Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ocieplenie klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli jest produkcja dobrze kontrolowana, to jest najbezpieczniejszą produkcją. Jeżeli zajdzie jakiś błąd w elektrowni wodnej to nie zginie olbrzymia ilość ludzi oraz nie będą się rodzić bez kończyn, a w przypadku atomowej już tak.

Promieniowanie towarzyszące przemianom jądrowym (zarówno elektromagnetyczne jak i w postaci strumienia cząstek) przechodząc przez substancję ośrodka powoduje jonizację (wybijanie elektronów z atomów). Promieniowanie to, po przekroczeniu pewnego poziomu, ma szkodliwy wpływ na żywe organizmy. Pochłonięcie jego dużej dawki może spowodować chorobę popromienną.

@Wojciech.. To miałem na myśli.

19.jpg

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jeżeli jest produkcja dobrze kontrolowana, to jest najbezpieczniejszą produkcją. Jeżeli zajdzie jakiś błąd w elektrowni wodnej to nie zginie olbrzymia ilość ludzi oraz nie będą się rodzić bez kończyn, a w przypadku atomowej już tak.

Promieniowanie towarzyszące przemianom jądrowym (zarówno elektromagnetyczne jak i w postaci strumienia cząstek) przechodząc przez substancję ośrodka powoduje jonizację (wybijanie elektronów z atomów). Promieniowanie to, po przekroczeniu pewnego poziomu, ma szkodliwy wpływ na żywe organizmy. Pochłonięcie jego dużej dawki może spowodować chorobę popromienną.

Ile razy mam powtarzać, że sam jesteś źródłem promieniowania. Zawierasz chociażby takie pierwiastki jak radioaktywny potas 40k. Czy ktoś z twojej rodziny nie ma nogi ręki? 

Wszystkie pokazywane przypadki z czarnobyla można równoważnie spotkać na całym świecie.  Natura nie ma żadnego problemu z promieniowaniem bo w niej ewoluowała. 

Choroba popromienna nie powoduje, że komuś ręka odpadnie bo jej raczej i tak nie przeżyje. Zależy jeszcze jaką dawkę przyjął. 

Deus vult

Opublikowano

Ile razy mam powtarzać, że sam jesteś źródłem promieniowania. Zawierasz chociażby takie pierwiastki jak radioaktywny potas 40k. Czy ktoś z twojej rodziny nie ma nogi ręki? 

Wszystkie pokazywane przypadki z czarnobyla można równoważnie spotkać na całym świecie.  Natura nie ma żadnego problemu z promieniowaniem bo w niej ewoluowała. 

Choroba popromienna nie powoduje, że komuś ręka odpadnie bo jej raczej i tak nie przeżyje. Zależy jeszcze jaką dawkę przyjął. 

Ale co z tego, że jesteśmy źródłami? Ma to jakiś wpływ na to? Po prostu zbyt duże promieniowanie ma zły wpływ na nasz organizm, niezależnie od tego czy coś sami promieniujemy czy nie. A co do mojej rodziny to wszyscy zdrowi i oby tak zostało, czego twojej też życzę.

No wszędzie można spotkać osoby bez kończyn, co nie zmienia faktu, że nadmierne promieniowanie może wywołać porody dzieci niepełnosprawnych.

Oczywiście, że ręka ci nie odpadnie. Ja mam na myśli tylko np. noworodki, co się rodzą bez nóg czy czegoś innego, albo są po prostu w jakiś dziwny sposób urodzone. Wpisz sobie chociażby dzieci z Czarnobyla w Google, to zrozumiesz co mam na myśli.

Swoją drogą, temat o rosnącej temperaturze, a my tu o Czarnobylu gadamy.

19.jpg

Opublikowano

Ale co z tego, że jesteśmy źródłami? Ma to jakiś wpływ na to? Po prostu zbyt duże promieniowanie ma zły wpływ na nasz organizm, niezależnie od tego czy coś sami promieniujemy czy nie. A co do mojej rodziny to wszyscy zdrowi i oby tak zostało, czego twojej też życzę.

No wszędzie można spotkać osoby bez kończyn, co nie zmienia faktu, że nadmierne promieniowanie może wywołać porody dzieci niepełnosprawnych.

Oczywiście, że ręka ci nie odpadnie. Ja mam na myśli tylko np. noworodki, co się rodzą bez nóg czy czegoś innego, albo są po prostu w jakiś dziwny sposób urodzone. Wpisz sobie chociażby dzieci z Czarnobyla w Google, to zrozumiesz co mam na myśli.

Swoją drogą, temat o rosnącej temperaturze, a my tu o Czarnobylu gadamy.

