pngO6SbybH.png

BFTIWS9.jpg

Opublikowano

Cały czas pracuje nad stolicą, aktualnie jestem na etapie kończenia murów oraz wież, za jakiś czas wstawię screeny jak tylko przejdę do następnej fazy. Screeny z postępów prac to miejsca jak można się domyślić wciąż niedokończone więc nie zwracajcie uwagi na pustki.

Teraz wstawię mały teaser tego co ujrzycie za tydzień/dwa.

LLE7zoo.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo możliwe, że już za tydzień pokażę pierwszy etap z postępów prac nad jednym z największych miast Askary.

CLPZmFD.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio byłem mało aktywny, ale od tego momentu temat Askary będzie trochę bardziej tętnił życiem. Na razie wstawię tylko mały teaser tego co wrzucę za jakieś 2-3 dni.

VwKduus.jpg

OTfwQaj.png

Statuę wykonał Propank

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zmiany

Dzisiaj opowiem nieco więcej o moich planach związanych z Askarą. A gdzie przedrostek Gothic? Zapytacie się... Otóż postanowiłem zrezygnować z opierania mojego świata o uniwersum Gothica. Oczywiście w Askarze wciąż będzie można wyczuć mnóstwo Gothicowych nawiązań jak i sam klimat tego miodnego RPG'a.

AtrvWo5.png
Prace trwają

Sporo to zmienia w krainie Askary dlatego też postanowiłem niektóre rzeczy zostawić, aby nie utrudniać sobie prac. Jak na przykład zostawienie 3 bóstw na wzór Innosa-Adanosa-Beliara czy nawet pozostawienie samego soundtracka. Gracz/widz tych zmian jakoś szczególnie nie odczuje, świat Askary i tak przedstawiałby własną historię nie pokazaną dotąd w Gothicach, a odcięcie się od tego uniwersum wyjdzie projektowi na dobre.

Kolejną i chyba najważniejszą zmianą jest moje podejście względem mapy. W ostatnim czasie dość mocno zdałem sobie sprawę jak czasochłonne i wymagające chęci będzie to zadanie. Mógłbym rzecz jasna dalej bić głową w mur i udawać, że w przyszłości nie będzie to dla mnie żadnym problemem, ale już teraz powoli odczuwam znużenie i brak motywacji. 
Z tego powodu postanowiłem jakoś zabezpieczyć swoje pokłady kreatywności oraz chęci i już w niedalekim czasie pokazać światu moją twórczość. W ten sposób ludzie (Oczywiście jeśli to co stworzę będzie dobrze wykonane) już teraz będą mogli doświadczyć piękno mojego projektu i te pokłady motywacji wznieść na wyżyny.

A teraz przechodząc do meritum. Wiedząc, że mapa wyszłaby dopiero za ok. 3 lata postanowiłem zakończyć pracę nad tworzeniem mapy, a zacząć pracę nad tworzeniem filmów fabularnych. Filmy fabularne, a w sumie seria o Askarze byłaby robiona zamiast mapy, przez powiedzmy ~3 lata i po upływie tych trzech lat - wszystko co zbudowałbym na rzecz filmów złączyłbym na mapie i przekształcił to, w to czym jeszcze 3 miesiące temu się zajmowałem czyli grywalną mapą RPG.
Jeśli mam być szczery to zawsze jarało mnie, aby opowiedzieć jakąś historię w własnym, wymyślonym świecie fantasy i pokazać tę opowieść innym ludziom. Od dziecka szukałem sposobu, aby przedstawić własną historię. a próbowałem tego dokonać za sprawą różnych medium - książki, teksty, gry czy mapy w MC. Po tych latach wiem, że filmy będą  najdogodniejszą formą przekazu mojej zajawki. Jak najbardziej taka seria o Askarze wzbogaci uniwersum kiedy wyjdzie już mapa, a lokacje, które wcześniej można było tylko oglądać, teraz samemu będzie można zwiedzać w formie erpega.

Pierwszy film zapowiadający serię o Askarze powinien pojawić się na przełomie marca-kwietnia. Powstanie też drugi film, który będzie zachęcał ludzi do pomocy jeśli chodzi o podkładanie głosu. Nie wiem ile osób się zgłosi, aczkolwiek pierwszy sezon, który będzie niejakim prologiem nie zawiera zbyt wielkiej ilości postaci więc powinno to w miarę gładko pójść.
Jest też całkiem niemała szansa, że pierwsze filmy pojawią się dopiero w czerwcu-lipcu jeśli napotkam na jakieś finansowe problemy. Premiera serii jest ściśle związaną z zakupem nowego sprzętu, na którym mógłbym nagrywać filmy w bardzo dobrej jakości.

SsEFIud.jpg
Wciąż w budowie

Jedną z tych zmian jest również przesunięcie wydania wersji demo, już całkiem sporo z tej wersji zrobiłem, jednakże aktualnie rzygam tematyką podziemi oraz więzienia, w której owa wersja jest umiejscowiona. Zamierzam zahaczyć o Czarną Skałę w moich filmach i prawdopodobnie wtedy dokończę dzieła i ogłoszę premierę wersji demonstracyjnej.

Jeszcze w tym miesiącu założę nowy wątek, w którym dokładnie rozwinę temat i który będę aktualizował o nowe screeny, itp. Przepraszam jeśli kogoś zawiodłem informacją, iż mapa pojawi się później na rzecz serii fabularnej, jednak wydaję mi się, że lepsze to niż jakbym miał się poddać w połowie? ; ) W sumie cholera wie, czy ktoś ten temat jeszcze obserwuje, mam tylko nadzieję, że wraz z pierwszymi filmami jakoś to wszystko ruszy.

Co do tego tematu to wciąż możecie tu zadawać pytania, odpowiem na wszystkie. Jednak kiedy już powstanie nowy wątek o Askarze to wszystkie pytania dotyczące mapy proszę zostawiać w tym temacie.

Opublikowano

No cóż, szkoda. Wygląda na to, że sprawdzają się głosy niedowierzania ludzi z początku, minęło kilka miesięcy i pracy się odechciewa, pojawiają się nowe pomysły, obawiam się, że projekt nie wypali, jeżeli nie zmusisz się do samodyscypliny

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...