Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ocieplenie klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może to i głupie pytanie, ale jestem ciekaw waszego zdania.

Mam wrażenie że z roku na rok jest coraz cieplej, smażę się w nocy, śniegu już nie ma tak jak kilka lat wcześniej, bądź pojawia się a za 2h nic nie ma ( pomorze ) 

Co o tym sądzicie? 

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Norma, wiele rzeczy ma na to wpływ. Nie zdziwie się, jak za te 5 lat w Polsce będzie standardowo po 40 stopni w cieniu podczas lata, a zima będzie taką samą rzadkością jak do tej pory.

Opublikowano

W ciągu 20 lat średnia temperatura na naszej planecie podniosła się o 1 stopień, więc za 200 lat przy obecnej sytuacji gospodarczej i ekonomicznej może się podnieść nawet o 10 stopnii.

Opublikowano

Norma, wiele rzeczy ma na to wpływ. Nie zdziwie się, jak za te 5 lat w Polsce będzie standardowo po 40 stopni w cieniu podczas lata, a zima będzie taką samą rzadkością jak do tej pory.

ja juz nie daje rady nie nawidze takich temperatur. Jeżeli by tak było to mnie w Polsce nie będzie już
Opublikowano

leginsy. Pamiętaj o leginsach i krótkich spodenkach/spodniczkach, warto pocierpieć dla takich przyjemności

I tak jest coraz bardziej gorąco .. może nie tylko co gorąco co duszno 

Opublikowano

Ale na szczęście Prezydent USA Barack Obama zwołał posiedzenie państw wszystkich, aby podpisali papierek że państwa będą się starać to zatrzymać

Opublikowano

Jest to zjawisko zwane globalnym ociepleniem, które powoduje coraz większą temperaturę na ziemi oraz wzrost poziomu wody. Jest ono spowodowane dzięki zanieczyszczeniom oraz typowym sebom "j**** policję nie wyrzucam do śmietnika" :D

globalne ocieplenie bo seba nie wyrzucił papierka po snickersie do kosza, o ja p******e co za głupota

Opublikowano

Bywaly juz takie i bardziej cieple lata wiele lat temu wtedy nikt nie mowil o ociepleniu klimatu.

Wiadomo klimat sie zmienia ale nie ma sie co obawiac ze nagle bedzie po 40 stoponi non stop latem.

Opublikowano

Mój nauczyciel z geografii bada to już ponad 15 lat i mówił że za 20-30 lat ziemia będzie się ochładzać.Ale nie wiem jakim to sposobem badał 

Opublikowano

Globalne ocieplenie to jest problem i tu nie ma żadnych wątpliwości. Polecam ten filmik,, gość fajnie obala wszystkie mity, które zdążyły narosnąć wokół tematu :)

Programowanie, muzyka, piwo i przemyślenia rodem z ławki spod monopolowego. Nie wchodź! fireveined.pl

Opublikowano

Ocieplenie klimatu czy to z nami czy bez i tak by postępowało,taka kolej rzeczy

ODRADZAM GRE NA AntarisIE !!!

NAJGORSZA ADMINISTRACJA  I MILION BUGÓW

TYLKO TUTAJ <3

Opublikowano

Ocieplenie klimatu czy to z nami czy bez i tak by postępowało,taka kolej rzeczy

Mam nadzieję, że widać różnice między naturalną zmianą klimatu, a tą spowodowaną przez człowieka :)

Rekonstrukcja_Temperatury2.PNG

Programowanie, muzyka, piwo i przemyślenia rodem z ławki spod monopolowego. Nie wchodź! fireveined.pl

Opublikowano

Tfu, nie gadajcie, że większość tutaj nie wie co to efekt cieplarniany czy też globalne ocieplenie.

Gdzieś parędziesiąt kilometrów nad ziemią znajduje się jakaś osłona ozonowa (O3) czy jak to się zwie, która chroni nas przed promieniami słonecznymi i promieniowaniem UV (ultra violet; tego nie widzimy, ale to powoduje raka skóry). Poprzez co raz większą produkcję CO2 ów osłona zostaje uszkodzona przez co robi się co raz cieplej na naszej planecie.

Z tego też powodu postanowiono tworzyć elektrownie oparte na systemach ekologicznych jak np. takie wiatraki. Produkują napięcie (bodajże 15 kV = 15 000 V) nie wytwarzając żadnego syfu.

W dodatku produkcja CO2 zmienia naszą atmosferę; rośliny i drzewa, które zostają w dodatku wycinane nie potrafią już przetwarzać CO2 na tlen, bo robi się go za dużo.

Po prostu będzie coraz cieplej.

19.jpg

Opublikowano

Tfu, nie gadajcie, że większość tutaj nie wie co to efekt cieplarniany czy też globalne ocieplenie.

Gdzieś parędziesiąt kilometrów nad ziemią znajduje się jakaś osłona ozonowa (O3) czy jak to się zwie, która chroni nas przed promieniami słonecznymi i promieniowaniem UV (ultra violet; tego nie widzimy, ale to powoduje raka skóry). Poprzez co raz większą produkcję CO2 ów osłona zostaje uszkodzona przez co robi się co raz cieplej na naszej planecie.