Takie mutacje są spotykane na całym świecie. Tylko jakoś wyjątkowo jest to głośno tylko o czarnobylu. To tak jak  UFO istnieje tylko w USA. 

Koleś mówi w dość merytorycznym języku.

Deus vult

Opublikowano

Mamy 21 wiek, a komunizm wciąż wpływa negatywnie na wielu ludzi. Polecam doczytać się czyim wybrykiem wybrykiem była ta cała eksplozja w Czarnobylu - ktoś użyłby grafenu w komputerze, który po 2 dniach, by eksplodował - oczywiście wszystko poszłoby na grafen, a ludzie nawet nie zauważyliby, że komputer zrobiła jakaś chińska firma. Można wyznaczyć błędy jakim jest słaba budowa dachu reaktora, komunistyczny i pojebany zarządca w czasie tej katastrofy i wiele innych współczynników.­

Mam dupie to, że jakiś chory komunista zrobił tak, by energii atomowej bano się do teraz, a to co mnie interesuje to rachunek za prąd. xDD Od mieszkania przy elektrowni też można mieć dzieci bez nogi, 50 oczami? Zobaczcie ile powodują papierosy, a ile taka elektrownia.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Globalne ocieplenie było i będzie, człowiek go nie spowodował a jedynie nasilił i nie będzie już nigdy możliwe cofnięcie procesu globalnego ocieplenia. Przeglądając temat natknąłem się na sformułowanie "Elektrownia ekologiczna". Taka elektrownia nie istnieje, jedynie może być elektrownia przyjazna środowisku. Ekologia jest nauką, całe ekologiczne jedzenie i wszystko inne jest przynętą na głupców, którzy lubią tracić pieniądze.

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

@Wojciech.. Nie chce mi się tego oglądać xD. W każdym bądź razie faktem jest, że jest to spotykane wszędzie, co już stwierdziłem zresztą, ale nasilenie promieniowania ma na to dodatkowy wpływ. Dlatego jest głośno o tym w Czarnobylu, bo tam było dość dużo ludzi zmutowanych i najwidoczniej nie ot tak, bo los tego chciał.

Mamy 21 wiek, a komunizm wciąż wpływa negatywnie na wielu ludzi. Polecam doczytać się czyim wybrykiem wybrykiem była ta cała eksplozja w Czarnobylu - ktoś użyłby grafenu w komputerze, który po 2 dniach, by eksplodował - oczywiście wszystko poszłoby na grafen, a ludzie nawet nie zauważyliby, że komputer zrobiła jakaś chińska firma. Można wyznaczyć błędy jakim jest słaba budowa dachu reaktora, komunistyczny i pojebany zarządca w czasie tej katastrofy i wiele innych współczynników.­

Mam dupie to, że jakiś chory komunista zrobił tak, by energii atomowej bano się do teraz, a to co mnie interesuje to rachunek za prąd. xDD Od mieszkania przy elektrowni też można mieć dzieci bez nogi, 50 oczami? Zobaczcie ile powodują papierosy, a ile taka elektrownia.

Od samego mieszkania ci się nic nie stanie. Ów elektrownie to duże, betonowe budynki, z których promieniowanie się nie wydostaje (może w małych ilościach). Tzn. wydostaje, ale w innym sensie; zostaje przetransportowane do np. opuszczonych kopalni.

O, właśnie @Wojciech.., po co by oni to wyrzucali do jakichś opuszczonych kopalni albo robili te betony skoro promieniowanie jest niegroźne?

@slasher201 Nie chciało mi się szukać poprawnej nazwy. Zamiast ekologicznej jest to elektrownia wykorzystująca źródła energii odnawialnej.

19.jpg

Opublikowano

@Wojciech.. Nie chce mi się tego oglądać xD. W każdym bądź razie faktem jest, że jest to spotykane wszędzie, co już stwierdziłem zresztą, ale nasilenie promieniowania ma na to dodatkowy wpływ. Dlatego jest głośno o tym w Czarnobylu, bo tam było dość dużo ludzi zmutowanych i najwidoczniej nie ot tak, bo los tego chciał.

O, właśnie @Wojciech.., po co by oni to wyrzucali do jakichś opuszczonych kopalni albo robili te betony skoro promieniowanie jest niegroźne?

@slasher201 Nie chciało mi się szukać poprawnej nazwy. Zamiast ekologicznej jest to elektrownia wykorzystująca źródła energii odnawialnej.

No własnie problem jest w tym, że tego nie obejrzałeś i dalej sypiesz mitami.

No i co związku z tym?   Woda też jest groźna w dużych ilościach albo alkohol. 

I tak będziemy skazani na elektrownie atomowe bo elektrownie odnawialne nie wystarczą. 

Deus vult

Opublikowano

No własnie problem jest w tym, że tego nie obejrzałeś i dalej sypiesz mitami.

