Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ludzie z tego działu POWSTAŃCIE

selweron

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Eftar napisał:

I jak tam ludzie? Oglądacie jeszcze te bajki czy nie? :)

Black Clover, ale chyba sobie odpuszczę, bo z 24 minut odcinka robią 15, z czego 5 to bezsensowne przedłużanie. 

Czekam na następny sezon - kontynuacja FT (dla OSTów), kontynuacja Boku no Hero Academia, Steins;Gate 0 (nie mam dużych wymagań), TG:re (chociaż pewnie porzucę po kilku odcinkach). Obejrzę kilka odcinków Devils Line i Caligula, a tak poza tym to chyba z nowych serii nie ma nic ciekawego.

W najbliższym czasie zamierzam zobaczyć ponownie Hunter x Hunter 2011, bo to chyba najfajniejszy shounen jaki oglądałem. 

Poza bajkami - ostatnio przeczytałem mangę Magi. 

QtiV6xY.gif

• Odpowiedzi 877
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
47 minut temu, KlauS. napisał:

a tak poza tym to chyba z nowych serii nie ma nic ciekawego.

Jedne z topowych anime 2017 roku, których nie widziałeś (sprawdzałem twój MAL).

Dodatkowo pierwszy kandydat na AOTY (Anime roku) 2018, który zdążył już wyjść w całości:

A to jeszcze nie wszystko! Nadal twierdzisz, że nie ma nic ciekawego? :^)

PS://Telegram>MPC

417711489342956987022.png

Opublikowano
1 godzinę temu, TheMadMan9512 napisał:

Jedne z topowych anime 2017 roku, których nie widziałeś (sprawdzałem twój MAL).

Dodatkowo pierwszy kandydat na AOTY (Anime roku) 2018, który zdążył już wyjść w całości:

A to jeszcze nie wszystko! Nadal twierdzisz, że nie ma nic ciekawego? :^)

PS://Telegram>MPC

Inuyashiki widziałem (świetne anime), Made in Abyss wygląda, jakby dostawało pozytywne opinie ze względu na oryginalny styl rysowania (pisałem o tym na telegramie), Houseki no Kuni ma ohydną kreskę, a Youjo Senki to latające dziewczynki. Devilman wygląda ciekawie i z pewnością obejrzę w ciągu najbliższego miesiąca. Wszystko (oprócz Devilmana, bo o nim nie czytałem) odwiedziłem kilka razy na MALu, za każdym razem myśląc, że może byłoby fajnie to zobaczyć, ale po prostu nie mogę się przełamać. 

QtiV6xY.gif

Opublikowano
14 minut temu, KlauS. napisał:

Made in Abyss wygląda, jakby dostawało pozytywne opinie ze względu na oryginalny styl rysowania (pisałem o tym na telegramie), Houseki no Kuni ma ohydną kreskę, a Youjo Senki to latające dziewczynki.

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz względem tych trzech tytułów (może oprócz Youjo Senki, które faktycznie jakoś nie powala, ale o tym niżej).

• O Abbysie mówił praktycznie każdy, fascynująca fabuła, udźwiękowienie, piękne krajobrazy i .. kreska, którą po paru odcinkach ogląda się już normalnie, gwarantuję! Ah, bo bym zapomniał, jeśli myślisz, że fabuła jest równie cukierkowa jak kreska to lepiej się złap poręczy, klamki czy czegokolwiek, bo feelsy uderzają naprawdę mocno.
  • Houseki to był największy underdog 2k17, każdy myślał co to za g*wno, CGI? No jak to tak można?! Polecałem ludkom na tg, po czasie obejrzał je @Eftar, który przyznał, że było naprawdę dobre (8/10) - mimo dość wolnego wstępu. Następnie przełamał się też @indywidualistaA, który po obejrzeniu tak się wciągnął (9/10), że połknął na raz całą mangę, a przez kolejne dni tworzył dysk MEGA z artami o ww. tematyce. Koniec końców okazało się, że baja ma niesamowite animacje, CGI jest naprawdę świetnie zrobione, a temu wszystkiemu nawet na krok nie ustępuje łapiąca za serce fabuła.
  • Youjo Senki.. Tutaj ciężko cokolwiek napisać, bo całe jestestwo tego show opiera się na psycho loli hitlerze i wojnie światowej. Według ocen naszego grona przyjaznych kumpli, średnia wynosi 8/10.
  • Jeśli przystąpisz do oglądania Devilman Crybaby to miej na uwadze, że jest to adaptacja dość starej mangi, a więc sam klimat bajki będzie dość oldschoolowy.. i pozbawiony wszelkiego rodzaju tabu, co oczywiście w dobie cenzury, poprawności politycznej itd. jest jak powiew świeżego powietrza, enjoy!

