Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

SSD 120 vs 240

WasserFull

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam sie nad SanDisk 120GB za 180zł lub za wersją 240gb droższą o 100zł, ale nie wiem czy jest to sens brac wersje 240 bo nigdy nie miałem ssd i nie wiem jak na 120 bedzie z pamięcią grami itp, jak ktos ma ssd to niech powie jak to jest z pamięcią na nim czy szybko sie konczy czy jednak lepiej wydac te 100zl wiecej

MindlessCanineHanumanmonkey-max-1mb.gif

Opublikowano

Jak dla mnie najlepsza kompozycja to SSD na system + HDD na pliki, w tym gry. Jak już bardzo chcesz tylko SSD to jedynie 240. W mieszczeniu na sobie danych nie różni się niczym od HDD, 1GB to 1GB. Ja używam komputera do innych celów, niż gry i jakoś mieszczę się na 120, ale jakbym miał jeszcze na tym dysku grać to byłoby ciężko. HDD jest lepszym pod gry, bo jest pojemniejszy, jest to ważne szczególnie w dobie kiedy nowsze gry potrafią osiągać rozmiar rzędu 20-30GB. "Hybryda" SSD na system i HDD na pliki to jedno z najfajniejszych rozwiązań dla graczy, ale też nie tylko :P.

Opublikowano

Aktualnie działam na SSD podobnym wydajnościowo do tego SanDisk'a i po odpowiednim skonfigurowaniu systemu i BIOS'u, komputer włącza się w ciągu 4 sekund. Ogólnie to jest najlepiej zrobić tak jak kolega wyżej powiedział - SSD na system i programy, a HDD na gry i inne rzeczy.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Jak masz dysk HDD 1tb to weź sobie kup 120 SSD, na niego wrzuć system i najczęściej używane programy, a resztę ładuj na HDD :).

Opublikowano

Mi jedynie ssd 128gb (brak hdd) na razie starcza na gry i system, także... :v

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Zależy od osoby, w jakie gry gra, ile tych gier ma itd. Po jakimś czasie 128 na gry, filmy, muzyke i system może zwyczajnie braknąć.

Opublikowano

No to w takim razie będę myślał nad 120gb, gdyż faktycznie będę miał na nim tylko system, programy a na HDD gry. A jak działa to ze steamem? Bo chciałbym mieć steama na SSD a na HDD gry ze steama. Opłaca się takie coś?

Opublikowano

Mając steama na ssd będziesz miał też wszystkie gry ze steama(o ile nie zmienisz lokalizacji instalowania gier), także rzeczy typu ładowanie mapy będą trwały szybciej

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Bier 240. 120GB szybko ci się skończy. Mi już braknie miejsca na 250 od Cruciala, ale może to wynika z tego że całkowicie wyrzuciłem głośnego i powolnego HDD

Opublikowano

@up czyli działasz tylko na SSD bez HDD? Bo ja mam jeszcze 1tb HDD i na nim jak narazie mieszczę wszystkie gry bo tylko go mam. SSD jeszcze nie miałem i nie wiem jak to będzie, ale bym starał się szczędzić tam miejsce

Opublikowano

@up czyli działasz tylko na SSD bez HDD? Bo ja mam jeszcze 1tb HDD i na nim jak narazie mieszczę wszystkie gry bo tylko go mam. SSD jeszcze nie miałem i nie wiem jak to będzie, ale bym starał się szczędzić tam miejsce

Tia, only SSD. Jak tylko budżet mi pozwoli to kupuje 2/3 dodatkowe dyski. Przy tych transferach i cichej pracy jaką daje SSD nie wrócę już na HDD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...