No i co związku z tym?   Woda też jest groźna w dużych ilościach albo alkohol. 

I tak będziemy skazani na elektrownie atomowe bo elektrownie odnawialne nie wystarczą. 

Odnawialne? Elektrownie słoneczne i wiatrowe, które stanowią gdzieś 14% całej naszej energii podczas, gdy elektrownie na materiały nieodnawialne np. węgiel produkują około 80% - równie dobrze tych elektrowni odnawialnych mogłoby nie być, a co najwyżej, by bardziej truło.

Od samego mieszkania ci się nic nie stanie. Ów elektrownie to duże, betonowe budynki, z których promieniowanie się nie wydostaje (może w małych ilościach). Tzn. wydostaje, ale w innym sensie; zostaje przetransportowane do np. opuszczonych kopalni.

Nie ma to jak odpowiedzieć na jedno zdanie, a odnieść się do prawie całego postu w celu szukania argumentu w dyskusjach.

Może masz braki w fizyce, ale ściany betonowe są po to, by nie przepuszczać nawet promieniowania gamma. Promieniowanie jest niegroźne do pewnego stopnia - wszyscy sobie myślą, że jak jest jedynka na wskaźniku geigera to się truje albo zaczyna umierać xDD

Z resztą gdzieś chyba na Czesi czy gdzieś tam (Polska jest otoczona elektrowniami jądrowymi, Czarnobylskie opary przeleciały gdzieś do polski i była taka akcja ,, pij jodynę '' - ile w tym prawdy to nie wiem, ale szansa istniała, więc nawet jak k***a u nas to nie wybuchnie gdzie jest to szansa doprawdy mała przez nikłą ilość muslimów, to rozpierdoli nas inna elektrownia - a Polska może co najwyżej popatrzeć) mają elektrownie jądrową i u nich rachunek za prąd to co najwyżej 100 zł.

Nie rozumiem - telefony, komputery, internet czy jakieś drony są ok, ale elektrownia i dostęp do nowoczesnej broni już be - tą starą możesz spokojnie kupić. Trochę dziwnie to wygląda, bo jakby ludzie chcieli mieć implanty na szczęście w głowie, ale w okolicy nawet kijka nie można mieć, bo może skrzywdzić.

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

@Wojciech.. Wytłumacz mi jakimi mitami sypie, bo naprawdę nie mam ochoty siedzieć 40 minut nad tematem, który w szkole niejednokrotnie wałkowano.

Prawie wszystko w za małych bądź za dużych ilościach może mieć jakiś negatywny wpływ. To porównanie w sumie niezbyt potrzebne, bo o tym wiemy. My tu rozmawiamy tylko o tym, że promieniowanie w zbyt dużym nasileniu może mieć negatywne skutki.

No wiadome, że wiatraki same i elektrownie wodne nie starczą. Elektrownia jądrowa jest bezpieczna, jeżeli jest dobrze kontrolowana. Raczej ludzie wzięli lekcję z Czarnobylu i będą bardziej ostrożni, no i dobrze.

Ogólnie, jeżeli zbyt duże promieniowanie nie ma wpływu na człowieka, bo sami jesteśmy źródłem promieniowania, to z jakiego powodu stwierdzono termin choroba popromienna? Gdzie tu logika? Od czego się to zatem dostaje? Od fal radiowych?

19.jpg

Opublikowano

@Wojciech.. Wytłumacz mi jakimi mitami sypie, bo naprawdę nie mam ochoty siedzieć 40 minut nad tematem, który w szkole niejednokrotnie wałkowano.

Prawie wszystko w za małych bądź za dużych ilościach może mieć jakiś negatywny wpływ. To porównanie w sumie niezbyt potrzebne, bo o tym wiemy. My tu rozmawiamy tylko o tym, że promieniowanie w zbyt dużym nasileniu może mieć negatywne skutki.

No wiadome, że wiatraki same i elektrownie wodne nie starczą. Elektrownia jądrowa jest bezpieczna, jeżeli jest dobrze kontrolowana. Raczej ludzie wzięli lekcję z Czarnobylu i będą bardziej ostrożni, no i dobrze.

Ogólnie, jeżeli zbyt duże promieniowanie nie ma wpływu na człowieka, bo sami jesteśmy źródłem promieniowania, to z jakiego powodu stwierdzono termin choroba popromienna? Gdzie tu logika? Od czego się to zatem dostaje? Od fal radiowych?

Jeśli nie masz ochoty siedzieć to po co dyskutujesz? 