Życzę Ci żebyś obejrzał każdą z tych bajek i dobrze się przy tym bawił, no i wróć czasem na telegrama, niekoniecznie pisać aktualną datę tylko pogadać czy coś. :D

417711489342956987022.png

Opublikowano
Dnia 28.01.2018 o 23:24, TheMadMan9512 napisał:

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz względem tych trzech tytułów (może oprócz Youjo Senki, które faktycznie jakoś nie powala, ale o tym niżej).

• O Abbysie mówił praktycznie każdy, fascynująca fabuła, udźwiękowienie, piękne krajobrazy i .. kreska, którą po paru odcinkach ogląda się już normalnie, gwarantuję! Ah, bo bym zapomniał, jeśli myślisz, że fabuła jest równie cukierkowa jak kreska to lepiej się złap poręczy, klamki czy czegokolwiek, bo feelsy uderzają naprawdę mocno.
  • Houseki to był największy underdog 2k17, każdy myślał co to za g*wno, CGI? No jak to tak można?! Polecałem ludkom na tg, po czasie obejrzał je @Eftar, który przyznał, że było naprawdę dobre (8/10) - mimo dość wolnego wstępu. Następnie przełamał się też @indywidualistaA, który po obejrzeniu tak się wciągnął (9/10), że połknął na raz całą mangę, a przez kolejne dni tworzył dysk MEGA z artami o ww. tematyce. Koniec końców okazało się, że baja ma niesamowite animacje, CGI jest naprawdę świetnie zrobione, a temu wszystkiemu nawet na krok nie ustępuje łapiąca za serce fabuła.
  • Youjo Senki.. Tutaj ciężko cokolwiek napisać, bo całe jestestwo tego show opiera się na psycho loli hitlerze i wojnie światowej. Według ocen naszego grona przyjaznych kumpli, średnia wynosi 8/10.
  • Jeśli przystąpisz do oglądania Devilman Crybaby to miej na uwadze, że jest to adaptacja dość starej mangi, a więc sam klimat bajki będzie dość oldschoolowy.. i pozbawiony wszelkiego rodzaju tabu, co oczywiście w dobie cenzury, poprawności politycznej itd. jest jak powiew świeżego powietrza, enjoy!

Życzę Ci żebyś obejrzał każdą z tych bajek i dobrze się przy tym bawił, no i wróć czasem na telegrama, niekoniecznie pisać aktualną datę tylko pogadać czy coś. :D

A coś z tego jest zakończone w 100%, czyli fabuła nie jest uje*ana w połowie na ostatnim odcinku?

Opublikowano
Dnia 3.02.2018 o 10:22, TheMadMan9512 napisał:

@RaVersoN tylko Devilman Crybaby (chociaż zakończenie w mango trochę lepsze, ale materiał wyczerpany), reszta dopiero oczekuje na kontynuację.

To akurat widziałem, taka lekka kopia OPM. Jeżeli tylko to, to se daruje i wracam oglądać to co mam do obejrzenia.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

O ile ktoś tu jeszcze zagląda - zna się ktoś na napisach do danych serii? Chodzi mi o to, że chciałbym przykładowo opóźnić napisy o 1-2 sekundy, czy są jakieś programy do tego, czy można to może jakoś samemu ustawić? Albo samemu je jakoś "wytimingować" aby nie były zjechane z głosem? Widziałem też opcje, że napisy pojawiają się jeżeli wykryje dany dzwięk, naprzykład jak ktoś mówi, to pojawia się napis.