Z tego też powodu postanowiono tworzyć elektrownie oparte na systemach ekologicznych jak np. takie wiatraki. Produkują napięcie (bodajże 15 kV = 15 000 V) nie wytwarzając żadnego syfu.

W dodatku produkcja CO2 zmienia naszą atmosferę; rośliny i drzewa, które zostają w dodatku wycinane nie potrafią już przetwarzać CO2 na tlen, bo robi się go za dużo.

Wiesz o tym, że elektrownie wiatrowe czy tam ekologiczne nie wystarczą?

UV-C powoduje raka. 

Deus vult

Opublikowano

Wiesz o tym, że elektrownie wiatrowe czy tam ekologiczne nie wystarczą?

UV-C powoduje raka. 

Jest jeszcze energia atomowa. Dużo czystsza od elektrowni konwencjonalnych.

Ostatnio pojawiły się również koncepty urządzeń generujących energię z fal w oceanie.

Energia ekologiczna mogłaby zastąpić konwencjonalną jednak by to się stało wymagane będzie nieporównywalnie więcej elementów infrastruktury niż teraz. Dopóki cały świat się na tym nie skupi to nic z tego nie wyjdzie.

Dodatkowo, mnóstwo pomysłów mają prywatni inwestorzy. Przykładowo Musk z jego Hyperloopem, który miałby sam się zasilać i dodatkowo generować energię do stacji ładujących tesli :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

@Wojciech.. Wiem, że nie wystarczą. Wspomniałem tylko, że tworzą takie elektrownie.

A co produkuje raka to nie wiem czy to UV czy UV-C czy co tam.

@hrabia14 To z tymi falami to mieliśmy z tego sprawdzian z elektryki na początku roku szkolnego, który oblałem. Ale z tego co pamiętam jest to na Florydzie.

Co do energii atomowej, przypominam o Czarnobylu. Efekt tej katastrofy dotarł bodajże nawet do Polski. A jaki był efekt? W okolicach Czarnobylu rodziły się dzieci mocno niepełnosprawne, np. nie wiem bez rąk czy czego tam. Po prostu radioaktywność jest bardzo niebezpieczna.

Przy wytwarzaniu energii w taki sposób tworzy się także radioaktywność, dlatego ów elektrownie to zazwyczaj duże betonowe budynki, bo nie chcą aby ten syf się wydostał na zewnątrz. O ile pamiętam ten syf wyrzucają gdzieś do jakichś kopalni czy cuś, zamkniętych.

19.jpg

Opublikowano

Co do energii atomowej, przypominam o Czarnobylu. Efekt tej katastrofy dotarł bodajże nawet do Polski. A jaki był efekt? W okolicach Czarnobylu rodziły się dzieci mocno niepełnosprawne, np. nie wiem bez rąk czy czego tam. Po prostu radioaktywność jest bardzo niebezpieczna.

Przy wytwarzaniu energii w taki sposób tworzy się także radioaktywność, dlatego ów elektrownie to zazwyczaj duże betonowe budynki, bo nie chcą aby ten syf się wydostał na zewnątrz. O ile pamiętam ten syf wyrzucają gdzieś do jakichś kopalni czy cuś, zamkniętych.

Mity i bzdury.

Elektrownie atomowe są najbezpieczniejszymi źródłami energii. Gdyby tak patrzeć na ilość ofiar to najniebezpieczniejszymi są elektrownie wodne(zaporowe). W kilka minut ginie setki tysięcy osób. Czarnobyl to książkowy przykład rządu totalitarno socjalistycznego które doprowadzić do tragedii. 

Dziwne bo w Czerwonym lesie w czarnobylu który najbardziej odczuł skutki promieniowania jonizującego pojawiają się nowe gatunki dzikich zwierząt które nigdy tam wcześniej nie były. Natura nie ma żadnego problemu z promieniowaniem. Sam jesteś jego źródłem.  

Deus vult

Opublikowano

Mity i bzdury.

Elektrownie atomowe są najbezpieczniejszymi źródłami energii. Gdyby tak patrzeć na ilość ofiar to najniebezpieczniejszymi są elektrownie wodne(zaporowe). W kilka minut ginie setki tysięcy osób. Czarnobyl to książkowy przykład rządu totalitarno socjalistycznego które doprowadzić do tragedii. 

Dziwne bo w Czerwonym lesie w czarnobylu który najbardziej odczuł skutki promieniowania jonizującego pojawiają się nowe gatunki dzikich zwierząt które nigdy tam wcześniej nie były. Natura nie ma żadnego problemu z promieniowaniem. Sam jesteś jego źródłem.  

To prawda elektrownie atomowe są najbezpieczniejsze tylko ludzie po czarnobylu za czeli się bać bo nie wiedzą że w czarnobylu był wybuch spowodowany głupotą ludzką 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...