Tak jak koleś ładnie wytłumaczył.  W czerwonym lesie który najbardziej odczuł skutki promieniowanie, pojawiają się nowe gatunki które nigdy wcześniej tam nie były. Kolejny raz Ci tłumaczę, że natura nie ma żadnego problemu z promieniowaniem. Cały przypadek Czarnobyla to jedna wielka wyolbrzymiona historia. 

To co się stało w czarnobylu nie powinno nigdy się stać. Ale tak jak już pisałem to jest przykład rządów totalitarnych. 

Nie pisałem nigdzie, że wysokoenergetyczne promieniowanie gamma w dużych ilościach nie wpływa na człowieka. Wpływa i to poważnie. 

Deus vult

Opublikowano

Spostrzegawczy jesteś  ._. Może by Cię tak jakąś nagrodą?

A nam nic tylko uczyć się pływać nie pozostaje  <.<

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Gdyby Ci w szkole wałkowano to już dawno wiedziałbyś, że to zasługa komunizmu i nawet byś napisał, że lepiej użyć tej energii od innej.

Co do naukowego bełkotu polecam - te 40 minut ciężko przeznaczyć na coś lepszego.

Po prostu nie pisz bzdur, że elektrownia atomowa czy jądrowa (kto jak woli) jest niebezpieczna, bo równie dobrze możesz powiedzieć jak niektóre hoplofoby na temat broni, że nawet ,, nusz jezd nebespeczny '' i należy je kupować na pozwolenie.

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Gdyby Ci w szkole wałkowano to już dawno wiedziałbyś, że to zasługa komunizmu i nawet byś napisał, że lepiej użyć tej energii od innej.

Co do naukowego bełkotu polecam - te 40 minut ciężko przeznaczyć na coś lepszego.

Po prostu nie pisz bzdur, że elektrownia atomowa czy jądrowa (kto jak woli) jest niebezpieczna, bo równie dobrze możesz powiedzieć jak niektóre hoplofoby na temat broni, że nawet ,, nusz jezd nebespeczny '' i należy je kupować na pozwolenie.

­

Dobra. Nie wałkowano o Czarnobylu, tylko o tym wspomniano. Za to wałkowano o radioaktywności. I o tym, że jest to niebezpieczne w nadmiernych ilościach dla człowieka i myślę, że każdy tu się zgodzi z tym. A to jak doszło do katastrofy w Czarnobylu to nie mam pojęcia. Kiedyś może o tym poczytam.

Bzdury? Elektrownia atomowa może być niebezpieczna, jeżeli jest źle kontrolowana. Piszę to w tym temacie bodajże 10-ty raz. Na szczęście są one dobrze kontrolowane, więc jest ona uznawana za jedną z bezpieczniejszych elektrowni.

Jeśli nie masz ochoty siedzieć to po co dyskutujesz? 

Tak jak koleś ładnie wytłumaczył.  W czerwonym lesie który najbardziej odczuł skutki promieniowanie, pojawiają się nowe gatunki które nigdy wcześniej tam nie były. Kolejny raz Ci tłumaczę, że natura nie ma żadnego problemu z promieniowaniem. Cały przypadek Czarnobyla to jedna wielka wyolbrzymiona historia. 

To co się stało w czarnobylu nie powinno nigdy się stać. Ale tak jak już pisałem to jest przykład rządów totalitarnych. 

Nie pisałem nigdzie, że wysokoenergetyczne promieniowanie gamma w dużych ilościach nie wpływa na człowieka. Wpływa i to poważnie.

Zastanów się co piszesz, albo przynajmniej jak piszesz. Natura to też człowiek. A zatem promieniowanie nie ma z nim absolutnie żadnych problemów. Dlaczego zatem wysokoenergetyczne promieniowanie ma na niego poważny wpływ?? No gdzie tu logika...

Powstają nowe gatunki zwierząt... Fajnie. Osobiście nie mam pojęcia co się zatem stało z tymi starymi. Przeżyły? Niektóre raczej nie sądzę. Ale z racji iż nie mam olbrzymiej wiedzy na temat wpływu promieniowania na zwierzęta to się nie będę wypowiadał za wiele, ale podejrzewam, że może być (nie musi) podobny jak dla człowieka w niektórych przypadkach.

Nie chce mi się oglądać, bo aktualnie może nie mam ochoty ani też aktualnie nie jestem tym diabolicznie zainteresowany, aczkolwiek kiedyś myślę się nieco dowiedzieć na ten temat. Dyskutuję, bo coś o tym wiem (nie o przyczynie katastrofy w Czarnobylu...).

@Edit Żeby nie było: ja nie twierdzę, że promieniowanie ma zły wpływ na człowieka, bo jak już mówiliście, natura w niej ewoluowała. Twierdzę tylko, że w dużej mierze ma zły wpływ.

19.jpg

Opublikowano

Tym cieplej, tym dla mnie lepiej.