Opublikowano

Jeśli nie jest to hardsub (czyli wtopione napisy w video), to raczej nic nie zrobisz, bo o ile możesz wyciągnąć z filmu napisy i je przesunąć oraz nakazać otwierać z tymi poprawionymi to te stare nadal będą tkwiły. Hardsub charakteryzuje formatem video (.mp4, .avi).

Jeśli masz softsuba (czyli kontener z wrzuconymi napisami, czyt. format video .mkv) lub luźny plik z napisami w formacie (.ass bądź .srt od biedy .txt też da radę) to masz dwie opcje:

- Niektóre programy do odtwarzania video mają opcje do przesuwania napisów np. GOM player, którego używam, ma możliwość przesuwania o 0.5 sekundy napisów w dowolną stronę. Plus jest taki, że nie musisz żadnych dodatkowych programów instalować, ani się z niczym grzebać. Minus jest taki, że nie zawsze te 0.5s jest optymalne (chociaż nie jest takie tragiczne jak te twoje 2 sekundy), oprócz tego w zależności od pliku video takie przesuwanie możesz robić po kilka razy w ciągu seansu, a najgorsze jest to, że tych poprawek nigdzie nie zapisuje i jeśli zechciałbyś wrócić do seansu to musisz powtarzać czynność ponownie.

- Zanim przejdziesz do drugiej opcji musisz mieć wymuxowane napisy jeśli je masz w kontenerze .mkv. Chociaż jeśli masz skądś polskie softsuby to będą one dopasowane pod video więc nie będę ci pisał co trzeba zrobić, aby wymuxować napisy, bo wytłumaczenie by mi trochę zajęło, a wątpię by było potrzebne. 

- Drugą opcją jest pobranie programu do edycji napisów. Osobiście polecam KaiNote: http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=258715
Jest bardzo prosty w obsłudze. Ładujesz napisy, które chcesz. Uruchamiasz menu przesuwania timingów (strzałka z lewej strony), zaznaczasz interesujące się linijki, które chcesz przesunąć (zazwyczaj są to wszystkie), wybierasz opcje, które cię interesują - zazwyczaj ustawiasz po prostu o ile w przód czy w tył przesunąć, klikasz przesuń i sprawdzasz na podglądzie czy timing pasuje (jeśli napisy i video nazywają się tak samo to program sam zapyta czy załadować film, jeśli video ma inną nazwę to musisz ręcznie dodać z paska "Wideo" u góry), jeśli tak to zapisujesz i możesz oglądać.

http://prntscr.com/joz78r

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano
Dnia 31-5-2018 o 13:05, Pitbull_ napisał:

Jeśli nie jest to hardsub (czyli wtopione napisy w video), to raczej nic nie zrobisz, bo o ile możesz wyciągnąć z filmu napisy i je przesunąć oraz nakazać otwierać z tymi poprawionymi to te stare nadal będą tkwiły. Hardsub charakteryzuje formatem video (.mp4, .avi).

Jeśli masz softsuba (czyli kontener z wrzuconymi napisami, czyt. format video .mkv) lub luźny plik z napisami w formacie (.ass bądź .srt od biedy .txt też da radę) to masz dwie opcje:

- Niektóre programy do odtwarzania video mają opcje do przesuwania napisów np. GOM player, którego używam, ma możliwość przesuwania o 0.5 sekundy napisów w dowolną stronę. Plus jest taki, że nie musisz żadnych dodatkowych programów instalować, ani się z niczym grzebać. Minus jest taki, że nie zawsze te 0.5s jest optymalne (chociaż nie jest takie tragiczne jak te twoje 2 sekundy), oprócz tego w zależności od pliku video takie przesuwanie możesz robić po kilka razy w ciągu seansu, a najgorsze jest to, że tych poprawek nigdzie nie zapisuje i jeśli zechciałbyś wrócić do seansu to musisz powtarzać czynność ponownie.