Obecnie w Polsce jest dla mnie za zimno przez okres wiosenny, w którym to temperatury wynoszą zaledwie od 0°C do 20°C.

Nie powiem, że nie lubię zimna, ale niech jak już ma być zimno to niechaj będzie poniżej 0°C, a jak ma być ciepło to niech będzie powyżej 20°C, bo nienawidzę pluchy.

Szczerze, dla mnie świetną wiadomością byłaby wieść, iż w Polsce nie będzie chłodniej, niż 23°C.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Zastanów się co piszesz, albo przynajmniej jak piszesz. Natura to też człowiek. A zatem promieniowanie nie ma z nim absolutnie żadnych problemów. Dlaczego zatem wysokoenergetyczne promieniowanie ma na niego poważny wpływ?? No gdzie tu logika...

Powstają nowe gatunki zwierząt... Fajnie. Osobiście nie mam pojęcia co się zatem stało z tymi starymi. Przeżyły? Niektóre raczej nie sądzę. Ale z racji iż nie mam olbrzymiej wiedzy na temat wpływu promieniowania na zwierzęta to się nie będę wypowiadał za wiele, ale podejrzewam, że może być (nie musi) podobny jak dla człowieka w niektórych przypadkach.

Nie chce mi się oglądać, bo aktualnie może nie mam ochoty ani też aktualnie nie jestem tym diabolicznie zainteresowany, aczkolwiek kiedyś myślę się nieco dowiedzieć na ten temat. Dyskutuję, bo coś o tym wiem (nie o przyczynie katastrofy w Czarnobylu...).

@Edit Żeby nie było: ja nie twierdzę, że promieniowanie ma zły wpływ na człowieka, bo jak już mówiliście, natura w niej ewoluowała. Twierdzę tylko, że w dużej mierze ma zły wpływ.

Widzę że dalej nie wiesz o co Chodzi.

Wiesz w ogóle co to dawka promieniowania?  Jeśli ktoś przyjmie zbyt dużą ilość to nic mu nie pomoże. Jeśli ktoś jest w najbliższym otoczeniu silnej dawki promieniowania gamma to powstaje u niego tzw opalenizna nuklearna czyli zwiastuje koniec. 

Deus vult

Opublikowano

@Wojciech.. Heh, no o tym cały czas gadam...................................................................................................

Ale według ciebie natura nie ma żadnych problemów z promieniowaniem. Powtarzam: żadnych. A następnie oświadczyłeś, że wysokoenergetyczne promieniowanie jednak jakiś wpływ ma. Cytować chyba nie muszę.

I w sumie piszę to już chyba 3 raz z rzędu.

19.jpg

Opublikowano

@Wojciech.. Heh, no o tym cały czas gadam...................................................................................................

Ale według ciebie natura nie ma żadnych problemów z promieniowaniem. Powtarzam: żadnych. A następnie oświadczyłeś, że wysokoenergetyczne promieniowanie jednak jakiś wpływ ma. Cytować chyba nie muszę.

Bo piszę któryś raz że nie ma i przykładem jest cały czarnobyl w którym zwierzęta nie mają problemu. Problem jest tylko dawka. Jednak nie potrafisz tego zrozumieć. 

Więc całe twoje wyolbrzymienie czarnobyla nie jest niczym poparte. Te twoje przypadki rzekomych dzieci czarnobylskich zdarzają się na całym świecie. Tak samo jak z zmutowanymi zwierzętami. 

Deus vult

Opublikowano

IAMBoski mam rozumieć, że jesteś debilem, bo wypowiadasz się temat na który nie masz zielonego pojęcia i do tego poczytasz to później? Potem powiesz komuś, że energia atomowa jest niebezpieczna i on to weźmie na poważnie, ja p*******.

,, Coś o tym wiem ''

No są trzy promieniowania, jedno bardzo niebezpieczne dla człowieka i w ogóle takie groźne i elektrownie atomowe produkują bardzo dużo promieniowania, a no i od tego masz 40 par oczuff i krowy majom 3 sutki zamiast 4. Jakoś nie podajesz za dokładnych informacji o Czarnobylu podczas, gdy Wojciech podał chociażby informacje, że jest ona jedną z najbardziej bezpiecznych.

Może czasami warto poczytać i odróżnić bombę atomową od elektrowni atomowej.

Po za tym już dawno temu była możliwość, by Polska taka elektrownia istniała:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Elektrownia_J%C4%85drowa_%C5%BBarnowiec

No, ale przez takich ludzi NIEEEE.

Owszem, wiesz coś o temacie, tyle co przeciętny Kowalski.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Bo piszę któryś raz że nie ma i przykładem jest cały czarnobyl w którym zwierzęta nie mają problemu. Problem jest tylko dawka. Jednak nie potrafisz tego zrozumieć.

Więc całe twoje wyolbrzymienie czarnobyla nie jest niczym poparte. Te twoje przypadki rzekomych dzieci czarnobylskich zdarzają się na całym świecie. Tak samo jak z zmutowanymi zwierzętami.

Co? Ogólnie zareagowałbym na to wulgarnie, ale z racji iż prowadziliśmy kulturalną dyskusję to zareaguję normalnie. Nigdzie nie pisałem, że zwierzęta zdychają na sraczkę od promieniowania czy coś. Mało co się wypowiadałem na temat Czerwonego Lasu, albowiem niewiele na ten temat wiem.

Problemem jest tylko dawka. Piszę to już naprawdę nie mam pojęcia, który raz, a ty mi chcesz chyba wytłumaczyć, że piszę coś kompletnie innego. Idź poczytaj moje posty i sprawdź, czy tam nic nie pisałem, że zbyt duże promieniowanie (czyli za duża dawka... w sumie logiczne, tylko inaczej to formułowałem) może mieć szkodliwy wpływ na człowieka. Ty też to pisałeś. Wcześniej nie, dopiero później, łącznie bodajże 2 albo 3 razy.

Wcześniej napisałeś, że natura nie ma żadnych problemów z promieniowaniem, co nie jest faktem, bo jeżeli dawka jest za wysoka to może to mieć szkodliwy wpływ chociażby na człowieka, co sam stwierdziłeś, ale potem. Dlatego się do tego przyczepiłem.

Dzieci czarnobylskie. Zgadzam się w 100%, że takie przypadki można znaleźć na całym świecie. Interesującym jest jednak tylko to, że w okolicach Czarnobylu było więcej takich dzieci. Co jest też interesującym faktem, wiele osób mieszkających w pobliżu (nie tylko dzieci) chorowały na różne choroby po katastrofie, np. na raka. I nie, panie Szymonie, nie dostali raka sekundę po katastrofie.

IAMBoski mam rozumieć, że jesteś debilem, bo wypowiadasz się temat na który nie masz zielonego pojęcia i do tego poczytasz to później? Potem powiesz komuś, że energia atomowa jest niebezpieczna i on to weźmie na poważnie, ja p*******.

,, Coś o tym wiem ''

No są trzy promieniowania, jedno bardzo niebezpieczne dla człowieka i w ogóle takie groźne i elektrownie atomowe produkują bardzo dużo promieniowania, a no i od tego masz 40 par oczuff i krowy majom 3 sutki zamiast 4. Jakoś nie podajesz za dokładnych informacji o Czarnobylu podczas, gdy Wojciech podał chociażby informacje, że jest ona jedną z najbardziej bezpiecznych.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Elektrownia_Jądrowa_Żarnowiec

Debilem? Do kolegów sobie tak ziomuś mów, prowadziliśmy j***** kulturalną dyskusję, ale widzę z tobą się inaczej nie da.

Zielonego pojęcia nie mam? Weźże mnie nie rozśmieszaj. Nie wiem jaka była dokładna j****a przyczyna katastrofy w Czarnobylu, nie wypowiadałem się też na ten temat. Rzekłem jedynie, że elektrownia atomowa może być niebezpieczna (ale NIE MUSI) jeżeli jest źle kontrolowana. A nie, że jak mieszkasz obok elektrowni to ci c**j odpadnie.

A ZATEM NIECH MI TU JUŻ NIKT NIE ŚMIE POWIEDZIEĆ, ŻE TWIERDZĘ, ŻE JAK MIESZKASZ OBOK ELEKTROWNI TO UMRZESZ, BO TU TAK NIGDY NIE NAPISAŁEM. PISAŁEM TYLKO, ŻE RADIOAKTYWNOŚĆ MOŻE BYĆ NIEBEZPIECZNA.

No to fajnie, że taka elektrownia istnieje. Najwidoczniej jest też dobrze kontrolowana, bo o jakichś wybuchach i katastrofach nie słyszałem. I też nie słyszałem o ludziach z dwoma c**jami wokół, panie Szymonie.

19.jpg

Opublikowano

Dzieci czarnobylskie. Zgadzam się w 100%, że takie przypadki można znaleźć na całym świecie. Interesującym jest jednak tylko to, że w okolicach Czarnobylu było więcej takich dzieci. Co jest też interesującym faktem, wiele osób mieszkających w pobliżu (nie tylko dzieci) chorowały na różne choroby po katastrofie, np. na raka. I nie, panie Szymonie, nie dostali raka sekundę po katastrofie.

Skąd czerpiesz takie informacje, że było ich więcej? 