- Zanim przejdziesz do drugiej opcji musisz mieć wymuxowane napisy jeśli je masz w kontenerze .mkv. Chociaż jeśli masz skądś polskie softsuby to będą one dopasowane pod video więc nie będę ci pisał co trzeba zrobić, aby wymuxować napisy, bo wytłumaczenie by mi trochę zajęło, a wątpię by było potrzebne. 

- Drugą opcją jest pobranie programu do edycji napisów. Osobiście polecam KaiNote: http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=258715
Jest bardzo prosty w obsłudze. Ładujesz napisy, które chcesz. Uruchamiasz menu przesuwania timingów (strzałka z lewej strony), zaznaczasz interesujące się linijki, które chcesz przesunąć (zazwyczaj są to wszystkie), wybierasz opcje, które cię interesują - zazwyczaj ustawiasz po prostu o ile w przód czy w tył przesunąć, klikasz przesuń i sprawdzasz na podglądzie czy timing pasuje (jeśli napisy i video nazywają się tak samo to program sam zapyta czy załadować film, jeśli video ma inną nazwę to musisz ręcznie dodać z paska "Wideo" u góry), jeśli tak to zapisujesz i możesz oglądać.

http://prntscr.com/joz78r

Ja pierdziele, dzięki wielkie, dosłownie dwa kliknięcia i wymierzone idealnie..

Tak przy okazji, wiadomo może co z MALem? Strona leży od kilku dni, słyszałem jakąś historie z API tej strony, jakieś zmiany, a do listy jakikolwiek brak dostępu.

Opublikowano
5 godzin temu, RaVersoN napisał:

Tak przy okazji, wiadomo może co z MALem? Strona leży od kilku dni, słyszałem jakąś historie z API tej strony, jakieś zmiany, a do listy jakikolwiek brak dostępu.

Powoli wstaje :)

Cytat

null

52126142219396245817.jpeg

Opublikowano

hejq co sadzicie o steins gate 0? wlasnie sobie sciagam vn gierke

Opublikowano

kurła kiedyś to było

Oglądało się po 3 serie 12 odcinkowe w ciągu dnia i było fajnie wtedy, nic się nie nudziło. A teraz co obejrzy  się 1 odcinek na tydzień i ma się dość xD

52126142219396245817.jpeg

Opublikowano
Dnia 15.06.2018 o 06:07, Cinu. napisał:

hejq co sadzicie o steins gate 0? wlasnie sobie sciagam vn gierke

S;G 0 rozkręciło się szybciej niż jego prequel, na ten moment przyjemnie się ogląda. 

QtiV6xY.gif

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Przykro mi, że to forum a konkretniej ten dział umarł. Nie ma gdzie merytorycznie podyskutować i powymieniać się punktami widzenia. Możecie powiedzieć, że są inne forum o anime i mandze, np. to cale ansi. no tak, ale ma gorszą oprawe graficzną i zaklada się tam glownie tematy dyskusyjne o jakiejs bajce gdzie kazdy pisze swoje odczucia, nie ma chyba tam jakiejs zywej dyskusji ktora jest nawet  nei tylko na tematy anime, ale tez te ogólnie dotyczące anime, niekoniecznie jakiejs konkretnej bajki. Może się myle, ale jak na nim byłem to nie czułem tego klimatu co to forum kiedyś miało + teraz tam tez nie ma za duzego ruchu.

Probowalem kiedys spelniac moje potrzeby dyskutowania na grupkach facebookowych, ale tam z kolei jest aż zbyt zywo i na tym ta dyskusja tez traci. Poza tym porobione są w nich grupki znajomych i robią sie na nich takie mafie atakujące jakimis glupimi obrazkami, tymi calymi memami -zamiast merytorycznie na spokojnie  podyskutowac. Forma forum jest najlepsza, zostawia się posta, na podobnej zasadzie co pisze e-maila, grupki facebookowe bym porownal do formy sms-a. Nie sprzyja to dyskusji.