"Raport UNSCEAR jasno mówi, że nie ma żadnych naukowych dowodów, by wśród ludności Ukrainy, Rosji i Białorusi zwiększyła się liczba zachorowań na raka lub wystąpiły inne choroby mogące mieć związek z promieniowaniem. Stwierdzono natomiast ogromny wzrost chorób psychosomatycznych - zaburzeń układów oddechowego, trawiennego i nerwowego. Co to oznacza? Że ludzie panicznie bali się i nadal boją zagrożenia, które nie istniało."

Deus vult

Opublikowano

Co? Ogólnie zareagowałbym na to wulgarnie, ale z racji iż prowadziliśmy kulturalną dyskusję to zareaguję normalnie. Nigdzie nie pisałem, że zwierzęta zdychają na sraczkę od promieniowania czy coś. Mało co się wypowiadałem na temat Czerwonego Lasu, albowiem niewiele na ten temat wiem.

Problemem jest tylko dawka. Piszę to już naprawdę nie mam pojęcia, który raz, a ty mi chcesz chyba wytłumaczyć, że piszę coś kompletnie innego. Idź poczytaj moje posty i sprawdź, czy tam nic nie pisałem, że zbyt duże promieniowanie (czyli za duża dawka... w sumie logiczne, tylko inaczej to formułowałem) może mieć szkodliwy wpływ na człowieka. Ty też to pisałeś. Wcześniej nie, dopiero później, łącznie bodajże 2 albo 3 razy.

Wcześniej napisałeś, że natura nie ma żadnych problemów z promieniowaniem, co nie jest faktem, bo jeżeli dawka jest za wysoka to może to mieć szkodliwy wpływ chociażby na człowieka, co sam stwierdziłeś, ale potem. Dlatego się do tego przyczepiłem.

,, Coś o tym wiem ''

https://pl.wikipedia.org/wiki/Elektrownia_Jądrowa_Żarnowiec

Debilem? Do kolegów sobie tak ziomuś mów, prowadziliśmy j***** kulturalną dyskusję, ale widzę z tobą się inaczej nie da.

Zielonego pojęcia nie mam? Weźże mnie nie rozśmieszaj. Nie wiem jaka była dokładna j****a przyczyna katastrofy w Czarnobylu, nie wypowiadałem się też na ten temat. Rzekłem jedynie, że elektrownia atomowa może być niebezpieczna (ale NIE MUSI) jeżeli jest źle kontrolowana. A nie, że jak mieszkasz obok elektrowni to ci c**j odpadnie.

A ZATEM NIECH MI TU JUŻ NIKT NIE ŚMIE POWIEDZIEĆ, ŻE TWIERDZĘ, ŻE JAK MIESZKASZ OBOK ELEKTROWNI TO UMRZESZ, BO TU TAK NIGDY NIE NAPISAŁEM. PISAŁEM TYLKO, ŻE RADIOAKTYWNOŚĆ MOŻE BYĆ NIEBEZPIECZNA.

No to fajnie, że taka elektrownia istnieje. Najwidoczniej jest też dobrze kontrolowana, bo o jakichś wybuchach i katastrofach nie słyszałem. I też nie słyszałem o ludziach z dwoma c**jami wokół, panie Szymonie.

Pytasz czy nie masz zielonego pojęcia, a po chwili sam sobie odpowiadasz - nie, nie masz. Wypowiadasz się o katastrofie o której gówno wiesz i piszesz, że jest niebezpieczna (piszesz o Czarnobylu), a po chwili, że jest bezpieczna. (jak nagle zaczęła się grubsza rozmowa, niby w dobrych rękach i w ogóle świetna sprawa) Wygadujesz o jakiś noworodkach bez nóg, jakieś mity i bzdury. Wyolbrzymiasz niebezpieczeństwo wybuchu takiej elektrowni - mówiłem Ci żebyś odróżniał bombę atomową od elektrowni atomowe.

Do kolegów mówię z trochę większym szacunkiem, nie wiem jak Ty mówisz i mnie to nie interesuje, a i faktycznie ze mną się nie da, bo ktoś nie ma wiedzy na ten temat. Ten 40 minutowy film został obejrzany?

No fajnie, że taka elektrownia istnieje - nie zrozumiałeś, nie istnieje w tym kraju, mimo że bardzo, by się przydała.

Nigdzie nie piszę o chujach, ale Ty z kolei piszesz o noworodkach bez nóg.

EDIT Zareagowałbyś wulgarnie, ale prowadzisz ,, kulturalną dyskusje ''? Nie wiem to było porównanie, by nie głaskać pieska, bo szczeknie? Gdybyś prowadził faktycznie taką dyskusje nie użyłbyś czegoś takiego, ja nie nazwałbym Ciebie debilem, bo miałbyś wiedzę, a temat  w końcu zacząłby się kręcić wokół globalnego ocieplenia, a nie pisaniu o elektrowni atomowej.

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Raport Lekarzy Przeciw Wojnie Nuklearnej szacuje liczbę wypadków raka tarczycy powstałych z powodu katastrofy na 10 000 i sądzi, że istnieje możliwość kolejnych 50 000 przypadków, do tego doszło do 10 000 deformacji płodów i śmierci 5000 niemowląt. Jednak do tej pory nie zaobserwowano jakichkolwiek negatywnych skutków wśród dzieci urodzonych po awarii. Związek Czarnobyla, organizacja zrzeszająca likwidatorów elektrowni podaje, że 10% z 600 000 osób pracujących przy tym procesie już nie żyje (20 lat po tragedii), a kolejnych 165 000 jest niepełnosprawnych. Z kolei profesor Wade Allison z Uniwersytetu Oksfordzkiego oszacował ilość śmierci nowotworowych z powodu Czarnobyla na 81. Współcześnie status osoby poszkodowanej w wyniku katastrofy w Czarnobylu posiada 1 milion dzieci i 2 miliony dorosłych[2].

[align=right]Źródło: Wikipedia[/align]

@Wojciech.. Stąd. Ale jak już ciebie znam powiesz, że na całym świecie ludzie mają raka tarczycy.

@Szymon2727 Ejejejeej, ja pisałem, że katastrofa w Czarnobylu była bezpieczna? Czy chodzi ci o elektrownię? Piszesz w jednym zdaniu o Czarnobylu, o którym pisałem, że katastrofa była niebezpieczna co jest akurat logiczne, a potem, że jest bezpieczna - ale co bezpieczna? Elektrownia czy Czarnobyl? O co chodzi?

Naprawdę nie chce mi się pisać znowu tego samego. Ale nikt tu nie rozumie o co mi chodzi.

Katastrofa jest niebezpieczna - logiczne.

Elektrownia jest bezpieczna jeżeli jest dobrze kontrolowana. Wbij sobie do głowy to, że piszę tak już około piąty raz.

Miałem na myśli dokładnie deformacje płodu. Jeżeli to nie to samo, to bardzo przepraszam za pomyłkę (szczerze).

A zatem powiadasz, że wybuch takiej elektrowni to pikuś, niewiele zdziała. Interesujące. A zatem ~130 000 km^2 skażonegk terenu to jest nic, to tylko 1/3 Polski ale to jest nic, co to może być przy porównaniu do bomby. Co to jest 1/3 Polski... Przecież to tyle co nic...

Wiem, że nie pisałeś, że to jest nic. Chcę ci tylko uświadomić, że mimo iż to nie była bomba to i tak nie były małe szkody.

Nie wchodziłem w te linki i źle przeczytałem. Elektrowni takiej w Polsce zatem nie ma. OK, zgoda, mój błąd, nie dopatrzyłem.

Nigdzie nie piszesz o chujach, zgadza się. Chciałem tylko dać taki przykład zdeformowania czy jak to ująć, chociaż nie sądzę, aby ktoś się urodził z dwoma penisami przez tą katastrofę.

Nie zrozumiałeś mnie. Moja wulgarna reakcja byłaby: o ja p******e. Powód? Bo pisałem o tym parę razy. Nie miałem zamiaru obrażać Wojciecha, bo w żaden sposób nie zawinił ani nic.

Czyli jakbym prowadził kulturalną dyskusję to miałbym wiedzę? Co ma kultura do wiedzy o Czarnobylu i eletrowniach jądrowych? Piszże to dokładniej, ale wiem o co ci chodzi.

Możliwe, że jednak trochę przesadziłem z wulgaryzmami. Przepraszam.

19.jpg

Opublikowano

O co Wy się właściwie kłócicie? :P Katastrofa w Czarnobylu to były OGROMNE straty. Tysiące ludzi zmarło przez promieniowanie (bezpośrednio i pośrednio, na nowotwory), setki miliardów dolarów zostały przeznaczone na zabezpieczanie terenu i usuwanie skutków - cały czas Ukraina i Białoruś przeznaczają rokrocznie na Czarnobyl spory % z budżetu. ALE katastrofa była tylko i wyłącznie winą komuny, nie elektrowni samej w sobie. Technologia poszła do przodu, zabezpieczenia są teraz na prawdę nie do zdarcia. Energia atomowa to jedno z najbezpieczniejszych źródeł energii na tę chwilę i trzeba być głupim abo niedoinformowanym, żeby być przeciw elektrowni atomowej w Polsce.

Programowanie, muzyka, piwo i przemyślenia rodem z ławki spod monopolowego. Nie wchodź! fireveined.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...