Jezeli znacie jakies miejsca ktore spelnilyby moje potrzeby, napiszcie. Ten wasz caly telegram bylby nawet okej, no ale towarzystwo mi nie odpowiadalo + tam sie nie dyskutowalo

tylko bardziej pisalo jak ze znajomymi, a nie tego szukam

Dnia 18.06.2018 o 13:17, KlauS. napisał:

S;G 0 rozkręciło się szybciej niż jego prequel, na ten moment przyjemnie się ogląda. 

Milo słyszeć. na malu meanscore s;g m tendencje spadkową, utrzymywal sie dlugo na 9.16-9.18 ale spadlo juz do 9.06, ale nadal jest to w chuj wysoki meanscore. Jeszcze zostalo polowa serii, mogą jeszcze zjebać a mogą zrobić coś jeszcze lepszego. Nic tylko czekać aż wyjdzie całość. Bo uwazam ze to grzech ogladac S;G w tempie odcinek na tydzien.

@top

obejrzalem ostatnio anime usagi drop. Przyjemne, ale nic specjalnego, nie wiem czym ludzie niektorzy sie tu zachwycają. Moze niektorych wlasnie ta spokojna i urocza fabuła przekonują. Dla mnie to bylo za malo by wzbudzic jakies wieksze emocje. Niemniej jednak nie zarzucilbym mu wiekszych wad

Przeczytałem też 6 tomów tokyo ghoul re, skonczylem tez adaptacje anime tokyo ghoul re. Kiedys jeszcze przeczytalem mange pierwszego tokyo ghoula. Wszystkow wersji fizycznej, tomikowej - powiem tak, ja sie chyba nie przekonam do mang, przynajmniej tych akcji. Sama kreska potrafila mnie zachwycic przy tych spokojnych kadrach, dobrze byly narysowane postacie - ale gdy przechodzi do walk czy jakichs chaotyczniejszych kadrów to ciężko się połapać. Ciezko tez jakos podazac za tempem serii i plynnie przechodzic przez fabułe, bo wszystko jest rysowane i przedstawiane tak, juz nawet nie chodzi mi o kreske - żę nie wiadomo do konca co sie dzieje, nei wiadomo jak to umiescic w czasie i w ogóle kurwa wtf po chuj byla ta scena - albo - wtf, nagle przeszli z dupy do takiej sceny. Duzo jest tez jakichs niezrozumialych kwestii w dialogach i czasem ciezko sie polapac kto je wypowiada, bo te dymki nie są dobrze dopasowane do postaci, w moim odczuciu przynajmniej. Strasznie tez slabo sie czyta w malym formacie, musialem przyblizac mange mocno do ryja by niektore  literki moc przeczytać - ale nie chodzi nawet o literki, ogólnie lepiej mangi wygladają (mowie o wersji tomikowej) w powięksoznym formacie, przyjemniej się czyta. 

Jesli mam czytac mangi to raczej nie akcji albo jezeli akcji - z dokladna kreską i przystępną formą, bez tej takiej japonskiej dziwnej niespojnosci, nieciaglosci (w moim odczuciu tak to wyglada, mowie teraz mocno subiektywnie). Takie, ktore mozna latwo sobie wyobrazic i sie w nie wczuć

Chyba wole  light novelki, choc przeczytalem tylko to highschool dxd. Ale jakos lepiej sie to wszystko wchłania i jest to przystępniejsze -w formie tekstu, ze sporadycznymi obrazkami. Nie rozumiem fenomenu komiksów. Mogą zachwycić graficznie, to chyba glowna zaleta. No i czyta sie wlasnym tempem, z takim spokojem - ale do tego tez trzeba miec cierpliwosc. Jeden tomik tokyo ghoula czytalem jakies 2-3 godziny, a nie bylo to wcale emocjonujące doznanie. Tylko ot, zajęcie polaczone z ciekawoscia dalszych losow bohaterow (no bo anime niby ogladalem, ale nie pokazują wszystkiego co bylo w mandze + to co przeczytalem troche wykracza poza to co zekranizowali). 

Jakos w listopadzie czy październiku ma wyjsc drugi sezon tokyo ghoul re. Obawiam sie ze w nim juz calkiem oleją material zrodlowy, bo zostalo im do zekranizowania 10,5 tomów. No chyba, ze rozbiją to na jeszcze kolejny sezon). Czy kupie dalsze tomy? Nie wiem, męcząca jest ta manga i fabula mnie juz nie zaskoczy bo poczytalem duzo na wikipedi. moze jak sequel anime mnie sfrustruje formą, ale jednoczesnie zaciekawi - to kupie, bo mimo wszystko to tania manga, 13zl za tom placilem.

Hanami zapowiedziało wydanie mangi 20 century boys od Urasawy, twórcy Monstera. Monstera ogladalem, brakuje takich serii, bardzo dobra, ambitna, ale jednoczesnie angazujaca i dluga, dlatego niektorych odpycha. Przejrzalem kreske i wyglada zjadliwie, wiec moze sięgne, bo ponoć jest to taki gorszy, ale bardziej zjadliwy monster, na malu ma wysoki meanscore,  ale kurde, drogo się cenią, 65zł za wydanie 2 tomiki w jednym

Edytowane przez royal333
Opublikowano
7 godzin temu, royal333 napisał:

Przykro mi, że to forum a konkretniej ten dział umarł. Nie ma gdzie merytorycznie podyskutować i powymieniać się punktami widzenia. Możecie powiedzieć, że są inne forum o anime i mandze, np. to cale ansi. no tak, ale ma gorszą oprawe graficzną i zaklada się tam glownie tematy dyskusyjne o jakiejs bajce gdzie kazdy pisze swoje odczucia, nie ma chyba tam jakiejs zywej dyskusji ktora jest nawet  nei tylko na tematy anime, ale tez te ogólnie dotyczące anime, niekoniecznie jakiejs konkretnej bajki. Może się myle, ale jak na nim byłem to nie czułem tego klimatu co to forum kiedyś miało + teraz tam tez nie ma za duzego ruchu.

To podziękuj armoro (tam "ukrywa" się pod nickiem Kenshiro), który nawet największe ostoje spokoju do szewskiej pasji doprowadził. Wszystko komentował, nawet napisy do hentajców, aż w końcu kazali mu spierdalać xD Co do ruchu na ANSI - to jest i to spory. Tylko nie na forum, a na Discordzie.

Probowalem kiedys spelniac moje potrzeby dyskutowania na grupkach facebookowych, ale tam z kolei jest aż zbyt zywo i na tym ta dyskusja tez traci. Poza tym porobione są w nich grupki znajomych i robią sie na nich takie mafie atakujące jakimis glupimi obrazkami, tymi calymi memami -zamiast merytorycznie na spokojnie  podyskutowac. Forma forum jest najlepsza, zostawia się posta, na podobnej zasadzie co pisze e-maila, grupki facebookowe bym porownal do formy sms-a. Nie sprzyja to dyskusji.

Przerabiałem kiedyś - gdy byłem młody i głupi. Niestety popieram, grupy fb wyparły wszelkie fora tematyczne i o ile łatwiej uzyskać pomoc, to już jakakolwiek dyskusja odpada.

tylko bardziej pisalo jak ze znajomymi, a nie tego szukam

No to raczej nie znajdziesz. W internecie zacierają się takie rzeczy i z każdym jesteś "na ty"...

Dobra, reszty nie chce mi się czytać. Ot, po prostu ludziom się już nie chce dyskutować i tyle.

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano (edytowane)

A ty jak rozumiem jesteś naczelny random?

@pitbull 

no spoko, trzeba sie po prostu pogodzić z tym, ze już się raczej nie forumuje. Zresztą ja juz tak nie ogladam anime, więc dochodze do wniosku ze jednak dla mnie wiekszej straty nie ma, tylko pierdole przez sentymenty

btw. naprawde jeden kenshiro tak wymęczył użytkowników XD? Był on nawet  czasem zdolny do jakiejś racjonalnej myśli, do czasu aż po prostu nie dochodziło do jego wierzeń, które były powtarzane jak jakieś dogmaty religijne, trzeba je przyjąć, bo on tak mowi i tak jest xD 

Edytowane przez royal333